Бюджетната комисия одобри по-нисък ДДС за доставките на храна

Бюджетната комисия одобри по-нисък ДДС за доставките на храна

© Юлия ЛазароваПарламентарната бюджетна комисия одобри днес на второ четене по-ниската ставка по ДДС за доставките на храна по домовете, съобщи "Капитал".


Изменението влезе в законопроекта за промяна на данъчните закони през 2021 г. и се очаква да бъде одобрено окончателно при утрешното гласуване на второ четене в пленарната зала.


По предварителни изчисления загубите за бюджета за следващата година ще са около 15 млн. лв. от тази мярка.
От 1 юли т.г. до края на 2021 г. ДДС за храната в ресторантите бе намален на 9 на сто, за да се намалят загубите след затварянето им по време на извънредното положение. Данъкът за доставената храна обаче остана 20 на сто, а Националната агенция за приходите дори глобяваше ресторантите, ако предлагат по-ниската ставка и за нея. Сега срещу тази привилегия на ресторантьорите възразяват търговските вериги за храни, които поддържат топли витрини и също продават храна за вкъщи, включително и като я доставят. Самата доставка ще продължава са се облага с данъка в пълен размер.


Друга по-важна промяна в закона за ДДС, която се очаква да бъде одобрена окончателно утре, е свързана с предизвикалите множество възражения нови системи за управление на продажбите в търговските обекти. Изискванията за софтуерите за управление на продажбите (СУПТО) ще са по желание, реши днес бюджетната комисия. Фирмите, които решат да използват СУПТО, няма да имат право да използват друг подобен софтуер за управление на продажбите. Тези компании получават бонус - НАП няма да ги запечатва, ако за пръв път ги хване, че не издават касова бележка.


Сумата за ваучерите за храна ще бъде увеличена от сегашните 60 на 80 лв. Парите са освободени от данък общ доход и осигуровки.


За ремонт на дома, доказан с фактури, общата данъчна основа на физическите лица ще може да бъде намалявана с до 2000 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK