Потребителите през октомври: Не е моментът за спестяване и големи разходи

Потребителите през октомври: Не е моментът за спестяване и големи разходи

© Надежда Чипева, КапиталПрез октомври общият показател на доверие на потребителите нараства с 0.8 пункта спрямо нивото му отпреди три месеца, което се дължи изцяло на повишеното доверие сред градското население, показва проучването на Националния статистически институт.


Потреблението бе основен двигател на икономическия растеж през последните години.


През месеца по-голямата част от потребителите продължават да оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване, въпреки че техният относителен дял леко намалява в сравнение с три месеца по-рано. Негативна е и нагласата им по отношение на извършването на разходи за "покупка на кола", за "покупка или построяване на жилище (вила)" и за "подобрения в дома" през следващите дванадесет месеца.
И градското население, и това в селата очаква увеличаване на безработицата през следващите дванадесет месеца.


Общата оценка на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца бележи леко подобрение, в резултат на което балансовият показател се покачва с 3.6 пункта. Очакванията на живеещите в градовете са тази положителна тенденция да продължи и през следващите дванадесет месеца за разлика от населението в селата, което е малко по-песимистично настроено в сравнение с три месеца по-рано.


В сравнение с юли се наблюдава намаление на негативизма както в оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца, така и в прогнозите им за следващите дванадесет месеца.


Потребителите продължават да смятат, че през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо спрямо оценките, регистрирани при предходното наблюдение. Същевременно и инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  Тепърва ще се усеща тежестта на кризата при редовите българи!

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  ... През месеца по-голямата част от потребителите продължават да оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване, въпреки че техният относителен дял леко намалява в сравнение с три месеца по-рано ...

  Тъй!

  И ся да си припомним структурата на спестовните влогове в китната ни Мамковина - 2/3 на плебса до 1000-1500 лв., останалото са големи влогове, на другия полюс.

  Та с оглед на структурата какво ни рЕди горният политкоректен евфемизъм?
  Ми че мат'рялът не спестява, както не е спестявал и преди това, и си стиска някакви дребни суми "за черни дни", а тези с големите доходи след известна стагнация поне са се стабилизирали, но на изключително ниски нива.

  То няма и как да е иначе в тази обстановка.
  Но това не оправдава бодряшките пресрелийзи ...

 3. 3 Профил на army
  army
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Покачването на потребителските става неусетно то днес за утре. И си го усещаме, да. Не мисля, че темпото е толкоз слабо.

 4. 4 Профил на miropenkov
  miropenkov
  Рейтинг: 387 Неутрално
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5578 Неутрално

  Всичко необходимо е добре да се купува при наличие на финансови възможности. Ще се "стискаме" в друг живот

 6. 6 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Напоследък прави впечатление,че от щандовете най-напред изчезват по евтините хранителни стоки.Дали това се дължи на повишаването на цените или на обедняването на хората,не може да се прецени сега Но е факт,че качеството не отговаря на цената.Вече няма кофичка кисело мляко,под 0.50 ст. И хляб под 1 лев за килограм,освен при обезценка.За другите стоки от първа необходимост си личи разликата преди пандемията и сега.Вече има месни деликатеси, на които цената за килограм надхвърля 50 левовата добавка за пенсионерите.Инцидент е да се намери и рибен продукт на цена преди 5 години.А и доходите от тогава,макар и значително повишение,нямат същата покупателна стойност и бързо се изчерпват.При това нетипично за нормален пазар,поскъпване какви спестявани и разходи за нетипични стоки за масата народ.То и си личи по кредитите и спестяванията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK