Бизнес климатът през октомври се подобрява

Бизнес климатът през октомври се подобрява

© Надежда Чипева, КапиталНа фона на непрекъснато отчитания рекорден брой нови заразени с коронавирус проучването на НСИ сред мениджърите показва по-голям оптимизъм спрямо предходния месец, като вероятно това се дължи на факта, че са дали мненията си, преди броят на случаите да достигне толкова много и да се наложат повечето актуални ограничителни мерки.


Така през октомври общият показател на бизнес климата нараства с 0.5 пункта в сравнение с предходния месец. Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, докато в промишлеността показателят се понижава.


Несигурната среда и недостатъчното търсене продължават да тормозят бизнеса.
Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" намалява с 1.3 пункта спрямо септември в резултат на по-умерените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира подобрение в мненията им за притока на нови поръчки през последните три месеца, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.


Средното натоварване на мощностите от юли до октомври нараства с 2.4 пункта и достига 72.8%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.


Основните фактори, затрудняващи предприятията, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от чужбина и недостатъчното търсене от страната.


За цените мениджърите очакват да се запазят през следващите три месеца.


Строителство. През октомври съставният показател "бизнес климат в строителството" се покачва с 0.6 пункта, което се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Настоящата строителна активност се оценява като леко повишена, а и очакванията им за дейността през следващите три месеца са благоприятни. През последния месец анкетата отчита и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.


Несигурната икономическа среда остава основната пречка за развитието на бизнеса, следвана от недостига на работна сила и конкуренцията в бранша.


За продажните цени строителните предприемачи предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.


Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се увеличава с 1.3 пункта в резултат на оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца също се подобряват.


Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, затрудняващ дейността. Регистрирано е и нарастване на отрицателното влияние на фактора "недостатъчно търсене", който измества на трето място затрудненията, свързани с конкуренцията в бранша.


Търговците на дребно очакват продажните цени да запазят своето равнище през следващите три месеца.


Услуги. През октомври съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 3.4 пункта, което се дължи на благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно се наблюдава известно подобрение и в очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца, което обаче няма да е съпроводено с допълнително наемане на персонал.


Най-сериозните затруднения за бизнеса остават несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене, факторът "други" и конкуренцията в бранша.


За продажните цени в сектора на услугите мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Нормално е като намаляват протестите на последователи на Черепухин , да се подобрява бизнес климата .

 2. 2 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Супер много се подобрява, с тази постоянна несигурност и угаждане на истериците чрез безумни "мерки"...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1342 Разстроено

  Бизнес климатът през октомври се подобрявал !!! Абе внимавайте какво пушите бе, явно Ви е отвяло плявата отвсякъде.

 4. 4 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  При строителството има инерция. Тя ще спре някъде към март най-късно.
  Хиляди са вече празните офиси и се дават под наем, но няма на кого.

  В услугите...не знам кой е направил нещо повече. Не виждам начин това да е истина.

  Търговията на дребно ще остане последна....преди да угасим лампите на това, което по-рано се наричаше икономика.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 5. 5 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 12 Неутрално

  тия от НСИ как взимат завоите в коридорите с тооолкова дълги носове са

 6. 6 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#4] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Споко, нищо няма да угасяме. България ще загуби краткосрочно, що ще спечели значително (чисто икономически) в дългосрочен план от тази криза.

 7. 7 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Да бе да, подобрява се. Магазини се затварят навсякъде, ресторанти и заведения празни, затворени, рекорден срив в производството, търговията. Карантини и локдаун навсякъде. Подобрява се, ама друг път.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7824 Неутрално

  И от ноември, пак се влошава.

 9. 9 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Не ме разсмивайте с такива заглавия от сутринта! Щях да си разлея кафето...... :D

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5513 Неутрално

  "Така през октомври общият показател на бизнес климата нараства с 0.5 пункта в сравнение с предходния месец."

  Спрямо предходния месец да, но спрямо октомври 2019 не

 11. 11 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 562 Гневно

  Поредното "изследване" без никаква връзка с реалността. Имам предвид реалността на обикновените хора, а не тази на управляващите. Такива епитети ми идват само!!! Ако знаеха колко празни търговски помещения под наем има, и все нови се освобождават. Само в стротелството все още се прави нещо, но на кого ще ги продават тия апартаменти, недоумявам. Помляха Варна с това гнусно презастрояване!

 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3132 Весело

  Абе НСИ най-добре да се занимава със събиране и обработка на данни, а не със социологически проучвания. Те данните да правят като хората.

 13. 13 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 808 Неутрално

  "Има всички данни, че икономическата криза, предизвикана от глобалното разпространение на коронавируса и практическото замиране на икономическия живот, ще бъде дълбока и разрушителна. Затова е важно мерките, които взимат държавите и централните банки, за да намалят ефектите й, да бъдат не само адекватни като размер, но и бързи и навременни."
  Няма да пиша откъде цитирам това, защото човека, който застана с името си зад това беше оплют от невежите политици, които водени от популизъм взеха десетки глупави решения, чиито плодове тепърва ще берем. Ще са необходими години за да възстановим България, а може би и десетки години за да я придвижим напред. Това, което извършиха политиците днес е равносилно на национална катастрофа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK