Оборотът във въздушния транспорт нараства с близо 17%

Оборотът във въздушния транспорт нараства с близо 17%

© Анелия НиколоваЗаради разхлабените през лятото мерки за борба с разпространението на коронавируса оборотът в сектор сектор "Транспорт, складиране и пощи" се учвеличава с 9.5% спрямо второто тримесечие на годината. Намаление е регистрирано само при "Въздушен транспорт" (16.8%). Според предварителните, но сезонно изгладени данни на Националния статистически институт през третото тримесечие най-голям ръст се наблюдава при "Воден транспорт" и "Сухопътен транспорт", съответно с 15.5 и 14.1%.


Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" се увеличава със 7.3% спрямо второто тримесечие на 2020 година. Най-съществено нарастване е отчетено при "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (29.6%) и "Издателска дейност" (22.6%).
При Други бизнес услуги се наблюдава увеличение спрямо предходното тримесечие при повечето дейности, като най-значителен ръст е регистриран при "Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" - със 127%, и "Рекламна дейност и проучване на пазари" - с 35.5%. Най-голям спад е регистриран при "Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" - с 6.1%.


Заради коронакризата свиването в услугите е налице и при годишните данни. Оборотът в сектор "Транспорт, складиране и пощи" е с 13.9% под равнището на същото тримесечие на 2019 година. Най-голям спад е регистриран при "Въздушен транспорт" - със 75.1%, и "Воден транспорт" - с 34.7%. Увеличение се наблюдава само при "Пощенски и куриерски услуги" - с 19.4%.
Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения", изчислен от календарно изгладени данни, е с 10% по-висок през третото тримесечие на 2020 г. в сравнение със същото тримесечие на 2019 година. Най- съществено нарастване се наблюдава при "Далекосъобщения" - с 24.7%. Значителен спад е отчетен при "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (42.5%).


При Други бизнес услуги понижение спрямо третото тримесечие на 2019 г. се наблюдава при повечето дейности, като най-голям спад е регистриран при "Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" - със 70.3%. Най-голямо увеличение се наблюдава при "Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението" - с 16%.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Реалното стабилизиране на този сектор е далече!Според данни на Луфтханза въздушният трафик ще се стабилизира най-рано 2023 година!

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5053 Неутрално

  "Оборотът във въздушния транспорт нараства с близо 17%"

  Заглавието е "хвърлено" във въздуха. Няма съпоставимост, не е ясно спрямо кога

 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До Видка Атанасова

  Чети и заглавията на това, което публикуваш

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4 Профил на pwt37605722
  pwt37605722
  Рейтинг: 8 Гневно

  Заглавие: Оборотът във въздушния транспорт нараства с близо 17%
  Текст: Намаление е регистрирано само при "Въздушен транспорт" (16.8%).

  Никой ли не проверява нещо, преди да го публикува?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK