Ресорната комисия прие скоростно бюджетите за 2021 г.

Ресорната комисия прие скоростно бюджетите за 2021 г.

© Цветелина Белутова, КапиталПочти без изказвания, за около два часа депутатите от бюджетната комисия успяха да приемат на второ четете бюджетите на здравната каса, на държавното обществено осигуряване (ДОО) и държавния бюджет за 2021 г. Новият бюджет на ДОО предвижда иминимална пенсия за осигурителен стаж и възраст да се увеличи с 50 лева до 300 лева, а максималната с 240 лв. до 1440 лв. Всички пенсии ще бъдат осъвременени с 5% от 1 юли догодина. А от януари до март включително всички пенсионери ще получават добавка от 50 лева.


Заложено е увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 на 650 лв. заради увеличение на минималната работна заплата до този размер. Максималният осигурителен доход остава 3 хил. лв. Обезщетението за отглеждане на дете през втората година остава 380 лв.


Предвидените разходи за пенсии догодина са над 12.340 млрд. лева или с близо 17% над тези през тази година, съобщава БНТ.
Държавата ще осигури над 6.2 млрд. лева за покриване на недостига в бюджета на държавното обществено осигуряване.


Дневният минимален размер на обезщетението за безработица за 2021 г. става 12 лв., и дневен максимален размер на обезщетението за безработица за 2021 г. - 108 лв.


Чрез закона за бюджета се променя и срока, при който желаещите бъдещи пенсионери могат да прехвърлят партидата си до юли от частен пенсионен фонд в НОИ. По този начин държавата иска да се намали загубата на пари от пенсията на първите пенсионери родени след 1960 година.


Предстои окончателно законът да бъде приет през следващата седмица.Между двете четения на законопроекта за бюджета на здравната каса депутатите увеличиха бюджета й с с над 600 млн. лева и ще надхвърли 5.34 млрд. лв. за 2021 г. Парите за болниците се увеличават с почти 383 млн. лв. и ще достигнат 2.645 млрд. лв.


Заложените средства за лекарства са 1.332 млрд. лв. - с 88 млн. лв. повече в сравнение с тази година. За медицински изделия са предвидени 115.98 мбн. лв. в болничната помощ - по това перо заложеното увеличение е с около 6 млн. лева.


Над 261 млн. лв. са предвидени за личните лекари. Увеличението е с около 17 млн. лв.


През бюджета на здравната каса са заложени промени, които предвиждат специалистите по здравни грижи да сключват договори с фонда. За тази цел в бюджета за догодина са заложени 20 млн. лева. Заложеният резерв за непредвидени разходи е 149.561 млн. лв.


При разглеждането на държавния бюджет депутатите определиха детски надбавки от 40 лв. (за едно дете), 90 лв. (за две) и 135 лв. (за три) при доход на член от семейството до 510 лв. За останалите са предвидени данъчни облекчения от, съответно, 450 лв., 900 лв. и 1350 лв., като при сегашната формулировка е вероятно домакинствата с доход до 510 лв. на човек да могат да се възползват и от двата модела на подпомагане.


Лекарите с до 5 хил. лв. заплата ще получават допълнително по 600 лв., сестрите - по 360 лв., а санитарите - по 120 лв, приеха още депутатите, съобщи Би Ти Ви.


Депутатът от ДПС Йордан Цонев използав гласуването да представи идеята на ДПС, за която се разбра по-рано, че се предлага с 1.1 млн. лв. да се създаде под шапката на социалното министерство дружество за дарения след случая с "Хелп карма". Обяви, че дружетовот дари.бг не съществува, но от ДПС не успели да обяснят това пред медиите. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обсяни, че държавата няма право да създаде такова дружество - юридическо лице с нестопанска цели по тази и други, неназовани от нея причини, предложението не се приема.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK