Коронакризата се отразява добре само на онлайн търговията

Коронакризата се отразява добре само на онлайн търговията

© Юлия ЛазароваОчаквано кризата с коронавируса оказва негативно влияние на всички сектори, включителон и търговията на дребно. Данните ан НСИ за октомври показват годишен спад от 5.3% и лек ръст от 1.5% спрямо септември. Започналите ръстове в онлайн търговията още преди пандемията сега се затвърждават. Заради рестрикциите в най-активния за пазаруване месец се очаква тенденция да се засили.


На годишна база има спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 16.3%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 10.4%), a при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено увеличение (с 2.4%).


По-значителен ръст на оборота има при онлайн пазаруването - с 57%, търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - с 8%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6.5%. Спад оборотът при продажбите на дрехи и обувки - с 13.5%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 2.3%.
Спрямо септември оборотът в търговията с нехранителни стоки се увеличава с 2.8%, онлайн търговията и продажбата на лекарства и други медицински консумативи расте с по 4.9%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4.3%.
В сектора на строителството има свиване както спрямо миналата година с 4.7%, така и спрямо сепетмври - с 1.5%. Годишните данни сочат отрицателен темп при сградното строителство, където намалението е с 8.4%, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано повишение от 0.5%.


При промишленото производство сезонно изгладените данни показват спад от 3.9% спрямо октомври на 2019 г. и ръст от едва 0.2% в сравнение със септември.


На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 12.7%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.4%, и в преработващата промишленост - с 2.9%.


По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 36.1%, производството, некласифицирано другаде - с 31.2%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 21.5%, производството на основни метали - с 12.8%.


Най-голямо увеличение е отчетено при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета и производството на превозни средства без автомобили - по 21.3%, производството на електрически съоръжения - с 15.8%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 11.7%, производството на метални изделия без машини и оборудване - с 11.5%.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK