Дългосрочно "работата от всякъде" ще замести "работата от вкъщи", сочи анализ

Дългосрочно "работата от всякъде" ще замести "работата от вкъщи", сочи анализ

© Юлия ЛазароваНад половината от служителите се чувстват неудовлетворени, работейки трайно от вкъщи, като една от причините, която посочват, е невъзможността да научават нови неща и да се развиват. Това показва съвместното проучване на Cushman&Wakefield и Center for Real Estate and Urban Analysis.


Според анализаq макар и работата от вкъщи да нарасна като значимост заради пандемията, малко вероятно е компаниите да заложат изцяло на този модел, когато се върнат към нормалния си ритъм на работа. Бъдещето според доклада е свързано по-скоро с намирането на траен баланс между работата от вкъщи, от офиса или от друго място. В проучванията на компанията се говори за


екосистема от работни пространства,
които могат да обхващат изнесени офиси, споделени офиси и други решения с цел максимална гъвкавост и ефективност.


"Терминът работа от вкъщи трайно се замества от работа от всякъде. Най-важната задача на компаниите в дългосрочен план е да създадат устойчив модел на работа, така че да поддържат висока ефективност. На този етап най-благоприятен модел и за двете страни е баланс между дистанционна и присъствена форма", коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton.


Проучването потвърждава, че макар дистанционната работа да спестява време за придвижване и да намалява стреса,


ефективността на служителите се влияе негативно


от липсата на взаимодействие с колегите им. Постоянната работа виртуално създава предпоставки за по-често разсейване и по-трудна комуникация в екипите, отслабва корпоративната култура и затруднява приобщаването на нови хора, сочи още докладът.


"В момента повечето компании залагат на краткосрочни решения за оптимизация на пространството, тъй като нямат яснота кога служителите им ще се върнат трайно в офиса. В дългосрочен план обаче ще се налагат нови стандарти и условия на работната среда - повече пространство на човек, по-големи общи части и разделяне на служителите на потоци. С оглед на новите мерки за безопасност не е изключено компаниите, които в момента освобождават площи, след година-две да търсят разширения", допълва Йордан Кръстев, мениджър "Офис площи" в компанията.


Според него в миналото е имало опити на отделни компании за пълно преминаване към работа от къщи, но всички са се отказали от този модел. (Повече за бъдещето на традиционния офис четете тук.)


Намирането на точния баланс между различните работни пространства е специфично за всяка индустрия и компания. Затова намирането на дългосрочно работещи решения ще е ключово за бизнеса през следващите месеци, смята Кръстев.


Според инж. Петко Лозанов, мениджър "Проджект мениджмънт" в компанията, вътрешната реорганизация на площите е съществен елемент от новата роля на офиса в бизнес ежедневието. Затова и


традиционният офис вече отстъпва


на модели, при които пространството се организира според спецификата на работните процеси на компанията.


"Офисът на бъдещето все по-малко ще бъде място, където служителите отиват и работят в интервала от 9 до 18 часа, и все повече - място за срещи, социализация, обмен на идеи и информация, работа по съвместни проекти", обобщи Петко Лозанов. (За това как модерните офиси ще правят конкуренция на хоумофиса четете тук.)


С оглед на това новите концепции за организация на работното пространство включват повече зали за срещи и пространства за социализация, споделени работни места и системи за запазване и планиране посещаемостта в офиса в комбинация с работа от вкъщи за сметка на плътно подредените в редици работни места. Според Петко Лозанов предимството на този модел е и спестяването на разходи, тъй като позволява една и съща квадратура да се ползва по-ефективно и съответно - от повече хора, в сравнение с традиционните разпределения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK