Туроператорите ще получат безвъзмездна помощ за разплащане с клиентите си

Туроператорите ще получат безвъзмездна помощ за разплащане с клиентите си

© Цветелина Белутова, КапиталИзбори 2022

Държавата ще предоставя на туроператорите и турагентите безвъзмездна помощ от 4 на сто от оборота им без ДДС за 2019 година. Това приеха депутатите на второ четене на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), съобщи БТА. Мярката е част от закона за извънредното положение.


Средствата приоритетно ще се използват за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчиците на услуги суми, гласят промените. Тоест, те трябва да се ползват, за да върнат туроператорите на клиентите си предплатените за несъстояли се ваканции суми, за които те не са искали да ползват ваучери за бъдещи пътувания. По оценки на сдружението "Бъдеще за туризма" туроператорите дължат на над 320 хил. клиенти пари, като няма точна оценка каква сума стои зад този брой.


Наскоро министерството на туризма обяви, че е договорило с Министерството на финансите 50 млн. лв. в помощ на туроператорите, които ще се дават точно на базата на оборота през предходнат агодина. Средствата са в допълнение на вече осигурената субсидия от 10 млн. лв. по ОП "Иновации и конкурентоспособност". Те бяха договорени в началото на август със заявката през септември да бъдат предоставени, но още не са получени от бизнеса и процедурите се бавят.
Сумите ще се предоставят по ред, определен с наредба на министъра на туризма и при спазване на правилата за държавните помощи. Предвижда се разпоредбата за туроператорите и туристическите агенти да се прилага до 31 декември 2021 г. включително.


На микро-, малки и средни предприятия, които, в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването при извънредна епидемична обстановка са преустановили дейността си след 1 ноември 2020 г., ще се предоставят безвъзмездни средства в размер на процент на оборота им без ДДС за същия период през предходната година, за срок до отпадането на ограничението, приеха още депутатите. За регистрираните микро-, малки и средни предприятия след 1 януари 2020 г. безвъзмездните средства са в размер на процент на оборота им без ДДС за предходния месец на месеца, през който е преустановена дейността.


Средствата ще се предоставят на микро-, малки и средни предприятия, отговарящи на критерии и по ред, определени от Министерския съвет по предложение на министъра на икономиката.


Текстовете за туроператорите влизат в сила от 7 декември, а за малките предприятия - от обнародването на текстовете в Държавен вестник.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK