Бюджет 2021 г. - без реформи, но повече пари за социални плащания и заплати

Кирил Ананиев, министър на финансите.

© Юлия Лазарова

Кирил Ананиев, министър на финансите.Очаквано проектът за бюджет през следващата изборна година не залага никакви реформи и резки промени. Министерството на финансите посочва в доклада към проекта, че приоритет за идната година са политиката по доходите, образованието, политиката в областта на здравеопазването, социалната политика, пенсионната политика и политиката в областта на отбраната.


През 2021 г. правителството планира да събере с 9% повече приходи до 47.6 млрд. лв, планираните разходи нарастват минимално с 1 процентен пункт до 52.5 млрд. лв., а дефицитът е планиран да е почти 4.9 млрд. лв. или 4% от БВП.


В проекта е заложено още държавният дълг да нарасне от 28 на 32 млрд. лв. при очаквано свиване на икономиката с 3% през тази година и ръст от 2.5% през 2021 г. Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет, е 4.5 млрд. лв.
Не е планирана промяна в данъците и размера на осигуровките - въпреки планираните значително по-високи разходи за пенсии, което се видя в проекта за бюджет на държавното обществено осигуряване.


В същото време Министерството на финансите изчислява, че приетата в средата на тази година мярка по намаление от 20% на 9% на ДДС за заведения, книги, бебешки продукти, фитнеси и др. ще струва на бюджета 234 млн. лв., посочва "Капитал".


В година на избори - повече пенсии, по-високи заплати


Ръстът при разходите се дължи на прилаганите мерки заради кризата с коронавируса, но също и на увеличените разходи за социални плащания и повишение на бюджетните заплати на фона на предстоящите парламентарни избори. От разчетите за следващите 3 години се вижда, че догодина ще е последната с планирано засега увеличение на минималната работна заплата и на тази на учителите.


Минималната работна заплата се предвижда да се повиши до 650 лв. и така да остане до 2023 г. включително. Отделно 360 млн. лв. са разчетени за по-високи учителски заплати, с което да се постигне удвояваането им спрямо 2017 г., 57.8 млн. лв. за по-високи заплати на непедагогическия персонал, а освен това е гарантирано за цялата година повишение от 30% на заплатите на администрациите, ангажирани с епидемията, което бе направено и тази година от август. Отделно с 10% ще се вдигне заплащането на администрацията, която е извън този обхват.


Увеличението на минималната пенсия до 300 лв. от 1 януари пък се оценява на 545 млн. лв., а отпадането на доходния критерий от месечните помощи за отглеждане на деца до 1 г. струва още 390 млн. лв. през 2021 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK