Световната банка ще помага на България за плановете за Зелената сделка

Заседанието на МС за пореден път беше неприсъствено.

© Правителствена информационна пресслужба

Заседанието на МС за пореден път беше неприсъствено.Международната банка за възстановяване и развитие ще окаже техническа помощ на България при подготовка на териториалните планове за преход във връзка със Зелената сделка в осем енергийно интензивни региона на страната - Хасково, Сливен, Ямбол, Варна, Бургас, Ловеч, Габрово и Търговище. Това реши днес Министерският съвет на днешното си заседание, което за пореден път се проведе дистанционно.


Министрите одобриха Министерството на енергетиката и Световната банка да сключат договор на стойност 2.5 млн. лв. Средствата ще бъдат осигурени от Оперативна програма "Добро управление" 2014 - 2020 г.


Отделно от това средства за подготовка на териториалните планове на засегнатите от прехода въглищни региони Стара Загора, Перник и Кюстендил са осигурени по линия на Европейската комисия.
В съответствие с предизвикателствата пред осъществяването на европейската Зелена сделка държавите членки трябва да подготвят един или повече териториални планове за преход за най-засегнатите региони от своята територия, които се нуждаят от подкрепа. Планът за всеки регион следва да представя социалните, икономическите и екологичните предизвикателства и да идентифицира нуждите от икономическа диверсификация, преквалификация и възстановяване на околната среда при отчитане на спецификите.


Подготовката на териториалните планове е ключово условие за получаване на подкрепа от Фонда за справедлив преход във връзка с европейската Зелена сделка. Средствата от него ще бъдат фокусирани върху икономическата диверсификация на териториите, които са най-засегнати от климатичния преход и преквалифицирането и активното приобщаване на работната ръка в тях.


Планът на Европейската комисия е след 1 трлн. евро инвестиции до 2050 г. ЕС да стане първото международно държавно обединение, което има неутрален ефект върху промените в климата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK