САЩ предлагат "хибридно" решение за АЕЦ "Козлодуй"

САЩ предлагат "хибридно" решение за АЕЦ "Козлодуй"

© Посолство на САЩ/ФейсбукСАЩ предлагат на България хибридно решение за нов блок в АЕЦ "Козлодуй", което включва оборудването, купено от Русия и на този етап предназначено за евентуалната бъдеща ядрена централа в Белене. Това се разбира от съобщение във "Фейсбук" на посолството на САЩ, след като вчера посланикът Херо Мустафа е посетила централата.


Посочва се, че при това хибридно решение ще се използва "максимално" оборудването, което България е купила преди за проекта "Белене", допълнено от най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици.


Посолството посочва, че такъв проект би бил по-устойчив от финансова гледна точка спрямо други опции и би се възползвал от вече съществуващите големи технически, екологични и сеизмични предимства на Козлодуй, висококвалифициран персонал, център за обучение, мерки за безопасност и сигурност и инфраструктура за пренос на електроенергия.
"Успешният хибриден проект в Козлодуй би гарантирал голям обем от безопасна, надеждна, безвъглеродна енергия за българските граждани, като същевременно укрепва енергийната независимост и сигурност на България", посочва посолството.От АЕЦ "Козлодуй" не отговориха на въпроси на "Дневник", свързани с обсъденото предложение. Представител на правителството не е присъствал по време на посещението.


В края на октомври между САЩ и България бе подписан меморандум за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели. Преди това в средата на октомври правителството даде мандат на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) да започне проучване на възможностите за изграждане на нова мощност на АЕЦ "Козлодуй" с американско оборудване. Бе обявено, че холдингът ще преговаря с компании от САЩ, развиващи нови ядрени технологии за граждански цели, включително малки модулни реактори.


Идеята е новата мощност да се изгради на одобрената площадка номер 2 на АЕЦ "Козлодуй", чиято оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) влезе в сила след повече от четири години обжалване в съда. На министъра на енергетиката е даден срок до 31 януари 2021 г. да информира Министерския съвет за предприетите действия и за резултатите от преговорите.


Проектът срещна критики от експерти, които смятат, че проектът не може да е финансово изгоден. Не липсват и мнения, че това е просто жест към САЩ, който да покаже, че България не гледа само в посока Русия, когато става дума за енергийни проекти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK