След 8 месеца очакване на държавна помощ: туроператорите вярват, че винаги ще има утре

След 8 месеца очакване на държавна помощ: туроператорите вярват, че винаги ще има утре

© Надежда Чипева, КапиталПочти пълният ступор, в който изпадна държавата заради кризата с коронавируса, освен всичко друго доведе и до това отделни браншове и дори сегменти в тях да се настройват едни срещу други заради това, че някои от тях са получили трохи внимание и помощ от управляващите. Такъв е случаят с туризма, където с просто око се вижда бушуващото вече и над повърхността напрежение между хотелиери, ресторантьори, туроператори и др.


Последните, които на практика са без работа и приходи от март, сега се надяват най-сетне след дълго чакане на помощ по 2 линии - в разпределяне на обещаните в началото на август 10 млн. лв. грантове и на одобрените миналата седмица от парламента 4% от приходите им за 2019 г. - за възстановяване на хората, които не са приели ваучери и за ликвидна подкрепа. Всичко това, когато стане, ще е капка помощ в морето от техните проблеми.


Една малка крачка


В петък Министерството на туризма оповести списъка на туроператорите и туристическите агенции, които няма да получат подкрепа по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) за общо 10 млн. лв. Помощта бе договорена на обичайното място - в кабинета на премиера Бойко Борисов, в началото на август след като дотогава браншът не бе получавал вниманието на управляващите.
За помощта кандидатстваха малко 840 фирми от сектора при над 3 хил. с лиценз за дейността, като по информация на хора от бранша причината за някои не е известна, но за много тя е, че бизнесът им не е съвсем на светло. От публикувания списък на министерството пък се вижда, че отказ да получат помощ са получили 83 от кандидатите като е посочена и причината за това. Най-честата е, че фирмите-кандидати имат и друга дейност, други не се предоставили всички искани документи. "В крайна сметка това е логично, защото целта бе да се помогне на фирмите, на които това е бизнесът", коментират туроператори. Много от тях не вярват, че за останалите над 700 парите ще бъдат дадени преди Нова година заради темпото, с което се придвижват тези процедури.


Ресорното министерство обаче посочва в отговори на въпроси на "Дневник", че мярката е обявена на 13 октомври със срок за кандидатстване 20 октомври. "В бърз порядък беше сформирана оценителна комисия от страна на Министерството на туризма и беше процедирана техническата възможност за извършване на оценката на административното съответствие и допустимостта на кандидатите в Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020. В допълнение, на оценителите е даден изключително кратък срок за изпълнение на задачата по оценка, който имаме амбицията да бъде спазен и на практика до средата на следващата седмица (не се посочва дата, на отговорите до "Дневник" са изпратени на 4 декември - бел. а. ) да има резултат по отношение на одобрените за финансиране предприятия", посочват от министерството.


"Всеки подал проектно предложение и одобрен за финансиране ще получи ресурс на стойност до 10% от оборота му за 2019 г., но не повече от прага на de minimis от 200 хил. евро, или до 391 166 лв.", уточняват от Министерството на туризма.

"Наясно сме, че този финансов ресурс е твърде недостатъчен за сектора. И затова Министерството работи вече активно в посока мултиплициране на резултатите от текущата процедура чрез търсене на възможности за допълнително финансиране на сектора. И тези усилия вече дават резултат. Към момента, работим с Министерството на финансите за предоставяне на нови 50 млн. лв. за туроператорите и туристическите агенти, в подкрепа на тяхната ликвидност", посочват в коечнтар до "Дневник" от ведомството.
Отделно има фирми, които още в средата на май са кандидатствали за грантове по ОПИК между 3 и 10 хил. лв., преди да се задели тази сума от 10 млн. лв. за сектора, и едва преди месец са получили уведомление от Министерството на икономиката, че документите им са разгледани и не са отхвърлени. Други пък са били отхвърлени поради грешка на одитора, но до този момент никой не е получил информация, че ще бъде преразгледан независимо от обещанието на управляващите, че това ще се случи през октомври. Тези, които не са отхвърлени, но още не са сключили и договор не знаят кога ще разполагат с парите. Вчера, 10 декемвир, Министерството на туризма обяви, че между 15 и 17 предстои подписване на договорите, а получателите трябва да представят съответните документи за опускането на сумите до 29 януари.


По данни на самото министерство към 20 ноември над 400 млн. лв. вече са достигнали до българските фирми и граждани, но не е известно какво се включва в тази сума, а за част от мерките е явно, че изпълнението се бави значително, посочва "Капитал". Част от документите на кандидатите бяха дадени на подизпълнители, но въпреки това забавянето не е наваксано.


4% - за кое по-първо


Междувременно парламентът реши да подкрепи сектора с помощ от 4% от оборота за миналата година, с което туроператорите да се разплатят с клиентите си, които са дали капаро за несъстояли се впоследствие пътувания заради коронакризата и които не са поискали да го заменят с ваучери.


Няма точни данни колко пари се дължат за такива пътувания, но в бранша се смята, че става дума за над 320 хил. клиенти, казва Павлина Иванова, председател на най-новото сдружение в сектора "Бъдеще за туризма". По оценки от бранша около половината са клиентите, които не са поискали ваучери и си чакат парите, които ще станат дължими от март нататък.

Сега се чака одобрението на Европейската комисия за отпускането на тази държавна помощ, условията по което ще се впишат в наредба на Министерството на туризма. Помощта бе приета в преходните разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, като текстът се отнася до Закона за извънредното положение и бе гласувано, че е в сила на 7 декември, а е обнародван днес, 11 декември.


"Тази помощ от 4% не е само за разплащане за платено капаро, но и за оборотни средства на фирмите", уточнява Свидна Динева, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). В същото време каква част от сумата за каква цел ще отиде ще решат самите фирми доколкото в закона няма регламент за това, а засега не е известно дали в наредбата ще има подобни указания.


Изчисления на компания от бранша, чийто собственик пожела анонимност, показва, че спрямо оборота й фирмата би получила помощ от около 40 хил. лв., а дължи на клиенти около 180 хил. лв. В същото време самата фирма има да взима от чуждестранни контрагенти предплатени суми за хотели, самолетни билети и пр., но в общия случай в Европа е прието парите да се връщат след година и половина. Така че помощта е минимална особено за фирмите с големи обороти, които дори няма да получат 4%, а максимума от 200 хил. евро - това е таванът за държавна помощ.


При гласуването на текстовете в парламента не бе посочено тези 4% на каква абсолютна сума отговарят, но малко преди това Министерството на туризма обяви, че е договорило с Министерството на финансите 50 млн. лв., които да бъдат изплатени на бранша тъкмо на базата на оборотите им.


Според представители на бранша има и фирми, които е възможно да останат извън обхвата на тази помощ, базирана на оборота от предходната година или пък да получат нищожни суми на фона на реалните им обороти. Причината за това е избраният от тях метод за осчетоводяване - с цел улесняване на счетоводството и съответно по-ниски разходи за целта осчетоводяват само маржина си вместо всички приходи. Това е напълно законно и не води до ощетяване на бюджета, но оборотът им излиза доста по-нисък. В тази ситуация те ще са спестили разходи за счетоводство, но ще бъдат лишени от по-голяма подкрепа.


Един проблем се решава, десетки остават


Почти всеки път при редките все пак случаи на фалити на туроператори през последните години се заговаряше за формирането на гаранционен фонд. И ако тогава въпросът отшумяваше с новините около фалита, то от началото на март той е все по-актуален. Малко след обявяването на извънредното положение се разбра, че повечето застрахователи са обявили на фирмите, че прекратяват валидността на полиците им "Професионална отговорност на туроператора", тъй като общите условия им позволяват това - там не е записано покритие в случай на пандемия. След това са им върнали част от платените премии. Други са поискали толкова високи премии, че туроператорите сами са се отказали. По информация от бранша, в момента само два застрахователя предлагат задължителната застраховка.


В допълнение проблемът се изостря от това, че тези застраховки покриват около една четвърт от реалните суми и масово са с покритие от 25 хил. лв., което отново опира до това как се отчита оборотът. Последното крие и големи въпросителни на базата на какво ще се формират застраховките за 2021 г. като се има предвид, че на практика през тази година фирмите са без дейност, а имат бъдещи вземания, които обаче нямат конкретна дата и съответно не могат да бъдат осчетоводени за 2020 г. Бъдещата дата се получава при подписване на договор за пътуване с даден клиент. Това поставя голяма въпросителна върху така наречения прогнозен оборот, с който ще трябва да се работи.


Тук в множество европейски страни са влезли в действие съществуващите гаранционни фондове, през които на клиентите с внесено капаро са върнати парите. През тези фондове са гарантирани и издадените ваучери. В България няма държавна структура, която да гарантира издадените вече ваучери. Гаранцията по тях е на базата на доверието между фирмата и клиента, обяснява Павлина Иванова. "Затова и за най-разумно се приема да се направи гаранционен фонд", допълва тя. (Проектът е подготвен вече - затова повече четете тук)


Обяснява, че ако той действаше, нямаше да има проблеми с капарото на клиентите, заради което някои са получили счупени витрини на офисите си, понеже не са могли да върнат внесени авансово 150 лв., например. Допълва, че в ЕС с т. нар. Временна рамка от 23 март е заложено държавата да покрие сумите за нереализираните пътувания и самолетни билети, като това се случва, чрез Гаранционните фондове в страните, защото още в самото начало на кризата е станало ясно, че двата сектора - туризъм и транспорт, ще бъдат най-силно засегнати.


Идеята на бранша е през идната година да има и застраховки, и гаранционен фонд, за да може той да акумулира все пак някакви средства преди да се наложи от него да се черпят пари. В бранша изчисляват, че застрахователите получават годишно около 34 млн. лв. премии от "Професионална отговорност на туроператора", а за последните 10 години са платили най-много 1 млн. лв. при фалита на няколко туроператора. С това илюстрират капацитета за запълване на такъв гаранционен фонд.


Заеми за всички


Премиерът и най-близкото му обкръжение непрекъснато рекламират държавната помощ под формата на грантове и гарантирани през Българската банка за развитие (ББР) заеми, но често от думите им е трудно да се открои какво е налично в момента, при какви условия и върши ли наистина работа.

Доскоро заемите, отпускани през търговските банки, но частично гарантирани от ББР, реално не вършеха никаква работа на туроператорите главно заради високите лихви, които в масовия случай са били около 5-7%. Това Павлина Иванова и колегите й, които са имали намерение, но са се отказали да взимат такива заеми, определят като неработеща лихва.


"Никой не е луд да изтегли пари на такава висока лихва в момента", обяснява тя и посочва до 3% като нещо приемливо. При положение, че за 8 месеца секторът не е получил и стотинка, а освен това трябва да гарантира част от този заем. "При неработещ бизнес откъде да се извадят десетки хиляди левове за гаранция", пита риторично тя. През ноември е обсъден нов дизайн на тази схема за сектора, при който ББР гарантира по-висок процент от евентуалинте заеми и така може да се получи по-ниска лихва. От сектора напомнят, че това е важон, защото в началото на януари всички те ще се окажат с отрицателин баланси и няма да могат да кандидатстват за обичайните заеми, но благодарение на последното разширение на Временната рамка за отчетна година през 2021 ще се взима като базова 2019, а не 2020.


Нашата държава за съжаление едва сега започlа да вижда, че ни има, а досега бяхме прозрачни, гледаше през нас.


Павлина Иванова,

туроператор


Персоналът изчезва и няма да се върне


Докато се чака яснота не само по линия на държавната помощ, но и за това ще има ли край коронакризата в обозримо бъдеще, обученият с години персонал на туроператорите изчезва от системата. Очаквано фирмите са съкратили хората си, защото няма с каво да им плащат. Някои са отишли в бюрата по труда, други са се възползвали от дипломите си и езиците, които владеят.


"Обученият персонал масово е пуснат да се регистрира в бюрата по труда. Няма как да му помогне мярка, обявена от управляващите като 80/20, понеже 290 лв. не могат да формират 80% от заплатата на специалистите във фирмите, които нито взимат, нито се осигуряват на минималната работна заплата", обяснява Иванова. Хората, знаещи по няколко езика, намират различни варианти за себе си - някои стават учители, понеже имат и такава квалификация, други отиват в колцентрове, където са добре платени и намират сигурност и перспектива. "Не очаквам да се върнат в тази несигурна ситуация", казва Павлина Иванова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Снимката е илюстративнъ.🐵

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Какви туроператори,хората не могат ли сами да си купят билет от сайта на авиокомпанията и да си резервират хотел от Букинг.Това е бъдещето

 3. 3 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Какви туроператори,хората не могат ли сами да си купят билет от сайта на авиокомпанията и да си резервират хотел от Букинг.Това е бъдещето
  —цитат от коментар 2 на Сд


  Гениално обобщение, ставаш за министър на Бойко, той такива ги назначава.

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Разстроено

  Лоша работа, тук ще има фалити, и то масови. Без туроператори не може, едва ли има място по света, което да приема само индивидуални посетители, които сами са си организирали всичко.

 5. 5 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  От всичкото приказване държавата за 9 месеце е платила реално за подпомагане на бизнеса 173 000 000 лв, които прехвърли от програма конкурентоспособност. Други дадени пари са по мерките за запазване на работните места. Всички други дрънканици за отделени 1 100 000 000 лв за бизнеса са за неясното бъдеще към март 2021. Пригответе се БВП за 2021 да го правят държавните и общински чиновници.

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2056 Весело

  До коментар [#2] от "Сд":

  По същата логика човек може да се запита —> Какви магазини, хората не могат ли да си купуват направи от сайта на производителите? Без посредници.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Лоша работа, тук ще има фалити, и то масови. Без туроператори не може, едва ли има място по света, което да приема само индивидуални посетители, които сами са си организирали всичко.
  —цитат от коментар 4 на boevbisser


  Може и без туроператори, но те поне не тежат на никого (за разлика от всякакви служби на бюджетна издръжка). Поне досега те сами се справяха, не ревяха на държавата, осигуряваха заплати, внасяха си данъци и т.н. Докато не се въведоха рестрикциите,и готови пътувания бяха провалени ( вклю. с направени вече разходи за самолетни билети и хотели)

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До 2:"Сд"...Какви туроператори,хората не могат ли сами да си купят билет от сайта на авиокомпанията и да си резервират хотел от Букинг.Това е бъдещето..."

  Могат. Хората могат също така и сами да си напишат молбите, или да попълнят някакви формуляри, но все пак ползват услугите на едни бюра с молбописци.

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До 2:"Сд"...Какви туроператори,хората не могат ли сами да си купят билет от сайта на авиокомпанията и да си резервират хотел от Букинг.Това е бъдещето..."

  Могат. Хората могат също така и сами да си напишат молбите, или да попълнят някакви формуляри, но все пак ползват услугите на едни бюра с молбописци.

 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Туроператорите са един отмиращ бизнес. Разбира се, все още има хора, които са склонни да платят двойно, тройно, че и повече на нормалните цени вместо сами да си купят самолетния билет, организират спането с ЕрБНБ, Букинг и т.н., да си наемат кола и да обикалят свободно, вместо да се возят в автобуси по график и нежелана програма, да попрочетат в Трип Адвайзър къде какво интересно има и т.н. Тези неща за младите не са проблем, а оцелелите туроператори ще заемат тясната ниша на дестинациите които не можеш да посещаваш самоорганизирано.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  "Винаги ще има утре!"
  Значи и без тях ще съмне.
  Ми да ходят да копат.

 13. 13 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Туроператорите са един отмиращ бизнес. Разбира се, все още има хора, които са склонни да платят двойно, тройно, че и повече на нормалните цени вместо сами да си купят самолетния билет, организират спането с ЕрБНБ, Букинг и т.н., да си наемат кола и да обикалят свободно, вместо да се возят в автобуси по график и нежелана програма, да попрочетат в Трип Адвайзър къде какво интересно има и т.н. Тези неща за младите не са проблем, а оцелелите туроператори ще заемат тясната ниша на дестинациите които не можеш да посещаваш самоорганизирано.
  —цитат от коментар 11 на rumen_s

  Ако и управляващите разсъждават като вас, нещата не са на добре. Първо в бизнеса - реалния сектор няма нищо излишно, ако нещо стане такова, то изчезва в миг, туроператорите предлагат туристическа услуга, която включва много повече от летене със самолет и спане в хотел. В богатите държави пенсионерите са в пъти по-пътуващи от младите. Отделно ако вие сте инвестирали няколко десетки милиона във ваканционен комплекс бихте ли заложили на туристи от платформите за да си осигурите максимална заетост или бихте скючили договор с ТУИ, Некерман и т.н., които ви резервират поне 80% шест месеца по-рано?

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  И аз съм от тези, които смятат, че да се хвърлт милиарди за тръби с меко казано неясен бизнес план, да се купуват самолетчета, дето не могат да ни опазят от никой освен да "опазят" историята и шкембето на войводата от крадците в РСМ :), кораби, БТР и не знам какви други излишни дивотии е нещо като пир по време на чума.
  И на фона на всичко това, на маса хора ще им умре бизнеса, стотици хиляди хора ще останат без работа и заплата, ще се претоварят социалните системи - това да се "пропуска" е наистина престъпно.

 15. 15 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  И вчера има едно съобщение Министерство на туризма:
  https://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/novini/informaciya-za-turoperatorite-i-turisticheskite-agenti-za-predostavyane-na-sredstva

  и е по-интересно последното изречение: "Уведомяваме Ви също, че настоящата информация е водеща за протичане на процедурата, тъй като съобщенията изпратени чрез ИСУН на 09.12.2020 г. предстои да бъдат анулирани."

 16. 16 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  А преди 2 дни:
  Министерството на транспорта и информационните технологии публикува списък на превозвачите получили евросубсидии за справяне с последствията от COVID-19 по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. Списъкът е PDF файл с 208 юридически лица и не съдържа ЕИК на фирмите, което затруднява автоматизираната му обработка. И изглежда има защо. Сред 4-те компании получили максималната субсидия от 450 хиляди лева се открива фирмата на дългогодишния общинския съветник на ГЕРБ във Велико Търново – Александър Нанков. В списъка неговата фирма „Алекс О’К” вероятно случайно е със сбъркано изписване – буквата O e станала цифрата 0.
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159524134116189

 17. 17 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Сега в министерство на туризма да не проверяват трескаво и в техния предстоящ списък да няма изписани на "корупционна кирилица"!

  https://bird.bg/corruption-cyrillic/
  И нулата стана буква: Как властта крие фирми на властимащи от публичност чрез корупционна кирилица

 18. 18 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Какви туроператори,хората не могат ли сами да си купят билет от сайта на авиокомпанията и да си резервират хотел от Букинг.Това е бъдещето
  —цитат от коментар 2 на Сд


  По същата логика скоро партиите ще плащат на програмисти да правят чат-тролове, няма смисъл на всеки трол като теб да се плаща отделно. И без това сте напълно еднакви като IQ - някъде около 20-30.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 930 Любопитно

  Туроператорите са паразити като брокерите - отговорност нула, само оскъпяват крайната сума.
  След катоние сжената ходихме в Москва 10 денс синаправихме смеката и ни излезе двойно по-евтино,отколкото през агенция. Сами си купихме билети, резервирахме хотел. Плюс това подещенията по музеи не се включват в цената, която иска агенцията. Не се включва и визи. Практически нищо. И спахме даже в хотел, в който навярно така или инсче щяхс да ни закарат, те не са много големите хотели в града за големи групи тиристи на приемлива цена.
  Никога през агенция! В краен случай през букинг, но ако в сайта на хотела дават същата цена - директно в хотела.

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 744 Весело

  Yesterday
  All my troubles seemed so far away
  Now it looks as though they're here to stay
  Oh, I believe in yesterday ................................

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 21. 21 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 930 Любопитно

  До коментар [#6] от "DDR":

  "По същата логика човек може да се запита —> Какви магазини, хората не могат ли да си купуват направи от сайта на производителите? Без посредници.😉"

  Може, но трябва голям асортимент, а и къс период на достсвка.едва ли си снлонен да поръчаш яйцата си днес, а да ги шолучиш събота. Иначе си прав -вече четвърти път минавам през Юндола, където има ежеднрвен фермерски пазар и си вземам сладка. Истински, 4 лева за 300грама бурканче. Дива ягода, боровинка, каквото искаш. Миналата година бяха по 7 лева. Що да не си взема директно от производителя??

  В Русия съм! В Русия съм!
 22. 22 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Добре де, как парите били изхарчени за предвариъелни плащания на хотели и самолети, като при фалита на Томас Кук се разбра, че хотелите си получават парите поне месец СЛЕД приключване на съответното посещение в хотела?
  Айде не на нас тея!
  А самолетните компании какви толкова разходи имат за несъстоял се полет, освен заплати? Гориво няма, поддръжката ма земята е минимална.

  В Русия съм! В Русия съм!
 23. 23 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шакир Зулов":

  Определено, но пък е доста приятна за окото, особено в дясната си част. Дамата на нея напълно онагледява какво е имал предвид народът с изразите "засукана булка" и "всичко си има".

 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 930 Любопитно

   "В крайна сметка това е логично, защото целта бе да се помогне на фирмите, на които това е бизнесът"
  ....
  Абсолютна грешка.
  Трябва да се подпомагат хора, с не бизнеси. Директно по сметка.
  Всеки бизнесмен по дефиниция е наясно, че печалба не му е гарантирана. Може да има загуби, фалит. Всеки бизнесмен си носи риска, затова и взема лъвския,пай от печалбата, а не я дели с работниците си.

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на Anelia Petrova
  Anelia Petrova
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#2] от "Сд":

  Не винаги. По-скоро става дума за групи чуждестранни туристи, идващи в Бг, ако посещават исторически забележителности из страната няма да се справят без фирма, която да организира посещението. Има и много българи, които предпочитат да пътуват организирано. Може да са възрастни, да нямат кола, да не знаят езици и т.н.

 26. 26 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 278 Весело

  Мариянка на Бачо Валери нали каза, че сезонът ще е спасен и утре най-късно кацат първите чартъри?

 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 930 Любопитно

  До коментар [#25] от "Anelia Petrova":

  Всеки може да се справи през интернет, но отнема време, а понякога го нямаш.

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":"....."Може, но трябва голям асортимент, а и къс период на достсвка.едва ли си снлонен да поръчаш яйцата си днес, а да ги шолучиш събота. ......?
  —цитат от коментар 21 на Веселин Дечев


  Тука е заровено кучето - не всеки производител може да подържа голям сортимент и да подържа доставки през интернет. Ако разчита само на това, да мине някой покрай него и да си купи - ами много от "кръга на хамстера" няма да излезе. И тогава се намесват търговците - предлагат продуктите на производителите във всяка една точка на страната, без да е необходимо да разчитат, че някой случайно или нарочно ще мине през Юндола от Арчар например. Също и потребителите, влизайкио в магазина на търговеца (изедник, прекупвач, нищо не работещ търтей 😉) може да се радва на голямо разнообразие и съотношение качество/цена според джоба. А производителя на големи обороти и достъп до места, където нормално стоките му не биха достигнали. Така, че всеки си има своето място - и индивидуалният производител, продаващ само пред къщата си или на селският пазар в близкият град и търговеца на едро, доставящ стоката му до всяко кътче на страната.
  п.п. Смятай при 4 лева цена на буркан сладко, колко бурканчета трябва да продаде чичото край пътя, на случайни минувачи, за да си изкара "достойно възнаграждение", и колко ако има гарантиран отбер от голям търговец от няколко хиляди на месеца.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Защо се плащат обезщетения на работодателите от оперативните програми?
  Трябва да са за сметка на бюджета. А не бюджетът да се разхвърля като карти за сантасе.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 30. 30 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Ако държавният бюджет заплаща обезщетения на фирмите поради наложени от държавата нормативни промени, обезщетението не се третира като държавна помощ и няма отношение към де минимис.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 31. 31 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Бюджетът да заплаща директно на предплатилите клиенти на туроператорите.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  Те и много други няма да дочакат помощ.

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 879 Неутрално

   ".... Всеки бизнесмен си носи риска, затова и взема лъвския,пай от печалбата, а не я дели с работниците си.
  —цитат от коментар 24 на Веселин Дечев


  Мисля, че не си правил частен бизнес (просто констатирам). Печалбата за фирмата е признак за добро здраве,, и само глупави ръководители биха разпределили 100% от печалбата като дивиденти за управителите или съдружниците. Част от печалбата трябва да се инвестира - в какво? Нека това да е решение на мениджъра. Колкото до работниците работодателят не е длъжен с тях да дели печалбата си, длъжен е да изплати заплати и всичко полагащо се, останалото - според обстоятелствата.

  Абсолютно съм съгласен, че не е работа на държавата да подпомага фирми безусловно. Колкото до туроператорите, и изобщо до туристическата индустрия е напълно достатъчно да им създаде благоприятни условия за работа, да рекламира страната ни като туристическата дестинация.
  Но тази година нещата бяха съвсем различни, и браншът бе най-засегнат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK