Заведенията след намалението на ДДС: видимото и невидимото за данъчните

Заведенията след намалението на ДДС: видимото и невидимото за данъчните

© Надежда Чипева, КапиталКогато в началото на лятото след среща в кабинета на премиера Бойко Борисов бе обявено, че ставката на ДДС ще бъде намалена за затворените през март със заповед на здравния министър заведения, публиката са зареди с очакване за по-ниски цени. Причина за това стана не само очевидната логическа връзка, но и популистката реплика на премиера часове по-късно, зад гърба на собствениците на ресторанти, че като се прави отстъпка от 11 пункта в размера на данъка, очаква това да се види и в цените.


На срещата с тях беше казано и друго: че срещу този жест се очаква изсветляване на дейността на заведенията - признание, че това не се е случило дотогава. Изсветляването бе постигнато отново законодателно - като осигурителният доход от 610 бе вдигнат на 800 лв.


Новите условия за собствениците на заведения са валидни от началото на юли. Пет месеца по-късно "Дневник" се опита да провери през данъчната администрация доколко браншът е отговорил на жеста.
От Националната агенция за приходите (НАП) отказаха официален коментар по темата. Информация от източници от ведомството обаче очертава частично картината: очакван спад на приходите от ДДС, но и тенденция към по-малко опити за прикриване, както и ръст при постъпленията от данъка върху дохода и от осигуровките.


Какво се знае


Макар да звучи логично данъчната администрация да разполага с всички данни, които дават отговор на въпроса за поведението на ресторантьорите, в НАП няма достатъчно като обем и надеждност информация по темата, обясниха източници от ведомството. Това се отнася особено за ресторантите, за които сега се прави анализ на риска. Подобни анализи така или иначе представят голямата картина, обединяват целия обем данни, сравняват даден сектор с друг и т. н. Не е известно кога ще е налице подобна информация и дали изобщо някаква част от нея ще е публична.

Това, което може да се каже възоснова на данните за данъчната основа по ДДС е, че тя очаквано рязко спада във времето, когато заведенията не работеха през пролетта, и после постепенно нараства с разгара на лятото.


Ръст в осигурителния доход в бранша


От приходната администрация казват, че от началото на юли, когато влезе в сила 9% ДДС за ресторантите и по-високи официални заплати, е налице ръст в осигурителния доход в бранша, а оттам - и в приходите от данък върху дохода и от осигуровките. "И това се вижда в данните на НАП като един доста подчертан пик върху дохода в точно този бранш от юли", посочват от там. Уточняват, че на приходите от ДДС не влияе само размерът на данъка, но и други фактори, сред които е и спадът в посещението на заведения заради опасенията на част от хората от зараза.


На ДДС се падат около 40% от приходите в бюджета по принцип. При представянето на проекта за 9% ДДС през лятото неофициалните оценки за ефекта от това варираха между 100 и 250 млн лв. по-малко приход от данъка от този бранш. За 2021 г. Министерството на финансите очаква 234 млн. лв. по-малко приходи от ДДС заради намалената ставка за заведенията, храните за бебета и памперси, както и за книги.

Според данните на Министерството на финансите през юли и август приходите от този данък в бюджета са с 22 млн. лв. по-малко спрямо същите месеци на 2019 г., което отразява и спада в оборотите.


Две трети от нощните клубове се стремят да са на тъмно


За разлика от ресторантите, данъчната администрация има анализ на риска за нощните заведения. Последно такъв е правен за 2019 г. и в него се посочва, че щетата от този сегмент е за 11 млн. лв. под формата на дължим, но неплатен данък, като рисковите играчи са около 10 хил. или 73% от всички. Данъчни експерти коментират, че 11 млн. лв. на пръв поглед изглеждат много пари, но са несравнимо по-малко от потенциалните щети от други нарушения, описани в същия анализ - като, например, 400 млн. лв. платени заплати в плик, или сключени трудови договори за 4 часа при реално изработени 14 часа на ден и т. н.


Този анализ и други подобни материали, с които работят данъчните, показват голямата картина. Но проверките на място, които се правят в тези обекти, сочат друго - че се установяват все по-малко нарушения и те са с по-малка стойност. "Тоест, на макрониво изглежда рисковете нарастват, защото мотивацията да криеш независимо от 9-те процента ДДС остава, но статистически погледнато дисциплината изглежда се подобрява", коментират неофициално експерти от данъчната администрация. Посочват, че няма такъв набор от данни, които да дадат категоричен отговор на въпроса как облекченията са променили поведението на собствениците на заведения.


Епидемията повишава риска


Още преди да бъде обявено извънредното положение, с което дойде и заповедта заведенията веднага да затворят, в НАП са направени анализи при три сценария на развитие на заразата.


В тях анализаторите в приходната администрация посочват, че има повишен риск от неспазване на правилата от страна на ресторантите и нощните заведения. Изводът не се базира на рестрикциите спрямо тях, а по-скоро на анализа, който показва, че изменението при приходите им се различава от това при платените данъци, най-общо казано.


Данъчните експерти отчитат, че след обявяването на епидемията се е променило и потребителското поведение, при което хората не ходят толкова често на заведение като преди. Освен това се е променило и поведението на собствениците на заведения, при което те по-гъвкаво взимат решения за персонала си, за това те какво поведение ще имат по спазването на правилата и др.


"На 9% ставка на ДДС може да се гледа едновременно като на по-малко приход от него, но и като по-малко за укриване", коментират данъчни експерти. И напомнят, че за 60 г. история на ДДС в Европа няма намаление на ставката, което да е водело до смъкване на крайната цена.


В данъчната администрация няма оценка за това каква част от бранша е в сивия сектор, няма и достатъчно данни, които да покажат точно коректността на бранша към бюджета.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Няма как да не спаднат приходите на заведенията от по малко посещения ,цените в заведенията скочиха двойно ,след намаляване на ДДС , това се отрази и броя на желаещите ,а и можещите да посетят заведения драстично спадна ,наблюденията са ми от голям български град и от заведения по морето .

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  Паразитите трябваше да се изчистят, а не да се подпомагат !
  Сандокан се показва по-често по телевизията от партийните лидери !!!
  Кой го пуска и за къв ... цял народ трябва да му слуша глупостите, а правителството да се съобразява с тях !!!??
  Някой може ли да ми отговори сериозно !!!

  [email protected]
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  "цените в заведенията скочиха двойно ,след намаляване на ДДС , това се отрази и броя на желаещите ,а и можещите да посетят заведения драстично спадна ,наблюденията са ми от голям български град и от заведения по морето ."

  Не споделям наблюденията за подобно драстично увеличение, но и спад нямаше. Ходя по все едни и същи заведения в Хасково, Разлог, Слънчака. Не експериментирам.
  ============================
  "Изсветляването бе постигнато отново законодателно - като осигурителният доход от 610 бе вдигнат на 800 лв."

  И добре че го правят. Инак чорбаджиите от курортите ще ги държат на 200 лева. Това е един от най-тъмните сектори.

  Еретик
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":

  Ми самият сектор е такъв... по схемата Паразит - Гостоприемник............

  [email protected]
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":

  Да бяха им предложили вместо по малко ДДС - компенсация на разходите за наем, или ако е собствено на данъка , щяха поне реално да видят, кой какъв е / при компенсация за половин наем и целия данък - например ???/

  [email protected]
 6. 6 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  Дайте пример за двойно увеличение, да разбирам ли че едно основно ястие примерно от 6,50лв е станало 13,00лв? Айде малко по - информирано, не да си плещиме за спорта! И нищо не е спряло драстично, това че вие не ползвате тази услуга не значи че има голям отлив!

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  До коментар [#6] от "Калиманата":

  НАЛИ ТОВА писах - всички бачкат на макс - стига сте ревали за кръчмарите , и те бачкат - фуудбандата са повече от всякога по улиците!!!

  [email protected]
 8. 8 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Не рева, в бизнеса съм, смея да твърдя че съм информиран! Оборота в момента (в заведението което работя) е паднал 20-25% което се компенсира от персонала в неплатен отпуск и 9%ДДС! Но да се пише че цените са скочили двойно, меко казано глупост! А това че някъкъв собственик на ресторант на "Витоша" му дават глас на глупостите, мисирки сър!

 9. 9 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  мое и да бачкат на мах.ама у вашто село с едно кръчме

 10. 10 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#8] от "Калиманата":

  ае не се прави ве.шкембето в софия го направихте 5 кинта за 5 лъжици кусане

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  До коментар [#8] от "Калиманата":

  Съгласен !
  ........'' мисирки сър! ''
  А тея па са най-големите паразите :)
  Че са и гласовити !!!

  [email protected]
 12. 12 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Да допълня, ние сме с малко места и сме фокусирани върху храната за офиси, хората си работят и се хранят!!! Има малък отлив, но на този етап не е фатален. Тук е въпрос на някакъв извратен престиж да се храниш в заведение, ако си с храна от вкъщи е някак "срамно". Не се оплаквам, не обвинявям никой, само констатирам, това ме храни.

 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  До коментар [#9] от "uej03527584":


  До коментар [#7] от "karabastun":мое и да бачкат на мах.ама у вашто село с едно кръчме
  —цитат от коментар 9 на uej03527584


  За Варна ли ми говориш?????????????

  [email protected]
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  До коментар [#12] от "Калиманата":

  Ми евалла - и аз това виждам , бачкат си хората!

  [email protected]
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  До коментар [#12] от "Калиманата":

  А паразитите, които перат мангизи, естествено, че реват !

  [email protected]
 16. 16 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 647 Весело

  До коментар [#10] от "uej03527584":

  Бегай при Ричард, там може и за 10лв! Сигурно ти е много престижно като дойдеш в столицата да седнеш на "Витоша" на по шкембе, да праснеш едно селфи и после да плюеш колко е гадно в София и колко е скъпо шкембето!

 17. 17 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#15] от "karabastun":

  Реват тия който не могат да се нагласят в ситуацията, има много начини да се компенсират загубите и ти не са вдигане на цените!

 18. 18 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#16] от "Калиманата":

  ква витошка и ричард ве.я сам от божурище и ти говора за кварталните кръчмета като паяка например или тенекията.за моите хора в офиса имаме договор с мечо

 19. 19 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 476 Неутрално

  "... Дневник" се опита да провери... От Националната агенция за приходите (НАП) отказаха официален коментар по темата..."

  Неподходящо време сте уцелили да питате. Освен пандемията идват и избори.
  НАП отказва да съобщи колко милиарда е отписала от данъци и глоби.
  https://www.mediapool.bg/nap-predizborno-malchi-kolko-miliarda-e-otpisala-ot-danatsi-i-globi-news315629.html

 20. 20 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Е да де ама тези които не са по ДДС защо трябва да са на 800 заплата? Нойто ползва 11% намаление на ДДС той да плаща мин заплата 800лв. Защо е за всички? Е затова се крият обороти и осигуровки , работи се на 4 часа и даже на 2 - защото е несправедливо

 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Същото очакване беше и за цените на книгите, но не би. В България по изключение нещо поевтинява, ако са му вдигнали цените веднъж. По - лошото е, че продължава криенето на оборот и съответно на печалбата. Тази игра на криеница не е от вчера.

 22. 22 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#18] от "uej03527584":

  Ми личи си че не си ходил по - далече от моста на околовръстното! Ако ми даваш за пример някакви квартални коптори със супа за 2,00лв няма как да водим диалог, много са ни далече разбиранията за храна и съответно нейното качество!

 23. 23 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#20] от "prx15601314":

  Ако си заведение за хранене под 50К оборот на година, по добре затваряй!

 24. 24 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#20] от "prx15601314":Ако си заведение за хранене под 50К оборот на година, по добре затваряй!
  —цитат от коментар 23 на Калиманата


  не но като имаш 3-4 фирми и ги менкаш не стигаш 50

 25. 25 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#20] от "prx15601314":Ако си заведение за хранене под 50К оборот на година, по добре затваряй!
  —цитат от коментар 23 на Калиманата


  не но като имаш 3-4 фирми и ги менкаш не стигаш 50

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#8] от "Калиманата":

  Двойно е абсурд, но че има ръст, вместо минимално намаление е абсолютен факт.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#24] от "prx15601314":

  Тая схема работи до време, после изгаряш! Значи хем искаш да ти е добре като финтираш държавата, хем да ти правят отстъпки на ДДСто и осигуровките! Нещо не тазбирам?

 28. 28 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#26] от "hamiltonf":

  При нас е между 7-8% и то на определени продукти! Цените на някой суровини се покачват в световен мащаб, няма нас как да ни подмине! Това се дължи и на пандемията колкото и да не им се иска на някой да го признаят.

 29. 29 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#27] от "Калиманата":

  Като си по ДДС и ползваш привилегията 9% ставка разбирам да вдигнеш заплатите на 800лв, но като не ползваш това облекчение защо ще те задължават да вдигаш заплатите? Който ползва тази привилегия да осигурява на по-висок праг, който не може за се възползва - не . Защо слагат всички заедно

 30. 30 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#29] от "prx15601314":

  Виж сега, ако плащаш под 800лв на персонала ти значи си малко експлоататор. При нас няма сервитьор под 1000лв без да са професооналисти и се осигоряват на реалните! Да не говорим че читав готвач не е под 100лв на ден. Да не говорим че нас мярката 24лв на ден нас не ни лови, нямаме необходимата категоризация! Който е на светло тази мярка не го е засегнала! Та не е за всички едно и също, мисирките така го представят, обаче условностите са много! Ако чакаш на държавата да ти реши проблемите, от умрял писмо!

 31. 31 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#22] от "Калиманата":

  олемале големиа кръчмар.сигур серветираш в некое кръчме с три маси дето специалитета е пирон чурба.пхахахахахаааа

 32. 32 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#30] от "Калиманата":
  Никой не получава 610 или 800. Не знам сервитьор или готвач да получава под 1000лв. Тук говорим за друго. За това какво държавата те задължава да плащаш. Осигуровките между 610 и 800 са 60-70лв и при 10 човека персонал са 600-700лв на месец плащане което когато не ползваш привилегия те дразни. Започваш да въртиш схеми как да мамиш за да не си ощетен. Това имам в предвид. Държавата създава предпоставки част от бранша да търси възможпости да "притъпи" тази несправедливост

 33. 33 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 647 Весело

  До коментар [#31] от "uej03527584":

  Така е, може да се видим някъде и да ми разкажеш за пирон чорбата(какъвто и да е тоя специалитет) и да ми споделиш свойте гурме преживявания! До тогава дерзай!

 34. 34 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Приказката на Борисов, че ще се намалят цените изобщо не кореспондираше с това, което договаряше с бранша относно намаляване на ДДС. Дали характерното за него неразбиране какво договаря, дали пословичната му къса памет или евтиния популизъм, който в случая да накара една малка част от народонаселението да се възхити от мъдростта му като държавник е все тая, защото си беше ясно, че това си е една индиректна помощ, чрез която да останат повече пари в бизнеса през ОБОРОТА. Всичко стана на пух и прах особено с втория локдаун, като се разбра, че оборот няма да има.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#32] от "prx15601314":

  Част от бизнеса винаги ще се чувства прецакан! Няма как да се угоди на всички! Какато написах, държавата винаги е мащеха. Пак ще повторя, ако не можеш да си позволиш при 10 души персонал 600-700лв осигоровки, по-добре пускай кепенците!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#37] от "Калиманата":

  Не тези 600-700лв обръщат каруцата. Те са горницата НАД осигуровките които справедливо би трябвало да се плащат. Но с това искам да отговоря на въпросите на някои защо не паднаха цените в заведенията. След като бизнеса е прецакан и плаща повече , то цените не само не би сладвало да поевтинеят ами даже напротив - да поскъпнат

 40. 40 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#39] от "prx15601314":

  С тези си решения вожда само настрои хората и наложи едни нереалистични очаквания! Но ние тук разбираме от всичко. Коментарите на някой по-горе го доказват. Но по-лесно е да сложиш всички под един знаментаел и да плюеш по това което не разбираш.

 41. 41 Профил на kxm38695246
  kxm38695246
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Тоя, дето сме само с напитки и намалението не ни лови, не перем пари, щото ги нямаме, не сме вдигали цени, бачкаме си ние с още един човек, колкото да можем да си видим децата от време на време и които някак до скоро се справяхме без да се жалваме, някаква статистика, форумни мнения, отношение от държавата лови ли ни? Една псувня поне бе, да се знаем, че още ни има! Които, щото доста колеги, изградили нещо от нищо и раздавали се по 10+ години са аут. Това да имаш мястото, пиенето, клиентелата и да приключиш, било нормално и естествен бизнес процес разправят по форумите...

 42. 42 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 451 Неутрално

  11% ДДС си е доста примамливо за пране на пари. Делян сигурно вече е закупил верига кафенета.

  ... с двеста...
 43. 43 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#40] от "Калиманата":

  Извинете - да попитам, понеже сте в бизнеса. Кое е по-добре за бизнеса - 9% ставка на ДДС или запазване на ставката от 20%, но освобождаване от внасянето на данъка за определено време? Под освобождаване имам предвид да начислявате ДДС, да го декларирате както досега, но да не го внасяте в течение на няколко месеца, докато влезете в нормален ритъм.

  И ако може още един въпрос. Кое е по-добре за бизнеса - мярката 60/40 или за всеки месец, за който са затворени на заведенията да се изплащат пряко и безусловно 20% от средномесечния деклариран оборот за миналата година? Например ако сте декларирали 960 хил. лв. оборот за миналата година това прави средно на месец по 80 хил. лв., получавате 20% от тях или 16 хил. лв. за вески месец, за който сте затворени. (Примерът е съвсем условен - нямам представа какви са оборотите на заведенията). Пък вече вие да си решавате колко за какво да използвате - колко за заплати, колко за наеми, колко за кредити и т.н.

 44. 44 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#40] от "Калиманата":

  Извинете - да попитам, понеже сте в бизнеса. Кое е по-добре за бизнеса - 9% ставка на ДДС или запазване на ставката от 20%, но освобождаване от внасянето на данъка за определено време? Под освобождаване имам предвид да начислявате ДДС, да го декларирате както досега, но да не го внасяте в течение на няколко месеца, докато влезете в нормален ритъм.

  И ако може още един въпрос. Кое е по-добре за бизнеса - мярката 60/40 или за всеки месец, за който са затворени на заведенията да се изплащат пряко и безусловно 20% от средномесечния деклариран оборот за миналата година? Например ако сте декларирали 960 хил. лв. оборот за миналата година това прави средно на месец по 80 хил. лв., получавате 20% от тях или 16 хил. лв. за вески месец, за който сте затворени. (Примерът е съвсем условен - нямам представа какви са оборотите на заведенията). Пък вече вие да си решавате колко за какво да използвате - колко за заплати, колко за наеми, колко за кредити и т.н.

 45. 45 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#44] от "Един препатил":

  За мен 9% е по добрия вариант. Реално дали част от ддс ще остане при теб или няма да внасяш ддс определно е едно и също ( не съм икономист и не претендирам за вярност). За мярката 60/40 не се възползваме заради голямата бумащина(за мен тя е направена за големите с цял полк адвокати и счетоводители) и не мога да коментирам! Но пък за 24лв на ден не се класираме защото по категоризация не сме ресторант, нищо че има сервиз и работим с 50% от персонала (другите са неплатена отпуска) а не виждам каква е разликата, и ние сме принудени да работим само за вкъщи и да пуснем половината хора отпуск! За да обобщя, мярката с ДДСто е добра за мен, всичко друго е мижи да те лажем! И последно, ако си мислите ще ще има обезтещени с 20%от оборота за годината, няма да го повярвам докато не го видя!

 46. 46 Профил на spr1364o446
  spr1364o446
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абсолютна гербаджийска простотия и популизъм беше да се сваля ДДС, особено за доставките на храна до вкъщи. Колкото пъти съм поръчвал след корекцията, цените са си все същите като преди. Тоест, разликата от 10% отива в джоба на мутрите-ресторантьори. Иначе знаят да квичат по медиите.

 47. 47 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#45] от "Калиманата":

  Благодаря Ви. Не претендирам да давам акъл. Това са си мои мисли още от май месец. Стори ми се, че освобождаването от внасяне на ДДС е по-лесно за данъчните и по-изгодно за заведенията - все пак 20% е повече от 9%. А за 20% от оборота си представих как някога съм имал доста месеци, в които не е имало работа и без пандемия и съм се чудил как да оправям наеми, телефони, лихви, транспорт, заплати, осигуровки и т.н. и т.н. Та оттам си помислих, че 20% от средномесечния оборот биха ми дошли много добре. Че то при 60/40 като не работи едно заведение защо да плаща пълни заплати на персонала и откъде ще вземе тези 40%?
  Но аз съм вече на трибуните - този мач се играе без мен.

 48. 48 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#47] от "Един препатил":

  За 20% съм съгласен, но някакси не вярвам че ще стигне до всички! Същото като 24те лв, гърмежи по медиите и после се оказва че едните са по-равни от другите! Разликата между нас и ресторантите е само някакви си звезди ( за които се плаща щеш, нещеш) обаче за тях може, за нас не, при положение че сигурно плащаме повече ДДС от 80% от ресторантите! Съжалявам че лицето на този бизнес е някой като Алибегов, постояното мрънкане настрои хората срещу бранша!

 49. 49 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Четох внимателно заповедта на министър Ангелов и никъде не видях да се ограничава дейността на Жриците на любовта. Спецификата на работа в този сектор определено е такава, че не могат да бъдат избегнати многото случайни контакти, а също и работа не може да се свърши ако се спазва изискуемата дистанция. После се сетих, че ако ги беше ограничил това щеше да засегне и Народното Събрание и правителството!

 50. 50 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Но да се пише че цените са скочили двойно, меко казано глупост!
  —цитат от коментар 8 на Калиманата


  Бе не е глупост.
  Давам ти конкретен пример - вече не живея в София, но от едно време си харесвам "Мистър Пица".
  За няколко месеца това лято цените се вдигнаха наистина почти двойно.
  Пица Маргарита 12 лв? Пица с нещо отгоре, освен доматен сос и кашкавал - 15-20 лв...
  Преди няколко месеца тези от 20 струваха по 12.
  Други примери искаш ли?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 51. 51 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 647 Любопитно

  До коментар [#50] от "Athanatos":

  Искам, пица Маргарита в това заведение което си посочил е 7,80лв?!? Така че да, искам други примери?

 52. 52 Профил на aefan
  aefan
  Рейтинг: 48 Неутрално

  [quote#25:"prx15601314"][/quote]

  Не е нужно да имаш четири, пет фирми. Имам заведение, което отворих първоначално като хоби, защото обичам чешка бира. След три години вече съм представител на чешка пивоварна и от малко капанче, заведението е вече в триетажна сграда и с голям двор.
  Докато аз си плащам като поп ДДС и осигуровки, които бяха по 9к на месец до март, хората близки до властта, но не мнозинството от колегите, не знаят какво е касов апарат.
  От НАП анализирали риска. Ами не знам какво анализират, но Февруари бях в Пампорово и там за една седмица ми издадоха само една фискална бележка. И на НАП явно не им прави впечатление при ежедневно подавани данни от касовите апарати, че в Пампорово в разгара на сезона оборотите са колкото в квартална кръчва в Куртово Конаре?
  За сметка на това редовните платци ги скъсаха от безсмислени промени в наредби, закони, заповеди.
  Същото е и сега - всички се радват - тия са мискини, да ги затварят, те и без това крадат и перат пари.
  Само че тези, които крадат - си имат парите от дрога и ще продължат да си съществуват с отвратителните си заведения, изкривяващи пазара поради неплащане на данъци и протекции. Тези, които едвам ще издържат, а повечето ще затворят са нормалните предприемачи, създали нещо с желание.
  А като останат само заведенията на "нашите хора", чакайте данъци от ДДС

 53. 53 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#50] от "Athanatos":Искам, пица Маргарита в това заведение което си посочил е 7,80лв?!? Така че да, искам други примери?
  —цитат от коментар 51 на Калиманата


  Ами не знам. Последният път като бях там, беше 12. Това беше преди 2 месеца. Става дума за Младост. Бях с приятели, и точно това коментирахме, че цените са нарастнали значително.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 54. 54 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Весело

  До коментар [#51] от "Калиманата":

  Маргаритата 7,80 ама маргаритата 350 грама.
  Другите пици с по-среден грамаж 470-480 грама са в 12 лв - 18 лв.

  Всъщност проблема в софииските пици, и не само, е цена-качество съотношението, просто не се получава. Повечето пици НЕ СА ПИЦИ - а е манджа хвърлена върхо тесто намазано с н'екфи домати. Има няколко места дето се предлага реално пица - но там цената на вечеря за двама с виното горе-долу ви идва на return билетче до Милано/Рим с уизеъра...

 55. 55 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":Да бяха им предложили вместо по малко ДДС - компенсация на разходите за наем, или ако е собствено на данъка , щяха поне реално да видят, кой какъв е / при компенсация за половин наем и целия данък - например ???/
  —цитат от коментар 5 на karabastun


  Откъде толкова акъл при управляващите?! :-)

 56. 56 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Намаляването ДДС за заведенията - безумно, но напълно очаквано от една корумпирана Тиква, решение...

 57. 57 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1919 Весело

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":Да бяха им предложили вместо по малко ДДС - компенсация на разходите за наем, или ако е собствено на данъка , щяха поне реално да видят, кой какъв е / при компенсация за половин наем и целия данък - например ???/
  —цитат от коментар 5 на karabastun

  Всъщност това е най-тънката помощ. Наема може да се вдигне нарочно, целия данък (и таксите дето влизат в него, не само върху приходите) също е цифра, обаче едно намаляване на ДДС е нищо, щото тези крият оборота... Абе вярно че народа си заслужава политиците.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 58. 58 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Всички знаеха, че с намалението на ДДС няма как да паднат ;цените. Това е факт навсякъде. Само популистите Борисов и Симеонов тръбяха обратното и така подлъгаха и клиенти, и самия бранш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK