Стопанската камара подкрепя 9% ДДС и върху доставката на храна

Стопанската камара подкрепя 9% ДДС и върху доставката на храна

© Надежда Чипева, КапиталБългарската стопанска камара (БСК) подкрепя предложенията на сдруженията от ресторантьорския бизнес за разширяване обхвата на прилагане на намалената диференцирана ставка по Закона за ДДС. Това е записано в становище на камарата по предложенията за промени в данъчните закони, изпратено на ресорните институции, публикувано на интернет страницата на работодателската организация. В средата на септември организациите на собственици на заведения поискаха официално намалената ставка от 9% ДДС да се прилага и за доставката на храна, тъй като с настъпването на по-студеното време клиентите им съвсем ще намалеят. (Повече за това четете тук.)


От камарата посочват още, че държавата трябва да компенсира всички търговци, които са инвестирали и продължават да влагат значителен финансов ресурс, време и усилия по внедряване на софтуер за управление на продажби в търговските обекти (СУПТО). Това според позицията на организацията може да стане чрез еднократни данъчни облечения в Закона за корпоративното подоходно облагане за 2020 година - чрез ускорена амортизация на активите, чрез нормативно признатите разходи и други.


По повод внесения от Министерството на финансите в парламента проект за промени в Закона за ДДС камарата напомня предложенията си в подкрепа на бизнеса в ситуация на пандемия, сред които временно освобождаване от данък печалба и др. (Повече за тях можете да прочетете тук.)
Във връзка с внесените промени в Закона за акцизите и данъчните складове камарата напомня искането си за преустановяване облагането с акциз на т.нар. енергийни продукти с двойно предназначение като органични разтворители и др. Аргументира се с това, че това оскъпява значително крайния продукт в тези производства, а освен това те са дискриминирани спрямо режима, прилаган в други държави - членки на ЕС.


Заради кризата с коронавируса камарата посочва, че е изключително важно да се запази настоящият режим на определяне на авансовите вноски на база прогнозна данъчна печалба за текущата година. От организацията принципно подкрепят предложеното изменение в сроковете за деклариране и внасяне на авансовите вноски, но посочват, че по-ранният срок за деклариране трябва да бъде обвързан и с увеличаване на толеранса и намаляване на дължимите лихви в случите, при които дължимият годишен данък надвиши определените от предприятието месечни или тримесечни авансови вноски.


По промените в Закона за местните данъци и такси камарата предлага отново юридическите лица и сгради в режим на етажна собственост да бъдат освободени от такса битови отпадъци за втория компонент на услугата (третиране на битовите отпадъци) в случаите на сключени договори за обслужване с оторизирани оператори. Това включва и случаите, когато тези дейности са превъзложени на оператори на инсталации и съоръжения с издадени разрешителни по Закона за управление на отпадъците. Според камарата така ще се въведе изцяло европейският принцип "замърсителят плаща" и ще се улесни функционирането на т.нар. кръгова икономика.


По промените в Закона за счетоводството от БСК изтъкват, че във връзка с възобновения дебат за преразглеждане на критериите за извършване на задължителен независим финансов одит е нужно този разговор да се проведе в по-широк кръг с всички заинтересовани страни. Аргументите за това са разнопосочната практика в други държави членки, както и това, че в период на икономическа криза част от предприятията ще отпаднат от задължителен одит на финансовите отчети поради влошаване на финансовото състояние и финансовите резултати.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Нямате и елементарна представа, колко е лошо за българския начин на управление различни ставки на ДДС...
  Боклуците, който продаваха кафе с 300 % надценка в заведенията, с намаляването на ДДС ще донесат на фиска по-голяма вреда от корона вирус епидемията. Ще го осъзнаете малко по-късно...

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5483 Неутрално

  Едва ли намалението на ДДС за всички храни ще срине бюджета

 3. 3 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Доставката на храна е луксозна стока. Къде сте видели пенсионер (разчитащ на пенсията си) да си поръчва храна. Поредната идиотщина.

 4. 4 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#3] от "George Svinarov":

  а недей така реститута Норман грант на тях разчита

 5. 5 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#3] от "George Svinarov":

  Нали има 50 лв антикризисни към пенсията от Бойко!

 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Еднаква ставка на ДДС за всичко, вкл. и за туристическите пакети.
  Това е принципен въпрос!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  Намаляването на ДДС за хранителните заведения и туризма в България ,не доведе до понижаване на цените в заведенията и при туроператорите ,за разлика от Румъния ,където понижението на цените на основни стоки и храни предизвика бум на потреблението и повишение на данъчните приходи ,тук ,поради липса на пазарна икономика стана точно обратното ,безмислено начинание да се смъква ДДС на каквото и да е ,същото е и с идеите за намаляване на данък смет на фирмите ,особено такива с договори за извозване на смет от опасни отпадъци и тн , това е форма на държавен и общински рекет , парите за данъци се източват и крадат изцяло и тяхното повишаване не води до подобряване на услугите на общините и местните ,нито до по голяма чистота или редовно прибиране на сметтта ,точно обратното ,води до по големи кражби и източвания на данъците и брутална администрация ,занимаваща се само с какво да се открадне от населението и държавата и евро фондовете .

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  Трябва да се сваля ДДС-то за храните в магазините , а не за ресторантьорите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK