Комисията за конкуренцията намери начин да глоби "Хиполенд"

Комисията за конкуренцията намери начин да глоби "Хиполенд"

© Юлия ЛазароваДва месеца след първоначалната акция на няколко държавни институции по търговеца на играчки "Хиполенд" Комисията за защита на конкуренцията е намерила причина да го глоби. На заседание в края на седмицата му е наложила глоба 124.5 хил. лв. за нелоялна конкуренция. Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Административен съд - София-област.


Регулаторът смята, че търговецът е заблудил потребителите, че ако продуктите са изчерпани онлайн, то ще могат да ги намерят във физическите магазини. Комисията доказва тезата си чрез "случаен" човек, който отишъл в един от магазините, където били налични само 5 от рекламираните продукти. В други обекти ги имало и шестте, но той не бил длъжен да обикаля и сезирал Комисията за защита на конкуренцията вместо тази за защита на потребителите, посочва "Капитал".
.
Собственикът на веригата Мариан Колев и служителите му участваха в антиправителствените протести през лятото. След като това се разбра, тъй като служителите бяха с фирмени тениски, последва акция във фирмата от страна на НАП, Агенция "Митници", МВР и Държавната комисия за метрологичен надзор, като се твърдеше, че акцията не е координирана. Тогава Колев покани и прокуратурата да се присъедини към акцията.


Изданието посочва, че управляващите и ДПС имат пълно мнозинство в състава на КЗК, за да вземат всякакво решение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK