На живо

Бюджетът за 2021 г.: За партиите - по 8 лв. на глас, възможен дълг - до 4.5 млрд. лв. (хронология)

Бюджетът за 2021 г.: За партиите - по 8 лв. на глас, възможен дълг - до 4.5 млрд. лв. (хронология)

© Цветелина Белутова, КапиталОсем часа парламентът гласува на второ четене държавния бюджет за 2021 г. "Дневник" представя хронология на гласуването в пленарна зала.
Партиите ще вземат по 8 лв. на глас

Без дебати партиите в парламента запазиха размера на държавната субсидия, която получават, на 8 лв. на глас на последните парламентарни избори. Такъв е размерът на финансирането от държавата и през т.г., след като през 2019 г. по предложение на премиера Бойко Борисов политическите формации останаха за шест месеца без субсидия.


Право на държавно финансиране имат всички партии в парламента, както и "Възраждане", която на последните избори е получила подкрепата на повече от един процент от гласуващите.


Предложението на "Воля" да няма субсидия от държавата не бе прието.


Парламентът гласува на второ четене бюджета, като прие максималният размер на новия дълг да може да бъде 4.5 млрд. лв.

Ваучери за почивка няма да има

Без да приема предложения на отделни депутати за увеличаване на парите в конкретни общини парламентът определи размера на трансферите за делегираните дейности към общините, който през 2021 г. ще е 4.332 млрд. лв.


Парламентът прие пенсионерите, които получават пенсии от 300.01 до 369 лв., колкото е линията на бедността, да получат еднократно ваучери за храна на стойност 120 лв. през април. Те ще са за първите три месеца на 2021 г.


Не бе приета идеята на "Обединените патриоти" да има ваучери за почивка, за които да бъдат отделени 180 млн. лв. Мнозинството отхвърли предложението на БСП да бъдат отпуснати повече средства за ваучери за храна на работещите.


Парламентът прие помощи за деца да получават само родители с доход под 510 лв., но предстои да бъдат гласувани и данъчни облекчения за всички родители.

ГЕРБ добави 1 млн. лв. към субсидията за нерентабилен превоз

Субсидията за превози по нерентабилни линии и такива в планинските райони през 2021 г. ще бъде 32 млн. лв., решиха депутатите. Сумата е завишена с 1 млн. лв. по предложения на депутати от ГЕРБ.


Не се прие предложението на ДПС сумата да се увеличи на 35 млн. лв., защото сумата е недостатъчна, нито това на БСП сумата да нарасне до 56 млн. лв.


Депутатът от БСП Георги Сливенски обяви, че всяка година тази дейност е недофинансирана и Министерството на транспорта превежда половината от нужните 60-70 млн. лв., а общините си правят планове върху реално отпусната сума. Според него тази ситуация създава условия за появата на нерегламентиран превоз, защото общините се опитват да осигурят транспорта на жителите на малките населени места до областните центрове. Обяви, че 100 общини са на практика без транспорт.


Колегата му Весела Лечева посочи, че цяла Северна България има дефицит на такъв транспорт. "Харчим пари за какво ли не, за няколко самолета и кораби, а оставяме без права и без достъп до основни услуги нашето население в малките общини", заключи тя.

БСП критикува скромния бюджет за БДЖ

Опозицията критикува управляващите за скромната сума, предвидена в бюджета на БДЖ за догодина при положение, че трябва да се купуват нови влакове. Депутатът Георги Свиленски напомни, че от години се обещава с парите от концесията на летище "София" да се купят нови влакове, а за следващите три години общо за БДЖ са предвидени 217 млн. лв. Цитира изказвания отпреди няколко години, според които за обновление на подвижния състав са нужни около 500 млн. лв.


В текста, гласуван от депутатите, е заложена субсидия от 190.6 млн. лв. за "БДЖ-Пътнически превози".

Депутатите удължиха заседанието си до 20 ч.

Депутатите за втори път за деня по предложение на ГЕРБ удължиха заседанието си, за да гласуват текстове от проектозакона за държания бюджет за 2021 г. Настоящото удължение предвижда работата да продължи до 20 ч.


Не се стигна до гласуването на алтернативното предложение на БСП да се работи до 18 ч. , а утре да има нормално заседание вместо бюджетът, който ще има ефект върху живота на всички, да се гласува през нощта.

Парите за туристическа реклама нарастват

През следващата година държавата е заложила в бюджета на Министерството на туризма 22 млн. лв. за насърчаване на туризма, тоест за реклама. Депутатите подкрепиха този текст като отхвърлиха значителното завишаване на тази сума, предложено от БСП. През тази година ведомството разполага с 16.9 млн. лв. по това перо.


Христо Проданов от БСП критикува липсата на ресорния министър в пленарната зала. Подчерта, че туризмът е най-пострадалият от пандемията сектор, но в проектобюджета не си личи това да е взето предвид. Съобщи данни, без да посочи дали са официални, според които през годината обещаната помощ за туроператорите и екскурзоводите все още не се е състояла, не са усвоени никакви пари от субсидиите за чартърни полети за чужди туристи, а от обещания бюджет от 8 млн. лв. под формата на ваучери за почивка на работещите на първа линия с коронавируса са усвоени едва 60 хил. лв.

Бюджетът за култура се вдига с 13%

След дълги дебати по това колко пари трябва да се отделят за сектор "Култура" депутатите гласуваха проекта на управляващите. В него са заложени 244.6 млн. лв. разходи като повишението спрямо настоящият е с 13%.


Народни представители от различни парламентарни групи упрекнаха управляващите за недостатъчното пари за кино и театър и за липсата на адекватна подкрепа по време на епидемията.

Шопов бе отстранен за едно заседание

45 минути по-късно Павел Шопов все още отказваше да напусне залата и да си сложи маска. В краяна сметка по идея на БСП му бе дадена думата за реплика, която той използва да обяви, че Валери Симеонов е напълно несъстоятелен. Последва спиране на микрофона, но това не попречи на Шопов да довърши изказването си.


В крайна сметка бе наказан с отстраняване за 1 заседание и се видя, че напуска залата. Симеонов разпореди трибуната да бъде дезинфекцирана и дебатът продължи.

Павел Шопов отново е отстранен заради неносене на маска, но не напуска

Валери Симеонов, който в момента председателства заседанието, поиска квесторите да отстранят депутата от "Атака" Павел Шопов, който продължава да стои в пленарната зала без маска. Преди това бе приканен да напусне сам. Симеонов обяви, че се е обадил в РЗИ да дойдат и да съставят акт на Шопов за неспазване заповедта на здравния министър за задължително носене на маска на закрито.


Симеонов посъветва другите депутати да заобикалят от далеч Шопов, защото е потенциален заразоносител. Малко по-късно след като нито Шопов напусна, нито квесторите поискаха да го изведат насила, Симеонов разпореди да бъде обграден със сигнална лента.

Президентът наложи вето на поправките за бързите кредити

Президентът Румен Радев наложи вето на възможността неустойките по бързите кредити да бъдат два пъти по-големи от главницата. ГЕРБ планира да отмени през преходните разпоредби на Закона за бюджета приетата по предложение на независимия Спас Панчев поправка.


Според президента с нея се въвеждат нови положения в Закона за потребителския кредит, които са недопустими в една правова държава с разделение на властите. Те ограничават правото на защита и достъпа на гражданите до съд, както и налагат правно нетърпимо ограничение на правомощието на българския съд да преценява дали договорите съответстват на закона и морала.


Мотивите за ветото вижте тук.

Не се прие с 25 млн. лв. да се купят медицински хеликоптери

Депутатите не подкрепиха предложението но Дора Янкова от БСП да се заделят 25 млн. лв. в бюджета за покупката на два медицински хеликоптера. Тя обясни, че достигането от Родопите(тя е народен представител от Смолян - бел. а.), например, до София на човек, който има нужда от медицинска грижа, която не може да получи на място, отнема минимум 4 часа. Посочи, че хеликоптерите могат да се ползват и в случаи на бедствия. Съобщи, че проучване е показало, че вече нито фирма, нито човек в държавата притежава хеликоптер, който да се ползва при нужда - или са продадени, или са в чужбина под наем.


В началото на годината управляващите обявиха, че ще бъдат купени 2 хеликоптера за медицински цели с пари по Оперативна програма "Регионално развитие". За момента не е известно докъде е стигнала процедурата за това.


Известна суматоха създаде поведението на депутата от "Атака" Павел Шопов, който за пореден път е без маска и въпреки подканянията от трибуната да си сложи, той не го направи и отказа да разговаря с председателстващият, който се опита да се увери, че Шопов е добре, въпреки, че не реагира. Това предизвика бурен смях у Валери Симеонов, зам.-председател на Народното събрание.


Депутатите прекъснаха заседанието за половин час.


Бюджетът за 2021 г.: За партиите - по 8 лв. на глас, възможен дълг - до 4.5 млрд. лв. (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Депутатите не приеха да се създаде дари.бг

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС, с което с 1 млн. лв. от бюджета трябваше да се създаде на практика държавна платформа за дарения. Дори и след прегласуване на текста, той не бе подкрепен от пленарната зала.


Народните представители, отново след прегласуване, не подкрепиха и предложението на Дора Янкова и нейни колеги от БСП да се отпуснат 3 млн. лв., с които да се ремонтират и обзаведат от местните власти центрове за защита на жени, подложени на домашно насилие. В подкрепа на текста обяви, че ще гласува председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. В Международния ден за защита на жените от насилие депутатите не приеха да отделят сумата въпреки аргументите, че липсва точно информация за този проблем, че в 18 области няма изобщо такива центрове, че със затягането на мерките заради коронавируса жените, подложени на домашно насилие, ще изпаднат в още по-тежка ситуация.

Парламентът ще заседава до 18 часа

Депутатите удължиха работното си време до 18 часа в опит да приемат държавния бюджет за 2021 г.


Междувременно от БСП призоваха заплатите на полицаите да се вдигнат с исканите 30%, а не само с 15%, макар че се наливат пари в нереформирана система. Депутатът Иван Иванов обяви, че накрая ще стане "като миналата година" и със закъснение с решение на правителството заплатите ще бъдат вдигнати с искания размер. "Не се инатете, направете го сега", обяви той. "Те ще ви пазят на драго сърце и вие ще се радвате, че сте им помогнали", допълни народният представител.


В крайна сметка депутатите приеха проекта на управляващите, в който разходите за персонал в МВР за 2021 г. са 1.813 млрд. лв.


Още четете тук.

Депутатите приеха приходите и разходите в бюджета за 2021 г.

След дебати, основно с искане от страна на БСП за завишаване на парите за изостаналите региони, за научна дейност, за социални разходи, депутатите приеха приходите и разходите по бюджета за 2021 г. Предвиждат се приходи от 27 млрд. лв., разходи от 15.8 млрд. лв. и да завърши с дефицит от 5.484 млрд. лв.


Нито едно предложение на БСП не бе прието.


Без дебати премина гласуването на бюджетите на съдебната власт, президента и Министерския съвет, омбудсмана, Министерството на финансите и на външните работи.

БСП призова да спре гласуването по бюджета

От името на БСП Корнелия Нинова призова да спре гласуването на бюджета, защото в него на са включени мерките на кабинета, които са в помощ на засегнатите от ограничителните мерки заради епидемията. Тя посочи, че сигурно ще се окажат включени, защото ще се прехвърлят между отделни пера и попита какво ще се прави по тези пера, от които ще се взема.


"Спрете гласуването на този бюджет, българите имат нужда от подкрепа, всеки трябва да почувства грижата на държавата. А тя има нужда от управление със здрав разум, предвидимост, спокойствие и сигурност", обяви Нинова.


Колегите й вече обявиха, че няма да подкрепят проектобюджета на правителството и предложиха свой с други приоритети.

Правителството на Борисов затвори държавата без да осигури грижа за хората. Правителството направи това без готовност за нови икономически мерки, които да влязат в сила едновременно със затварянето. В близките дни това щяло да се обсъжда с работодатели, обяви Нинова. Допълни, че в проекта не е предвиден нито лев за новите помощи, които днес са обещани щедро. "Това е още хаос в хаоса досега", заключи тя.
Бюджетът за 2021 г.: За партиите - по 8 лв. на глас, възможен дълг - до 4.5 млрд. лв. (хронология)

© Юлия Лазарова

Депутатите продължават дебатите по бюджета за 2021 г.

След като вчера депутатите приеха бюджетите на здравната каса и на общественото осигуряване за 2021 г. и започнаха дебатите по държавния бюджет, прекратиха работата си за деня. Сега продължават с първите текстове от проектозакона, който събра множество критики заради липсата на реформи и планираните значителни разходи в изборна година. Сред ключовите промени са помощите за отглеждане на деца, които първоначално бяха планирани да са фиксирана сума за всички родители, а в последния вариант се предвижда всички работещи родители, независимо дали взимат социални помощи за отглеждане на деца, да могат да намалят годишната си данъчна основа с 4500 лв. за всяко дете, което се равнява на спестени разходи за подоходен данък в размер на 450 лв. Предвидено е още:


- 510 лв. подоходен праг за получаване на семейни помощи за отглеждане на деца


- 10% увеличение на заплатите на държавната администрация


- 15% увеличение на разходите за персонал в системата на МВР


- 5.6 млрд. лв. за образование


- 5.48 млрд. лв. бюджетен дефицит


- 4.5 млрд. лв. максимален размер на нов дълг, който може да бъде поет догодина.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 430 Весело

  Имаме удоволствието веднага след "Бай Ганьо пише конституция и свиква ВНС" сега да се насладим на "Бай Ганьо приема бюджет".

 2. 2 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Доста нескопосан бюджет!
  Увеличават заплатите на администрация и полиция... щото много работа вършат

 3. 3 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  ..голям дефицит, голям дълг... а нито помощи се усещат нито се знае кой ще го връща.

 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 527 Разстроено

  Този парламент няма никаква легитимност. Доверието клони към нула ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  С тоя нелегитимен кворум да си гласуват каквото искат. КС ще отмени всичко и кашата герберска пак ще е пълна.

 6. 6 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Да идва март, да пукне пролет, дано да не пукнем ние до тогава

 7. 7 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Около 63 000 работят в системата на МВР при население 6.9 милиона. Двойно повече има във Великобритания или около 130 000 при население 67 милиона. Явно имаме много сериозен проблем - неефективност на системата на МВР. Това се лекува с реформи, а не с увеличение на заплатите. Същото е с държавната администрация.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Всяка години, нови 5 млрд. дълг. И кой ще го връща?

 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#8] от "Роси":

  Ние. Кой?
  Едни трупат пачки по чекмеджетата, други плащат!
  То сега така е модерно

 10. 10 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  UNITED EU UNION

  Положителна новина от източни Балкани
  след шестмесечно увлечение в самодейно законотворчество.

  Облекчение:

  "Циркът приключи с очаквано решение:
  Няма да има нова конституция и ВНС"

  https://www.mediapool.bg/tsirkat-priklyuchi-s-ochakvano-reshenie-nyama-da-ima-nova-konstitutsiya-i-vns-news314941.html

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  По-вашното събитие от днес е, че конституционният запъртък на гербиджа мина в историята.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#7] от "ikod":

  "Явно имаме много сериозен проблем - неефективност на системата на МВР. "

  По-скоро проблемът е, че куцо и кьораво, което не става за нищо друго, а го мързи да мие коли или да пренася мебели, става милиционер.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1272 Любопитно

  До коментар [#7] от "ikod":"Явно имаме много сериозен проблем - неефективност на системата на МВР. "По-скоро проблемът е, че куцо и кьораво, което не става за нищо друго, а го мързи да мие коли или да пренася мебели, става милиционер.
  —цитат от коментар 12 на Norman Granz


  Пръцко, а ти ще споделиш ли как стана с „пенсия от МВР“ и „ДС генерал в пенсия“ - https://www.facebook.com/Normangranzz - мързеше те да миеш коли или да пренасяш мебели?

 14. 14 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  UNITED EU UNION

  "БСП призова да спре гласуването по бюджета"

  Вчера и ГЕРБ 2 зовеше за същото.
  Лидерът на ПП "Републиканци за България" и бивш вицепремиер
  Цветан Цветанов.

  С протестна мярка не пред бивш партиен дом "парламент",
  а с публикация социално дистанцирана в mediapool.bg.

  Явно гласовете на многомесечнини протести за недоверие и мерки
  #оставка множат се и берат сили.

  Въпреки антидържавен метеж за обезсилване на легитимно Народно събрание.
  Което е място за "Съединението прави силата" .

 15. 15 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  ...Въпреки антидържавен метеж за обезсилване на легитимно Народно събрание.Което е място за "Съединението прави силата" .
  —цитат от коментар 14 на dnevnikar


  А-ха, легитимно е точно колкото една сборщина от ОПГ-та по интереси. Попаднали в родното място на най-голямото ОПГ - комунистическия партиен дом.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 16. 16 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Днес Радев, Корнелия, Доган с ДПС-то му, Христо Иванов и Атака-та на Волен Сидеров имаха шанс да вземат оставката на Борисов, но въпросното ДПС и БСП-то изклинчиха. Великите народни въстаници останаха излъгани за кой ли път. Сега се канцентрират в освинването на други сгради като тази на социалното министерство днес. Водени от Атака /репортерката им, по-точно/ тръгнаха да думкат по вратата на министерството да излезла министърката да я питат как ще се справят при мерките срещу коронавируса. Понеже не излезе оня с маската на праси върху главата и убитите майки понесоха торби с боклуци да засипят входа. Сложиха белезници на вратите, свалиха европейското знаме и го стъпкаха. Така изразиха своето разочарование, че хората им в НС отхвърлиха идеята за ВНС и не взеха оставката на Борисов.

 17. 17 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Там беше и Диониссй /великденската заря/ в интерес на истината. А тоя с маската на прасе върху главата, станал емблема на великите народни въстания, я беше сменил с плетена шапчица срещу студа. Докато намери прасе от по-плътен материал.

 18. 18 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Пореден лай призив. Като не го гласуват, ще се разотидат по къщята ли?

 19. 19 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4790 Неутрално

  " Депутатите удължиха заседанието до 18 часа"

  Ще се преуморят днес депутатите.

 20. 20 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  ,,Не се прие с 25 млн. лв. да се купят медицински хеликоптери

  Депутатите не подкрепиха предложението но Дора Янкова от БСП да се заделят 25 млн. лв. в бюзжета за покупката на два медицински хеликоптера. Тя обясни, че достигането от Родопите(тя е народен представител от Солян - бел. а.), например, до София на човек, който има нужда от медицинска грижа, която не може да получи на място, отнема минимум 4 часа. Посочи, че хеликоптерите могат да се ползват и в случаи на бедствия. Съобщи, че проучване е показало, че вече нито фирма, нито човек в държавата притежава хеликоптер, който да се ползва при нужда - или са продадени, или са в чужбина под наем.

  В началото на годината управляващите обявиха, че ще бъдат купени 2 хеликоптера за медицински цели с пари по Оперативна програма "Регионално развитие". За момента не е известно докъде е стигнала процедурата за това.”

  Милионите за здраве вече са ги охарчили за ,,други цели”!
  Важното е че в началото на годината са обявили че ще го направят а в края на годината вече са сменили ПРИОРИТЕТИТЕ...

 21. 21 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2193 Любопитно

  Хеликоптери се ползват само за високопоставени персони като Караянчева... Другите-да се спасяват както могат( да се чете АКО МОГАТ!).

  https://m.offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Helikopter-dokara-Karaiancheva-v-Sofiia-operiraha-ia-v-Pravitelstvena_711243.html

 22. 22 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Депутатите да си създадат ОКРАДИ.БГ да си менкат съвети за крадене, щото за друго на стават. ОСТАВКА!!!

 23. 23 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Може ли някой да ми каже на кой адрес да изпратя на Далавери въже и едно двуметрово парче релса. С указание какво да прави с тях – макар че той знае. Поемам всички разходи за пратката.

 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  в бивша Компарткъща за гости...

  Не е зле, ако не бе точка престараване.
  Дани Кирилов се престарваше на Фейсбук и тук и тука...
  дорде не Твърда ръка му предписа оставка.

  Олаби се управлението?

  "На живо: Депутатите удължиха заседанието си
  до 20 ч."

 25. 25 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Гласуваха за по 8лева на глас,по един лев трябва за глас да им се даде не повече.Това е престапление

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK