Няма решение за вземане на заеми за справяне с корона кризата, увери Томислав Дончев

Няма решение за вземане на заеми за справяне с корона кризата, увери Томислав Дончев

© Юлия ЛазароваКредитите са възможност, не е задължително да се ползват, въпреки че те ще са при изгодни условия и ниски лихвени равнища. Не е взето решение дали ще се ползва подобен заемен ресурс. Това каза днес пред Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев по повод записаното в Плана за възстановяване и устойчивост, че той ще се финансира с 12 млрд. лева грантове от Европа и до 9 млрд. лева достъп до заеми. Документът беше представен в петък и предвижда финансиране на четири основни стълба, кръстени Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България.


"До момента сме представили как ще се харчат средствата от безвъзмездните средства от ЕС", уточни Дончев.
Вицепремиерът определи плана като едно предложение, което ще се обсъжда с всички заинтересовани страни. "Започваме с официален формат - тристранката, но той ще се разшири, като ще обхване всички браншове и гилдии", поясни Дончев. Той допълни, че амбициозната задача е окончателният вариант да е готов до 2 месеца.


"Срокът за представяне пред ЕС е април 2021. Иска ми се да сме готови с окончателния вариант до края на годината", каза още Томислав Дончев.
Той обясни, че за финансиране от сумата от 12 млрд. лева от ЕС са се състезавали близо 100 проекта, но много са отпаднали. "Списъкът може да се обогати. Няма гаранции, че най-добрите хора и креативни хора са в държавната администрация, така че приемаме още предложения. Молбата ми е, ако може преди това да се чете, защото имаше много предложения от хора, които дори не са прочели какво се изисква", каза Томислав Дончев.


Той поясни, че 12-те млрд. от фонда за възстановяване на ЕС Next Generation EU са само един от инструментите, по които България ще получи пари. "До 2030 година България ще получи грантове от Европа за общо 50 млрд. лева", допълни Дончев.


Попитан как ще става контролът върху изразходването на тези средства, вицепремиерът увери, че има стройна контролната система, състояща се от българска одитна служба с добри одитори и възможност за проверка на финансиране по всяка оперативна програма от европейски одитори. "При сигнал се включват МВР, прокуратурата, ОЛАФ. Сметната палата също наблюдава. Разбира се, разчита се и на гражданския контрол", обобщи Томислав Дончев.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Интересното е че грантовете са обвързани с т.н съблюдаване на законността ама заемите не са. Т. Е. Много вероятно грантовете ще ги спрат обаче може да ни заринат с още милиарди дългове докато такива, като том ето крадат к-с тр о бесни.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 4743 Неутрално

  Колкото по-бързо паднете от властта, толкова по-добре за всички нас, а не само за вас.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И така както няма решение за вземане на заеми, в един момент ще се окаже че заема вече е взет... отново!

 4. 4 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Горчивата истина е че след коронаистерията държавите ще задлъжнеят още повече а кредиторите на държавите ще могат да контролират всяка политика в задлъжнелите държави. Кои са тия кредитори, които имаха такава полза от коронаистерията се пита в задачката?

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Ами то единия вече се взе. И този лъже, та се къса.

 6. 6 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Присъствието на хора с поведенчески отклонения във властта би могло да бъде много опасно. Когато личностните особености станат водещи във взимането на решения, това може да има сериозни подследствия. Особено когато става въпрос за личност, която не е достатъчно зряла и не може да преодолее собствените си дефицити. Започва да прилича на едно тропане с краче. Това е позволено поведение в детската градина. Ако след това не влезем в пътя, ще получим жестоки социални шамари, които ще ни вкарат в него.
  Това заяви в предаването "Алтернативата" директорът на държавната психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова по повод поведението на властта у нас.

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  Уж имаме за фискални резерви, а все за заеми са ни разговорите.....

 8. 8 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Решението е взето най-вероятно. Просто още не е официализирано, може би, защото още не са решили как да се "усвоят" парите :)

  А това : "вицепремиерът увери, че има стройна контролната система, състояща се от българска одитна служба с добри одитори " няма какво да го коментираме. Опре ли до контрол от БГ-институции, нещата или са комични или трагични или и двете :)

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Дончев , къде ти е е-правителството ,след похарчените милиони?На децата вместо таблети и е-учебници , направихте шкафчета ! Аман от аналогови и крадливи некадърници !

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2500 Весело

  "При сигнал се включват МВР, прокуратурата, ОЛАФ. Сметната палата също наблюдава. Разбира се, разчита се и на гражданския контрол" - нищо ново, което да казва, но и напомнянето не означава нищо - пак същото, пак за същите.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на hill875
  hill875
  Рейтинг: 731 Разстроено

  Томиславе, вече не знам колко време чакаме електронното правителство, за което отговаряш. Колко време и милиарди заминаха там и НИЩО!

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":

  Бюджетът към края на октомври е на плюс 618 милиона лева.
  Първо чети после пиши глупости.
  Засега петте милиарда заем при нищожна лихва да във фискалният резерв.

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  Спокойно, като дойде на власт "Отровната червена колиция" всичко ще се задейства...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 14. 14 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  На ПКП явно ѝ забраниха телевизионните издънки, и Боко натири Томито, като философ-баш празнодумец на барикадата!

 15. 15 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ами - и този път много му здраве на г-н Дончев от батко му Калин Илиев. Той си знае защо.

 16. 16 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 592 Неутрално

  В Германия разходите по коронапандемията ще излезнат златни. По време на предишният финансов министър от християндемократите Волфганг Шойбле се прие закона за черната нула, тоест каквито са държавните приходи, те не трябва да надвишават държавните разходи с повече от 0,3% от БВП. Сега с пандемията това бива извън сила. По негово време като финансов министър имаше изчисление, колко струват бежанците в Германия на държавната каса. Струват малко над 17 млр. евро, общите разходи според статистика за 2019 г. са 508 млр.евро

  Es muß Geld fließen!
 17. 17 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Това ще е голямо нахалство да вземат още един заем,пък дали ще има някой глупак да им го даде...

 18. 18 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Ти може да не смяташ, ама Бойко вече ги е наместил заемите

 19. 19 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До # 11. Той Томислав Дончев трябваше отдавна да е купил и машините за машинно гласуване,но за него закона е лист хартия и за това сега ЦИК ще купува машините. Дано този път ЦИК не направят някой цирк...

 20. 20 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1380 Неутрално


  До коментар [#5] от "Роси":Бюджетът към края на октомври е на плюс 618 милиона лева.Първо чети после пиши глупости.Засега петте милиарда заем при нищожна лихва да във фискалният резерв.
  —цитат от коментар 12 на Да вярваме на истината


  взети са 6 млд заеми 5 от пазара и 1 от ЕС, във фискалния резерв има 13 млд, т.е. 10-те, които си бяха и 3 от заемите, можеш ли да смяташ. А има излишък само защото не са се направили всички плащания по разходната част. С гласуването на бюджет 2021 ще актуализират и сегашния и се гласят да минем на 10 млд заеми за тази година.

 21. 21 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  .... Не е взето решение дали ще се ползва подобен заемен ресурс...

  Нонсте го говорили нали бре г-н корифей по европейски средства и проекти?

 22. 22 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Не знам защо някои хора продължават да си мислят, че ГЕРБ не са просто една по-незаявена социалистическа партия или про-социалистическа партия, маскирана като дясна , но със същия опртюнистичен и дебелашки стил на управление и тук-таме лозунги в стил "пазим ви от комунистите" и "ако не сме ние, ще дойдат комунистите". Тоя параван вече доста отесня и не може почти нищо да скрие :)

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3982 Весело

  До коментар [#22] от "debruckere":

  Никой нормален не си мисли такива работи, просто гласувайте, и като гледам задава се ултрачервена коалиция...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 24. 24 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 609 Неутрално

  ДОНЧЕВ, НАГЪЛ СИ!
  ЕС ГРЛАСУВА 1.5 ТРИЛИОНА ЕВРО ЗА СПРАВЯНЕ С КОРОНАВИРУСЪТ!
  750 МИЛИАРДА ЕВРО БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ И ОЩЕ 750 МИЛИАРДА БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ.
  За българия са определени 9 милиарда /май на глава от населението/. които ше започнат да се плащат от 01.01.2021! ОБАЧЕ: АКО ИМАТЕ 0 СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИУС = 0 ЕВРО. Ей затава е "големия бум" на коронаболни.
  Забележете: МОЖЕМ ДА ЗЕМЕМ И 750 МИЛИАРДА ЕВРО ЗАЕМ ПРИ 0 % ЛИХВА! ДО ДНЕС ОБАЧЕ, НИТО ЕДНО ЕВРО ОТ ТОЗИ ФОНД, НЕ Е ВЗЕТО ОТ НИКОЯ ЕВРОСТРАНА. ПРОСТО НЕ ГИ ИСКАТ И ЧАКАТ БЕЗВЪЗМЕЗДНАТА ПОМОЩ.
  Дончев, не сички сме тъпи кат шефа ти, кат тикви де...................

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK