Брокери не очакват резки движения на пазара на жилища. Засега

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  Опазил ни Бог да питаме брокерите за цената на жилищните имоти, които само едно си знаят, а като почне снеготопенето, нормалните 80 процента отиват на улицата.....

 2. 2 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Брокерите нямат интерес да кажат - "да, цените са тотално нереалистични". С оглед на това което предстои, можем спокойно да искаме жилища на 60% от сегашните нелепи цени и това е само началото.
  Малко факти:
  - Има много нови сгради в София - в почти всички квартали, дори периферия;
  - Платежоспособни работещи от вкъщи хора си тръгват от града и работят от къде ли не, защото не е лесно човек да оправдае да е тук;
  - Офис площите са празни на фона на това, което беше преди;
  - От СЗО говорят, че пандемията ще стои още година и половина-две;
  - Печалбата на банките пада, което вероятно значи, че няма да толерират бум на необслужвани ипотеки;
  - Купилите с "инвестионна цел" ще им е трудно да държат замръзнал актив две години, понеже имат и разходи по него;
  - airbnb тарикатите в момента нямат пазар, имат опция за класически наем или да продадат, това ще пусне още имоти на пазара;

  С оглед на горното, не виждам защо нормален човек би си купил жилище без да иска да плати 60% от "пазарната" цена. Без да ползва брокери, защото тяхната премия е %, тоест те имат интерес ти да вземеш една чудна 35 годишна ипотека.

 3. 3 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Истината е ,че който купува някаква недвижимост,тя вече е извън София и по селата.Цените на селските къщи са се вдигнали с 40-50 %. И това не е само бг тенденция.

 4. 4 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Лаладжии без покритие, болшинството.

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 5. 5 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Не ги слушайте брокерите.
  Никога няма да кажат "очаква се голям спад на цените на недв. имоти".

 6. 6 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Брокерите нямат интерес да кажат - "да, цените са тотално нереалистични". С оглед на това което предстои, можем спокойно да искаме жилища на 60% от сегашните нелепи цени и това е само началото. Малко факти:- Има много нови сгради в София - в почти всички квартали, дори периферия;- Платежоспособни работещи от вкъщи хора си тръгват от града и работят от къде ли не, защото не е лесно човек да оправдае да е тук;- Офис площите са празни на фона на това, което беше преди;- От СЗО говорят, че пандемията ще стои още година и половина-две;- Печалбата на банките пада, което вероятно значи, че няма да толерират бум на необслужвани ипотеки;- Купилите с "инвестионна цел" ще им е трудно да държат замръзнал актив две години, понеже имат и разходи по него;- airbnb тарикатите в момента нямат пазар, имат опция за класически наем или да продадат, това ще пусне още имоти на пазара;С оглед на горното, не виждам защо нормален човек би си купил жилище без да иска да плати 60% от "пазарната" цена. Без да ползва брокери, защото тяхната премия е %, тоест те имат интерес ти да вземеш една чудна 35 годишна ипотека.
  —цитат от коментар 2 на Бай Ганьо


  Напълно подкрепям мнението и това че пандемията промени всички сфери, включително и недвижените имоти. А какви промени можем да очакваме, само времето ще покаже...

  danitoledov
 7. 7 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 239 Весело

  Мда, разбира се, че не очакват “резки промени”, даже пропуснахте да спомените, че очакват покачване на цените...: ))

  Freedom of speech
 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Пазарът е замрял за момента.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 9. 9 Профил на pli34690922
  pli34690922
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пазарът на имоти в България е напълно манипулиран, тъй като той не се придържа към принципа на търсенето и предлагането. Като се има предвид, че около 25-30% от имотите са празни в големите градове, цените не правят смисъл. Цените могат да се считат за реални само ако има, да кажем 8-10% празни жилища които нито се дават под наем нито се продават в даден момент, както е в Европейските градове. Създава се изкуствен дефицит, тъй като няма механизъм, който да принуждава строителите или да продават, или да пускат новопостроени апартаменти на пазара на цена каквато всичко ще се отдаде под наем или продаде. Ако това се промени, икономическите принципи диктуват, че цените ще паднат драстично. Не ми е известно да има европейски град в който хем 1/4 от жилищата да са необитавани и хем реално да се продават съществуващи на над 2000 евро на кв/м. Ясно е, че има свръхпредлагане, следователно това не може да се счита като добра инвестиция, поне не в дългосрочен план. Това е манипулация и комунизмът.

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  От средата на октомври има намаляване на броя сделки в София, на цените - засега не. Но ако пандемията се разгори, както е тръгнало, и цените ще паднат, вероятно с 5-10 % до пролетта при малък брой сделки. Тази пролет въпреки катастрофичните сценарии цени не паднаха, но сега - по- скоро ще. Офисите обаче вече са надолу.

 11. 11 Профил на Silvia Blagoeva
  Silvia Blagoeva
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Разбира се, че няма резки движение, то и Ковид 19 няма...
  А сега сериозно - като всеки пазар, и този няма да остане подминат.
  На мен ми се струва малко съмнителна поправката в данните за м. септември, с която излезе на плюс сметката за тримесечието, но да кажем, че има логика част от хората да са решили да инвестират в имоти за по-сигурно (ако е). Това би било изключително краткосрочно обаче.
  Та, любопитното е от коя страна ще се спука балонът, защото такъв е очевадно, че има.

 12. 12 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  По наблюдения на агенцията в момента хората много бързо взимат решение за покупка и средно в 45% от случаите се спират на първото жилище, заради което са потърсили фирмата. Свидетелстват и за депозиране на апартаменти само няколко часа след като офертите за тях са се появили на пазара.
  *********************************************

  Идиотите в родината ни край нямат....Поредното доказателство, справка - "Манастирски ливади"...

  Мараба, С-ДС доносници!
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5647 Неутрално

  "Брокери не очакват резки движения на пазара на жилища. Засега"

  Прави обратното на предвижданията и имаш по-голям шанс за успех

 14. 14 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Определено смятам , че имотите особено в столицата са силно надценени. Освен това качеството на предлаганите жилища не отговаря на исканата цена. За мен е непонятно как се формира въпросната цена въобще и как така за 60 квадрата се определя цена , която е съпоставима с подобен имот в Германия или Белгия например , но разликата в стандарта на живот е коренно различна.
  Често обявите започват с : предлагаме .....в луксозна сграда...!!!
  Какво точно е “луксозна сграда” , идея си нямат нито строителите които така и не се научиха да строят добри и удобни жилища , нито пък брокерите , чиято единствена роля е да приберат двойна комисиона — хем от купувача , хем от продавача.
  Така цената на даден имот се вдига с едни 6 процента , което си е сериозна сума.

  Аз също смятам , че цените на този етап са нереални и съвсем скоро ще тръгнат сериозни надолу.

 15. 15 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 258 Неутрално

  А някой замисля ли се, че купено жилище днес, в град извън София, вероятно и Пловдив, след 30г (когато ще се изплати кредита), няма да струва толкова или няма да е мръднало в цената. За 30г. населението ще е надолу с поне още 1млн, а новото поколение, ще са мургави, а те апартаменти не купуват.

 16. 16 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Никой не говори за фактора "емигранти" и понакупиха тук това-онова.
  Ама емигрантите като свършат и тези пари свършат Какво правим?

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#14] от "Strymski":

  Имотите в София са надценени, да. Може би донякъде да е така. Но това не означава, че цените ще паднат. За да паднат цените, трябва да има много притиснати до стената собственици и продавачи. А такива към момента, май няма много. Освен всичко друго се забравя, че банките са собственици на огромен брой имоти и апартаменти, които те не продават и то точно заради това. Тоест за да няма спадане на цените.

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Явно спадът е вече осезаем, започват с оптимистични статии - не няма как да стане :) Глупаците с пари свършиха, масово хората се връщат в провинцията, където жилищата им седят празни. Много имоти от краткосрочн наеми( нощувки) излязоха на пазара, ще излизат и още, няма друга посока освен надилу, много надолу с цените на имотите.

  колкото повече,толкова повече
 19. 19 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Брокерите нямат интерес да кажат - "да, цените са тотално нереалистични". С оглед на това което предстои, можем спокойно да искаме жилища на 60% от сегашните нелепи цени и това е само началото. Малко факти:- Има много нови сгради в София - в почти всички квартали, дори периферия;- Платежоспособни работещи от вкъщи хора си тръгват от града и работят от къде ли не, защото не е лесно човек да оправдае да е тук;- Офис площите са празни на фона на това, което беше преди;- От СЗО говорят, че пандемията ще стои още година и половина-две;- Печалбата на банките пада, което вероятно значи, че няма да толерират бум на необслужвани ипотеки;- Купилите с "инвестионна цел" ще им е трудно да държат замръзнал актив две години, понеже имат и разходи по него;- airbnb тарикатите в момента нямат пазар, имат опция за класически наем или да продадат, това ще пусне още имоти на пазара;С оглед на горното, не виждам защо нормален човек би си купил жилище без да иска да плати 60% от "пазарната" цена. Без да ползва брокери, защото тяхната премия е %, тоест те имат интерес ти да вземеш една чудна 35 годишна ипотека.
  —цитат от коментар 2 на Бай Ганьо


  ДО 10-15 години София съвсем няма да става за живеене. Няма сила, копто да ме накра да купувам апартамент в прехвалени квартали, които през следващите 20 години няма да имат нито пътища, нито канализация. Старите такива и те почти не стават за живеене. А като добавиум и мръсният въздух в София съсвем мерси.

 20. 20 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2684 Любопитно

  А някой замисля ли се, че купено жилище днес, в град извън София, вероятно и Пловдив, след 30г (когато ще се изплати кредита), няма да струва толкова или няма да е мръднало в цената. За 30г. населението ще е надолу с поне още 1млн, а новото поколение, ще са мургави, а те апартаменти не купуват.
  —цитат от коментар 15 на chepokalipsis


  Някой замислял ли се е как са стояли нещата преди 30 г? Когато обстоятелствата бяха сходни по предположимост за следващите 30? Кой спечели тогава, оня, който продаде жилище за 10 000 $ или оня, който купи на тази цена?
  Та?

  Мараба, С-ДС доносници!
 21. 21 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На пазара на жилищни имоти цари стабилност, особено във високите цени.

  Marinov
 22. 22 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#8] от "danvan":

  стабилен е. даже познати се оплакват че купувачие наддават за апартаменти и качват цената с 15-20%

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Жилища? Имате впредвид грозните апартаменти в мръсните гета ли?

 24. 24 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Разни селяндури продължават да пазаруват апартаменти на тон бетон и все още поддържат илюзията за пазар. Някои дори се надцакват с цени. Ще видим колко ще продължи. Малко му трябва, да угасне. Скоро свободен офис ще е на половин цена от същата площ за жилище под наем.

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#18] от "Морски":

  Добре де... И ако някой бачкатор се върне от София в родното си градче, какво ще прави там? Ще има жилище, но само толкова. Работа и доходи ще има точно такива, каквито е имал преди да замине към София, тоест никакви.
  Глупаците с пари отдавна свършиха, но си има банки за тази цел. При тях мераклии за кредити не липсват, дори и по време на криза.
  За да започнат да падат осезаемо цените на имотите, трябва да има продължителна криза. Ковид кризата е от около 6 месеца. Много е рано още... Ако са задържи така още година или две, може да се случи нещо такова. Но така или иначе инфлацията си върви а с нея и цените на имотите си пълзят нагоре.

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#18] от "Морски":

  Какво предлагаш? Всички да се върнат при мама и тате ли? Аз живея под наем и съм си от София, но не планирам да се връщам под родната стряха.

 27. 27 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#15] от "chepokalipsis":

  населението намалява с 1 милон за 15 години т.е след 30 години ще е с 2 милиопна по-малко

 28. 28 Профил на Nikolay Kolev
  Nikolay Kolev
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#14] от "Strymski":

  Според мен си прав но това важи само за свободен пазар при ясни правила закони и политика. В БГ 80% от инвеститорите са с едни корени назад в времето от там където идат и политиците ни. Взаимносвързани са както се видя
  . Поради тази причина политика дори и на местно ниво се води в интерес на инвеститори и банки. В европейските градове месните власти налагат данъци с цел да не остават празни апартаменти или да се продават или отдават под наем. Така се облекчава инфраструктурата пълни се хазната от местни данъци и такси и се създава условия да се облагородява града. В София старата номенклатура а и новата са с по 10-20 апартамента къде с неми къде без. На апартамент в София се гледа като на пенсия сигурна. Емигранти държат празни апартаменти с такава цел, имотнк мафий са забъркали каши и съдебни дела държът също много празни жилища, банки с ипотекирани сгради също,неуредици с наследници въобще липса на законност. Всички Евро фондове в България в един момент се озовават в апартамент в София :) а и лесно се изспират пари с това. Затова са такива цените а не защото Пижу и Пенда с заплати от 3000лв общо изплащат 100 000еврова панелка с алуминиева дограма на входа тип лукс:)

 29. 29 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#23] от "Таралеж":

  ми не знам да има точна юридическа дефиниция у нас. но на други места знам, че дори каравана или колиба си е жилище. Палатка обикновено не е.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 30. 30 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 53 Неутрално

  До коментар [#12] от "Манчо":

  Там, преди 5 години, имеше точно три улици, които се пресичаха в П-образна форма. А иначе нпви сгради на конвейер, но като нямат ни вкус, ни пари...

 31. 31 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 12 Неутрално

  щом брокерите почнаха да пишат, че няма да има спад на сените, значи вече падат.

 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Какво да кажат брокерите, за тях това е хляба и живота, но и тези, които прогнозират спад и невъзвращаемост на инвестициите не са прави.
  Разбира се, че е въпрос на средства и всеки случай е различен, но жилище с добра локация е надеждна инвестиция - цената му върви с евентуалната инфлация и може би заедно със златото, картините и подобни е най-защитена от всякакви превратности.
  Недостатък на недвижимия имот е бавната ликвидност, затова ако човек очаква да се появи необходмост от свежи пари, трябва да е внимателен в какви размери и в какви активи си влага парите, но всеизвестно е, че хората с възможности не пасат трева, а опитите за имитация от аматьори и особено придружени с по-големи заеми, са доста рисковани.

 33. 33 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Иска им се на брокерите!!

  Н. Николов
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK