Епидемията повиши финансовата култура, показва анализ

Епидемията повиши финансовата култура, показва анализ

© Цветелина Белутова, КапиталЕпидемията е повишила финансовата култура на българите, които заради кризата са започнали все повече да използват дигитални канали за кандидатстване за кредит. Освен това заемите се взимат за важни проекти, а не за финансиране на проекти, които може да бъдат отложени. Изводите са от традиционния обзор "Потребителският кредит на българина", подготвен от "БНП Париба лични финанси".


В него се посочва, че почти половината, или 45%, от заявленията за потребителски кредити в периода май - октомври са подадени през сайта на банката. Ръстът е близо 7% в сравнение със същия период на 2019 година, когато делът на тези заеми е бил 37.5%.


Данните за онлайн заявленията показват и това, че хората са все по-уверени при използването на дистанционни канали за финансови услуги и се възползват от техните предимства - възможност за кандидатстване 24/7 от всяко място, бърза и лесна процедура и спазване на социална дистанция. Според анализа повишаването на финансовата култура на българите се доказва и от ръста на средната сума на заявленията за кредити за обединяване на задължения. През последните шест месеца тя нараства с 5% и достига 9 991 лева, което е най-високата средна сума сред топ 10-те проекта, за които хората са търсели финансиране.
"Българите оценяват високо факта, че с продукта за консолидация на кредити спестяват време и пари, тъй като така плащат само една вноска към една кредитна институция и често тези кредити се сключват при по-изгодни условия в сравнение с обединените заеми", посочват от банката.


Хората вече приоритизират проектите, за които търсят финансиране.


Например най-голям ръст на средните суми на заявленията е отчетен при кредитите за обединяване на задължения, лечение и автомобилни ремонти - проекти, които осигуряват финансова стабилност или не търпят отлагане. В същото време заради кризата е отчетено значително понижение - 16.7%, на средните суми на заявките за кредити за почивки и такива почти не са се търсели дори в разгара на лятото.


В периода май - октомври 35.2% от заявките са за потребителски кредити за ремонт на дома, за обединяване на задължения - 27.5%, и покупка на употребявани автомобили - 15.8%.


Хората използват интернет не само за кандидатстване за кредит, но и за следпродажбено обслужване - плащане на вноски през уеб сайта без такси или регистрация, чатбот за самообслужване и безплатна дигитална инфокарта, които предоставят най-важната информация за кредита, както и безплатно обаждане към консултант на банката.


Средната сума на заявленията за потребителски кредити


към банката през последните шест месеца е 7071 лева, което е много близо до година по-рано, когато сумата е 7160 лева. Най-висока средна сума е отчетена през октомври - 7565 лева, което се обяснява с надеждата за предприемане на стъпки за възстановяване на икономиката и уверенията на властите, че антикризисните мерки целят избягване на пълно затваряне.


Данните показват, че най-значителен ръст на средните суми има при заявленията за финансиране на проекти, които водят до по-добро управление на семейния бюджет, или на такива, които не могат да бъдат отложени, като лечение и ремонт на автомобила. В същото време хората пестят от финансиране на проекти, които целят осигуряване на по-голям комфорт, но не са топ приоритет. Най-значителен спад на средните суми на заявленията е отчетен при финансирането на почивки - 16.7% до 2 277 лева.


Друг проект, при който беше отчетен значителен спад на средната сума на заявленията, е за покупка на обзавеждане - 12.6%. Най-често хората кандидатстваха за 4221 лева, а година по-рано молбите са за средно 4833 лева Това също е знак, че българите са по-внимателни и са готови да отложат или преразгледат някои планове с цел да запазят финансовата си стабилност.


В периода май - октомври


50% от заявленията за потребителски кредити са от хора на възраст 30-49 години.


В същото време молбите с най-висока средна сума - 8125 лева, са подадени от хора на възраст 50-59 години, като често те използват парите за консолидация на заеми. Хората на 40-49 години пък са кандидатствали за най-големи суми за покупка на употребявани автомобили - 8275 лева.


Фактът, че хората на зряла възраст са най-активни при кандидатстване за кредит и заявяват най-високи средни суми, се обяснява с това, че те са изградили добра кариера, имат стабилни доходи и са спокойни по отношение на приходите си, анализират от банката.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5640 Неутрално

  "Епидемията повиши финансовата култура"

  Трънки

 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  На мен пък ми писна разни банки да ме атакуват по телефона с обаждания и смс-и и по пощата с писма с предложения за кредити. Откакто съм безработен всичко секна де...

  ДБ=БКП
 3. 3 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Епидемията е повишила финансовата култура на българите, които заради кризата започнаха все повече да използват дигитални канали за кандидатстване за кредит.

  —цитат от коментар 0 на Автора


  Кандидатстването за кредит, само по себе си не показва висока финансова култура, а по скоро липсата на такава. По добре би звучало ако пишеше, че епидемията е повишила компютърните умения на част от населението. И финансовата институция спомената по-долу в текста в никакъв случай не е от тези, към които бих посъветвал все пак нуждаещите се от кредитиране да се обърнат.

 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Събеседване за даване на кредит
  "-Имате ли компютърна грамотност?"
  "-Не."
  "-Съжалявам не можем да ви дадем кредит."

  ДБ=БКП
 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  "..........Епидемията е повишила финансовата култура на българите, които заради кризата са започнали все повече да използват дигитални канали за кандидатстване за кредит..........."


  От една гледна точка е така ,но реално погледнато няма какво да спре хората да потъват в дълговата спирала в тези тежки времена!

 6. 6 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1091 Весело

  Финансовато култура е как да теглиш кредит 🤣🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣🤣😂

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 7. 7 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Защо в училище по география примерно се налага учениците да наизустяват колко кг плодове и зеленчуци произвежда България, но не се отделя никакво време за малко икономическа и финансова дисциплина???

 8. 8 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  В добавка към предишния ми коментар - колко кг е произвеждаЛА (в минало време).

 9. 9 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 628 Неутрално

  В моят случай е вярно - започнах да инвестирам, вместо да държа спестяванията си на влог.

 10. 10 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 939 Любопитно

  Да очакваме ли статия за повишаването на здравната култура на българина?
  Въобще, културна нация сме, по всички показатели.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 11. 11 Профил на kostadincho
  kostadincho
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Тегленето на кредит не означава финансова некомпетентност, както описват доста от горните коментари.
  Примерно закупуването на апартамент само със спестени пари е мисия невъзможна за 99% от българите. Каква е разликата дали ще се плаща наем или същите пари ще се плащат за кредит за апартамент, който след изплащане става твоя собственост.

  С този коментар не визирам теглене на кредит за купуване на нов АйФон или тунинговане на кола, покупка на телевизор или почивка. Да теглиш 3к за почивка... на мен ми се вижда нереално.

  В Германия е напълно нормално да теглиш един кредит докато си в студентските години за да купиш малко жилище. Изплащаш го за 10тина години. После според семейните приходи, взимаш къща/апартамент, за да направиш семейство. Така като станеш на 45-50 имаш 2 апартамента(малкия може да го дадеш на детето като първо жилище) а ти си живееш в собствен дом.

 12. 12 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 939 Любопитно

  До коментар [#11] от "kostadincho":

  Следването в Германия струва м/у 600 и 1200 евро на месец. За бакалавър/6 семестъра/ са 25 000, за мастър +18 000. Как, аджеба, ще го изплащаш това малко жилище, примерно 100 000, плюс още 20 за ремонт за 10 години, и то следвайки? И не работейки?
  Айде, моля.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 13. 13 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1138 Любопитно

  По възможност гледам да не опирам до пари от банка, обикновено после ти излизат през г*за (носа, кой както си го усеща). А сега, в тия смутни времена, да не говорим, останеш ли без работа загиваш директно...

 14. 14 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#7] от "T.M.":

  Защото цялата ни образователна система и общество е една реликва от тоталитарните времена, когато всякакъв вид "култура" се набива отгоре без да те питат и притежанието на някаква по-специфична култура не ти дава съревнователно предимство.

 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално
  Финансовата култура не е да има да им даваш, а на тебе да имат да ти дават.

 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#11] от "kostadincho":

  Значи във ФРГ през 1970 и 80-те години лихвите по жилищните кредити са били 15% на година.

  През 1990 г. бяха 10%, като в следващите 20 години паднаха до 5%, а в последните десет години - на 1%.
  Тоест ниските лихви са от скоро.

  Няма нужда да питаш некой герм. дедо как се изплаща кредит с 15%-това лихва, защото много българе го помнят как беше в периода 2005 - 2010 г.
  Затуй има ора дет живеят под наем цял живот.... както техните деца и внуци.

 17. 17 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 566 Неутрално

  поне нещо положително да има

 18. 18 Профил на kostadincho
  kostadincho
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#12] от "proventuss":

  изплащаш като завършиш. За следването имаш бафьог.
  100к не се изплащат трудно като имаш средна месечна заплата след такси 5к евро.
  Германците с които следвах, действаха точно така. Сега 4ма са вече в къща + апартамент и семейство.

  Говоря все пак за доста доходни специалности като архитектура и АйТи. Също познати завършили Sicherheitstechnik

 19. 19 Профил на kostadincho
  kostadincho
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#16] от "Нинов":
  Да, по възрастните и аз съм забелязал, че си живеят стабилно до живот под наем.
  Аз имам наблюдение на по-младите, които в момента са на 40-45, със стабилна професия, като работници, а не шефове.

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Едно е да вземеш кредит с разум и ясна идея, а друго е от зор и с надежда да се "оправиш' по-късно. Има ги и от двата вида и на хората с този втория, вероятно хич не им е леко.
  Останолото е технически въпрос, дали ще е онлайн или с реално присъствие и не ми говори за финансова култура.

 21. 21 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#18] от "kostadincho":

  Според статистиката между 5000 и 5100 евро нето получават малко над 200 000 германци. За 80 милиона население много ли е?
  https://www.focus.de/finanzen/karriere/grosse-gehaltstabelle-machen-sie-den-check-wie-viele-deutsche-verdienen-mehr-als-sie_id_8273398.html

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 22. 22 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#19] от "kostadincho":

  Едва 10% от жителите на Берлин в момента живеят в собствено жилище.

 23. 23 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  И на мен ми се струва, че написаното се отнася повече до технически умения, отколкото до култура на финансиите. Последната изисква да знаеш как да управляваш парите си така, че ако не особено да ги размножаваш, поне да не ги губиш и, ако може, да допираш рядко до кредит. И опредлено не до кредит "за ваканция", "за Коледа" и тям подобни излишества.

  E PLVRIBVS VNVM
 24. 24 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#19] от "kostadincho":Едва 10% от жителите на Берлин в момента живеят в собствено жилище.
  —цитат от коментар 22 на Нинов


  Като се има предвид, че голяма част вече са "пришълци", то какво друго да очакваме? И в България, ако имахме миграция към нашата държава щяхме да сме така. Но тук е точно наобратно, следователно и голям процент от живущите ще имат жилища - останалите са вече емигрирали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK