"Уникредит" очаква само частично възстановяване на икономиката догодина

"Уникредит" очаква само частично възстановяване на икономиката догодина

© Юлия ЛазароваБългарската икономика ще се върне към нивата отпреди пандемията в края на 2022 г., а пълното възстановяване на пазара на труда ще отнеме около три години и половина. Това прогнозират главният икономист на "Уникредит" за Централна и Източна Европа Дан Букша и главният икономист на "Уникредит Булбанк" Кристофор Павлов пред клиенти и партньори на банката.


"В началото на годината представихме очакванията си и само няколко месеца по-късно вече бяхме в ситуация да правим нова прогноза. Сега е много важно да чуем какво ни очаква, защото се намираме в точка, в която бизнесът трябва да организира по нов начин дейността си и заедно трябва да оценим еволюцията на пазара на труда и уроците от изминаващата предизвикателна година", казва Ралука Попеску, директор "Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране" в българското поделение на банката.


Изходът за икономиката зависи до голяма степен от мерките за подкрепа, които ще осигурят правителствата в отделните страни и ясната комуникация към бизнеса и домакинствата по отношение на следващите стъпки, смята Букша. "Въпреки трудната ситуация нашият регион остава сред най-добре справящите се с кризата и очакваме тази тенденция да се запази", допълва той.
Главният икономист на банката в България Кристофор Павлов казва, че според базовия сценарий на институцията реалният брутен вътрешен продукт ще нарасне с 2.5% през следващата година. Възстановяването ще набере скорост през 2022 и 2023 г., когато се очаква ръстът на реалния БВП да се ускори до нива между 4% и 5% годишно.


Подобно на останалата част от региона на Централна и Източна Европа, възстановяването през 2021 г. в България ще бъде само частично.


Кристофор Павлов,

икономист


Положителната страна е, че възстановяването ще бъде по-бързо от възстановяването от рецесията преди десетилетие. "Очакваме икономиката да се върне към пълна заетост за около 4 години, което отново е много по-добре, отколкото след предишната криза, когато беше необходимо почти десетилетие, преди икономиката да достигне пълна заетост", каза Кристофор Павлов.

Прогнозата на икономистите на банката е, че БВП ще достигне предпандемичното си ниво през последното тримесечие на 2022 г., което означава, че икономическото възстановяване в България ще отнеме малко повече време, отколкото в повечето страни от региона на Централна и Източна Европа.


Участниците в събитието смятат, че въпреки трудностите все пак ще има сектори, които ще продължат да бъдат печеливши - това са IT бизнесите, онлайн магазините, производителите на домакински уреди и обзавеждане, чието търсене е нараснало в условията на работа от вкъщи. Предимство ще имат и компаниите, чиито търговски партньори са в Германия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4411 Неутрално

  Не са ми стандарт и образец за пример.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Не са ми стандарт и образец за пример.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Съгласен!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  Не претендирам , че съм прав , но има натрупване на много негативни фактори за кратък период на време у нас и не виждам как в близките две години "ще започнем да изплуваме"!Надеждата са парите от ЕС , но за нормализиране ще трябва и да се възстанови туризма /много важен за нашата икономика/, транспортният сектор , нормализация в индустрията /поръчки и доставки/ и стабилизиране на паричните потоци от нас емигрантите , които пращаме у нас!

 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За банковият сектор у нас две неща са сигурни:
  -уедряване на банките и драстично намаляване на клоновете и служещите в тази сфера
  - повишаване на изискванията за кредит / и по-високи лихви/ , както и покачване на таксите за клиентите

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Българската и Италианската икономика ще бъдат добре. Да му мислят китайските провинции Германия, Франция, Великобритания, Белгия и т.н.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Никой не може да даде вярна оценка на това което ще се случи ,както януари никой не предполагаше ,че света ще навлезе в пандемия и криза .

 7. 7 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Тия са явно някаква рода на Нострадамус и вече знаят колко ще е БВП тази година. А за да се вдигне изобщо догодина трябва да има условия някой да предприема нещо.

 8. 8 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Кристофор Павлов е известен с точни, леко консервативни прогнози. От цялата прогноза най-тревожно за мен е пазара на труда.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 9. 9 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#6] от "edin drugii":

  Всъщност може, но не може да познае точно във времето. Иначе е ясно, че части от бизнеса са обречени като туристическите агенции примерно. Проблемни ще бъдат всички големи офис сгради или поне нормата им на печалба и възвръщаемост. Дребните ще фалират. Всички свързани бизнеси с Интернет ще вървят нагоре, то щеше да се случи и с 5Г, но короната го ускори. Куриерски и изобщо доставките до клиента ще вървят нагоре. Просто модата да домъкнеш нещо от Турция или Китай и да си дребен е тотално приключила с това поколение. Най-вероятно строителството ще спука гуми, защото клони към пренасищане на пазара, а и за скъпи наеми се иска нулева безработица....

 10. 10 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Като цяло оценката на "Уникредит" не се отличава много от тенденцията и общото мнение, че преди 2022 истинско стабилизиране няма да има.
  А иначе на прекалените оптимисти, които смятат, че безразборно разхвърляните от правителството милиарди ще активизират потреблението, ще кажа, че това граничи с фантастиката. Трябва да се отчитат нагласите на потребителите и факта, че тия милиарди не отидоха за истинска подкрепа на тези, които генерират данъчни постъпления.

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4606 Любопитно

  Не са ми стандарт и образец за пример.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  [quote#2:"АмброзСП"][/quote]

  Нещо по темата?

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4606 Любопитно

  Аз бих се съгласи, че възстановяването няма да е толкова бързо. Основно заради тотално неадекватните "мерки" на правителството!

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4606 Любопитно

  До коментар [#4] от "bat_plamen":

  "- повишаване на изискванията за кредит / и по-високи лихви/ , както и покачване на таксите за клиентите"

  Това сериозно ли го мислиш? По-високи лихви и по-високи такси? Сериозно?

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4606 Весело

  Българската и Италианската икономика ще бъдат добре. Да му мислят китайските провинции Германия, Франция, Великобритания, Белгия и т.н.
  —цитат от коментар 5 на EU defender


  Да кажеш, че германската икономика е зле в сравнение с италианската означава, че си казал "Брекзит няма да има!"

 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5250 Неутрално

  ""Уникредит" очаква само частично възстановяване на икономиката догодина"

  Има ли страна която ще се възстанови на 100%, едва ли.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  Бойко вече изчисли, че ще е пълно възстановяване. Какво ли разбират тези от "Уникредит" .

 17. 17 Профил на gmw46695127
  gmw46695127
  Рейтинг: 12 Неутрално

  The Bulgarian banks are with some 9bn BGN potential bad credits after Covid Credit moratorium. Observe that banks will not be bailed out from government as EU banks to show who is really creating the corruption and that EU banks are controlling the Bulgarian Central Bank BNB and Government with brain Implants and Mind Control on the waves of A1 and Tetra EU network. Banks should according to EU directive be bailed in with stocks , bonds and big deposits. EU banks have some 5 bn EUR deposits that should be enough if they bankrupt due to bad loans. Please EU people observe Bulgarian banks , I will observe your money not to be wasted on EU banks that are also close to bankruptcy after bad management last decade , zero bound interest rate by ECB , even negative, and covid.  

 18. 18 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Посочената банка таксува клиентите си 1,20 лв. за онлайн превод...
  Онлайн превод към сметка в същата банка - 0,60 лв... Това е несериозно.
  Добре, че е финтех сектора, че тези нямат наяждане.

 19. 19 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Като им знам политиката и кожодерските лихви, нищо чудно и да са прави.

 20. 20 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#4] от "bat_plamen":

  И каква е логиката да вдигат лихвите при положение че в Бг лихвите са едни от най-високите?

 21. 21 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#6] от "edin drugii":

  Всъщност доста преди януари се знаеше, че светът навлиза в нова криза. Просто покрай ковид това се позабрави. Което може би не е случайно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK