Инвеститори искат държавата да уреди отговорността за поддръжката на апартхотелите

Инвеститори искат държавата да уреди отговорността за поддръжката на апартхотелите

© Надежда Чипева, КапиталНяколко организации на строители, инвеститори и хотелиери искат от управляващите промени в няколко закона, така че да се гарантира поддръжката на затворените комплекси в курортите, в които собствеността е изключително разкъсана. Писмото е подписано от Българската инвестиционно-строителна асоциация за красива България, Националната асоциация на строителните предприемачи, Камарата на строителите в България и Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Призивът е адресиран до премиера и министрите на регионалното развитие, на туризма и на правосъдието.


Според авторите на писмото са нужни спешни промени в Закона за управление на етажната собственост и други закони, засягащи управлението и поддръжката на т.нар. жилищни комплекси от затворен тип в курортни зони - Закона за управление на територията, Закона за собствеността, Закона за туризма и Гражданския процесуален кодекс. Тези промени трябва да регламентират отношенията и да защитят правата и интересите на собствениците и инвеститорите по справедлив за двете страни начин, посочват организациите.


Посочват, че от 2003 г. насам над 70% от сградния фонд, бази и съоръжения по Черноморието, СПА и зимните курорти не са хотели (въпреки че изглеждат и по-добре, и с повече екстри), а ваканционни сгради от затворен тип с множество собственици и по-скоро те определят облика на туристическите зони. Услугите и поддръжката в тези комплекси до голяма степен повлияват и на туристическия имидж на страната. В същото време те осигуряват непрекъснатост на услугите през цялата година и подържат извънсезонната заетост и икономиката в тези райони.
Организациите отбелязват, че заради смесената собственост в тези сгради и липсата на декавтно законодателство е налице лошото им управление. Това се отразява на качеството, а освен това е налице неконтролирано настаняване, предоставяне на услуги в сивия сектор наред с овехтяване на сградите и липса на качествена поддръжка на прилежащите площи.

"Чисто фискално всичко това води до навлизането на нерегламентирани услуги и липса на професионализъм и развитие от сиви субекти без офиси, администрация, инвестиции, социална отговорност, плащане на данъци и осигуровки, безотчетност и в по-лошия случай - въобще липса на поддръжка", посочват организациите.

В писмото се допълва, че чуждите собственици често са с незащитени интереси и се налага да водят съдебни дела, а освен това те не могат да притежават земя и съответно не са мотивирани да участват в поддръжката на прилежащите площи.


Дава се пример с община Несебър, в която близо 70 хил. чужденци са собственици в обекти с обща разгърната застроена площ около 4 млн. кв.м. При цена на поддръжка около 13 евро без ДДС за квадратен метър и адекватно законодателство това прави годишен приход в икономиката на района от около 52 млн. евро и това е само за една община, изчисляват организациите като посочват, че в конкретния пример това би означавало приходите за бюджета от ДДС от 10 400 000 евро годишно, като повечето разходи са за заплати и осигуровки и материали местно производство, ток и вода. По експертна оценка за всички курорти приходът от ДДС в държавната хазна годишно ще бъде между 60 и 100 млн. евро.


Допълва се, че индустрията поддържа около 50 хил. работни места целогодишно и 100 хил. души през сезона.


Полицията и районните прокуратури в тези райони са задръстени със случаи, свързани с неяснотата в законите, смесената собственост в тези обекти и множеството чуждестранни собственици, се допълва в писмото и се добавя, че чуждите собственици нямат глас в страната, но сред 29-те въпроса, изпратени до българското правителство и главния прокурор от евродепутати, членове на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към европарламента, е имало и два, свързани с ваканционния сегмент.


"Има ли планове да се регулират компаниите, които управляват имоти, в частност свързани с изнудващо високи такси, увеличавани произволно, без изискване за коректно одитирани отчети или поне изискване финансовите условия да са свързани с доставката на услуга?", е единият от тях. Другият се отнася до практиката на съдилища, които не признават правото на чуждестранните собственици да не плащат такси за управление, при положение че са били в имотите си под 30 дни годишно.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Който си купи в такъв компекс го жулят здраво с такси потдръжка които са в пъти завишени.
  Може да изглежда евтино като купуваш но после строителя си прибира всичко двойно чрез такса потдръжка.

 2. 2 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  А защо няма такова нещо за къщурката ми в село ?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 3. 3 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  След още 20 години всички тези строежи ще са едни разпадащи се коптори.

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Това на снимката требе да е от великият Слънчак!


  До коментар [#1] от "МиГ-29":

  Ако се ползва само през лятото и то за 15-20 дена общо,е набутвация,но хора всякакви. Ако човек е воден от романтичното желание да си има едно СОБСТВЕНО уютно местенце на морето с градинка и басейнче,на което може по всяко време да отиде,когато му писне от нещо - защо не?!

 5. 5 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 771 Весело

  ''При цена на поддръжка около 13 евро без ДДС за квадратен метър''

  това са 3000 лева (?!?) на година за апартамент в който прекарвам 2-3 месеца годишно, да не би тайландски масажи с щастлив край да са включени?

  общо взето мутрите искат да узаконят грабеж над собствениците, ама то трябва да си голям профан така или иначе да се набиеш в тая схема....

 6. 6 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 771 Весело

  До коментар [#4] от "deaf":

  защото с тези 3000 лева които плащаш за такса поддръжка на мутрите ще отидеш когато си искаш за 2 седмици в 5* хотел, а няма да се буташ с разни зелени човечета в някой бетонен комплекс с 200 апартамента и ''басейн'' 10 квадрата за всичката паплач

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  До коментар [#6] от "carmello":

  Както казах "хора всякакви". Не може да се сравнява хотел със СОБСТВЕН имот. А и 3000лв. мисля,че е в екстремен случай,така да се каже. По-малко е. Просто може да плащаш 100лв. на някоя местна бабичка да ти наглежда имотчето. И там за косене на трева и прочие... Е,рискуваш бабичката тайно да го дава под наем,когато те няма...

 8. 8 Профил на ТРАБАНТ
  ТРАБАНТ
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Който си купи в такъв компекс го жулят здраво с такси потдръжка които са в пъти завишени.Може да изглежда евтино като купуваш но после строителя си прибира всичко двойно чрез такса потдръжка.
  —цитат от коментар 1 на МиГ-29


  Не си купувай! Живей в неподържано, неугледно, студено, мръсно и всичко най -познато наоколо!

 9. 9 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#8] от "ТРАБАНТ":

  Ще си купя в потдържано но където аз мога да си избера градинар и фирма за потдръжка.
  Не където МУТРАТА избира фирма и плащм х3 за услугата.
  А тия 3000 лева сега ще са 6000 след 10 години.
  Изчисли колко ще си платил за живота на имота.
  Почваш с 1000 после 3000 после 6000 после 10000.
  Всяка година ти в дигат с 10% инфлация.

 10. 10 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  ''Не може да се сравнява хотел със СОБСТВЕН имот''

  и за какво ти е собствен имот, за който те товарят като кретен да плащаш на мутри?

  да избиеш някоя стена и да ''усвоиш'' терасата? ;Д

  прав си иначе- хора всякакви, аз лично никога не бих си купил ваканционен имот в затворен комплекс

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7836 Неутрално

  Всеки си е поел риска.

 12. 12 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Зас(т)роителите, га ядъхти кифтетата (като з@ср@хте черноморието с бетонните си л@¥н@ и продавахте през 300% печалба) ни ривахти, м?
  Закривай!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  До коментар [#10] от "carmello":

  Не виждаш ли,че пари вече няма! Те са хартийки. Докато имотът е нещо твърдо,което не се губи. "Пандемия",60/40,дори златото което имаше твърда цена,вече почна да се движи в синхрон с акциите - ту нагоре,ту надолу... Парите буквално са хартийки вече. Днес може да имаш пари да отседнеш в хотел "Кубан" на Слънчака,но утре може да закъсаш и да нямаш. Тогава като имаш едно малко стайче на брега на морето,няма да те брига че ти е изтънял портфейла...

 14. 14 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#8] от "ТРАБАНТ":Ще си купя в потдържано но където аз мога да си избера градинар и фирма за потдръжка.Не където МУТРАТА избира фирма и плащм х3 за услугата.А тия 3000 лева сега ще са 6000 след 10 години.Изчисли колко ще си платил за живота на имота.Почваш с 1000 после 3000 после 6000 после 10000.Всяка година ти в дигат с 10% инфлация.
  —цитат от коментар 9 на МиГ-29


  А на неграмотници като вас, кой плаща, че да си купувате имоти с евтина "поТдръжка"?

 15. 15 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  В Америка им казват Homeowners Associations. И собствениците съвсем нормално възприемат да си плащат за поддръжка на общите части.

 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  В Америка им казват Homeowners Associations. И собствениците съвсем нормално възприемат да си плащат за поддръжка на общите части.

 17. 17 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  "Другият се отнася до практиката на съдилища, които не признават правото на чуждестранните собственици да не плащат такси за управление, при положение че са били в имотите си под 30 дни годишно."
  Това ми прилича на тезите на клеър дейли.

  Ми разходите по поддръжката са целогодишни, не зависимо дали собствениците са там.

  Нормативната база е пъстра. Има комплекси които са преди закона за етажната собственост да ги обвърже още в нотариалните актове с договор за поддръжка от страна на инвеститора и такива, които могат да си сменят професионалния домоуправител.

  Понеже на чужденци не може да се продава земя, чуждите физически лица са собственици само апартаментите си и на общите части на съответните сгради. Територията, инфраструктурата, басейни, заведения.... са си на инвеститора. Разходи за поддръжката и експлоатацията на същите се разпределя между собствениците.

  Отделно някои имат самостоятелни партиди за ток вода, други не.

  ......

  Има много пролуки в законите и договорите които са в полза и на едната и другата страна.

  Та панаира е пълен. Обикновено се иска да не се плаща, което няма как да стане.

  Капана е в напомпването на този имотен пазар, като след това собствениците откриват, когато вече е късно, че притежавания имот е неизгоден защото се ползва кратко, а гълта пари.

  Аз съм работил в такова и апартамент там не бих си купил.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 18. 18 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":
  Имаш стайчето, но ако не си платиш колкото ти искат няма да ти дадат ключа да влезеш.
  Това е стара врътка. В Испания маса курорти са постороени с приблизително същата врътка. Хиляди англичани навремето ги зарибяват с "тйим шеарите" и те бецалят суха пара "да си имат" апартаментче за няколко седмици да си ходят на собствено.
  Минават няколко десетилетия, таксите се вдигат и "собстевниците" губят "собствеността" си напълно законно, като не плащат таксите.
  В момента собствеността е концентрирана, а "тайм шеарите" пак ходят в Испания, ама си плащат. И дори им имлиза по-евтино откокото ако биха биле "собственици".

 19. 19 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  Ква подръжка бе ?...... Ще им издадете самостоятелни партиди ......

 20. 20 Профил на ТРАБАНТ
  ТРАБАНТ
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#8] от "ТРАБАНТ":Ще си купя в потдържано но където аз мога да си избера градинар и фирма за потдръжка.Не където МУТРАТА избира фирма и плащм х3 за услугата.А тия 3000 лева сега ще са 6000 след 10 години.Изчисли колко ще си платил за живота на имота.Почваш с 1000 после 3000 после 6000 после 10000.Всяка година ти в дигат с 10% инфлация.
  —цитат от коментар 9 на МиГ-29


  Както се казва- икономията е майка на мизерията...

 21. 21 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  В Америка им казват Homeowners Associations. И собствениците съвсем нормално възприемат да си плащат за поддръжка на общите части.
  —цитат от коментар 16 на Таралеж


  Нормално е, но за имоти в които си живеят постоянно. При коментираните комплекси, времето през което се ползват е малко и започва мрънкането.
  Между другото, голяма част от собствениците ги отдават под наем с което си избиват таксите за поддръжка, без печалба.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 22. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Хора разни.
  Един познат първо купи едно апартаментче на Слънчака, после - още едно, не за друго, а защото не знаеше какво да си прави спестяванията (няма фирма, просто много добър специалист-инженер, съответно добре платен, и неженен, няма деца), като за целта тегли и кредити.
  Опитах да го убеждавам навремето, че с тези пари комфортно ще обиколи света, ще види всякакви забележителности, ще опознае други хора и култури, но той искаше да има "собствена територия" точно там, защото му харесвало, а светът да си гледа работата.
  Естествено му се завъдиха десетки приятели, които всяко лято го крънкат за безплатен престой "за ден-два" (чети - две седмици), та даване под наем е невъзможно, освен за ден-два, но не си плаща разправията и ремонтите.
  Отдавна ръмжи, че поддръжката му излиза солено, вноските по кредитите си вървят, а приходи никакви, но ако продаде, ще е на голяма загуба.
  Цуг-цванг.

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 23 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Хайде сега пък държавата да урежда взимоотношенията между частни лица!?! Къде останаха теориите за саморегулацията на пазара???

 24. 24 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Как е на английски "Кьорав карти не играй"?

 25. 25 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  То ясно, че ако искаш басейн, окосена и полята ливада, охрана и т.н. ще трябва да плащаш. Дори да не идваш, те ливадата пак трябва да я косят - инак ако вземеш все пак да дойдеш, нали ще кажеш - ууу, защо е такова буренясало?
  Проблемът е, че тези такси ги слагат в Е/кв.м. вместо като план-сметка какви точно услуги са извършени и по колко се пада на всеки собственик. Ако имаше прозрачна отчетност, да извадят веднъж в годината бюджета и да кажат примерно: заплата на Бай Пешо 12х1000 лв, за външна фирма за басейна 5000 лв, за пръскане за вредители 500 лв, за консумативи 800 лв. и т.н. дели се на броя собственици пропорционално на квадратурата - ОК, едва ли някой щеше да се противи.
  Обаче така като са казали - 13 Е/кв.м ама какво се включва, колко от него отива като печалба за инвеститора, плащат ли всички или половината апартаменти са на свои хора и останалите плащат и за тях - ей за такива работи се дразнят чужденците. Защото са свикнали при тях всичко да е прозрачно.

 26. 26 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  До коментар [#25] от "Камен":

  Имам апартамент в затворен комплекс във Варна с басейн и голяма градина , успях с много усилия и помощ от съседи да проведем събрание ,на което да изхвърлим фирмата ,която беше инвеститор и държеше и обслужването на комплекса , като за общата партида вода събираха с години такси от всеки водомер и не плащаха на ВИК , така се бяха натрупали десетки хиляди неплатени , а фирмата си ги слагаше в джоба .С помощта на адвокати и съкооператори ,избрахме нов домоуправител ,събрахме парите за ВИК , направихме дистанционни водомери на всеки , поливна система и безплатно пълнене на басейна от собствен водоизточник ,така смъкнахме таксата за обслужване на 3 евро на квадрат ,което си е ниска цена за всички екстри .Изчисленията ми от това ,че си ползвам апартамента вече 7 години ,пускам приятели , а постоянно през годината не плащам наем на сина ми ,студент там го превръща в най добрата инвестиция до сега ,със спестени поне 100000 лв от намалени разходи за квартири и хотели през този период.Има силна нужда от промяна на закона така както е в целия ЕС , всеки собственик си плаща всички разходи за обслужване на комплекса ,независимо от собствеността върху земята ,защото и градината и басейна си се поддържат и дори да дойдеш за един месец ,те са натрупали разходи за 12 месеца и е неадекватно да искаш да плащаш 1 месец , а другите да ти поддържат собствеността останалите 11 месеца ,щото живеят там ,всеки си прави сметката къде и как да купи ,но управлението на такива комплекси трябва да е само от частен домоуправител ,който се избира свободно от 50% плю с 1 от собствениците ,а не от инвеститорите в срок от 12 месеца от продажбата на над 50% от имотите в комплекса ,така ще е най безболезнено и точно за всички .

 27. 27 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  ''При цена на поддръжка около 13 евро без ДДС за квадратен метър''това са 3000 лева (?!?) на година за апартамент в който прекарвам 2-3 месеца годишно
  —цитат от коментар 5 на carmello


  Това са силно преувеличени сметки от тази асоциация за да издейства от политиците законово задължителна поддръжка на подобни комплекси, защото на мутрите "строители" им изтичат 10-20 годишните договори за поддръжка, сключени с купувачите преди години.

  Не притежавам подобен имот, но съм гледал няколко точно в Несбър и за подръжка ми бяха цитирани цифри като 5-6 евро/кв на година с ДДС.
  Дори са ми показвали копие на съответен договор за поддръжка (защото съм малко мнителен) и става дума за 200-300 евро/година за двустаен. Поне за тези което аз съм гледал, сигурно има и комплекси с над 10 е/кв.м, но това ще са по-скоро изключения.

  Проблема на поддържащите фирми е, че по нашия закон ако не ползваш имот за 1 цял календарен месец не дължиш нищо за поддръжка на общите части!
  И понеже повечето хора не стъпват там по 8-10 месеца в годината, единственото което обвързва собствениците да плащат целогодишна поддръжка е договора за поддръжка който е трябвало да сключат при купуването, обикновено с дъщерна фирма на инвеститора (мутрата). Както и затворените комплекси в София.

  Тези договори са с 10-20 годишна продължителност и доста от тях изтичат или са изтекли и мутрите не искат да си губят паричния поток и сега реват на политиците законово да задължат хората да им пълнят касичката.

  Естествено един подобен комплекс трябва да има поддръжка, но това може да стане много по-евтино ако се наемат 3-4 местни пенсионери.

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  До коментар [#18] от "k_":

  То май е най-добре да се купи евтина боксониера в крайните квартали на Бургас. Оттам е на една ръка разстояние до Слънчака,Несебър,Поморие,Созопол... А и може целогодишно да се ползва,защото през зимата си сред хора в Бургас,докато на Слънчака няма кьорав човек тогава.

 29. 29 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#18] от "k_":То май е най-добре да се купи евтина боксониера в крайните квартали на Бургас. Оттам е на една ръка разстояние до Слънчака,Несебър,Поморие,Созопол... А и може целогодишно да се ползва,защото през зимата си сред хора в Бургас,докато на Слънчака няма кьорав човек тогава.
  —цитат от коментар 28 на deaf


  Приятели си купиха преди години къща за без пари в с. Тополи - на 4 км. от Варна,и си пътуват и до Златни.С такси им е 10 лв. от града и си е чудесно за цялата година - барбекю и гости непрекъснато.Никакви поддръжки,никакви такси - само нет,ток и телевизия.

 30. 30 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#23] от "silverman":

  +++++++++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK