Пазарът на селски имоти е отново на мода

Пазарът на селски имоти е отново на мода

© Цветелина Белутова, КапиталАко може да се търси положителен ефект от епидемията от коронавирус, то той определено би бил оживлението на пазара на селски къщи, което тя предизвика. Това се казва в анализ на компанията "Бългериън пропъртис" в края на годината.


Експертите й посочват, че търсенето е нараснало още след облекчението на мерките при първата вълна на епидемията през пролетта и продължава и в момента.

"С оглед на настоящото затягане на мерките, закупилите такива имоти се оказаха много далновидни и в момента се радват на собствен дом извън големите градове, на по-безопасно място и със собствено пространство на открито", посочват от компанията.

Така селските къщи се превърнаха в хита на 2020 г. Най-хубавите имоти се разпродадоха много бързо и в някои места даже вече се усеща недостиг и изчерпване на атрактивните оферти, се казва в анализа.


Търсенето на селски имоти беше движено основно от британски купувачи в годините 2003-2007 г. То отбеляза значителен спад след оттеглянето им поради финансовата криза от 2008 г. и до ден днешен не можеше да се възстанови, припомнят от компанията.


Продажбите - нагоре, нагоре
Данните на компанията сочат, че 2020 г. ще звърши с около 20% ръст в продажбите на селски имоти.


Средната цена на купените къщи е 41 500 евро, докато през предходните години е била около 20-25 хил. евро. Това не отразява нарастване на цените, а показва тенденцията за купуването на по-скъпи имоти, готови за обитаване и със съответни удобства.


Най-голям интерес има към къщи на цени от 20 хил. до 50 хил. евро, които са в добро състояние и могат веднага да бъдат ползвани.


Търсят се имоти в селата не само около София, а около всички големи градове. Особено голям интерес привличат къщите в селата около Боровец и Самоков, които са перфектното съчетание на къща близо до София и къща във ваканционно място близо до ски курорт. Ръст бележи също и търсенето в селата около Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, около курортите и близо до морето. На практика, това обхваща цялата страна и дава възможност всеки да избира според това какво най-много харесва като пейзаж, природни дадености и дейности на открито, се посочва в анализа.


Повечето от селските имоти се акупуват за собствено ползване - за сезонно обитаване, уикенди и ваканции, но една част от тях ще станат и постоянен дом на хората, които могат да си позволят да живеят и работят от дистанция.


Купувачите най-често са семейства с деца, хора с по-гъвкави професии, които могат да работят отдалечено. Но също така и хора, които са в предпенсионна възраст и които искат да се изнесат на по-спокойно място след няколко години.


Пандемията преобърна нагласите


Пандемията от COVID-19 преобърна нагласите и промени поведението на хората и начина на живот. Очакванията на компаниятаса тя да има трайни следи в отношението към собствения дом като му се отдава по-голямо значение и се очаква интересът към селските къщи да се запази и в следващите години.

Това дава голям шанс да станем свидетели на възраждането на по-малките населени места и селски райони и би довело до по-балансирано развитие не само на имотния пазар, но и за икономиката и за страната ни като цяло, посочват от агенцията.

Прогнозата на агенцията е, че ако опитът се окаже успешен и хората са доволни, може да се очаква към тях да се присъединят техни роднини, приятели и така постепенно да се създаде нов активен пазарен сегмент на хора, завръщащи се на село било то за постоянно или за уикенди и ваканция на чист въздух и по-близо до природата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK