Резервациите за Нова година - любов, но без обвързване

Посрещането на 2020 в София.

© Reuters

Посрещането на 2020 в София.Епизодични резервации с условие за връщане на пари. Така изглежда ситуацията при туроператорите, които предлагат, макар и в свит вид, традиционните минипътешествия за почивните дни около Нова година. Неизменна почти част от офертите този път, е да се покрие цената на PCR теста, ако в съответната дестинация се изисква.


В трите зимни курорта нямат голяма надежда да посрещат чужденци, разчитат на българите, но с ясното съзнание, че те не могат да компенсират потока отвън.


Ресторантьорите живеят с надеждата, че някак си в началото на декември ситуацията с коронавируса ще се успокои и тогава хората ще започнат да резервират новогодишните си тържества. Макар още преди настоящите пикове на заразата здравните власти да призоваваха хората да отбележат Коледа и Нова година само в рамките на собственото си домакинство.
Пътешествие ли?


Немалко хора използват възможността да попътуват в почивните дни около Коледа и Нова година. Оферти и тази година има, но при задълбочаваща се зараза глобално плановете за пътешествие изглеждат все по-нереални.


"Много малко са екскурзиите, ще има движение, но повече вътре в страната, в къщи за гости, по големите курорти. Големият въпрос е какво става след Нова година, защото при липса на туристи някои хотели дори няма да отворят", обяви Димитър Попов, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).


Допълва, че при силно изострена конкуренция малко фирми предлагат екскурзии в чужбина - основно до Турция автобусни, а някои планирани чартъри е изобщо под въпрос дали ще се състоят до топли дестинации като Малдивите, Тунис, Египет, при това в силно свити обеми до един-два. Става дума за 20-30% от обема на това, което обичайно имаме като бизнес, допълва той. Посочва, че ако в нормално време се предлагат 50 дестинации, то в момента са пет, предлагани при огромна конкуренция между туроператорите.


Негови колеги напомнят, че към момента в Турция заведенията са длъжни да затворят преди полунощ, така че засега никой техен партньор не може да гарантира новогодишно тържество.


Записването се очаква да е в последния момент дори само заради изискването за PCR тест, въпреки че това означава по-скъпи самолетни билети. Освен това туристите се записват под условие, ако не могат да пътуват поради болест, да им се върнат бързо парите.


Някои туроператори са оставили оптимизма настрана и изобщо нищо не предлагат за времето около Нова година заради големите неясноти около заразата и невъзможността тепърва през декември да се обявяват екскурзии. А и сега нито може да се разчита на кой-знае какви резервации, нито може да се гарантира, че предлащане към хотелиера няма да означава блокиране на парите задълго, ако пътуването не се състои.


"Задраскваме нещата и в България, и за навън", обявява Свидна Динева, член на управителния съвет на АБТТА и управител на "Лоял травел". Според нея няма смисъл да се организира нещо за чужбина заради високата несигурност. "В България по може да се реагира, ако нещата са спокойни през декември", обяснява тя. "Трябва да сме готови за всичко. Никой не гарантира, че след Нова година ще има пазар", допълва Динева.


Ние сме в безтегловност, нито е да създадем нещо ново, ние реално нещо можем да направим


Свидна Динева,

туроператор


Ситуацията ще стане ясна, в 12 без 5


По традиция в България резервациите за посрещане на новата година в ресторант не се правят от твърде рано, но началото на ноември определено е време за това, особено за по-желаните заведения. С днешна дата обаче на фона на затворените нощни клубове без перспектива кой, как, дали изобщо и кога ще работи, никой не се хвали да има резервации. Емил Коларов, председател на Съюза на заведенията, казва, че дори не са правили проучване по въпроса сред членовете си. "Ситуацията за Нова година ще стане ясна, когато се разбере как ще се работи. Ние сме подготвени, някои са готови с офертите и очакват клиенти, гледат да спазват всички разпоредби", обясни той.


Изрази надежда, че до декември ще приключи пикът на заразата и хората малко ще се успокоят. "Съмнявам се хората рязко да спрат да празнуват всички празници и да се откажат от целия си живот", допълва той. Надява се ситуацията да се подобри, защото "трябва да бъдем оптимисти в крайна сметка". Напомня, че с колегите си броят годината за нулева, засега, и е въпрос на оцеляване да имат работа по празниците.


На ски пистата не е като на плажа


В Боровец очакват сключените през миналата година договори с британски туристи да отпаднат, а за момента имат само резервации от българи, каза пред "Дневник" Маргарит Цонев, изпълнителен директор на хотел "Ела" в курорта и член на управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.


И тук повече резервации се очакват по-късно, защото всеки изчаква да види как ще се развие ситуацията с вируса. И Цонев, подобно на Коларов, се надява пикът на заболелите да отмине сега и преди Нова година хората да се чувстват по-спокойни да си направят планове.


Освен това потенциалните гости са много чувствителни на тема предплащане на евентуалния си престой. "Хората не са склонни да рискуват с парите, а хотелите не търсят такъв тип гаранция, така че идеята сега е да няма такъв тип обвързване", коментира той.


Оценката му е, че трудно може да се говори българските туристи да компенсират липсата на чуждестранни както в известен смисъл се случи през лятото. Обяснява, че за разлика от морето, зимните занимания са доста по-скъпи. "До плажа лесно можеш да отидеш - един чаршаф и четири камъка и си на плаж, а тук никой няма да дойде, за да постои на пистата", илюстрира положението той.


Не се наема да прави прогнози за очаквания спад, но според него той със сигурност ще надхвърли 50% по отношение на нощувките.


И в Пампорово резервациите вървят трудно, основно от българи са и не са "особено много", казва пред "Дневник" Мариян Беляков, изп. директор на "Пампорово Мечи чал". Към момента в управляваните от дружеството хотели се отчита спад на резервациите с 50-60% спрямо миналата година.


Той също казва, че няма как българските туристи да компенсират срив при чуждестранните, но в тях е надеждата на бранша за оцеляване. Допълва, че очаквания по-малък брой туристи не сваля разходите на хотелиерите и тези за инфраструктурата, които са много големи.


Към момента не е известно и колко хотели изобщо ще отворят. За тези на дружеството засега е сигурно, че всички ще работят. Тук обаче се изисква предплащане за резервациите. Трябва да планираме заетостта, програмите, изхранването, а и след последните фалити на туроперати има много сериозната вътрешна задъжнялост на бранша, обяснява той. Смята, че предплащането е при такива условия, че да се гарантира защита на интереса и на двете страни.


В Банско по традиция декември е много силен като се започва още от Никуледн, мине се през отбелязвания на 8 декември студентски празник и се стигне до Нова година. Сега ситуацията е такава, че има само запитвания, но никой още не капарира - нито българи, нито чужденци, казва Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в града. "Винаги има условност заради евентуално налагане на карантина и тази условност виси като меч над бизнеса", казва той. Отново изтъква тезата на много представители на туристическия бранш, че няма нито един болен в хотелите и че браншът осъзнава отговорността към здравето на хората и разчита всички да осъзнаят собствената си.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Не мога да разбера , в момент ,в който болниците изнемогват и по един лекар и сестра се грижат за преливащи от хора отделения болни от ковид ,държавата вместо да организира веднага масова мобилизация за помощ на хората в тези болници и отделения ,при 2 но нарастващи всяка седмица брой на заразените , всички се занимават къде и как и с кого ще се събират на почивки в България и чужбина ,толкова ли е прост този народ , заради ядене и пиене ,да рискува живота си и този на семействата си ,невероятно .

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Нищо де,след псевдо-пандемията,когато хората се юрнат да пътуват по света и у нас, бизнеса ще компенсира загубите.

 3. 3 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 67 Неутрално

  "Съмнявам се хората рязко да спрат да празнуват всички празници и да се откажат от целия си живот", допълва той.


  Целия живот на хората е ядене и пиене по заведенията??? Това не са хора, това са примати.

 4. 4 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Всеки с малко акъл в главата ще пропусне пътуването тази Коледа и Нова година. Първо, че с всичките му ограничения и забрани няма да е никак приятно и второ, че си завишава сериозно риска да не дочака следващите. За съжаление не съм оптимист за българския народ, който е доказал, че е много 'мъдър' избирайки 3 поредни пъти да го управлява еднокнижник. И дори в тази тежка ситуация демонстрира 'високо съмосъзнание и отговорност към себе си и другите' навсякъде. Съчетанието 'кадърни управници' и 'съзнателен народ' буквално ще има убийствени последици.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4357 Весело

  "...любов, но без обвързване"?!

  Татаня, правилното е секс без обвързване

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2597 Разстроено

  България трябваше да е в строга карантина, но човешкия живот и здраве не са сред приоритетите и ценностите !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Любопитно е как фона на тези очаквания, цените за нова година в Банско и Боровец за неособено луксозните хотели и отвратителната инфраструктура са по 250 лева и нагоре на вечер за обикновена стая. А после реват за солидарност, помощ, да нямат данъци, но ако могат и пет кожи ще свалят от гърба на сънародниците си.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 8. 8 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#3] от "Венко":

  Разходи се по централните улици на който и да е областен град в България, и сам ще си отговориш на въпроса с три въпросителни! ???

 9. 9 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Никога не съм празнувал в заведение Нова година - винаги или съм организиран, или съм бил канен на домашно парти. Просто не знам как и тая година ще преживея семейството ми да даде няколкостотин лева на вятъра, за да стоим на софра.

 10. 10 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Икономика - основана на туризъм, да, трябва да има туризъм, но е смешно. Всичко около нас е произведено в чужбина и е внос, от най-обикновени вещи, до автомобили и т.н., за да няма вече комунизъм един вид - сега дори отварачките за бутилки и тирбушоните са произведени в Китай - дотам стигнахме.

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  Кръчмарите пък обещават да платят лекарствата и болничните на всеки заразил се след ходене при тях. Келнерка от заведението ще иде да им служи като санитарка.

 12. 12 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#7] от "fpyyh":


  Любопитно е как фона на тези очаквания, цените за нова година в Банско и Боровец за неособено луксозните хотели и отвратителната инфраструктура са по 250 лева и нагоре на вечер за обикновена стая. А после реват за солидарност, помощ, да нямат данъци, но ако могат и пет кожи ще свалят от гърба на сънародниците си.
  —цитат от коментар 7 на fpyyh


  При тях е : Ден година храни.....
  или бизнес по български : Дерети кожата за некачествена услуга , псува те докато те обслужва , и ако не му бутнеш башиш те изпраща с "да не си ми стъпил повече ".......

 13. 13 Профил на k.bradshaw
  k.bradshaw
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Струва ми се, че само след две-три седмици на никой нормален човек няма да му е резервации и почивки. С изключение може би на шепа богоизбрани, които ще знаят, че каквото и да се случи, винаги имат запазено място в някоя елитна софийска болница.

 14. 14 Профил на krasenoFski
  krasenoFski
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не мисля, че в тази ситуация, най-важното е кога и къде ще се яде и пие!

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Някой може ли да разясни какво означава заглавието? И изобщо напоследък тук има доста статии от разни ПР експерти, творчески директори, професори по антропология. Дето не можеш да разбереш какво всъщност казват.
  Когато напишеш безсмислица, не изглеждаш по-умен. Напротив.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на komutatoe
  komutatoe
  Рейтинг: 467 Любопитно

  Крайно време беше да се случи нещо на мутро-бетоно-псевдотуризма.
  Не случайно добрите собственници на хотели в бели дестинации , са потомствени и с по няколко магистратури. А и владеят езици и имат доста добра обща култура.
  Не може довчера да си размахвал бухалка, а после да облечеш костюм и да си мислиш че можеш да управляваш бетонна грозотия наречена хотел построена с наскокачествени материали като пясък от плажа например.

  А между другото как стои въпроса със снега тази година. Че нещо дългосрочните прогнози са за топла, суха и безснежна зима.
  Доколкото знам снежните оръдия също си имат ограничения и не работят в топло време.
  Та да не се окаже зимата не като нулева, а с две нули:) :) :).

 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Как да се пътува в чужбина като искат 14 дена карантина при пристигане? Значи 14 дена не излизаш от хотела, а после вече може.
  Освен това е опасно, не се знае в автобуса, самолета, дали няма заразени.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 18. 18 Профил на pavlinkoto
  pavlinkoto
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Ще си празнуваме по домовете и толкова.

 19. 19 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 189 Неутрално

  Любопитно е как фона на тези очаквания, цените за нова година в Банско и Боровец за неособено луксозните хотели и отвратителната инфраструктура са по 250 лева и нагоре на вечер за обикновена стая. А после реват за солидарност, помощ, да нямат данъци, но ако могат и пет кожи ще свалят от гърба на сънародниците си.
  —цитат от коментар 7 на fpyyh


  Продължават с мантрата "ден година храни", но сега ще видят резултата от годините биене по гърдите, че българските туристи не са важни за тях. Кранчето с помощите пуска от време на време и скоро и то ще спре.

 20. 20 Профил на Mladen Stefanov
  Mladen Stefanov
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Мноооого отдавна по нова година не бръмчим по заведения. Кой му се дават излишнинпари за нищо да ходи.

 21. 21 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Но само ако няма опасност от деца!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 22. 22 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Не мога да разбера , в момент ,в който болниците изнемогват и по един лекар и сестра се грижат за преливащи от хора отделения болни от ковид ,държавата вместо да организира веднага масова мобилизация за помощ на хората в тези болници и отделения ,при 2 но нарастващи всяка седмица брой на заразените , всички се занимават къде и как и с кого ще се събират на почивки в България и чужбина ,толкова ли е прост този народ , заради ядене и пиене ,да рискува живота си и този на семействата си ,невероятно .
  —цитат от коментар 1 на edin drugii


  +++++++++++++++++++

 23. 23 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Ми както казваше тавагищ Ленин във псевдофилософското си произведение "Философски тетрадки" - същото, в което си признава, че се опитал да чете Хегел, но нищо не разбрал, само дето получил главобол, "нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили".

  И ако пак се позовем на оформилия мисленето на дъртаците от форума пролетарски, т.е., лумпенски "мислител", това, което трябва, не са го прочели, а това, което са прочели, не са го разбрали"...

  Нещата, които българският хотелско-ресторантско-туроператорски бизнес предлага, биват два вида:

  - такива, дето са оригинални, но не са ги измислили те и
  - такива, които са ги измислили те, но не са оригинални.

  Открай време "НЯМА ДА ОТКРИВАМЕ ТОПЛАТА ВОДА, Я! е водещ девиз на ИМПОТЕНТНИТЕ МОЗЪЦИ В БЪЛГАРИЯ. Конкурира го само силно изразения по време на социдиотическата култура стремеж към "усвояване на челния руски опит". Заради което държавата ни фалира ри пъти само по социдиотическо. След 90-та - отделно.

 24. 24 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Никакъв шанс. Цените им са по 3к пакети - вие нормални ли сте?
  Дома ше е

 25. 25 Профил на Shunka Sapundzhieva
  Shunka Sapundzhieva
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Никъде няма да ходите. Всеки по къщята най-много 4-5 човека.

  Ако обичаш да акаш, значи си стойностен човек.
 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4357 Неутрално

  До коментар [#21] от "Боян Таксиров":

  Естествено, не сме от онази група - ЛГБТ

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4629 Неутрално

  Не е време за събиране и празнуване с риск за се заразим. Но всеки сам си решава от какво и кога да се разболее.

 28. 28 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  Кой се е юрнал. Дори в статията пише, че почти няма резервации. Така, че хората не са се засилили да ядат и пият. Това се вижда всеки ден, заведенията са макс полупразни.

 29. 29 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  То тази година виждам, че на Нова година няма да има празненства на площадите в големите градове

 30. 30 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#11] от "blondofil":

  А тк плащаш ли заплати?
  Аз щото издържам сервитьори и готвачи, а днес оборотът е НУЛА!!! НИТО ЕДНА маса в ресторанта или стая в хотела.. сега според твоите думи.. да им дам ли заплата, осигуровки, счетоводство, наеми, ток и отопление...май по-добре да ги оставя на улицата, дреме ми.. издържайте ги вие, дето си сетите у дома, обяснете го на хората, дето се трудят по празниците и седят с прязноглави пияндурници

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Тиха нощ се очертава 😄 Не е зле. Обаче за съжаление матряла ще взриви София с фойерверки от терасите.

 33. 33 Профил на 9999
  9999
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз пък познавам хора, които имат пари и ще празнуват на Малдивите. Оплакват се само тея, които нямат пари за пътувания. Останалите си гледат кефа, защото животът е кратък

 34. 34 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 947 Неутрално

  вместо да организира веднага масова мобилизация за помощ на хората в тези болници и отделения ,при 2 но нарастващи всяка седмица брой на заразените , всички се занимават къде и как и с кого ще се събират на почивки в България и чужбина
  —цитат от коментар 1 на edin drugii

  Е кого да мобилизират - кръчмари и камериерки от хотелите, да ги пратят насила по болниците? Нито е възможно да накараш насила хора да работят с ковид-болни, нито пък мисля, че те ще ме лекуват по-добре, отколкото самият аз в домашни условия бих се лекувал.

  Инак, че било скъпо по Нова Година на хотел и ресторант - ами скъпо е... Но кой да дойде да слугува на разни пияни весели компании цяла вечер, вместо да си посреща Коледа и Нова Година с близките и приятелите, със своя весела компания? Трябва да му платят двойно и тройно, това е ясно. А за самите хотели и заведения това е начин да компенсират ниската заетост през слабите периоди. Цял свят прави така, макар че не му викат "ден година храни", а оптимизиране на приходите спрямо фиксираните и променливите разходи. Тоест, приходът покрива не само променливите разходи (примерно, куверт за Нова Година от 200 лева покрива алкохол и храна, които да са макс 30 лева по себестойност), а трябва да покрие и постоянните - които си вървят и през други периоди, когато кувертите не са по 200 лева.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK