БНБ обяви, че е готова да удължи кредитния мораториум

Димитър Радев, управител на БНБ

© Надежда Чипева, Капитал

Димитър Радев, управител на БНБПоловин месец след като управителят на БНБ обяви, че институцията не планира да удължи кредитния мораториум, позицията вече е друга. Тя идва по линия на Европейския банков орган и е заради задълбочаването на кризата с коронавируса, което се наблюдава в цяла Европа от октомври насам. В съобщение до медиите днес централната банка посочва, че е готова да удължи срока за кандидатстване по мораториума до края на март 2021 г. като за целта предложението и условията трябва да дойдат от Асоциацията на банките в България.


Срокът, който бе даден през пролетта на граждани и фирми да отсрочат плащанията по заемите си, изтече на 30 септември. Това означава, че подалите заявления в края на този срок са можели да разсрочат вноските си до края на март.


От съобщението на БНБ се разбира, че през септември в рамките на ЕБО е бил направен анализ на кредитния мораториум и тогава е взето решение да се прекрати.
"Междувременно се наблюдава повторно ускорено разпространение на пандемията, което доведе до различни по обхват, дълбочина и продължителност ограничителни мерки както в България, така и в целия Европейски съюз. Това отново постави на дневен ред необходимостта от разглеждане на възможността за удължаване действието на насоките на ЕБО", посочват от БНБ.


И така, на база на последните дискусии, ЕБО е взел решение да активира отново насоките си за това как да се прилага кредитния мораториум като новият срок за това е 31 март 2021 г. като отсрочването на заемите ще може да достига до 9 месеца като този срок включва и срока на вече одобрено отсрочване по съответната експозиция.


"Независимо от различните ефекти върху националните банкови системи възможността за общ подход към проблема е единствено възможният начин за спазване на пруденциалната и регулаторна рамка при третирането на експозиции, попаднали под мораториум след съответната преценка от страна на банките. Също така банките следва да осигурят необходимите им ресурси за посрещане на бъдещо влошаване в качеството на кредитите", посочва в съобщението си банката. Допълва, че поради това планира да продължи и през 2021 г. да прилага всички мерки, приети през март 2020 г, като мярката за неразпределение на дивиденти ще покрие и печалбите от текущата година.


Институцията посочва, че на база на гласуваните от единния банков орган насоки е готова отново да разгледа проект на Асоциацията на банките в България за удължаване на частния мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK