Заради оспорване в съда данъчните не успяват да съберат дълговете на Васил Божков

Заради оспорване в съда данъчните не успяват да съберат дълговете на Васил Божков

© Юлия ЛазароваЗаради оспорване в съда на актовете, наложени на хазартни оператори, в които до неотдавна акционер бе обвиняемият бизнесмен Васил Божков, Националната агенция за приходите (НАП) не успява да събере дължимите суми. Това се разбра от отговор по време на парламентарния контрол на финансовия министър Кирил Ананиев на питане на депутата от БСП Румен Гечев.


Министърът припомни, че в средата на февруари от председателя на след това закритата Държавна комисия по хазарта са издадени 8 акта за установяване на публични държавни вземания срещу "Евробет" ООД, "Еврофутбол" ООД, "Ню Геймс" АД и "Нациолна лотария" АД, с общ размер на публичните вземания от 693 109 261 лв., които включват дължими, но несъбрани дотогава такси и лихви.


Към 8 август, когато официално Държавната комисия по хазарта е закрита, по сметката й не са постъпили никакви суми от тези актове, които обаче още през февруари са пратени на НАП, за да започне принудително събиране на сумите, обяви Ананиев.
Фирмите обаче са обжалвали законосъобразността на актовете и в Административния съд в София все още има висящи дела.


Ананиев обяви, че за периода 2015-2019 г. в НАП са предявени за принудително събиране неплатени такси по Закона за хазарта от общо 139 727 лв., а са събрани 75 567 лв., което е 41.4% от размера на предявените вземания по посочените актове. Тези актове на практика предхождат периода, в който държавата се фиксира в дружествата на Васил Божков - от началото на тази година и обяви, че всъщност за 5 години има неплатени около 700 млн. такси.


"От вашия отговор е ясно, че НАП е събрала трохички, 75 хил. лв., 8 млн. лв... 700 млн. лв. не са събрани, защото НАП и комисията по хазарта най-вероятно в престъпно съгласие с представители на хазарта са лишили държавата от 700 млн. И няма да съберете нищо. Не казахте, че Софийският градски административен съд е започнал да отменя актовете на НАП - София", обяви Гечев. Настоя да се обясни как се е стигнало дотам съдът да приеме, че запорите са били наложени механично, а директорът на НАП - София, не е имал нужните доказателства за тях. "Или са некадърни, или нарочно са допуснали това", предположи той.


Ананиев защити служителите на приходната администрация. "Не мога да обвинявам колегите си в тези неща, в които вие ги обвинявате", посочи той и допълни, че всяка година се увеличавали приходите в бюджета.


Няколко часа по-късно след отговора на Ананиев в парламента, Божков реагира във "Фейсбук" като припомни основната си теза, че декларациите на фирмите са одобрявани всеки месец и няма как някой да не забележи по кой член в закона декларират и че са плащали изрядно: "Таксите на Национална лотария са одобрявани ежемесечно в продължение на 5 години от финансовия министър, ДКХ и НАП. Тези 700 милиона са нереални, нямат нищо общо с действителността и са измислени от #КОЙ и..." (бел.ред- той прилага карикатурара, с която намеква за Борисов и Гешев).


Междувременно прокуратурата в Молдова започва разследване на лотарийния бизнес в страната. На практика Националната лотария там е копие на българската "Национална лотария", която бе ликвидирана с приемането на промените в Закона за хазарта и бе собственост на Васил Божков.


На Васил Божков са повдигнати близо 20 обвинения, а самият той се укрива в Дубай и неотдавна обяви, че започва свой политически проект. Междувременно чрез фейсбук профила си обвини управляващите в корупция, като посочи, че е давал подкупи лично на премиера Бойко Борисов.


Съдът освободи от ареста съпругата на Божков - Елена Динева - повече тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK