Валентин Николов: Седми блок на "Козлодуй" можем да реализираме и със собствени средства

Валентин Николов: Седми блок на "Козлодуй" можем да реализираме и със собствени средства

© Цветелина Белутова, КапиталПредимството на изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" пред реализацията на проекта за АЕЦ "Белене" е, че той може да се направи със собствени средства на централата, каза днес пред Би Ти Ви председателят на комисията по енергетика и бивш директор на централата Валентин Николов. Той не се съгласи с мненията на експерти, че това няма как да е печеливш проект.


Както е известно днес правителството даде мандат на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) да започне проучване на възможностите за изграждане на нова мощност на АЕЦ "Козлодуй" с американско оборудване. Идеята е новата мощност да се изгради на одобрената площадка номер 2 на АЕЦ "Козлодуй", чиято оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) влезе в сила след повече от четири години обжалване в съда. На министъра на енергетиката е даден срок до 31 януари 2021 г. да информира Министерския съвет за предприетите действия и за резултатите от преговорите.


Според Николов 30 години в енергетиката нищо сериозно не е правено и ако в следващите 30 нищо не се направи, "нашите внуци ще ни бият с камъни". Николов изчисли, че след три десетилетия енергетиката ще се лиши от 8000 мегавата производствени мощности заради спирането на 5 и 6 блок на "Козлодуй" и въглищните централи, като този недостиг не може да се компенсира от възобновяеми енергийни източници.
Председателят на комисията по енергетика посочи, че към момента цялата документация, нужна за да се пристъпи към избора на технология, е налице, като подготовката и е струвала доста евтино - около 2 млн евро. Попитан къде ще се продава тока от допълнителните ядрени мощности - 7 блок на "Козлодуй" и евентуално АЕЦ "Белене", той посочи, че новите технологии позволяват реакторите да се ползват дори като балансиращи мощности, е не само като базови.


Валентин Николов не смята, че администрацията на САЩ има голям интерес американска компания да участва в проекта за Козлодуй. Според него не е казано и че задължително ще се ползва американско гориво, защото то ще се доставя с конкурс, в което могат да участват всички.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK