Песимизмът обхваща все повече мениджъри през ноември

Песимизмът обхваща все повече мениджъри през ноември

© Юлия ЛазароваПрез ноември стопанската конюнктура в страната се оценява като неблагоприятна, макар едва в края на месеца да бяха въведени по-строги ограничителни мерки заради епидемията, които засягат редица бизнеси. Общият показател на бизнес климата намалява с 4.1 пункта спрямо нивото си от октомври, като понижение на показателя е регистрирано в строителството и търговията на дребно, показват данните на Националния статистически институт.


Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" запазва приблизително нивото си от предходния месец. Анкетата отчита леко намаление на настоящата производствена активност, като и очакванията на промишлените предприемачи за дейността през следващите три месеца са по-умерени.


Най-сериозното затруднение за бизнеса остава несигурната икономическа среда, следвана от недостатъчното търсене от страната и недостатъчното търсене от чужбина.
Мениджърите предвиждат цените да останат без промяна през следващите три месеца.


Строителство. Съставният показател "бизнес климат в строителството" спада с 9.9 пункта в резултат на влошените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях получените нови поръчки през последния месец намаляват, като и прогнозите им за дейността през следващите три месеца са по-неблагоприятни.


Несигурната икономическа среда продължава да е основният проблем за дейността в сектора, следвана от недостига на работна сила. Регистрирано е и нарастване на негативното въздействие на фактора "други", който измества на четвърто място затрудненията, свързани с конкуренцията в бранша. И тук мениджърите не очакват промяна в цените през идните три месеца.


Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се понижава с 9.9 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Песимистични са и прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.


Основната пречка за развитието на бизнеса остава несигурната икономическа среда. На второ и трето място са недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.


Относно продажните цени по-голяма част от търговците предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.


Услуги. В този сектор съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" запазва нивото си от октомври. Прогнозите на мениджърите за развитието на бизнеса в сектора през следващите шест месеца се влошават, като и очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца са песимистични.


Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене продължават да са основните фактори, ограничаващи дейността, като през последния месец се наблюдава нарастване на отрицателното влияние на първите два фактора.


По отношение на продажните цени в сектора на услугите преобладаващите очаквания на мениджърите са те да запазят своето равнище през следващите три месеца.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4377 Неутрално

  А следващата година ще е доста по-тежка от тази!

 2. 2 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Дано да има някакво развитие с този вирус в положителна посока през следващата година. Защото без да се работи няма пари, а като няма пари... дали ще умреш от вирус или от глад...
  А ако това продължи 5 години... Защото в началото на пандемията прогнозите бяха, че този ужас ще продължи от 2 до 5 години.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Бойко стопи мазнинките на държавата и ситуацията се усложнява.


  Който не е спестил
  Ще стане на пестил!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 844 Неутрално

  МИ ТИКВАТА НИ НАБЪЛБУКА С ОСЕМДЕСЕ МИЛЯРДА ДЪЛГОВЕ КВОТ НЕ ОТКРАДНА ГО РАЗДАДЕ НА БУХАЛКИТЕ СИ ДЪРЖАВНИТЕ , ДРУГИТЕ ДА МРАТ ОСОБЕННО ЧАСТНИЦИТЕ

 5. 5 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#2] от "anonim440":

  Аз имам приятели, които са готвачи/бармани, те дори лятото, като видяха какво е, пак не потърсиха друг вид работа, а си останаха такива, ясно е, че в складове бакшиши няма, но е редовна заплата. Една част от хората, просто не искат да работят друго, за мен сами са си виновни за положението.

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4377 Неутрално

  До коментар [#5] от "chepokalipsis":

  В такива времена човек трябва да бъде гъвкав , за да оцелее!

 7. 7 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  Коронасубсидиите минаха 1 милиард и добре се вижда къде отива голямата част от тази сума! А тези, които не се чустват подкрепени и компенсирани по време на пандемията, може да разгледат кои са големите риби:
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159497716931189

 8. 8 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  До коментар [#7] от "Наблюдател":

  Топ 100 на най-големите коронасубсидии
  https://bird.bg/corona/?q=all

 9. 9 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  А можеше подпомагането на хората и бизнеса да е до 4 пъти по-голямо, ако НАП бяха събрали навреме, а не бяха отписали близо 3 милиарда лева фирмени дългове: https://bird.bg/nap-dluzhnici-3-miliarda/
  Близо 3 милиарда лева фирмени дългове са отписани от Националната агенция за приходите през октомври т.г. Това се вижда при сравняване на публичните списъци с длъжници публикувани от агенцията за септември и октомври т.г. За един месец като длъжници са заличени 972 фирми. Фискът не търси повече цели 2 956 799 345,43 лв.

 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Защото без мениджъри може.
  Без работници не може.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4307 Весело

  Чак през ноември ли ги "хвана" песимизма?! Много зле говори за тяхното образование...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5526 Неутрално

  Много хора разбраха, че държавата трудно помага в ковид кризата и се опитаха да потърсят друго препитание. Но не е лесно, особено в по-малките градове и селища.

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3774 Весело

  Нормално е през този период строителството и морският туризъм да тръгнат надолу.
  Коронамерките ще ударят кръчмите, закритите чаршии и зимните курорти.
  Останалите просто четат "Дневник".

  Еретик
 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  Който измени на принципите на позитивното мислене няма място сред меринджейската класа.

 15. 15 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#5] от "chepokalipsis":

  В смисъл виновни са хората а не тия дето им забраняват да си упражняват професията. Основната опорна точка на властта от началото на коронаистерията е че за всичко са виновни хората. Все едно да кажеш на една фризьорка, ми има работа за зидаромазачи, що да не ти забраним да си упражняваш професията. Тази философия върви само за концлагер.

 16. 16 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#6] от "bat_plamen":

  Гъвкави заради оцеляване са само червеите, човек трябва да отстоява човешките си права пък било то и с риск да не оцелее.

 17. 17 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Хората са отчаяни от бедността, която цари в Бг.

 18. 18 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2112 Весело

  До коментар [#5] от "chepokalipsis":В смисъл виновни са хората а не тия дето им забраняват да си упражняват професията. Основната опорна точка на властта от началото на коронаистерията е че за всичко са виновни хората. Все едно да кажеш на една фризьорка, ми има работа за зидаромазачи, що да не ти забраним да си упражняваш професията. Тази философия върви само за концлагер.
  —цитат от коментар 15 на Billy Pilgrim


  Има една приказка, за цар дето решил да нахендри един селянин, ама тъничко, и каквато работа захванел човека, царя на другия ден я забранявал. Накрая царя се отказал, щото му писнало да забранява... и все него да нахендрят с измислянето на някаква друга работа, дето не е забранена.
  От друга страна, всеки народ си заслужава политиците...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 19. 19 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2112 Весело

  До коментар [#16] от "Billy Pilgrim":

  У римско, човешко право е било да те продадат в робство, заедно със семейството ти, ако не си платиш дълговете. Ма червеите се огънали и днес фалит за физически лица... Та да те питам, ти кое право ще отстояваш, на римляните или на нагънатите червеи?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 20. 20 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Световната практика за спасяване на икономиката досега вижда само два пътя: "китайски" с шокова превенция на разпространението и "американски"- високо-технологична и дистанционна икономика. Като обикновено, "българският път" е уникален: да скрием умиращите в болниците, а Мангъров да разяснява на народа, че патриотичното е да се мре, че да се изгради стадно-народен имунитет, а "народното стадо" да си заживее пак по старому и с така спасената предкоронавирусна икономика.
  Реално единствената надежда е във ваксините, но остава липсата на изследвания и дори хипотези колко продължителен имунитет ще осигуряват. Допълнителен проблем за България е дали ще в състояние да плати социално-икномическата цена на ваксинационната логистика.

  Васил Пенчев
 21. 21 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#19] от "gost22":

  Нещо май обърка сравненията. Я опитай пак.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK