Туроператорите се готвят за "тотален ласт минит"

Туроператорите се готвят за "тотален ласт минит"

© Юлия ЛазароваЗа повечето българи е доста странна склонността на някои нации да планират живота си с месеци, че и с години напред. Като например да знаят къде ще е ваканцията им през следващото лято, докато това още не си е отишло. В допълнение коронакризата наказа тъкмо планиращите хора, защото показа, че не само не може да се гледа уверено напред, но и подобно поведение крие риск да загубиш пари или да можеш да ги ползваш неизвестно кога под формата на ваучер.


Досега винаги е било обичайна практика още в края на август-началото на септември, западноевропейските туроператори да дават вече заявки на българските си колеги за техните гости идното лято. Както може да се предположи този септември, че и октомври не е такъв.


Чартърните полети през отминалото лято бяха белязани от спад, надхвърлящ дори 80% в някои случаи, никой полет не бе гарантиран почти до последния момент. (Повече за това четете тук)
За момента записванията за следващата година


в сравнение с темпа от миналия септември са със спад от 70%


Но това е логично и очаквано, защото не виждам как един клиент би се решил да вземе решение за почивка в момента след като, ако ситуацията остане такава, ще знае 2-3 седмици по-рано там, където отива, каква ще е регулацията, коментира Иван Грошев, управител на "МТС България", една от фирмите, която води британски туристи в партньорство с Jet2holiday. Отбелязва, че освен това има и чисто финансов аспект този въпрос - кой би платил на туроператор, за да изпадне пак в същата ситуация - да трябва да чака връщане евентуално на парите при пропадане на ваканцията или ваучер за тях, който да ползва неизвестно кога.


Има някакви записвания, но да се разчита на тях е невъзможно. Реално, ако преди в този период сме правели 35-40% от записванията, сега някаква яснота може да има към края на януари, казва Грошев.


Нашето очакване е сезонът да е тотален ласт минит.


Иван Грошев,

туроператор


Записвания въобще няма към момента, а трябваше при нормални обстоятелства, коментира и Даниела Стоева, член на АБТТА и управител на туроператора "Тандем травъл", който приема туристи за опознавателен и културен туризъм от немскоезичните страни, Великобритания и Испания.


Според нея записвания преди края на февруари-началото на март не се очакват. Моята прогноза е, че


някакво раздвижване може да има второто полугодие


на следващата година нещата ще са от типа ласт минит (от англ. last minute - в последната минута), посочва и тя.


"Това е абсолютно логично, защото голяма част от клиентите си изпатиха, останаха с едни ваучери в цял свят и не всеки е доволен от това", допълва тя. Казва, че на теория всъщност има записвания за идната година, но те са несъстояли се пътувания, срещу които са издадени такива ваучери, които е заявено, че ще се ползват. "Тоест ние имаме записвания, но това не са генерирани нови записвания, а прехвърлени от тази за следващата година". Обяснява, че тези ваучери са с различни срокове за ползване, тъй като в Европа няма единна практика, но в масовия случай те се ползват за следващия сезон. "Това е


малка надежда и гаранция, че имаме някаква основа, на която да стъпим",


казва Стоева.


Продажбите са започнали, но движение няма, казва на свой ред Калин Сутев, представител на един от най-големите германски туроператори DER Touristik Deutschland, в която група влиза и компанията ITS. Според него това е валидно и за предстоящия зимен сезон като европейските туроператори отчитат "тотален застой" не само за зимните си ски програми, но и за ваканциите в топли дестинации.


Според него е трудно да се прогнозира кога ще има раздвижване, очаква това да стане, когато обстановката се успокои, най-вероятно след Нова година.


"Лято 21 най-вероятно ще бъде сезон ласт минит", казва и Сутев. Разказва, че миналата година по това време е имало вече записвания за това, които са започнали дори в края на август. "Въпреки че и в тази стресова година вървя някакъв, макар и много мижав сезон, но очевидно за следващата година стартът на резервациите ще бъде малко по-късен".


​​​​​​​Ще започнем с отложен старт.


Калин Сутев,

туроператор


Обяснява, че и за следващата отвъд всякакви прогнози година програмата е заложена в обичайните си граници - от началото на май до средата на октомври.


По отношение на цените за идното лято Иван Грошев разказва, че в общи линии са като тазгодишните. Има хотелиери, които се опитват да направят ранни записвания като дават допълнителни отстъпки от 3-5 процентни пункта, но


не смята, че в момента цената може да е свръхмотиватор за клиентите да пътуват


"По-скоро несигурността, а не цените ги спират", казва той и добавя, че сдържаността на туристите идва и по линия на очакваната икономическа криза, в която не е известно дали ще запазят работата си. Допълва, че хотелите в големите курорти тепърва ще правят своите анализи и прогнози и най-вероятно ще решават ситуационно на базата на заявки дали и как ще работят. "Едва ли някой преди април може да каже", смята той. Допълва, че за някои хотелиери е имало "приличен" летен сезон през юли и август на фона на очакванията, подкрепен основно от румънци, българи и поляци.


На пазара на опознователния туризъм


като цяло сме запазили ценовите нива от тази година, особено за прехвърлените пътувания за 2021 г., и това бе едно от задължителните условия, казва Даниела Стоева. За останалите случаи заедно с партньорите си - хотелиери, транспортни фирми, опитват да задържат цените от тази и за следващата година. Посочва, че като цяло потребителите също не очакват спад на цените само заради това, че предлагането надвишава в пъти търсенето. Заради хигиената и преустройствата на местата за хранене хотелиерите имат завишени разходи, а също в транспорта ще се качват по-малко хора, макар да няма задължителен регламент за това и всичко това оскъпява продукта. "Така че най-доброто е цените да се запазят с тенденция в бъдеще да се увеличават", анализира тя.


Според нея групите туристи в досегашния им вид едва ли ще останат. Смята, че кризата с коронавируса ще трансформира бизнес модела в туризма. През следващите поне 2 години тя очаква хората да пътуват в малки групи, състоящи се от техни познати, близки, приятели. И смята, че този вид туризъм ще е в по-добра позиция от масовия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Че българите винаги сме си привърженици на "ласт минит"!
  Отлагай и живей! Като опре яйцето на *** ще му търсим колая👿!

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3051 Любопитно

  Лоша работа, но това е положението - който съумее бързо да се пренастрои, ще оцелее, който не успее.... И никакви 60:40 няма да го оправят, то като нямаш посещения, голям праз, че държавата ти плаща 60 % от заплатите на служителите.
  Слънчака, Златните, Албена ги чакат тежки времена.

 3. 3 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Не е лошо хотелиерите да вдигнат цените.
  И без друго те не знаят друг начин за привличане на клиенти.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Идеално, нека малко и големите курорти да страдат. Все пак, който знае как да прави бизнес и да обслужва клиенти ще спечели и ще оцелее. Нещо като естествен подбор 😀.
  А ние, феновете на природосъобразен туризъм, знаем къде и как да подкрепяме по-скромните бизнеси като семейни хотели и къмпинги.
  П.С. Пак ние ще сме виновни за провала на бранша, нали?

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 6. 6 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Идеално, нека малко и големите курорти да страдат. Все пак, който знае как да прави бизнес и да обслужва клиенти ще спечели и ще оцелее. Нещо като естествен подбор 😀.А ние, феновете на природосъобразен туризъм, знаем къде и как да подкрепяме по-скромните бизнеси като семейни хотели и къмпинги.П.С. Пак ние ще сме виновни за провала на бранша, нали?
  —цитат от коментар 5 на Clap


  Не !

 7. 7 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#6] от "stenlyaka":

  Надявам се да сте прав/а.

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  И с ласт минет вече не става

  Мутро-туризмът в БГ-то умря

  БетонЯ го съсипа

 9. 9 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Ласт минит таратснцинг! Както стана ясно от последния сезон, с голям хотел ласт минит не става. Наеми ти 100 души персонал и договорени доставки на храна, консумативи...каквото се сетиш, сложи един милион в торбата, па чакай ласт минит

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3051 Любопитно

  И какво говорим за догодина, а този зимен сезон как ще е? Ако за лято 2021 г. има някаква келява надежда, сега за зимата ....
  И въобще не страдам за бандитите, дето са препрали някой друг милион в хотели, а за хората в бранша, които ще останат без доходите си.

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Както коментирахме април-май тука във форума няма даже същото. Който оцелее оцелее.
  Все пак туризмът в България не основен като Гърция, Кипър, Италия, Испания, Турция.

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  Те дребните по оцеляват гледам. А има и предимства. Морето се изчисти например. По-спокойно и човешки беше. Курортите тип градчета се понапълниха. Факт.

 13. 13 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":Те дребните по оцеляват гледам. А има и предимства. Морето се изчисти например. По-спокойно и човешки беше. Курортите тип градчета се понапълниха. Факт.
  —цитат от коментар 12 на Да вярваме на истината


  Има безброй предимства и безброй недостатъци , но почивката ще е това което е и което човек сам си направи !
  Няма нужда да даваме оценки .
  Със сигурност ще има преразпределение на пазарни дялове ......за нас туристите това ли има кой знае какво значение !

 14. 14 Профил на Kamen Krastev
  Kamen Krastev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Ба, аз съм привърженик и на “минет ласт мимит”

 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":

  кой ви излъга, че има държави, в които туризмът е основен? Има места, където е значителен дял и доста хора остават без поминък, но от туризъм държава не може да се храни

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2115 Любопитно

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  В Прага и Чешки Крумлов няма мутри и бетон ама те на ... туризма загина. Някакво компетентно обяснение?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4259 Весело

  "тотален ласт минит"???
  Това на какъв език е? 🤣🤣🤣

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":В Прага и Чешки Крумлов няма мутри и бетон ама те на ... туризма загина. Някакво компетентно обяснение?
  —цитат от коментар 16 на DDR


  Там туризмът е загинал точно толкова
  колкото е загинал туризмът с чартъри до София или Тирана

  НЕ СРАВНЯВАЙ НЕСРАВНИМИ НЕЩА

  СРАВНЯВАЙ летния морски туризъм на БЕТОНО-МУТРО-МОРИЕТО

  с летния туризъм в ИБИСА или МАЛДИВИТЕ

  Ако не ти стиска - бутни едно сравнение с КРИМ
  И то върши работа

 19. 19 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 199 Весело
 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  "тотален ласт минит"??? Това на какъв език е? 🤣🤣🤣
  —цитат от коментар 17 на padrino


  Както казват някои по-първи управленци

  ФАКС МИ

  В смисъл - да им пратят факс който да им го преведе някой

 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Ласт минет?
  —цитат от коментар 19 на Ivan Stoev


  Ме уИ

  Това вече е на френски

 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#15] от "uq":

  Доколкото си спомням, в Гърция всеки 5-6 и има връзка с туризма. Като на 20 % от пълнолетното население им намалее драстично или изчезне дохода какво става според теб? В България, ако не греша, близо 200-250 000 човека са заети пряко и непряко в туристическата индустрия, поне половината от тях вече са си загубили работата.
  Хич не е весело положението за икономиката.

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#18] от "Hawaii":

  Какъв Крим, какви Малдиви те гонят? Въпросът ми към тебе беше ясен и конкретен —> защо след като в Прага и Чешки Крумлов няма мутри и бетон, туризма умря?
  Или знаеш отговора, или не знаеш?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#15] от "uq":

  За изброените от мене държави е основен дял от БВП. Даже за Италия, която е в Г7

 25. 25 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1685 Весело

  До коментар [#19] от "Ivan Stoev":

  Тотален. Който не му хареса - Ибиса....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 26. 26 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 131 Неутрално

  Според мен няма да е минит а ще си е чист минет ама да видим.

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Как да се пренастроят социалистическите мастодонти, които живеят от групи съветски туристи стоварвани със самолети? Как да се пренастроят нашенските меринджеи с милиционерско потекло, които са получили хотели и инфраструктура наготово по линия на съмнителната ни приватизация? Как да оцелее един честен частник със златен ланец на врата, който не може едни яйца да ти опържи, но стопанисва ресторант? Ни най-малко не ме вълнуват такива...! Златни, Албена и прочие... Ами да отиват в канала. Да седна да мисля за хотелите на братя Велчеви ли? Или за Красимир Станев от ДС ? Да си гледат празните хотели на снимка, докато лежат по вилите си в Швейцария. Ще се оправим някак си и без тях...!

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на Петър Ценев
  Петър Ценев
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Българският език наHa Ванката е „тотална щета", ползвайки термин от автомобилното застраховане.

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#22] от "boevbisser":

  Недей сравнява гръцкия туризъм с нашия мутренски тип хотелиерство. В Гърция туризмът са държи от дребни собственици с малки хотели и ресторантчета. Собственикът работи със семейството си и е много по-гъвкав и устойчив. Освен това Гърция е много повече социална държава и мисли за хората си. Може да имат големи заеми, но тия заеми са минали основно през ръцете на гърците и поддържат потреблението и икономиката.

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  “тотален ласт минит"

  Татяна Димитрова счупи тъпомера!
  Би трябвало да пише “мѝнет”, понеже така се произнася думата, но явно нещо я притеснява.
  Кой им дава дипломи на такива журналисти?

 31. 31 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Нека фалират всичките бетонни паметници на мутращината.

  ... с двеста...
 32. 32 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Отново са надули цените, във Велинград уикенд е като в Австрия

 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Май на хотелиерството му е дошла ласт минитата. Просто много станаха маймуните и клонът се строши. Можеха да си вложат парите в нещо по-стабилно, в модерно земеделие, в някакво производство, даже в образование. ама не, ние си имаме хотел, кой като нас!? Сега ще фалират и ще ручат жаби. Майната им!

 34. 34 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  Къщи за гости! Това е формулата!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 35. 35 Профил на hmi2664o461
  hmi2664o461
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да планираш почивката за година напред за да спестиш 10-20% идва от типичното западняшко скъперничество. Целият им скучен живот е планиран до най-малката подробност докато пукнат.
  Нормалните хора избират къде да почиват макс. 1-2 седмици по-рано според прогнозата за времето и моментното им желание. Да, ще платиш малко повече, но ще избегнеш риска от лошо време, война, пандемия и пр., което в дългосрочен план се изплаща. Отделно, че животът ти става по-интересен.

 36. 36 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Къщи за гости! Това е формулата!
  —цитат от коментар 34 на Незнайко в Слънчевия град


  +1
  Мустафата и компания ги усещат тези работи.
  Доста къщи построиха в Борино.

 37. 37 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 99 Неутрално

  Ласт минит таратснцинг! Както стана ясно от последния сезон, с голям хотел ласт минит не става. Наеми ти 100 души персонал и договорени доставки на храна, консумативи...каквото се сетиш, сложи един милион в торбата, па чакай ласт минит
  —цитат от коментар 9 на uq


  Да затварят, като не могат!

 38. 38 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Любопитно

  А кво става с отричането на арменският геноцид?
  Или там може?

  В Русия съм! В Русия съм!
 39. 39 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Весело

  Опс обърках прозореца на статията 😃

  В Русия съм! В Русия съм!
 40. 40 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  “Туроператор е донякъде печеливша професия, създадена да прибира парите на нежелаещия да се образова, информира, да повиши културата си средностатистически тъпак, който цяла година по традиция живее свито, за да може две седмици да се отпусне в харченето по волята на същата традиция на инерцията.
  Инерцията да бъдеш заведен след знаменцето на гида, щото “плащам си да не си давам труд да науча предварително - той знае повече ”, е инерция, която влиза в дисонанс с бума на информацията в последните десетилетия.
  Колкото си по-неук, толкова си по-нуждаещ се от туроператор. Какъв е профилът на неукия? ... Мързелив и прост, умствено и културно ощетен в епохата на най-достъпното знание.
  Не знаеш къде да идеш, какво да видиш, какво да търсиш, нямаш интереси, не знаеш езици - я да се обърна към туроператор.
  “Гледа, но не вижда” - туроператорът се родее с професията водач на слепи.
  Обслужването на простаци ми идва в повече”
  ...
  Всичкото това са полуцинични, но горчиви разсъждения на професионален туроператор, по професия археолог.
  Той се е насочил към специализираната ниша “просветен гид за просветена аудитория”.
  В цял свят има хора, интересуващи се например от свръхспециализираната тема: “изкуството на римските мозайки на Балканите и предна Мала Азия”.
  Те идват на уговорена дата от цял свят, събират се, познавайки се предварително по интернет, запознават се лично и си разменят акварелни рисунки от любими образци мозайки, познавайки темата детайлно до степен да са гидове на всички гидове - такива търсят съдействието на нашия археолог да ги заведе до добре известните им паметници с буса си.
  Такива плащали много добре и никакъв режим на коронанезнамкаквоси не им влияе на намеренията.
  Контингентът на интересуващи се от археологията по българските земи добре запознати хора бил няколко хиляди човека от целия свят, от които винаги има “на терен”, т.е. на услугите на нашия човек, независимо от обстоятелствата - дори война трудно би спряла жадуващите да видят, снимат, рисуват, да видят място на разкопки и да се запознаят със себеподобни, при това по много пъти.
  Този наш археолог не се оплаква от провален сезон.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 41. 41 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Къде са тези минети като за последно?

 42. 42 Профил на eat45544539
  eat45544539
  Рейтинг: 26 Неутрално

  един последен минет и кой откъде

 43. 43 Профил на nia13676377
  nia13676377
  Рейтинг: 147 Разстроено

  Ласт минит???? Баси ПЖП...

 44. 44 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 380 Неутрално

  “ласт минит” същото като “ласт минет” ли е?

 45. 45 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#44] от "theduloclan":

  сигурно за това ще трява да се готвят

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 46. 46 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Май на хотелиерството му е дошла ласт минитата. Просто много станаха маймуните и клонът се строши. Можеха да си вложат парите в нещо по-стабилно, в модерно земеделие, в някакво производство, даже в образование. ама не, ние си имаме хотел, кой като нас!? Сега ще фалират и ще ручат жаби. Майната им!
  —цитат от коментар 33 на Judjuk


  Подкрепям!
  Но имам и коментар относно земеделието - днес публикуваха анализ на състоянието на зеленчукопроизводството. Наляти са милиони в подпомагане и пак браншът е неконкурентноспособен и не може да пласира продукцията си във и извън страната.
  Всъщност това е напълно закономерно имайки предвид, че целта на така наречените предприемачи са субсидиите, а не създаването на устойчив бизнес. Това важи и за хотелиерите.

 47. 47 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Превод на български: - Че ги острижем като за последно.

 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Къщи за гости! Това е формулата!
  —цитат от коментар 34 на Незнайко в Слънчевия град


  Къща за гости е семейна къща маскирана като хотел. Могат да приемат гости ако искат, както си искат и когато си искат. Отговорност никаква. Гаранция за гостите никаква.

 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  По-точно става дума за записвания "last minute" (в последната минута), когато туроператорите продават последните седалки в чартъра, на занижени цени (по-добре 50% от цената й, отколкото нищо). Макар че и пътуващият няма голям избор за хотела - там, където има място.

 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  "....Да планираш почивката за година напред за да спестиш 10-20% идва от типичното западняшко скъперничество. ..."

  10-20% съвсем не е малко, особено когато пътува цялото семейство (с децата).
  Често пъти тук във форума сме се учудвали как почивката продавана в Германия може да е толкова евтина! Ами ето отговора! Те успяват (или успяваха) да си планират почивките дори до 1 година предварително.

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  На всеки 10 работещи в ЕС един е в туризма (10%).
  В Португалия са 19,1%, в Испания 14,6%, в Италия 13,2%, в Полша най-малко - 1,3%
  10,1% от БВП на ЕС идва от туризма, в Испания 11,6%, в Белгия 11%, България към 12% (2019г.). Цифрата за Белгия е висока, но там са включени институциите на ЕС, а еврочиновниците харчат големи суми.

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#51] от "historama":

  Туристическата индустрия е скрит експорт. Много удобен, защото не е необходимо да изнасяме стоките на ниски цени с големи транспортни разходи, напротив потребителите идват на място, и често пъти ги плащат в пъти по-скъпо. Напр. 1 бутилка вино в супера ако е 10 лв, експортната й цена ще е около 2,50 евро, а чуждестранният турист на място ще заплати за нея в ресторанта поне 13 евро (25 лв)

 53. 53 Профил на Denitsa Taneva
  Denitsa Taneva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Здравейте,

  Благодаря Ви за невероятно информативната статия, но мога ли да попитам дали случайно "ласт минит" е някакъв термин в сферата на туризма или устойчива фраза в българския език? Нужно ли е да се дават пояснения в скоби на английски думи (препратка към другата ви статия на същата тема), когато имаме достатъчно изразителни думи и в българския език? Умението да се предава основна информация на родния език грамотно се развива в началното училище. Нека не принизяваме журналистиката до това ниво. Благодаря!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK