БНБ обяви, че е готова да удължи кредитния мораториум

Димитър Радев, управител на БНБ

© Надежда Чипева, Капитал

Димитър Радев, управител на БНБПоловин месец след като управителят на БНБ обяви, че институцията не планира да удължи кредитния мораториум, позицията вече е друга. Тя идва по линия на Европейския банков орган и е заради задълбочаването на кризата с коронавируса, което се наблюдава в цяла Европа от октомври насам. В съобщение до медиите днес централната банка посочва, че е готова да удължи срока за кандидатстване по мораториума до края на март 2021 г. като за целта предложението и условията трябва да дойдат от Асоциацията на банките в България.


Срокът, който бе даден през пролетта на граждани и фирми да отсрочат плащанията по заемите си, изтече на 30 септември. Това означава, че подалите заявления в края на този срок са можели да разсрочат вноските си до края на март.


От съобщението на БНБ се разбира, че през септември в рамките на ЕБО е бил направен анализ на кредитния мораториум и тогава е взето решение да се прекрати.
"Междувременно се наблюдава повторно ускорено разпространение на пандемията, което доведе до различни по обхват, дълбочина и продължителност ограничителни мерки както в България, така и в целия Европейски съюз. Това отново постави на дневен ред необходимостта от разглеждане на възможността за удължаване действието на насоките на ЕБО", посочват от БНБ.


И така, на база на последните дискусии, ЕБО е взел решение да активира отново насоките си за това как да се прилага кредитния мораториум като новият срок за това е 31 март 2021 г. като отсрочването на заемите ще може да достига до 9 месеца като този срок включва и срока на вече одобрено отсрочване по съответната експозиция.


"Независимо от различните ефекти върху националните банкови системи възможността за общ подход към проблема е единствено възможният начин за спазване на пруденциалната и регулаторна рамка при третирането на експозиции, попаднали под мораториум след съответната преценка от страна на банките. Също така банките следва да осигурят необходимите им ресурси за посрещане на бъдещо влошаване в качеството на кредитите", посочва в съобщението си банката. Допълва, че поради това планира да продължи и през 2021 г. да прилага всички мерки, приети през март 2020 г, като мярката за неразпределение на дивиденти ще покрие и печалбите от текущата година.


Институцията посочва, че на база на гласуваните от единния банков орган насоки е готова отново да разгледа проект на Асоциацията на банките в България за удължаване на частния мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 603 Неутрално
 2. 2 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Димитър Радев, управител на БНБ

  ------------------------------


  Това е истинския РЕЗИДЕНТ - управителя на БНБ !!!!

  румен раден няма правомощия за 5 стотинки, а го разнасят по медиите за какво ли не.

  а истинския валстелин, дето може да фалира банки ако иска, и да вдига и сваля лихвите , седи в сянка на завет и никои не го споменава ....

  Затова англо-саксонците управляват света !
  А матр''ряла пасе и рупа.

 3. 3 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Абе ало. Вие помните ли колко мислене и вайкане беше април месец, как МАКСИМУМА без да се разпадне банквата ситема беше 6 месеца. После до 2021 стана, сега още един път. Какво сте смятали април месец не знам ама съвсем друга песен запяхте. От ден за ден все нещо ново и да не се приесняваме какво сте смятали и говорили преди това така ли? Надувайте имотния балон, пак се раздават кредити на по 15% самоучстие. Какво правите?!

 4. 4 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Сетила се Мара да се побара. Все чакат някой отвън да им каже какво да вършат. До онзи ден така, ама днес вече онака... И чакаме тези да надзирават банковата система. Да, ама не, КТБ беше пред широко затворените им очи. А пък неотдавна държавата си купи скъпичко едни хартийки дето взеха, че поевтиняха на борсата до 1.80 лв.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Любопитно

  Ето това е най-силната антикризисна мярка. И отново е взета от БНБ, а не от правителството. Довечера Борисов може да запали една свещ, щото огромната част от неговите мерки за чеп за зеле не стават.

 6. 6 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Ето това е най-силната антикризисна мярка. И отново е взета от БНБ, а не от правителството. Довечера Борисов може да запали една свещ, щото огромната част от неговите мерки за чеп за зеле не стават.
  —цитат от коментар 5 на boevbisser


  Борисов е великан в политиката.

  Изкара 20 години на върха.
  Това е класа.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Не България, светът няма да е същият 2023 година.
  Така, че банките щат не щат ще се съобразяват със всякакви ваканции.
  Още повече при фискалната мощ на България.
  Но днес бях в Бургас, сега съм в Ямбол. Нямам същият оптимизъм. Явно икономиките на някой градове не се справят в кризата.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Отделно от безхаберието на БНБ, да припомним, че всяко отлагане на вноските по кредита, оскъпява самия кредит в крайна сметка ! Поне като се прави мораториум, да е чист и в съдействие на длъжника, а не в негов ущърб !

 10. 10 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Един ден парите няма да имат влияние , но дотогава хората ще умират щото нямат хартийки .

 11. 11 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Тия ли са ония, дето проспаха КТБ?

 12. 12 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Шефе то хубаво да се говори ама говорите все едни и същи и нищо не помръдВа.

 13. 13 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  И спрете с тез "мухлясали" пари бива завист ама Вашта е трагична.

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  От една страна звучи добре , но пък от друга гледна точка прозира , че лошите кредити главоломно растат!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на gmw46695127
  gmw46695127
  Рейтинг: 8 Неутрално

  The Bulgarian banks are with some 9bn BGN potential bad credits after Covid Credit moratorium. Observe that banks will not be bailed out from government as EU banks to show who is really creating the corruption and that EU banks are controlling the Bulgarian Central Bank BNB and Government with brain Implants and Mind Control on the waves of A1 and Tetra EU network. Banks should according to EU directive be bailed in with stocks , bonds and big deposits. EU banks have some 5 bn EUR deposits that should be enough if they bankrupt due to bad loans. Please EU people observe Bulgarian banks , I will observe your money not to be wasted on EU banks that are also close to bankruptcy after bad management last decade , zero bound interest rate by ECB , even negative, and covid.  

 17. 17 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":

  Хал хабер си нямаш какво говориш. Какво точно е в ущърб? Запазват се лихвените условия, няма такси, удължава се срока, така че да се плати отложената част, не те преструктурират с всички негативи за кредитопулучател и банка. Какво би искал ти - да ти опростят 9 вноски от апартамента в Манастирски ли?

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Винаги банката е от силната страна и това отлагане на плащането на кредити всъщност е капан за длъжниците

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Весело

  До коментар [#17] от "isidro":

  " Хал хабер си нямаш какво говориш. Какво точно е в ущърб? Запазват се лихвените условия, няма такси, удължава се срока, така че да се плати отложената част, не те преструктурират с всички негативи за кредитопулучател и банка. Какво би искал ти - да ти опростят 9 вноски от апартамента в Манастирски ли?"

  Така, значи да видим кой си има " хал хабер" и кой не ! При разговора ми с управителя на клона на известна банка, още напролет, ми се изготви оферта, като крайния резултат от първото отлагане беше, че кредитът ми, който е жилищен, се оскъпи с няколко хиляди лева ( 2 или 3, не помян на изуст) ! Това беше стреснало дори банковия служител, който не очакваше подобно оскъпяване ! Което увеличава съответно и самите погасителни вноски допълнително, а цялата документация, която съм подписал, си е още на бюрото ми !
  Винаги очаквам подобни коментари от хора, които си мислят, че като не ти се променят лихвите и нямаш никакви такси по удължаването на кредита, всичко ти е безплатно ! И съответно плещят глупости, без да знаят, че хората трева не пасат !
  Една моя позната винаги казва ( финансист от УНСС) : в магазин може да влезеш и нищо да не купиш, но в банка винаги си плащаш, каквото и да направиш.......

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Весело

  До коментар [#18] от "bat_plamen":

  " Винаги банката е от силната страна и това отлагане на плащането на кредити всъщност е капан за длъжниците"

  Абсолютно ! Безплатен обяд спрямо банката НЯМА ! Това е винаги било реалността, просто рекламите винаги се намира кого да забалбосат......

 21. 21 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#19] от "samoedin":

  За да ти го обясня просто, за да ме разбереш - да, оскъпява, защото срокът е по-дълъг със съответните месеци. Но, идва едно голямо но, нищо, ама нищо на планетата не ти пречи след 1-2 г., като си стъпиш на краката, да предплатиш месеците на мораториума и да се впишеш в първоначалния срок без допълнително оскъпяване или с минимално такова. Това, че ти излиза по-скъпо не е от действие на лошата банка, а от простото оскъпяване на парите във времето, докато лихвата ти е положителна, а срокът е по-дълъг от първоначалния. Нали не се очаква и това да го плати лошата банка, демек аз като вложител?

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#21] от "isidro":

  "За да ти го обясня просто, за да ме разбереш - да, оскъпява, защото срокът е по-дълъг със съответните месеци. Но, идва едно голямо но, нищо, ама нищо на планетата не ти пречи след 1-2 г., като си стъпиш на краката, да предплатиш месеците на мораториума и да се впишеш в първоначалния срок без допълнително оскъпяване или с минимално такова. Това, че ти излиза по-скъпо не е от действие на лошата банка, а от простото оскъпяване на парите във времето, докато лихвата ти е положителна, а срокът е по-дълъг от първоначалния. Нали не се очаква и това да го плати лошата банка, демек аз като вложител?"

  Не мога да разбера какво ми обяснявате, след като именно аз с това започнах по - горе ?!?
  Написах на прост български, че кредита се оскъпява ! Нещо да съм излъгал ? Да съм казал, че има оскъпяване, докато всъщност такова няма ? Ама то било заради удължаване на срока - еми да, аз не твърдя обратното ! И пак ще се намери някой, който да спори пред очевадното !
  Дали очаквам това да се поеме от банката ли ? Разбира се, само че трябва да има силна институционална рамка от органи и механизми това да се наложи в държава, която мисли за длъжника в случая как да го облекчи наистина и изцяло, а не само да се тупаме в гърдите за едната реклама ! Ама дали мога да си погася кредита предсрочно - мога, но това не е част от сделката, в случая ! Ирелевантно е ! По същата логика можех изобщо да не взимам кредит, хептен нямаше нищо да дължа на банката !

 23. 23 Профил на ojl41369459
  ojl41369459
  Рейтинг: 8 Неутрално
 24. 24 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#22] от "samoedin":

  Достатъчно се мисли за длъжника - дава му се възможност да отложи в труден момент и да плати простата цена на парите във времето, нито цент отгоре. Той може и да плати тези 6 вноски след година време (само тях, не всичките 200 000 евро), а не да чака 25 години, за да не се мине, но той пак не е доволен. Иска друг да плати, държавата, банката, само да е друг. Институционална рамка требе, за да плаща друг. Те банките трябва да работят, за да може длъжникът да е доволен. В Кауфланд също ми дават на вересия тия дни, от Ауто Бавария също ми дават безплатни 6 м. да карам колата, за да не прекараме длъжника...

 25. 25 Профил на ojl41369459
  ojl41369459
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [това е #17] от "isidro":

  Това е така, но нахакаха доста такси. Доста.

 26. 26 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Нова глътка въздух за бизнеса

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#24] от "isidro":

  "Достатъчно се мисли за длъжника - дава му се възможност да отложи в труден момент и да плати простата цена на парите във времето, нито цент отгоре...."

  Това е дълбоката ви заблуда ! Не, не се мисли тука толкова за длъжника, а за набълбукалите се с длъжници и техните ипотекирани в полза на банките имоти ! Какво ще стане, ако се тръгне на масови публични продани при сриващ се пазар на жилищата у нас ? Какво ще вземат банките, след като няма да има купувачи ? Ще отписват като луди несъбираеми кредити, ще подават оставка меиндъри, ще се водят разследвания на централно ниво защо след урока през 2008 г., корппоративната лакомия на банките пак им позоволи да влязат в същия капан !
  Всичко се прави заради кожите на банкерите ! Голяма наивност е да се вярва, че се мисли за длъжника ! Дайте да търсим начин как да крепим положението, защото и от пролетта досега, банките се спукват да кредитират отново, без грам спирачка в разчетите си, как да гванат още клиенти в тяхното ипотечно портфолио......

 28. 28 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#17] от "isidro":

  Не е така! Знаеш ли какво е ФОП?
  Ако не знаеш отсрочи си кредита...

 29. 29 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#19] от "samoedin":


  Абсолютно си прав!
  И аз ИСКАМ ДА ПОПИТАМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ КАКВА Е ЦЕЛТА НА ГОТВЕНОТО ОТСРОЧВАНЕ?
  Да ни облекчат за времето на пандемията? Или да ни баталясат повече?
  Премахнете въпросния ФОП бе катили!

 30. 30 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#22] от "samoedin":


  ЕВАЛА за коментара ти!
  Много точен!

 31. 31 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#24] от "isidro":


  Виж какво ще ти кажа, аз ако след ,,отсрочването” ще трябва да плащам по-скъп кредит, то що за отсрочване ще е това?
  Това си е просто прецакване в известен смисъл.
  Да предположим че кризата с коронавируса продължи още година...
  Ти си съкратен заради този коронавирус и НЯМАШ НИКАКВА ВИНА ЗА ТОВА!
  Имаш ипотечен кредит защото си закупил жилище в което да живееш.
  Изтича ти плащането от бюрото по труда, и понеже все още не можеш да намериш работа вече ти се налага да плащаш и по-скъп кредит от преди...
  Е?
  С какво точно ти е помогнала банката?

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Аз не искам друг да ми плаща потребителския кредит, но банките можеха да преглътнат/редуцират размера на лихвите за тези шест месеца и да не ми слагат такса за преразглеждане, хайде бе. Не само аз да оставам без работа заради скапаната държава, а и банките да поемат поне част от тежестта в кризата. Но нееее, те ще си съберат и последната стотинчица, как би могло да е иначе!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK