Дългосрочно "работата от всякъде" ще замести "работата от вкъщи", сочи анализ

Дългосрочно "работата от всякъде" ще замести "работата от вкъщи", сочи анализ

© Юлия ЛазароваНад половината от служителите се чувстват неудовлетворени, работейки трайно от вкъщи, като една от причините, която посочват, е невъзможността да научават нови неща и да се развиват. Това показва съвместното проучване на Cushman&Wakefield и Center for Real Estate and Urban Analysis.


Според анализаq макар и работата от вкъщи да нарасна като значимост заради пандемията, малко вероятно е компаниите да заложат изцяло на този модел, когато се върнат към нормалния си ритъм на работа. Бъдещето според доклада е свързано по-скоро с намирането на траен баланс между работата от вкъщи, от офиса или от друго място. В проучванията на компанията се говори за


екосистема от работни пространства,
които могат да обхващат изнесени офиси, споделени офиси и други решения с цел максимална гъвкавост и ефективност.


"Терминът работа от вкъщи трайно се замества от работа от всякъде. Най-важната задача на компаниите в дългосрочен план е да създадат устойчив модел на работа, така че да поддържат висока ефективност. На този етап най-благоприятен модел и за двете страни е баланс между дистанционна и присъствена форма", коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton.


Проучването потвърждава, че макар дистанционната работа да спестява време за придвижване и да намалява стреса,


ефективността на служителите се влияе негативно


от липсата на взаимодействие с колегите им. Постоянната работа виртуално създава предпоставки за по-често разсейване и по-трудна комуникация в екипите, отслабва корпоративната култура и затруднява приобщаването на нови хора, сочи още докладът.


"В момента повечето компании залагат на краткосрочни решения за оптимизация на пространството, тъй като нямат яснота кога служителите им ще се върнат трайно в офиса. В дългосрочен план обаче ще се налагат нови стандарти и условия на работната среда - повече пространство на човек, по-големи общи части и разделяне на служителите на потоци. С оглед на новите мерки за безопасност не е изключено компаниите, които в момента освобождават площи, след година-две да търсят разширения", допълва Йордан Кръстев, мениджър "Офис площи" в компанията.


Според него в миналото е имало опити на отделни компании за пълно преминаване към работа от къщи, но всички са се отказали от този модел. (Повече за бъдещето на традиционния офис четете тук.)


Намирането на точния баланс между различните работни пространства е специфично за всяка индустрия и компания. Затова намирането на дългосрочно работещи решения ще е ключово за бизнеса през следващите месеци, смята Кръстев.


Според инж. Петко Лозанов, мениджър "Проджект мениджмънт" в компанията, вътрешната реорганизация на площите е съществен елемент от новата роля на офиса в бизнес ежедневието. Затова и


традиционният офис вече отстъпва


на модели, при които пространството се организира според спецификата на работните процеси на компанията.


"Офисът на бъдещето все по-малко ще бъде място, където служителите отиват и работят в интервала от 9 до 18 часа, и все повече - място за срещи, социализация, обмен на идеи и информация, работа по съвместни проекти", обобщи Петко Лозанов. (За това как модерните офиси ще правят конкуренция на хоумофиса четете тук.)


С оглед на това новите концепции за организация на работното пространство включват повече зали за срещи и пространства за социализация, споделени работни места и системи за запазване и планиране посещаемостта в офиса в комбинация с работа от вкъщи за сметка на плътно подредените в редици работни места. Според Петко Лозанов предимството на този модел е и спестяването на разходи, тъй като позволява една и съща квадратура да се ползва по-ефективно и съответно - от повече хора, в сравнение с традиционните разпределения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  Държавните помощи отвсякъде ще заместят работата от всякъде....

  [email protected]
 2. 2 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Така наречените "оупън офис простарнства" или огромни пространства с бюра са идеални за спестяване на пари от работодателя - групирането на хора в стаи или помещения със стени означава планиране на коридори, осветление, климатизация и др., от които се губи от общата площ на сградата. Така постепенно съвременната офис архитектура се развива в посока офис пространства, в които хората са накацали като бройлери по бюрата си и работят въпреки липсата на въздух, адекватна светлина и на непрекъснат шум. Експерименти в Германия и ЮК показват, че споделените бюра и липсата на работен ритъм (време, в което всички са в офиса) допълнително водят до спадане на корпоративната култура и желание за работа. Очаквам тези тенденции да се усетят и в България... през 2045 година... лятото...

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Ху кеърс за офисния планктон?
  Гледам, че рИвът нЕкви риъл истейтци ...

  Но мощно се мълчи от прогресивните медии к'во ша замести огромните дупки в образУванието на младото поколение.
  Дотук отива на две бастисани учебни години ...
  Дори за офисен планктон ще се скапе нивото!

 4. 4 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 972 Неутрално

  За голяма част от твърденията може да се намерят други проучвания, които сочат точно обратното. Явно зависи какъв е бизнесът на организатора на проучването. При нас спад на продуктивността няма, макар да работим от март от вкъщи.

  Струва ми се, че технологично възможността да се работи от вкъщи я имаше още преди 3-4 години, но трябваше някакъв катаклизъм да отвори очите на служителите, че може и да не губят по 2 часа всеки ден, за да се доберат до офиса, където са нагъчкани с останалите колеги в някакви кутийки.

  Офисът ще остане, но със сигурност не като място за работа, а по-скоро за срещи. Съответно нуждите от офис пространства ще бъдат по-малки.

 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 973 Весело

  Офисния планктон трябва да се готви не за "работа от не-знам-къде-си", а от съвсем скоро предстоящото му заместване с ИИ.
  най-добре са водпроводчици, ел. техници и въобще всякакви занаятчии - роботите, които биха ги изместили, са все още далеч в бъдещето.

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  "Хад половината от служителите се чувстват неудовлетворени, работейки трайно от вкъщи, като една от причините, която посочват, е невъзможността да научават нови неща и да се развиват."

  Меринджеи им викат, Липсва им възмижността да дишат във врата на другите, да слухтят да научават нови клюки и така да се развиват.

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Какво ще бъде, ще стане ясно след 10 години. Така едно време всички викаха, как електронните магазини щели да ликвидират обикновенните магазини. Ами не само, че не стана това, даже успешните електронни магазини си откриват и обикновенни магазини.
  Та според мене и същото ще стане и с офисите. Ще има възможност човек еднакво добре да работи и от къщи и в офиса и според нуждите да редува.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Защо да коментираме някакво супер пристрастно проучване? Много ясно, че корпорациите и недвижимите имоти като бизнеси няма да искат хората да работят от вкъщи. Това им разваля инфраструктурата и моделите, които им носи печалби вече половин век. Никой не иска да му разбутват кочинката. Ама нищо не е вечно.

 9. 9 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  кви са тия неща дето не можеш в къщи да си ги развиваш и научиш, ако може да работиш в къщи...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 10. 10 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  иначе ми липсват контактите с по-младите колежеки ...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 11. 11 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 911 Весело

  До коментар [#10] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Към [#53] щях да напиша нещо за фирмения ксерокс, ама гледам сам си си отговорил 😉

 12. 12 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#11] от "Zippie":

  уф..., да се чете „Към [#9]...“

 13. 13 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 335 Неутрално

  /Center for Real Estate/
  Гладен наемодател недоволни служители сънува... бвахахахахахах
  Сякаш натъпкани в коневръзите, по над 50 в помещени, с отвратителен въздух, много шум, отвратително осветление и постоянно пълзящи грипове и ОВИ са по-доволни.
  Ако не беше очевадна манипулация щеше да е смешно!

  Модела на коневръза отшуме ...

 14. 14 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 86 Неутрално

  За голяма част от твърденията може да се намерят други проучвания, които сочат точно обратното. Явно зависи какъв е бизнесът на организатора на проучването. При нас спад на продуктивността няма, макар да работим от март от вкъщи.Струва ми се, че технологично възможността да се работи от вкъщи я имаше още преди 3-4 години, но трябваше някакъв катаклизъм да отвори очите на служителите, че може и да не губят по 2 часа всеки ден, за да се доберат до офиса, където са нагъчкани с останалите колеги в някакви кутийки. Офисът ще остане, но със сигурност не като място за работа, а по-скоро за срещи. Съответно нуждите от офис пространства ще бъдат по-малки.
  —цитат от коментар 4 на Rational

  Абсолютно. За първи път чувам за тази теория, че работата от вкъщи намалявала ефективността на работа (естествено линк към научното изследване няма да видим)!
  При нас е същото - топ шефовете обмислят работа от вкъщи завинаги (като опция), тъй като са останали супер доволни от това, че всички работят съвестно и резултатите са дори по-добри от преди!
  Също така съм съгласен и с наблюденията, че офиса би могъл да остане като място където екипите от време на време да се виждат. Нещо като офисни тийм билдинги, където повече хората си обсъждат различни професионални и лични въпроси.
  Огромния проблем в днешно време са именно огромните отворени пространства, където шума, стреса, липсата на концентрация убиват всякакво желание за работа. Да не говорим, че са и сезонните развъдници на вируси! Лавирането с климатиците през лятото също е огромен проблем, на един му е много студено, друг подгизнал от пот.

 15. 15 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 131 Неутрално

  Посочват "невъзможността да научават нови неща и да се развиват".

  Да, няма как да научават клюките със сигурност, но пък ако се напънат да отворят някой курс или гнига ще останат учудени от това, колко много могат да научат!

  5% локомотиви и 95% вагони...

 16. 16 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  До коментар [#14] от "JsT":

  Работа от в къщи и един голям салон в офиса за социализиране :)
  Плюс кабинети ако някой все пак има среща с външни лица или трябва да работи в офиса :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK