Близо 60% от българите не планират никаква зимна ваканция

Близо 60% от българите не планират никаква зимна ваканция

© Надежда Чипева, КапиталНад половината българи не планират каквото и да било, свързано с почивка през зимния сезон. Чужбина почти отсъства от плановете за зимна почивка. Около 1.3 млн. души сериозно обмислят до вили и къщи, до приятели и т.н. Оценката за развитието на зимния туризъм в България е добра. Това показват данни от проучване по телефона сред 1000 българи на "Галъп".


Според резултатите 59.5% не планират каквото и да било по отношение на почивка през зимата, а останалите се колебаят в отговорите си. Общо около 600 хил. българи (11.5%) правят планове да ползват някакъв тип туристическа услуга, което е над четири пъти по-малко спрямо проучване от миналата година по това време. Други 23% планират да почиват, но по-скоро на гости на роднини и познати, или в собствени вили, къщи или други подобни. Това са около 1.3 милиона пълнолетни българи.


Осезаемо е влиянието на ситуацията около коронавируса. Повече от една пета от всички запитани признават, че плановете им да почиват или да не почиват са силно повлияни от ситуацията с коронавируса. Такъв е делът и сред онези, които планират да пътуват, показват резултатите.
Друга една пета също декларират зависимост от ситуацията, макар и в известна степен. При онези, които действително планират туризъм, обаче този дял е доста по-сериозен - една трета от отговорите свидетелстват за известно влияние на необичайната ситуация.


Повече от половината от всички респонденти не намират зависимост от ситуацията с коронавируса - вероятно и защото голяма част от тях по принцип нямат туристически планове. При онези които имат намерение за туризъм, този дял е чувствително по-нисък.


Около 60% от възнамеряващите да почиват като туристи тази зима, се канят да празнуват коледните и новогодишните празници, като туристи, в България (сигурни и не толкова сигурни в пътуването са поделени сравнително равно, но все пак несигурността има известен превес). Това са близо 400 хиляди души. (Какво става с резервациите в заведения и курорти за празниците в края на декември четете тук.)


Пет пъти по-малко пък са онези, които планират да прекарат Коледа и Нова година като туристи в чужбина, а сигурните от тях са на пренебрежимо ниски нива.


Извън коледните празници, на ски или друг тип почивка през зимата, планират да отидат като туристи в България около 260 хил. души. Една трета от тях са съвсем сигурни в пътуването си.


Когато става дума за ски или подобна ваканция в чужбина, извън коледно-новогодишните празници, планиращите туризъм са повече от четири пъти по-малко, а сигурността в плановете е 50/50, отбелязват от "Галъп".


СПА, винен, културно-исторически и пр. туризъм в България, извън Коледа и Нова година, планират общо около 500 хил. пълнолетни българи, а около 200 хил. от тях смятат, че на този етап са сигурни, че ще ползват такава туристическа услуга. Подобен туризъм в чужбина на този етап е план на около 80 хил. души, макар че само една четвърт от тях са съвсем сигурните.


Както може да се калкулира според числата, онези, които планират туризъм, нерядко планират и повече от едно пътуване. А онези, които имат планове за пътуване у нас, са и хората, които с по-голяма вероятност биха пътували като туристи и в чужбина.


Средната планирана сума за зимна почивка сега е 1252 лв., а преди година е била 985 лв. Вероятно ръстът на сумата сега се дължи и именно на факта, че очаквания наистина да пътуват като туристи имат най-вече по-платежоспособните българи. Средната планирана продължителност на почивката, която планиращите туризъм си представят или са си запазили, е около 6 дни.


Участвалите в проучването оценяват по-скоро положително усилията на ресорното министерство, но мнозинството от анкетираните не изразяват позиция. Общата оценка за посоката на развитието на българския зимен туризъм остава добра в очите на българите: 48.8% казват, че той се подобрява, срещу 21.7% които смятат, че не се подобрява. Останалите се затрудняват да отговорят и техният дял нараства в сравнение с миналата година.


Като добри преценяват условията за настаняване 45.9% от анкетираните, а като "определено добри" ги оценяват 23.9%. По-скоро не са добри за 9%, а определено не са добри за 4.4%. Останалите не могат да преценят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Весело

  Е как така? "Само" по 5К чумави дневно (по официални данни, кой знае колко са реално) и никой не ще да ходи по почивки? Срамота!

 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 958 Неутрално

  При този ръст на заболелите от коронавирус е просто рисковано. За съжаление зимните курорти ще останат полупразни и сезонът ще е много слаб.

 3. 3 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И от къде пари за зимна ваканция????
  Като виждам цените на хотелите , ваканция ще има на куково лято.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 4. 4 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Затова пък министърката разчита на тях да спасят сезона...

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1300 Весело

  Няма страшно, то сняг няма да има, та каква зимна ваканция.
  Ше почивате отвъд.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  "никаква зимна ваканция"
  Аз не планирам нито есенна, нито пролетна ваканция...

 7. 7 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1515 Весело

  А миналата година 100% бяхме на планина.
  Когато и да питаш българина все е зле и няма пари.
  А в магазините не можеш да се разминеш и кола след кола и апартамент след апартамент.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  В тази ситуация не е особено умно да се планира зимна ваканция, дори от хората, които могат да си го позволят!

 9. 9 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Близо 60% от българите не планират никаква зимна ваканция,
  съответно 40% планират почивка през зимата.
  От 6.9млн това са 2.76 милиона човека!
  Общо през сезон 2018/2019 българи са реализирали
  2 милиона нощувки.
  Тези 2,76 милиона, ако пренощуват по два пъти и увеличението
  2,5 пъти.

 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  В нси няма данни колко хора ходят на почивка. Има данни само за броя нощувки и за парите, които се харчат. Преди година доста си поиграх и свалих данни за последните десет години. Парите, които даваме за почивки са 70 % по малко.

  А тази година ще пропуснем ските, заради пълният отказ на държавата, да намали епидемията.
  Също и няма да похарча една излишна стотинка, вече казвам и касови бележки да не ми пускат. Щом на тях не им дреме за живота на хората, ние няма да се интересуваме от плащането на данъци.

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Ами как да планираш като няма никаква информация??
  Ето, мен ми хареса на Пампорово, но:
  1)идва декевмври, температурите са положителни. Ще работят ли оръдия за сняг и от кога, на кои писти?
  2)кои лифтове и влекове ще работят
  3)цената на лифт картите ще е...?

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Ами как да планираш като няма никаква информация??Ето, мен ми хареса на Пампорово, но:1)идва декевмври, температурите са положителни. Ще работят ли оръдия за сняг и от кога, на кои писти?2)кои лифтове и влекове ще работят3)цената на лифт картите ще е...?
  —цитат от коментар 11 на Веселин Дечев


  Глупости пишеш. Ходиш ли на ски? Кой ти дава гаранция за времето? Никой!
  Това не е проблемът.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  В тази ситуация хората само до почивки са я докарали. Но няма страшно, за мутро-хотелиерите и ресторантьорите няма проблем, нали са с намалено ДДС. Халал да им е, пълен бойкот и нито стотинка от мен. Ако случайно се отвори възможност (едва ли) - в чужбина, където те ценят и гледат като бял човек.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 14. 14 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1616 Разстроено

  Очаквано:
  - За мнозона пандемията означава по-малко доходи
  - За всички (дори за тези за които доходите се запазват) пандемията означава по-висок риск от заразяване. Ще чакаме ваксина...

 15. 15 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 960 Неутрално

  И аз не планирам, но това не значи, че няма да ходя. Ако има сняг и ако паднат заразените - ще ида, и то няколко пъти. И децата ще заведа.
  Ако няма сняг (може да решат хич да не включват оръдията тая година, да не хабят бадева тока и водата) или ако постоянно има по 2-3-5 хиляди новозаразени на ден - няма да ходя.

 16. 16 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Колко % от българите практикуват зимни спортове?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 17. 17 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 277 Неутрално

  А миналата година 100% бяхме на планина.Когато и да питаш българина все е зле и няма пари.А в магазините не можеш да се разминеш и кола след кола и апартамент след апартамент.
  —цитат от коментар 7 на dedoliben


  Това между другото влудяваше повечето ни американски приятели и изобщо не можеха да го проумеят. Постоянно се дразнеха и ни питаха - е как така сте бедни, всички имате апартаменти, вили, дрехи и флагмани даже и на епъл...Как да му обясниш на Чичоти Сам, че при нас това е нещо като национална традиция хората да се представят за бедни, защото на богатите и богатството се гледа подозрително и със сарказъм. Познавам и много богати българи, които направо ги мятаха в оркестъра докато им разправяха как едва свързвали двата края...То си е нещо като национална традиция. Та трудно може да се разбере имотното състояние по Галъп , даже и на бабите дето живеят на една песия , а мятат торби с по 10 хил от балконите на телефоните измамници.

 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#12] от "hope":

  "Глупости пишеш. Ходиш ли на ски? Кой ти дава гаранция за времето? Никой!"

  Не, но има оръдия за сняг. Може да ги пуснат, може не. Може само на 1-2 писти. А те са към десетина.

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Т.е. като всяка друга година.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  До коментар [#18] от "Веселин Дечев":

  От 15 години ходим на Пампорово, вкл. миналата.
  И средата на януари да отидеш, пак може да те вали дъжд.
  Оръдията ги пускат на определена температура, не е по желание.
  На Пампорово се кара до обяд, много е ниско и топло. Пистите и те са гола вода :) даже буквално. Но е добре за малки деца, хубав тен и добра кухня.

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на barefoot
  barefoot
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Е то смееш ли да планираш уикенда, пък камо ли зимна ваканция! Да сме живи и здрави де!

 22. 22 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Неутрално

  Отказаха се от лятна ваканция, че зимната ли ще ги привлече

 23. 23 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Защото нямаме пари затова и ще си караме празниците вкьщи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK