"Еврохолд" получи разрешение да купи българския бизнес на CEZ

От ляво надясно: тримата в борда на компанията, специално създадена за придобиването на ЧЕЗ - Георги Миков, Гари Левсли, Дан Станку.

© Надежда Чипева, Капитал

От ляво надясно: тримата в борда на компанията, специално създадена за придобиването на ЧЕЗ - Георги Миков, Гари Левсли, Дан Станку.Днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Еврохолд България" АД да придобие контрол върху дъщерните дружества на ЧЕЗ Груп в България, съобщи кандидат-купувачът.


Разрешението за придобиване е чрез специално създадената Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% собственост на "Еврохолд". Така българската компания, специализирана в застраховането и лизинга, планира да реализира стратегията си за навлизане на нови регулирани пазари в Югоизточна Европа и за създаване на водеща регионална ютилити компания. Сделката засяга около 2 млн. потребители на ток в Западна България.


"Еврохолд" подчертава, че вливането на дружествата на ЧЕЗ Груп в България в неговата структура ще бъде подпомогнато от енергиен борд от български и международни експерти с повече от 25 години опит в енергетиката и заемали ръководни позиции в големи енергийни предприятия в Източна Европа. Това са Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков. Сегашният висш мениджмънт на ЧЕЗ България ще запази позициите си, за да се гарантира приемственост в управлението, уверява купувачът.
"Разглеждаме сделката за ЧЕЗ като стъпка към навлизането ни в енергийния бизнес и възможност за диверсификация на портфолиото ни. Еврохолд има солиден опит на регулирани пазари и в придобиването и интеграцията на нови дружества в различни сектори. През изминалите 20 години сме реализирали около 30 придобивания и сме натрупали значителна експертиза", е цитиран в съобщението Васил Стефанов, ръководител "Придобивания и сливания" в "Еврохолд България".


"Еврохолд" заяви интерес към бизнеса на ЧЕЗ, която доставя ток на Западна България, през 2019 г. след провала на сделката между чешката енергийна компания и дружеството "Инерком" на Гинка Върбакова. Договор за сделката бе подписан на 20 юни 2019 г., но впоследствие КЗК отказа да издаде разрешение. "Еврохолд" обжалва в съда и спечели. В резултат КЗК си даде още време да разгледа документите и, както се разбира от днешното съобщение, е стигнала до промяна в позицията си.


Когато КЗК забрани сделката между "Еврохолд" и ЧЕЗ преди година, основният аргумент беше, че купувачът, който е собственик на "Евроинс", предлага застраховки на "ЧЕЗ Трейд", който пък търгува на енергийната борса.


През юни тази година в един от поредицата анонимно разпространени аудиозаписи с глас ,наподобяващ твърде много този на премиера Бойко Борисов, се чу "нареждане": "Раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор - бел.ред.) по "Еврохолд", на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно". Официално Борисов е заявявал, че не се меси в работата на регулаторите.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Кво става бе, Гербидж, нали бате Бойко щеше да прати КФН да "размаже физиономията" на някакъв нахалник, който не се бил отчел подобаващо на чекмеджето?!

  И Севдето трябваше да раздуе "размазването"?

  Да не би да е имал прозрение при висока температура?

  Или някой си Франсис Фанън му е набил канчето до под носа?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  "Добре дошли", другари, поредните...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  Ген. Любен Гоцев не можа да доживее най-голямата придобивка на неговите "момци"..

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  "Бате к*ре, ноу шум це дигнА ц тия дзапици, ч' еъ Цецо ч' еъ! Тия пеераси минАха метър, без ъ кихнат подобава ън бато ци к*ро ън шмайзеро, ън тутурутката!"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2398 Весело

  "Официално Борисов е заявявал, че не се меси в работата на регулаторите." - като МУ спретват, с глас разни "нареждания", като му рОшат честния имидж, на любимец на ЕС френдовете, като не МУ вярват, че само той може да изведе народа през тъмната пътечка от заразната мъгла, като доказан шифийор, като знаят, че винаги го прави с 200, как да не идват инвеститори, да купуват и да развиват БГ бизнеси?! КОЙ знае КЗК к`ъв вятър ги е духал?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1619 Любопитно

  Сега как да го разбираме това?
  Значи ли, че на "тоя" КФН подобаващо са му размазали физиономията и той е клекнал "да се съобразява с Баце" или пък Баце вече е пътник и никой повече го не бръсне за слива? Шехерезадниците, какви са опорките, м?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Сега въпросът е, всичките 100% или само 90% междувременно са станали собственост на Баце и Шиши!?!

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 8. 8 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Ееееее! Най-после кандисаха да "ппмогнат"! Избори идват - не е шега работа.

 9. 9 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Бе тоя овладян съд много си позволява напоследък :)

  Сериозно - скоро ще се разбере колко или не , са ни драли ЧЕЗ.

 10. 10 Профил на fnd38686576
  fnd38686576
  Рейтинг: 246 Неутрално

  застрахователна компания има ли опит да поддържа и управлява мрежи 110кВ, 20кВ, подстанции, мержи НН и т.н?

 11. 11 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Както всички виждаме и заканите не траят дълго.Излиза , че гласността помага , колкото и това да е неприятно за някой.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  застрахователна компания има ли опит да поддържа и управлява мрежи 110кВ, 20кВ, подстанции, мержи НН и т.н?
  —цитат от коментар 10 на fnd38686576


  А Гинчето?

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  застрахователна компания има ли опит да поддържа и управлява мрежи 110кВ, 20кВ, подстанции, мержи НН и т.н?
  —цитат от коментар 10 на fnd38686576


  На собствениците не им е нужен какъвто и да е опит.
  За това плащат тлъсти пачки на управителя на фирмата.
  Собствениците трябва да имат нюх и опит за намиране на правилния управител и съответно да сключат с него правилния договор.

  Подобен е казусът със собствениците на Ливърпул, намерили си читав управленски & треньорски екип, който да им донесе желаните постижения.

 14. 14 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Все пак Еврохолд са пъхнали туй-онуй в чекмеджето.

 15. 15 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 519 Неутрално

  застрахователна компания има ли опит да поддържа и управлява мрежи 110кВ, 20кВ, подстанции, мержи НН и т.н?
  —цитат от коментар 10 на fnd38686576


  Те купуват цял бизнес заедно с персонала, не само мрежите и подстанциите, а персонала си знае работата. Нима ЧЕЗ си докараха работници от Чехия или си доедоха преподаватели да обучават персонала? Не, доведоха си мениджъри да следят паричните потоци и да търсят начини да повишат печалбите.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 16. 16 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#10] от "fnd38686576":

  Имаше подозрения, че ЧЕЗ се купува от сегашните му мениджъри. Още по времето на Гинка- те стояха зад нея.
  Сега това вече е абсолютно сигурно.

 17. 17 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Понеже Тиквата не се меси в работата на регулаторите, аз да подчертая: Некомпетентната шефка на КЗК е жена на съдията от ГРОБ - Румен Ненков, който е разпоредил унищожаването на доказателствата за криминалните подвизи на солт@ш@а на Пашата, крадеца на коли по Чешко - Боко рИпона.

  Заради тази услуга цялото семейство дебили са на държавна хранилка - Румката в КС, мама в КЗК, а бавноразвиващия им син дУпетат от ГРОБ...

  Ей, три папи са го галили, мамин убавец!

 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3214 Весело

  Внезапен катарзис в Кзк. Ти да видиш.

 19. 19 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 65 Неутрално

  Еврохолд ще си купи ЧЕЗ с нашите пари. Само от ГО застрахователите прибират близо милиард годишно, а холдингът май е най-големият играч на пазара. Застраховките скочиха двойно, но обезщетенията не само не са мръднали към средните европейски, но се води битка за намаляването им - чрез атаките срещу заплащането за т.нар. болки и страдания, което всъщност е компенсация за загуба на трудоспособност, намалени семейни доходи и изгубена семейна издръжка заради смърт на родител. В други държави загубата на доход и трудоспособност се компенсира отделно и нерядко продължава доживот. У нас се стремят и единичната компенсация за смърт или инвалидност да смъкнат до сума, която едва стига за 2-3 години на семействата. В цялата тази работа има и нещо хубаво - шансът печалбата на най-голямото ни енергоразпределително дружество да се инвестира в България.

 20. 20 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#10] от "fnd38686576":

  Що да не може? След като баничар с голям "опит" става директор на АЕЦ Козлодуй.
  Бойколандия е страната с неограничени възможности за калинки.

 21. 21 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#6] от "BG Territory":

  Разбирайте го както сте го написали - Бойко вече не го бръснат за слива.

  Започва спасяването по единично.

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  До коментар [#21] от "Един препатил":

  “Бойко вече не го бръснат за слива.”

  Освен крайпътните пънове.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  От "българската компания, специализирана в застраховането и лизинга" става ясно, че мафията слага ръка на електроснабдяването и проблемите тепърва започват.

  Отделно ЧЕЗ ще съди България.

  На ви стабилност!

 25. 25 Профил на _1914_
  _1914_
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Раздуйте това, че както сега Еврохолд получава разрешение да изкупи активите на ЧЕЗ, така догодина баретите ще получат разрешение да нахлуят в Сарая, Берлин и Зайчарника.

  Краят на Баце, Меди и Шиши е близо. И тоя ден ще дойде.

 26. 26 Профил на fnd38686576
  fnd38686576
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#15] от "kokoto2":

  Въпросът беше риторичен, ясно е че застраховател не може да управлява енергийни мрежи.
  Може ли например НЕК да прави застраховки?
  Искам да кажа, че можеше продажбата да се раздели на ЧЕЗ Електро+ЧеЗ ТРейд, които са реално търговци и отделно ЧЕЗ Разпределение , за което дружество да се избере купувач с опит. Следва да се има предвид, че ЧЕЗ Разпределение притежава 10 подстанции високо напрежение, както и най голямата част от електроразпределителната мрежа Средно-Ниско напрежение в страната.

 27. 27 Профил на fnd38686576
  fnd38686576
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#13] от "Нинов":

  Енергийната система има стратегическо занчение и трябва да работи безотказно.
  Това не е футболен отбор.

 28. 28 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  ... да следят паричните потоци и да търсят начини да повишат печалбите.
  —цитат от коментар 15 на kokoto2


  Еврохолд какво мислиш, че ще направи? Понеже застрахователите нали са адски готини пичове и ще оставят печалбите на разположение на роба ... стой и гледай ...

 29. 29 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#13] от "Нинов":Енергийната система има стратегическо занчение и трябва да работи безотказно.Това не е футболен отбор.
  —цитат от коментар 27 на fnd38686576


  Каква стратегия бе брате, за национална сигурност говорим!

 30. 30 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 913 Неутрално

  В сарсая има празник. И разбираемо. Само ЕВН трябва да си продадат бизнеса и ДПС ще притежава 100% от електроенергетиката в България.

 31. 31 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#25] от "_1914_":

  Дали.. ? Ама надали...
  За съжаление.

 32. 32 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Който и да купи CEZ цената на тока след Нова Година пак ще се увеличи - лични наблюдения.

 33. 33 Профил на fnd38686576
  fnd38686576
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#15] от "kokoto2":

  ЧЕЗ купиха ЕРП Плевен, ЕРП София Град и ЕРП София област. За периода от създаването на тези ЕРП-та 2000г. до продажбата през 2005г. бяха направени значителни инвестиции в разпределителните мрежи, както и занчително бяха намалени загубите на електрическа енергия. ЧЕЗ наследиха почти нови мрежи средно-ниско напрежение, което през годините до сега им позволи да тръбят, че поддържат енергийната си система и правят инвестиции, което на практика не е вярно.
  Състоянието в което оставят разпределителните мрежи ще изисква доста работа и инвестиции.

 34. 34 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 713 Неутрално

  "...Сегашният висш мениджмънт на ЧЕЗ България ще запази позициите си, за да се гарантира приемственост в управлението, уверява купувачът..."

  Имаше там и един Каратиста - и той ли остава или се връща?

 35. 35 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#34] от "ivangabrovo":

  До колкото си спомням май същата персона доставяше въглища за ТЕЦ Варна, когато беше собственост на ЧЕЗ - както се досещате на цени почти два пъти над международните.

 36. 36 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Българската икономика трябва да се управлява от българи и да е собственост на българи. ЧЕЗ изсмукваше парите на българите.

 37. 37 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: 127 Неутрално

  "Раздуйте това, че ги вкарах кафене по "Еврохолд", на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно." Обаче сега е още по-важно е да се раздуе, че този същия го вкарах в ЧЕЗ. Защо ли? Ами много ясно защо - "съобрази се е с мене".

 38. 38 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 1131 Весело

  Инкасатора,за ток отново е тук.БСП че се напълни с парите на гласовущите за нея.Бойко,дава 50 лв.Бсп,ги ,взима.Нищо ново под слънцето огряващо НРБ.

  Ръй! Ръй!
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7482 Неутрално

  Ти да видиш. А къде остана онази хубавица, Гинка?

 40. 40 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Евроинс е собтвеност на руснаци. Формалният собственик, доносник на комунистическите служби, беше фасада на пуските си господари и се изявяваше дълги години като баскетболен спонсор, за да не скучае. Синът му учи в Москва. За тези, които не знаят.

 41. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#40] от "galapagas":

  "Евроинс е собтвеност на руснаци. Формалният собственик, доносник на комунистическите служби, беше фасада на пуските си господари и се изявяваше дълги години като баскетболен спонсор, за да не скучае. Синът му учи в Москва. За тези, които не знаят."

  Тъжно ! Поредната сделка, която ще увеличи нашата зависимост от Кремъл......

 42. 42 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Евроинс е собтвеност на руснаци. Формалният собственик, доносник на комунистическите служби, беше фасада на пуските си господари и се изявяваше дълги години като баскетболен спонсор, за да не скучае. Синът му учи в Москва. За тези, които не знаят.
  —цитат от коментар 40 на galapagas


  То за какво беше червеното квичене по времето когато Гинка щеше да купува ЧЕЗ? Сега от БСП-то и тавариш Радев ще мълчат като комунисти на разпит.

 43. 43 Профил на Зоро
  Зоро
  Рейтинг: 70 Весело

  Чудо! за няма и една година влязоха във владение и на летище София и в ЧЕЗ. Браво ББ , браво и на другите имащи. Не са прости, придобиват инфраструктура.

 44. 44 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 829 Весело

  Генераторът за оценки е пуснат само в началото. Според него първите четри постинга са оценени от повече от 100 читатела само за 6 минути както подобава: с плюсове за правилните форумисти и с минуси за вражеските. Така може и американските избори да спечелите.

 45. 45 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1392 Весело

  До коментар [#21] от "Един препатил":

  55 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2552
  09:37, 22 окт 20
  Неутрално
  До коментар [#1] от "hamiltonf":


  Ще го отстрани, спокойно...
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Прав сте. Ще го отстрани защото Бойко му е вдигнал мерника.

  Вижте какво казва Христо Иванов "Неговите действия доведоха до мащабна политическа криза и безпрецедентна резолюция на Европейския парламент с верни негативни констатации за положението в България". Това е музика в ушите на Бойко - "Неговите действия - не моите!". Много добре му се получава на Бойко да изпусне малко парата. Още повече, че загубата е никаква - Гешевци колкото искаш.

  "Сори, братко - Боливар не може да носи двама. Па и нали сам казваше, че аз се праим на луд по-добре от тебе".

  Това е положението. Гешев е вече история.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 46. 46 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#45] от "sarunka":

  Сарунке, а забеляза ли днес Борисов как тънко се е избудалкал с Гешев по въпроса за имунитет от прокурорско преследване при закупунате на ваксини срещу корона вируса?
  Тарикат момче е Бойко, слушай ме мене. Не ме послуша за Цецка Цачева и видя какво стана.

 47. 47 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  застрахователна компания има ли опит да поддържа и управлява мрежи 110кВ, 20кВ, подстанции, мержи НН и т.н?
  —цитат от коментар 10 на fnd38686576


  ЧАСТНА КОМПАНИЯ, ЗАМЕНЯ ДЪРЖАВНОТО ЧЕЗ!

  И определена групичка - недоволни?
  Да се опитам да позная - председателката на вашата партия е в болница , с Ковид?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK