Няма решение за вземане на заеми за справяне с корона кризата, увери Томислав Дончев

Няма решение за вземане на заеми за справяне с корона кризата, увери Томислав Дончев

© Юлия ЛазароваКредитите са възможност, не е задължително да се ползват, въпреки че те ще са при изгодни условия и ниски лихвени равнища. Не е взето решение дали ще се ползва подобен заемен ресурс. Това каза днес пред Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев по повод записаното в Плана за възстановяване и устойчивост, че той ще се финансира с 12 млрд. лева грантове от Европа и до 9 млрд. лева достъп до заеми. Документът беше представен в петък и предвижда финансиране на четири основни стълба, кръстени Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България.


"До момента сме представили как ще се харчат средствата от безвъзмездните средства от ЕС", уточни Дончев.
Вицепремиерът определи плана като едно предложение, което ще се обсъжда с всички заинтересовани страни. "Започваме с официален формат - тристранката, но той ще се разшири, като ще обхване всички браншове и гилдии", поясни Дончев. Той допълни, че амбициозната задача е окончателният вариант да е готов до 2 месеца.


"Срокът за представяне пред ЕС е април 2021. Иска ми се да сме готови с окончателния вариант до края на годината", каза още Томислав Дончев.
Той обясни, че за финансиране от сумата от 12 млрд. лева от ЕС са се състезавали близо 100 проекта, но много са отпаднали. "Списъкът може да се обогати. Няма гаранции, че най-добрите хора и креативни хора са в държавната администрация, така че приемаме още предложения. Молбата ми е, ако може преди това да се чете, защото имаше много предложения от хора, които дори не са прочели какво се изисква", каза Томислав Дончев.


Той поясни, че 12-те млрд. от фонда за възстановяване на ЕС Next Generation EU са само един от инструментите, по които България ще получи пари. "До 2030 година България ще получи грантове от Европа за общо 50 млрд. лева", допълни Дончев.


Попитан как ще става контролът върху изразходването на тези средства, вицепремиерът увери, че има стройна контролната система, състояща се от българска одитна служба с добри одитори и възможност за проверка на финансиране по всяка оперативна програма от европейски одитори. "При сигнал се включват МВР, прокуратурата, ОЛАФ. Сметната палата също наблюдава. Разбира се, разчита се и на гражданския контрол", обобщи Томислав Дончев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK