Ресторантьори и хотелиери очакват кабинетът да включи туризма в антикризисен план

Ресторантьори и хотелиери очакват кабинетът да включи туризма в антикризисен план

© Надежда Чипева, КапиталБългарската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призовава правителството да приеме кризисен пакет от икономически мерки за спасение и съхранение на фирмите от туристическия сектор. Това е записано в писмо до премиера Бойко Борисов с копие до ресорния министър Марияна Николова, лидера на "Обединени патриоти" Валери Симеонов и вицепремиера Красимир Каракачанов.


Организацията напомня, че през последните години секторът е допринасял за приходите в бюджета и за развитието на свързани индустрии. "Колко важен е туристическият сектор не само за българската, но и за европейската икономика говори и фактът, че ЕС отпуска над 600 млрд. евро за своите страни членки, с които да бъде подпомогнат", допълва в писмото си организацията.


За да се възползват от предвиденото финансиране за туризма и други мерки, които да доведат до устойчиво развитие на икономиките, държавите трябва да напишат национални планове и да ги внесат в ЕК до април 2021 г. Затова от асоциацията призовават мерките, които ще включи България в този план, да бъдат дискутирани и одобрени от бизнеса заедно с Министерството на туризма.
Мерките, които предлага организацията, включват:


- Да се гарантира от правителството включването на туризма като приоритет в националния план за възстановяване.


- Да се поемат за срока на пандемичната обстановка всички стопански разходи за ток, вода, отопление, наем и определена процентна част от работните заплати и цялата работна заплата на служителите на онези компании, които регистрират спад в оборота над 30% спрямо 2019 г.


- В случаите, когато икономическата дейност на туристическите предприятия се замразява временно с държавен акт като заповед на здравния, туристическия или други министри, държавата да поеме гореизброените разходи за наем, ток, вода, отопление, както и 100% от дължимите трудови възнаграждения на заетите лица по трудов договор, здравните и социалните им осигуровки. Поради невъзможност и забрана да бъде извършвана стопанска дейност за съответния период работодателят се освобождава от задължението да заплаща съответните данъци и такси.


- Да се подкрепи на държавно ниво искането на Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета ХОТРЕК, на която БХРА е единствен пълноправен член за България, за временно уеднаквяване в ЕС на ДДС ставка от 5% за туристическия сектор.


- Туристическите бизнес предприятия да бъдат разглеждани като средни, а не малки, въпреки че заради сезонния характер на дейността си често не отговарят на критериите за нает брой работници.


- Да се разсрочат кредитите на туристическите компании с 4-5 години, като освен това им се отпуснат и оборотни средства, тъй като до 15 юни не се очертава да има каквито и да е постъпления за сезонните летни хотели. Под въпрос са и приходите на зимните места за настаняване и заведения предвид задаващия се непредсказуем сезон.


- Докато се приеме временната мярка за 5% ДДС за туризма в целия ЕС, да се намали ДДС на доставките на храна на 9 на сто от заведенията за хранене, категоризирани по Закона за туризма, като по този начин се изравни с ДДС ставката, действаща в момента за сервираната в заведенията храна.


- Да се предоставят ваучери за настаняване подобно на ваучерите за храна, за да може да се активира българският пазар, а всеки работник сам да прецени за какво да похарчи необлагаемата сума към заплатата му.


- Да се предоставят ваучери за здравна превенция, които да се ползват не само в държавните бази, а във всички места за настаняване.


- Да се ускори издаването на визи, най-вече онлайн. Подобно облекчение е най-необходимо за съседните държави и за Русия като механизъм за стимулиране на пазара в трудните условия, в които е поставен бизнесът.


От БХРА настояват и всички бъдещи приотивоепидемични мерки, чието налагане предстои и засягат туристическия сектор, да бъдат обсъждани предварително с представители на всички национални организации. Напомнят, че за да е успешен даден бизнес, той трябва да работи по правила и да има предвидимост.

"От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация апелираме към правителството за пореден път да не ни хвърлят по някоя мярка като риба, с която да закусим, а да ни помогнат да закърпим пробитата мрежа на туризма чрез кризисен план за спасяване на сектора, така че да храним не само себе си и нашите семейства, но и да продължим да сме гръбнакът на българската икономика", посочва организацията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3126 Любопитно

  А кой да го изготви антикризисният план - др. Николова, дето говори един дървен английски и която има толкова опит като висш управленец, колкото аз като балерина? Но - мълчи сърце, че като се сетя за Ангелкова, другият титан....
  Никак не е весело положението в туризма, колкото и да е хулен, дава работа на много сънародници, и поне по скромното ми мнение ги чакат тежки времена. А за смислена помощ от това правителство спокойно могат да забравят - по 50 лв. на пенсионер, това е нивото.

 2. 2 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 908 Весело

  Ние вече имаме около 20000 оздравели от коронката. Тези хора вече са минали през болестта и вече не могат нито да се заразят, нито да заразяват. Не би ли трябвало на тези хора да им се издава сертификат (КОВИД ОЗДРАВЯЛ) и за тях да бъдат отворени всички заведения (дневени, вечерни, нощни), стадиони, зали и пр., да не носят маски никъде. Просто показват сертификата при проверка и край. Това може да е част от антикризисния план за ресторантьори и хотели ... :-)

 3. 3 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Този бизнес е на принципа: Когато печеля, печеля само за себе си. Когато губя - да губят всички!
  Не съм съгласен да плащам данъци и да се овъртявам в дългове за тези, които никога не са си плащали пълните данъци и осигуровки!

 4. 4 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  С някои от исканията си определено пресоляват манджата, но като цяло са абсолютно прави, след като държавата им отнема възможността да нормално препитание, е редно да ги компенсира.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2927 Любопитно

  "ЕС отпуска над 600 млрд. евро за своите страни членки, с които да бъде подпомогнат" - прави са, затова и имат толкова много Да, Да, Да, но от ГРЕБ ще има Ще, Ще, Ще... Като с 50-те лева на пенсионерите, НО откъде, от кое производство, кой ще е браншът, който ще произвежда, ще има пИчалба, за Дай, Дай, Дай!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на wtt20646140
  wtt20646140
  Рейтинг: 0 Весело

  Кой ша ми даде парииииии.....??

 7. 7 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До къде се стигна с тази криза! Най-върлите капиталисти да очакват най-социалстическите мерки за поддържане на бизнеса им.

 8. 8 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 648 Неутрално

  То това, което виждам като искания си има дума и тя се нарича "национализация"

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 9. 9 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Имаше идея... пролетес още...
  хотел да се ползва от карантинирани гости
  на просторен Слънчев бряг, сред свеж морски въздух.

  Но кабинета избра усамота в лесо-планински правителствени резиденции

  "Ресторантьори и хотелиери очакват кабинетът да включи туризма
  в антикризисен план"

 10. 10 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Организацията напомня, че през последните години секторът е допринасял за приходите в бюджета и за развитието на свързани индустрии.
  -----------------

  Това е спорно предвид преференциалното ДДС, с което ползват още години преди КОВИД-кризата и фиктивните касови бележки, които издават в ресторантите и хотелите ("Ще платите с карта? О, съжалявам, ПОС-а не ни работи. Само кеш.")

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 11. 11 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  25 години се занимавахме с приватизация на печалбите. След КТБ отворихме нова страница - национализация на загубите.

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  Ще пият една студена вода. Парите вече са разпределени.

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3136 Весело

  Като чета - ми то теа пичуье само и по една сфирка не са си поръчали!

 14. 14 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  До коментар [#3] от "johnniewalker":

  Абсолютно си прав,всички тези искания само след данъчна проверка поне 5 години назад ,кой какви данъци и осигуровки от искащите е плащал ,ако не е или не е имал печалба ,за какви помощи дерзае ,той си крил данъците ,докато другите бунаци плащаме като замаяни ,сега ,като няма далавера ,данъкоплатеца и държавата да му поемат разходите ,да ,ама не ,от свалянето на ДДС никой нищо не усети ,напротив ,цените по заведенията навсякъде скочиха драстично над 100% .

 15. 15 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Тези, които наистина произвеждат добавена стойност стават все по-малко, докато останалите, които чакат пари от техните данъци - все повече !!!

 16. 16 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Весело

  Като чета - ми то теа пичуье само и по една сфирка не са си поръчали!
  —цитат от коментар 13 на xm...


  Притеснявам се, че ще влошат показателите си за телесно състояние! Работа няма да пипват даже и в сутиен да им я опаковаш, а ще папкат, както са свикнали.

 17. 17 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Егати наглеците! Антикризисния план първо трябва да почне със здравната система и образованието. Че както се оказа, здравната система май е на последни издихания и след някакви си 10-15 години май няма да има никой да ни лекува, дори и без пандемия. С образованието положението е същото. Сивия сектор на ресторантьорите и хотелиерите би трябвало да ни е последна грижа, производството и то е пъти по-важно от тези!

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  До коментар [#11] от "3biri":

  Има нещо вярно в това, което казваш, но това е цял огромен бранш, не може да бъде оставен да умре. Да се подпомогне обаче умно, трябва и акъл, и точно от него управляващите нямат, уви.

 19. 19 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Ресторантьори и хотелиери очакват
  ==========================================
  Прочетох "рекетьори и хотелиери...", но всъщност грешката е вярна.

  Свободата, Санчо...
 20. 20 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#11] от "3biri":Има нещо вярно в това, което казваш, но това е цял огромен бранш, не може да бъде оставен да умре. Да се подпомогне обаче умно, трябва и акъл, и точно от него управляващите нямат, уви.
  —цитат от коментар 18 на boevbisser


  Този бранш няма как да умре. В момента който се появи търсене, автоматично ще се появи и предлагане. Още повече, че при тази криза, за разлика от предишната през 2008г., пари се търкалят навсякъде и лесно се намират. Рева е едни хора да получават пари от общия кюп без да вършат нищо. Нека им отпуснат помощи, ама на база данъците и осигуровките, плащани през предходните 5 години. Ще получат едни жълти стотинки, това и си заслужават. Не ревяха когато заради смешните заплати, които плащаха си търсеха работници от Украйна. Ама за 2 лета и украинците ги научиха що за стока са, та и оттам секна...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 21. 21 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#3] от "johnniewalker":

  Ти сигурно и на пзар няма да ходиш!

 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  До коментар [#20] от "rumen_s":

  Трябва да му се помогне със сигурност, и то на база резултатите миналата година - заети, заплати, оборот, печалби - неща, които са проверими. Няма смисъл от колапс, и то от обстоятелства, напълно независещи от тях. Доколкото знам, официално там работят около 200 000 човека, поне още толкова са по някакъв начин свързани.
  А и банките няма да чакат вечно за кредитите, направиха отсрочка, но....

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Национализация на хотелите и събарянето на 80% от тях, ми се струва много добър план.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Туризма има дял в БВП на България 11-12%. А колко работи в сивия сектор? Заетоста е сезонна и през останалата част наетите отиват на борсата.

 25. 25 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Да се поемат заплати и осигуровки на работещите - ОК. Ама разходи за наем, ток, вода... първо, какъв ток и вода, ако не работят? А за наемите такива злоупотреби може да има, че ум да ти зайде. Всяка мутра ще си пише, че си отдал коптора за ресторант, и държавата да му плаща наема.
  Отстъпки за наема би трябвало да договорят с наемодателите си, които също имат интерес сектора да не фалира. Едва ли ще са много твърди - който не опрощава наема и си изгони наемателите, дълго време има да търси нови после. Просто да пишат няколко месеца дъждовни, докато трае карантината.

 26. 26 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#3] от "johnniewalker":Ти сигурно и на пзар няма да ходиш!
  —цитат от коментар 21 на dgerald


  Мога и да не ходя, душа. Чувал ли си за поръчки до вкъщи и куриерски услуги? Не разбирам само това какво общо има с ресторантите и хотелите - мислиш че те са също толкова важни и ценни за обществото като търговията с хранителни продукти?

 27. 27 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иполит Матвеевич":

  Няма такова нещо! Тоя вирус може да го караш и 25 пъти не знам кой ти е казал тая простотия , че едва ли не си имонизиран

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK