БНБ очаква влошаване на икономиката и повече необслужвани кредити

БНБ очаква влошаване на икономиката и повече необслужвани кредити

© Надежда Чипева, КапиталБНБ отчита, че е възможно в резултат на задълбочилата се криза с коронавируса да се влоши икономиката, а оттам да се обърне и трендът да намалява делът и размерът на необслужваните кредити. Това се разбира от изказване на управителя на БНБ Димитър Радев, публикувано в бюлетина, издаван от Асоциацията на банките в България, който излиза в навечерието на професионалния празник на банкерите 6 декември.


Банката отчита възможния сценарий на изостряне на икономическата криза и свързано с това съществено влошаване на кредитните портфейли. При този сценарий на банките може да се наложи да оперират временно под комбинираното изискване за капиталови буфери, като трябва да имат готовност да изготвят и изпълняват планове за тяхното възстановяване, допълва Радев.

Очертава се висока вероятност за обръщане на наблюдаваната през последните няколко години тенденция на спад в размера и дела на необслужваните експозиции. Изтичането на крайния срок на мораториума за отсрочване на задължения по банкови кредити също може да бъде последвано от повишаване на необслужваните експозиции, посочва той.


Допълва, че извън прилагането на частния мораториум върху плащането на заемите, кандидатстването за което приключи на 30 септември, банките разполагат с възможност индивидуално да предоговарят кредити на техните клиенти. (Повече за това четете тук и тук.)
Управителят на БНБ отчита, че обявеният частен мораториум в комбинация с обявените през пролетта мерки от самата централна банка са довели до очаквания ефект - към края на октомври няма стагнация в кредитната дейност, но кредитите за фирмите и домакинствата се увеличават на годишна база съответно с 2.5% и 7.3%.

В същото време по данни на БНБ одобрените искания за отлагане на плащания по реда на частния мораториум са достигнали близо 109 хил. при своя пик през август при брутна балансова стойност на отсрочените кредити от над 9 млрд. лева.

Радев посочва, че банковият сектор е влязъл в кризата с над 19% капиталова адекватност на базовия собствен капитал от първи ред и с над 260% коефициент на ликвидно покритие, или многократно над регулаторните изисквания.


Обявява, че приетите вече мерки ще действат колкото е необходимо.


​​​​​​​Имаме готовност да активираме и допълнителни мерки, ако развитието на ситуацията го налага.


Димитър Радев,

управител на БНБ


На свой ред председателят на банковата асоциация Петър Андронов съобщава, че банките са разработили допълнение към реда за прилагане на кредитен мораториум и предстои да бъде представено на БНБ за одобрение.


"Банките повече от всякога са изправени пред предизвикателството да оперират в ситуация на сложна, променлива и непредвидима икономическа обстановка и трябва да проявяват гъвкавост и далновидност", посочва Андронов. "В този контекст можем да се поздравим с факта, че нашите кредитни институции разполагат с излишък от капитал и ликвидност", допълва той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Правилно очаква. Само Борисов смята, че всичко е наред.

 2. 2 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Решението е по още +30% на чиновници и полицаи.
  Какво чакат, защо се бавят?

 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Правилно очаква. Само Борисов смята, че всичко е наред.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Да, всички "мерки" са насочени към купуване на гласове, а не към запазване на материалното производство и услугите с висока добавена стойност.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  И без да се занимават всекидневно с анализи на микро и макроикономически моказатели, мнозинството от нас очакват задълбочаване на икономическата криза, още повече след власт, която прави само дългове и оставя хаос след себе си.......

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  ПАК тичат след събитията и нищо не правят.
  Това го предрекох доста отдавна.
  Сега предричам и завишаване на самоубийствата и убийствата.
  Битовата е ясна - брутална, повсеместна и ненаказуема.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Затова пък банките много помагат на бизнеса и физическите лица. Нови и/или постоянно повишаващи се всевъзможни таксички и комисионни, за какво ли не. За тях криза няма, упс, обърках се. Печалбата им към октомври тази година била само някакви си скромни 800 млн. лева, пък миналата година към октомври била 1,4 милиарда лева. Дрането продължава, под широко затворените очи уж на регулатора БНБ който този с очилцата представлява.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Сравнение със САЩ. Цитат от Инвестор:

  "Американската икономика нарасна с историческите 33,1% в периода юли-септември".

  Американците ще плачат за Тръмп! С изключение на Понтиф-а,Норман-а и още няколко,които печелят пари от въздуха.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Щатите не ги мисли. Кажи на гуруто ти, че така не става.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Айде сега тия, които Му повтарят глупостите колко сме добре с мерките Му за бизнеса, да кажат пак нещо. Факти дами и господа и анализа обхваща до 31.10, а до Нова Година с новите идиотии? Жан Виденовата зима ще ви се види рай!

 10. 10 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#2] от "acarid":

  Решението е ясно ! ДА затворим държавата до месец юни и държавата да ни дава пари и всички да са сити и предпазени от вируса с 15% смъртност над 80 г. и 1% за всички останали групи, като колкото по млади толкова по под 1% :)))

  А и задължителна ваксина за всички, които искат да не бъдат третирани като кучета и ако обичат да могат да влизат в магазина, чип в гъза с личните данни и всички пари незабавно да бъдат преобразени в електронни и регулриани от банката с най много връзки в страната :))) Така държавата ще знае ,кои спестява. Заедно ще регулираме просперитета на буржуазията докато се крием :))


 11. 11 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Какво като се влошава икономиката, важно е, че дупетатите, министрите, премиерът, МВР и още безброй държавни хрантутници си надуха заплатите на едро. Да му мислят балъците, които ще ги плащат с орязаните си доходи.

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  Ами това беше ясно още след първият лок-даун г-да банкери!

 13. 13 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#11] от "Alex Ivanov":

  Викам, щото пенсионерите препираха да затворим държавата, после като дойде депресията да приоритизираме младите и работоспособните с отскъдните ресурси, които имаме :)) Старите хора ще трябва да жертват за бъдещето, както е редно :))

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3762 Любопитно

  До коментар [#1] от "Роси":

  Боце си живее в друго измерение -там всичко и винаги е О'К !

 15. 15 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Всъщност БНБ в този й вид е една напълно излишна структура, издържана от нашите пари. С надзора не се справя, видно от безхаберието с КТБ и безхаберието за регулиране на таксите и таксичките, със закъснение БНБ само констатира фактите, които вече всички знаят по-рано. По закон не може да се занимава с парична политика... БНБ прави едно голямо, но пък скъпо нищо...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 16. 16 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#14] от "bat_plamen":

  Ама ти сега ли разбра, че всъщност си добитъка на фермата :)))

  Има хора на масата, има хора под масата, има и домашни любимци, а вие сте в хамбара :))))

 17. 17 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  ХИМ му не дреме на Борисов как ще се оправят бизнесите и държавата, нали Му се строят магистралите и потока. 10 млд дълг взе и все ще има пари за асфалт и тръби, другото му е..и майката.

 18. 18 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#13] от "Ramon Asvalda":

  Ама защо се възмущавате пенсионери ? Мойте родители ги гледам като аристокрация, щото са ме гледали като човешко същество и са ми дали инструментите да успея в живота, а не само да ме гледат под покрив и да ме хранят :)).

  Нямате ли деца, които ви обичат и искат да се грижат за вас или разумно бяхте заложили на държавата и пенсията ? :))))

  Много е лошо да си зависим и никои да не те иска и държавата да няма да ти даде :)) Ще видим следващата година, кое е по страшно, вируса или глада :)) Ама колкото и да ревете в случая, когато всички мизерстват, щедростта ще бъде в отскъдни количества и искам да знаете, че е благодарение на вашето овчедушие и страх :))

 19. 19 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Минимум още около една тежка година ни чака. След това лека полека ще излезем

 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 495 Неутрално

  БНБ очаква неизбежното

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 21 Профил на blackglider
  blackglider
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Този некадърник да каже защо не взима мерки срещу безобразното увеличение на банковите такси във всички банки.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3762 Любопитно

  До коментар [#16] от "Ramon Asvalda":

  Мене не ме бройте в списъка, защото :
  - моето семейство няма дълг/платихме ипотеката предната година/ и вече имаме кешовица и не смятаме да опираме до кредити
  -бачкам в чужбина от години
  А иначе клиентите на банките у нас в позиция като "овце за стигане"!

 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3762 Любопитно

  До коментар [#20] от "neut":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  "Откриха топлата вода"

 24. 24 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#19] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Ако искаш да бъдеш оптимист, но аз съм от песимистите и се готвя за поне три :)) Няма как да предвидиш как ще се развият нещата, а хубавите неща се строят трудно и бавно и се рушат за един сезон, както видяхме :))) В най лошия случай, може и 10 години да отнеме и не се знае, дали света в които се събудиш ще бъде приятно място за живот, вече живеем във вид дистопия :))

  Чиповете на гъза ще ни се струват като "добрите стари времена, когато бяхме свободни "

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Ние па леко ще минем.

  Ами Южна Европа като има дългове над 100% от БВП, близки до гръцките и разчита на туризъм основно.

  Ще видите как настигаме Италия и Испания по стандарт. :)

 26. 26 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 932 Весело

  Очертава се тежка колизия между габровската макроикономическа школа и БНБ.

 27. 27 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 932 Весело

  Сравнение със САЩ. Цитат от Инвестор:"Американската икономика нарасна с историческите 33,1% в периода юли-септември". Американците ще плачат за Тръмп! С изключение на Понтиф-а,Норман-а и още няколко,които печелят пари от въздуха.
  —цитат от коментар 7 на deaf


  Този ръст след 38% спад през Q2 изглежда така, ако приемем за база Q1:

  Q1*,062*1,32.

  Използвай калкулатора и ще видиш дали в уместно да се реве за оранжевия перчем..

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  До коментар [#21] от "blackglider":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Най-големият абсурд е , че банките искат такси за всичко у нас !Аз живея повече от шест години във Великобритания и не плащам такси за теглене на пари или за банково извлечение , нито за трансфер в рамките на ЮК!Плащам само такса за международен трансфер на пари , когато трябва да преведа пари на семейството ми!

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3762 Любопитно

  До коментар [#26] от "До руските мекерета":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Градският/ "Да вярвам ли на истината"/ е като Боце - т.е. въобще "не е в час"!!!!!

 30. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ramon Asvalda":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Поне две тежки години на икономически проблеми ни чакат!Следващата ще е най-тежка!За да се нормализират нещата трябва да се възстанови туризма/ три-четири сезона/, транспорта , кредитирането да се нормализира и преводите от нас емигрантите да се върнат на обичайните си нива!Парите от ЕС тепърва ще идват , но като знаем как се "управляват"..............един Господ знае кога ще се почувства реален ефект от тях.....?!

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Добре щеше да е в оная групичка НОЩ освен доктори и здравни инспектори да сложат и някой финансист, за да им обяснява, че заем не се погасява само с маски, криене по апартментите, зелени коридори и КПП на изходите на градовете..

 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  До коментар [#26] от "До руските мекерета":

  Брей. Много умно това момче:)
  Няма колизия. Имаме Пандемия, а не благодат:)
  Само, че Габрово работи, а ходих в Бургас и Ямбол мъртвило и мрак.
  Така, че габровската икономическа школа е по-песимистична от БНБ в момента.
  Неминуемо ще има фалити . На първо време в туризма. Както казвам той няма смисъл да се подпомага Една година няма и по морето е видима кризата.

 33. 33 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#30] от "bat_plamen":

  Не сложих минус на коментара Ви не от габровска солидарност, а заради многото случаи преди, когато съм бил съгласен с Вашите бележки.
  Това, което сте изредил след "за да се нормализират нещата" не стои в основата на стопанския живот в България. Особено пък т. нар. туризъм /да ме прощават практикуващите този спорт, както и онези, вече покойни, стари габровци, които ми отвориха очите през осемдесетте на миналия век какво въщност е туризъм/. Нито пък парите, което с Вас вкараме в България под различна форма. По мое скромно мнение косвен признак за подобрение на стопанския климат в България, като начало, е да не получавам от България оферти за производство на някъкви относително прости изделия между 15 и 30 процента по-високи от това, което получавам тук в Чехия и до 50 (!) процента по-високи от тези от Полша при искане за 50% авансово плащане и срок за изпълнение два пъти по-дълъг от сроковете в Чехия и Полша /при 30 дни отложено плащане/.

 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Икономиката ще падне и 2021.

  Евентуално през 2022 може да има ръст.

  Личните ми очаквания са до лятото да няма кой знае какви подобрения и промени. Ще си играем на затягане и отхлабване на мерките.

  Сега може да паднат новите заразени. Ама ще ни олабят по празниците - от Коледа та чак до Иванов ден ще има яли пили и се веселили и нов ръст и ново затягане.

  Лятото има два сценария. От топлото време вируса да намалее както беше това лято. Да има по 20-30 бройки на ден. Втория сценарий е да влезем лятото с няколко хиляди бройки и пак да сме в някакво полузатворено положение.

 35. 35 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 96 Неутрално
 36. 36 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Бомбата на тиквата тиктака.
  Замота хора и фирми с разни безмислени програми, омотаха се кредити. Натрупа държавен дълг. Разду заплати на “консуматорски” пера и разправя че имало стабилност. Жална ни майка. като офейката тиквите.

  Крийте се от корона вируса иначе.

 37. 37 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Много хора няма да намерят съпротивителни сили за справяне със ситуацията.

  Ми горе-долу това е - нататък следва - статия от "Работническо дело" за кризата в капитализма.

  Жалко, тъпо и доста често.

 38. 38 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Джумът на парите... Парите и любовта не могат да се скрият....Но защо не ни предупреждават когато идва БЛАГОДЕНСТВИЕ? Оле...

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
 39. 39 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 60 Неутрално

  А с удължаването на мораториума по заемите просто отлагаме гръмването на бомбата, така че прогнозата ще се сбъдне, всичко е изчислено.

 40. 40 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#9] от "nij50393132":

  ахахахаха

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK