Работодатели и синдикати искат удължаване на мярката 60/40 до края на годината

Работодатели и синдикати искат удължаване на мярката 60/40 до края на годината

© Пресслужба на Министерския съветУдължаване до 31 декември 2020 г. на срока за прилагане на мярката за запазване на заетостта 60/40 искат работодатели и синдикати. На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), свикано от вицепремиера по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова днес, беше обсъдено предложението за продължение на мярката, съобщи прессслужбата на Министерския съвет.


Промените влизат в сила от 1 октомври 2020 г., като парите за запазване на заетостта ще се изплащат след съответната нотификация от Европейската комисия. Очаква от удължаване на мярката да се запазят още около 200 хиляди работни места. До момента мярката е подпомогнала запазването на около 300 хиляди работни места, а платената сума от бюджета е около 300 млн. лв.


С предложените промени се предвижда средства за запазването на заетостта при облекчените условия, определени вече за хотелиерството и ресторантьорството. С новия дизайн на мярката, действащ досега, ще могат да се изплащат и за икономическа дейност "транспорт" - по-специално за т. нар. "случаен превоз" в туризма. Средствата за запазване на заетостта ще се изчисляват в размер 60 на 100 от осигурителния доход за август 2020 г. Прецизира се начинът за определяне на средствата, като това ще става на база на среднодневен осигурителен доход.


Необходимите около 750 млн. лв. за реализиране на промените ще бъдат осигурени от фонд "Безработица" на държавното обществено осигуряване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK