Пътната агенция избра ГБС за строител на "Струма" през Кресненското дефиле

Пътната агенция избра ГБС за строител на "Струма" през Кресненското дефиле

© Георги ПауновскиОбединение, в което влиза "Главболгарстрой", е избрано за строител на 10 км от отсечката от автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле и обхода на Кресна, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Победителят в конкурса печели с оферта от 475 млн. лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е 1556 дни. Цялата близо 24-километрова нова отсечка от Кресна до Крупник е разделена на два лота, за да може на обекта да се работи едновременно, допълват от ведомството.


Строителните дейности и по двата лота обаче ще могат да започнат след изпълнение на ангажиментите, поети пред Европейската комисия.


Съгласно идейния проект, лявото платно на лота е участък с дължина 10.4 км. В него е включен и обходния път на Кресна, който е 5.5 км. При км 400 от обходния път на Кресна се предвижда изграждането на площадка за краткотраен отдих, с електричество, вода и канализация. Според идейния проект в участъка са предвидени 4 тунела със системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и т.н., както и 10 виадукта с приблизителна дължина около 3.6 км, 9 пресичания със селскостопански пътища.
Миналата седмица се разбра, че до март идната година ще се проведе мисия на Европейската комисия и Постоянния комитет към Бернската конвенция към Съвета на Европа, която ще провери проекта заради съмненията на институциите, че отговаря на европейските изисквания. ЕК обяви още през октомври 2019 г., че трасето през пролома не е приемливо и няма да бъде финансирано и очакваше преработка на проекта. Вместо да направи това обаче, българското правителство обяви, че ще изпълни същото трасе, но с националния бюджет.


"Капитал" припомня, че ГБС е една от най-големите строителни компании в страната и е чест победител в търговете за големи инфраструктурни обекти. Сред обектите й в момента са поръчката на "Булгартрансгаз" за втория етап от модернизацията на КС "Петрич", КС "Лозенец" и КС "Ихтиман" за над 90 млн. лв., лотът от магистрала "Струма" преди тунел "Железница" за 36 млн. лв., отсечка от магистрала "Европа" към сръбската граница за 117 млн. лв., връзката на Околовръстното шосе в София с Южната дъга за 143 млн. лв., пречиствателна станция в Пловдив за 70 млн. лв., пречиствателна станция и ВиК ремонти в Тутракан за 25 млн. лв., както и строежът на детската болница в София за 100 млн. лв.


Спечелилото обединение ДЗЗД "АМ СТРУМА - 3.2.2." включва "ГБС-Инфраструктурно строителство" АД, "ЕПОС-Емпреза Португеза де Обрас Субтеранеас" АД и "Главболгарстрой Интернешънъл" АД.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK