Авария след аварията - "Топлофикация" обяснява защо това се случва в "Младост 1"

архивен кадър

© Анелия Николова

архивен кадърТри пъти. Толкова спира топлата вода за последните 30 дни в "Младост 1". Изниква въпросът след толкова ремонти в годините назад с цената на липса на топла вода за дълги периоди кое е останало неремонтирано, че аварира. Оказа се много. Толкова, че последната авария от 6 октомври засегна и част от "Студентски град", "Гео Милев" и "Мусагеница". И при трите спирания благодарение на добрата организация и професионализма на аварийните екипи топлоподаването е възстановявано в значително по-кратки срокове (които по задължение са 48 часа), казват днес от "Топлофикация София".


През септември в кв. "Младост 1" имаше три спирания на топлата вода, като всички те бяха свързани с отстраняване на аварии, а не с извършване на планови ремонти. Съгласно нормативната уредба "Топлофикация София" ЕАД е задължена да отстрани аварията в рамките на 48 часа. И при трите спирания благодарение на добрата организация и професионализма на аварийните екипи топлоподаването е възстановявано в значително по-кратки срокове.


Какво се случва


На 10 септември за подмяна на разрушен след 15-годишна експлоатация линзов компенсатор са спрени 201 абонатни станции в квартала. Две седмици по-късно вследствие на термичните цикли от пускането и спирането при предишната авария е аварирал тръбопровод до блок №24 и същите сгради, пострадали при предната авария, отново са били спрени.
На 6 октомври за отстраняване на пробив на топлопровод е спряно подаването на топла вода към 917 абонатни станции в кварталите "Младост 1", жк "Мусагеница", жк "Дървеница", жк "Студентски град", жк "Малинова долина" кв. "Витоша" и всички резиденции на бул. "Симеоновско шосе". За него дори дружеството пусна видео във фейсбук профила си, за да се види течът в близост до болница "Света Анна".


Изтекъл срок на годност


Топлопреносната мрежа в квартала е изграждана през 70-те -80-те години на миналия век. Част от тръбите вече са с изтекъл експлоатационен срок, друга част го доближават. В годините поетапно са подменяни основно отклонения от главното стъбло, които са проявили по-висока аварийност. Самото главно стъбло и съпътстващата го арматура са реконструирани частично, без да бъде извършвана цялостна подмяна, обясняват от "Топлофикация София" пред "Дневник".


За цялостен ремонт не може и да се мисли


Обяснява се, че цялостната реконструкция на съоръжението, освен че ще изисква дружеството да осигури значителни финансови средства, ще остави за много дълъг период без топлоподаване потребителите в повечето южни квартали на София и ще създаде за дълго много сериозни затруднения на транспортния трафик в района, както и на входно-изходните шосета на града, като например "Цариградско шосе".


От общинското дружество уверяват, че през последните години всяко лято се прави обследване на магистралните топлопроводи.


Топлопреносната мрежа в София е с дължина над 2 хил. км и е изграждана в средата на миналия век, а дружеството може да прави планови ремонти извън отоплителния сезон на не повече от 20 км годишно, без това да остави без топла вода голяма част от потребителите и проблеми за трафика. Не се уточнява какво се разбира под значителен брой и дълъг период, предвид че ремонтите през последните лета отнемат около месец, тоест оставят без топла вода за дълго време немалко потребители. Реакциите на потребителите бяха особено остри това лято заради епидемията в съчетание с липсата на топла вода.


От дружеството обясняват, че преди изготвянето на програмата за ремонти се проследява аварийността на всеки участък от топлопреносната мрежа и в зависимост от броя пробиви през последните отоплителни сезони, както и амортизацията на тръбите. Така през тази година са ремонтирани "над 11 км топлопроводи в столицата, като това означава, че са положени над 22 км тръби и са извършени ремонтни дейности на трасета и съпътстваща арматура".


Конкретно в "Младост 1" са реконструирани 900 метра от главното стъбло, както и 80% от отклоненията от главното стъбло и от топлопроводите, захранващи отделните сгради.


Общо остават за реконструкция 2 500 метра, от които около 300 метра вече се проектират и са предвидени за реконструкция.


"Топлофикация"-София,

общинско дружество


Не може ли аварията да се заобиколи


Топлопроводите, които дружеството подменя, не са самостоятелно положени и работят в синхрон със съпътстващи съоръжения - компенсатори на линейните разширения, направляващи опори, неподвижни опори, спирателна арматура, дренажи и обезвъздушители. За да се изгради байпасна връзка, която да работи по времето на ремонтите, е необходимо да се изпълни буквално дублиращ топлопровод, съоръжен със същите съпътстващи елементи. Това обясняват от дружеството на въпрос няма ли техническа възможност при авария да не страдат толкова много абонати.


Допълват, че за дублиращ тръбопровод трябва да има план и място къде да се разположи. "Съоръжение, по което се пренасят тонове гореща вода с висока температура и налягане, не може просто да се положи на тротоара пред сградите и да е безопасно за гражданите. Подобни временни съоръжения може да използва "Софийска вода" ЕАД, но не и "Топлофикация София" ЕАД", обясняват от компанията.

Допълват, че след тежката авария от 2017 г. в "Младост 1" е било монтирано съоръжение, даващо възможност за секторно разделяне на "Младост" - 1, 2, 3 и 4, от останалите, включени към този топлопровод. "Ако това съоръжение не съществуваше, при днешната авария щяха да бъдат засегнати от спирането на топлата вода и останалите части на кв. "Младост", посочват от дружеството.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Откакто получава преференциални цени за тока, Топлофикациия използва тръбната мрежа като охладител за неконсумирана топлина. Помпите са надути на макс. Шумът се чува чак на първите етажи. Налягането е 2-3 пъти над нормалното. Температурата също е на тавана. Това разказва играта на старата тръбна мрежа.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 2. 2 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Пфф, преди петнайсетина години в Младост нямахме топла вода по цяло лято - не по 2 седмици планови, а по 3 месеца! Тогава ни обяснаваха, че то щото подменяли ВСИЧКО, просто градяли най-новата система в галактиката и когато тва свърши, даже планови ремонти нямало да правят, щото всичко щяло да бъде космическата топлофикация. Свърши великата подмяна, но някак се оказа, че планови ремонти всяко лято ще си има, както преди. После се оказа, че и авариите не спират. Сега пък чета, че (цитат): "В годините поетапно са подменяни основно отклонения от главното стъбло, които са проявили по-висока аварийност. Самото главно стъбло и съпътстващата го арматура са реконструирани частично, без да бъде извършвана цялостна подмяна". А сметките са се вдигнали само няколко пъти нагоре и за двустайна панелка гонят, че и надхвърлят средната пенсия на учителка с 40 г. стаж. Благодарим, Боко и Данче! Големи сте!

 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  Топлофикация Сф е опасна за вашето здраве и финанси!!!

 4. 4 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Концесия/приватизация и ще тръгнат нещата.

  В Пловдив топлофикацията пилотно измени сградната топлопреносна инсталация на жилищен блок от вертикален на хоризонтален тип и вече предлага на клиентите си тази възможност ("с това средният разход на апартамент за енергия за сградна инсталация след 3 отоплителни сезона намалява с внушителните 85%"), тук Топлофикация дължи почти милиард и няма оперативни средства да поддържа топлопреносната мрежа, камо ли да я обнови. И това при положение че цяла България дотира цената за парното в София през сметките си за ток (да живее "високоефективното" когенериране - великата схема на Бойко да захрани практичски отдавна фалиралите топлофикации на Ковачки + Топлофикация София).

  П.П. До прованса: много мерси за милионите за евтино топло. Пак да гласувате за Бойко, за да не дойдат комунистите.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 5. 5 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Това е прокобата на това да чакаш да ти пуснат нещо:
  - да ти пуснат парното
  - да ти пуснат топлата вода
  - да ти пуснат банани в показния магазин за коледа
  - да ти пуснат нареждане отгоре, за да решиш дали бялото е бяло или е черно

  От онова време... ама пусти навици, трудно умират.
  А то има къде по-ефективни начини човек сам да ги решава, определя или намира тия неща.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 6. 6 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#5] от "keen":

  "човек сам да ги решава"

  САМ? Ама нали така ще трябва САМ да поемеш отговорност за направените избори и взетите решения!? По-добре Партията Майка БКП (бспгерб) да се погрижи за всичко.
  Личен избор и отговорност търси по другите държави. На тая територия (почти) всички са леви или направо социалисти.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 7. 7 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Родилна грешка е приччината.
  В нормалните страни до Абонатната стига газ и там се подгрява водата.
  Но при тази схема Когенерацията отива на кино.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 8. 8 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 897 Неутрално

  С това презастрояване в Младост ще става и по лошо...
  Как ще върви транспорта, къде да се копае и как живота да върви?
  Благодарете на Ваклин-овци и кандидат-столичните!

 9. 9 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Да имаш газ (NG) и да го използваш за централизирана топлофикация е лудост. Все едно да имаш електрически локомотив на който да си изхвърлил електродвигателите, а вместо тях да сложиш парна машина, котела на която загряваш с електричество. Поне половината топлина се разсейва в атмосферата докато пристигне при крайният потребител. Но последният я плаща. За тоя дето духа. Сложна и скъпа инфраструктура, която също се плаща от потребителя. А тя е напълно ненужна. Безкрайни и скъпи ремонти. И те са включени в сметката на потребителя. Безкрайно сложно, неточно и скъпо осчетоводяване на получената топлина. То също се заплаща. Пак от НВ Потребителя. Вместо да се газифицира всеки апартамент и изразходвания газ се отчита точно както водата. Газовите конвектори топлят не по-лошо от водните радиатори, дори имат потенциал за много по-големи отоплителни мощности, а проточните газови бойлери топлят неограничено количество вода - според потребностите. И няма излишна инфраструктура, няма прогнозни сметки, няма изравнителни, няма общи части, абонатни станции, крамоли и пререкания със съседите и пр.

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#4] от "Darulio":

  Това са пълни глупости. Първо инсталацията вътре в апартамента си е моя т.е няма как топлификацията да ми сложи хоризонтални тръби в моя имот. Всичко от абонатната станция си е собственост на живеещите в блока.. И второ, основния проблем за такава смяна е че се налага цялостен ремонт на имота - всичко трябва да се разбие и да се положат тръби в мазилката на пода. Това е много мръсен и скъп процес и може евентуално да се направи само при цялостен ремонт. Но цялостен ремонт може да направи 1 апартамент, ами другите 70 в тоя вход какво ги правим ?. Иначе съм напълно съгласен че е ужасно изгодно и справедливо - имаш си реален топломер, като водомер и каквото покаже това плащащ. И в ново блокче с изолация и без да масовите кражби от съседите се оказва че се отопляваш добре за 100лв на месец.

 11. 11 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Неведнъж съм писал, че загубихме България. В Свинландия не очаквайте нещо да се случи както трябва. В София все по-често ще аварират тръбопроводите и останалите съоръжения на Топлофикация, магистралите ще друсат и ще ви падат пломбите на зъбите, малките населени места ще се обезлюдяват, метрото ще тече и само Герберите качени на Магистралата на невежеството ще захлебват от вашите (нашите) загуби. Гответе се, това е нашето бъдеще. не очакавайте от разбойниците нищо добро.

 12. 12 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1158 Весело

  До коментар [#10] от "m17":

  Какво са глупости бе, общински?
  Това, че половината ви общинска група папка от Топлофикация и получава заплата да назначава удобни директори, които да изпълняват схемите ви, не означава, че в близките градове все още са в 19 в. като тук.
  Факт е, че ЕВН ПРЕДЛАГАТ УСЛУГА в апартамента ти да влиза една тръба, а не 3 или 4, и да няма дялово разпределение, а всичко да се отчита с топломер. Факт е, че според техните изчисления цялата модификация излиза няколко хиляди лв. на имот - по-малко от саниране. Питай Зико за подробности.
  Та какво са глупости? Глупост е, че вместо да наведеш глава и поне веднъж да защитиш интересите на избралите те балъци, скачаш веднага срещу един добър пример. Всички сме наясно, че частният бизнес е по-добре управляван от управлявания от чиновници. Не е нещо ново, та тепърва да се засягаш.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5640 Неутрално

  ""Топлофикация" обяснява защо това се случва в "Младост 1"

  Не трябва да обяснява, а да не допуща

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darulio":

  Никой не може да ви спре да вярвате във всякакви глупости. Маса хора вярват във плоската земя, други вярва в свети Бойкикиев.

 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2433 Весело

  Каква мила, направо изпълнена със симпатия статия за "Топлофикация". Явно и нЕкои партии близки да редакцията разчитата на папкане от там, а?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1138 Любопитно

  Бах тоя късмет да живея в къща, в която аз сам определям правилата и начините за затопляне на вода, отопление и т.н. битовизми. И ми е жал за всички ония закрепостени гражданЯ, за които Топлофикация София е и майка, и мащеха, и решава кой кога ще се къпе (евентуално) и кой ще се топли (за сметка на някой друг) или не... Нее, мерси за такава услуга....

 17. 17 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2020 Любопитно

  Монополист — цените нагоре, качеството и сигурността надолу...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK