Стопанската камара подкрепя 9% ДДС и върху доставката на храна

Стопанската камара подкрепя 9% ДДС и върху доставката на храна

© Надежда Чипева, КапиталБългарската стопанска камара (БСК) подкрепя предложенията на сдруженията от ресторантьорския бизнес за разширяване обхвата на прилагане на намалената диференцирана ставка по Закона за ДДС. Това е записано в становище на камарата по предложенията за промени в данъчните закони, изпратено на ресорните институции, публикувано на интернет страницата на работодателската организация. В средата на септември организациите на собственици на заведения поискаха официално намалената ставка от 9% ДДС да се прилага и за доставката на храна, тъй като с настъпването на по-студеното време клиентите им съвсем ще намалеят. (Повече за това четете тук.)


От камарата посочват още, че държавата трябва да компенсира всички търговци, които са инвестирали и продължават да влагат значителен финансов ресурс, време и усилия по внедряване на софтуер за управление на продажби в търговските обекти (СУПТО). Това според позицията на организацията може да стане чрез еднократни данъчни облечения в Закона за корпоративното подоходно облагане за 2020 година - чрез ускорена амортизация на активите, чрез нормативно признатите разходи и други.


По повод внесения от Министерството на финансите в парламента проект за промени в Закона за ДДС камарата напомня предложенията си в подкрепа на бизнеса в ситуация на пандемия, сред които временно освобождаване от данък печалба и др. (Повече за тях можете да прочетете тук.)
Във връзка с внесените промени в Закона за акцизите и данъчните складове камарата напомня искането си за преустановяване облагането с акциз на т.нар. енергийни продукти с двойно предназначение като органични разтворители и др. Аргументира се с това, че това оскъпява значително крайния продукт в тези производства, а освен това те са дискриминирани спрямо режима, прилаган в други държави - членки на ЕС.


Заради кризата с коронавируса камарата посочва, че е изключително важно да се запази настоящият режим на определяне на авансовите вноски на база прогнозна данъчна печалба за текущата година. От организацията принципно подкрепят предложеното изменение в сроковете за деклариране и внасяне на авансовите вноски, но посочват, че по-ранният срок за деклариране трябва да бъде обвързан и с увеличаване на толеранса и намаляване на дължимите лихви в случите, при които дължимият годишен данък надвиши определените от предприятието месечни или тримесечни авансови вноски.


По промените в Закона за местните данъци и такси камарата предлага отново юридическите лица и сгради в режим на етажна собственост да бъдат освободени от такса битови отпадъци за втория компонент на услугата (третиране на битовите отпадъци) в случаите на сключени договори за обслужване с оторизирани оператори. Това включва и случаите, когато тези дейности са превъзложени на оператори на инсталации и съоръжения с издадени разрешителни по Закона за управление на отпадъците. Според камарата така ще се въведе изцяло европейският принцип "замърсителят плаща" и ще се улесни функционирането на т.нар. кръгова икономика.


По промените в Закона за счетоводството от БСК изтъкват, че във връзка с възобновения дебат за преразглеждане на критериите за извършване на задължителен независим финансов одит е нужно този разговор да се проведе в по-широк кръг с всички заинтересовани страни. Аргументите за това са разнопосочната практика в други държави членки, както и това, че в период на икономическа криза част от предприятията ще отпаднат от задължителен одит на финансовите отчети поради влошаване на финансовото състояние и финансовите резултати.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK