Заведенията след намалението на ДДС: видимото и невидимото за данъчните

Заведенията след намалението на ДДС: видимото и невидимото за данъчните

© Надежда Чипева, КапиталКогато в началото на лятото след среща в кабинета на премиера Бойко Борисов бе обявено, че ставката на ДДС ще бъде намалена за затворените през март със заповед на здравния министър заведения, публиката са зареди с очакване за по-ниски цени. Причина за това стана не само очевидната логическа връзка, но и популистката реплика на премиера часове по-късно, зад гърба на собствениците на ресторанти, че като се прави отстъпка от 11 пункта в размера на данъка, очаква това да се види и в цените.


На срещата с тях беше казано и друго: че срещу този жест се очаква изсветляване на дейността на заведенията - признание, че това не се е случило дотогава. Изсветляването бе постигнато отново законодателно - като осигурителният доход от 610 бе вдигнат на 800 лв.


Новите условия за собствениците на заведения са валидни от началото на юли. Пет месеца по-късно "Дневник" се опита да провери през данъчната администрация доколко браншът е отговорил на жеста.
От Националната агенция за приходите (НАП) отказаха официален коментар по темата. Информация от източници от ведомството обаче очертава частично картината: очакван спад на приходите от ДДС, но и тенденция към по-малко опити за прикриване, както и ръст при постъпленията от данъка върху дохода и от осигуровките.


Какво се знае


Макар да звучи логично данъчната администрация да разполага с всички данни, които дават отговор на въпроса за поведението на ресторантьорите, в НАП няма достатъчно като обем и надеждност информация по темата, обясниха източници от ведомството. Това се отнася особено за ресторантите, за които сега се прави анализ на риска. Подобни анализи така или иначе представят голямата картина, обединяват целия обем данни, сравняват даден сектор с друг и т. н. Не е известно кога ще е налице подобна информация и дали изобщо някаква част от нея ще е публична.

Това, което може да се каже възоснова на данните за данъчната основа по ДДС е, че тя очаквано рязко спада във времето, когато заведенията не работеха през пролетта, и после постепенно нараства с разгара на лятото.


Ръст в осигурителния доход в бранша


От приходната администрация казват, че от началото на юли, когато влезе в сила 9% ДДС за ресторантите и по-високи официални заплати, е налице ръст в осигурителния доход в бранша, а оттам - и в приходите от данък върху дохода и от осигуровките. "И това се вижда в данните на НАП като един доста подчертан пик върху дохода в точно този бранш от юли", посочват от там. Уточняват, че на приходите от ДДС не влияе само размерът на данъка, но и други фактори, сред които е и спадът в посещението на заведения заради опасенията на част от хората от зараза.


На ДДС се падат около 40% от приходите в бюджета по принцип. При представянето на проекта за 9% ДДС през лятото неофициалните оценки за ефекта от това варираха между 100 и 250 млн лв. по-малко приход от данъка от този бранш. За 2021 г. Министерството на финансите очаква 234 млн. лв. по-малко приходи от ДДС заради намалената ставка за заведенията, храните за бебета и памперси, както и за книги.

Според данните на Министерството на финансите през юли и август приходите от този данък в бюджета са с 22 млн. лв. по-малко спрямо същите месеци на 2019 г., което отразява и спада в оборотите.


Две трети от нощните клубове се стремят да са на тъмно


За разлика от ресторантите, данъчната администрация има анализ на риска за нощните заведения. Последно такъв е правен за 2019 г. и в него се посочва, че щетата от този сегмент е за 11 млн. лв. под формата на дължим, но неплатен данък, като рисковите играчи са около 10 хил. или 73% от всички. Данъчни експерти коментират, че 11 млн. лв. на пръв поглед изглеждат много пари, но са несравнимо по-малко от потенциалните щети от други нарушения, описани в същия анализ - като, например, 400 млн. лв. платени заплати в плик, или сключени трудови договори за 4 часа при реално изработени 14 часа на ден и т. н.


Този анализ и други подобни материали, с които работят данъчните, показват голямата картина. Но проверките на място, които се правят в тези обекти, сочат друго - че се установяват все по-малко нарушения и те са с по-малка стойност. "Тоест, на макрониво изглежда рисковете нарастват, защото мотивацията да криеш независимо от 9-те процента ДДС остава, но статистически погледнато дисциплината изглежда се подобрява", коментират неофициално експерти от данъчната администрация. Посочват, че няма такъв набор от данни, които да дадат категоричен отговор на въпроса как облекченията са променили поведението на собствениците на заведения.


Епидемията повишава риска


Още преди да бъде обявено извънредното положение, с което дойде и заповедта заведенията веднага да затворят, в НАП са направени анализи при три сценария на развитие на заразата.


В тях анализаторите в приходната администрация посочват, че има повишен риск от неспазване на правилата от страна на ресторантите и нощните заведения. Изводът не се базира на рестрикциите спрямо тях, а по-скоро на анализа, който показва, че изменението при приходите им се различава от това при платените данъци, най-общо казано.


Данъчните експерти отчитат, че след обявяването на епидемията се е променило и потребителското поведение, при което хората не ходят толкова често на заведение като преди. Освен това се е променило и поведението на собствениците на заведения, при което те по-гъвкаво взимат решения за персонала си, за това те какво поведение ще имат по спазването на правилата и др.


"На 9% ставка на ДДС може да се гледа едновременно като на по-малко приход от него, но и като по-малко за укриване", коментират данъчни експерти. И напомнят, че за 60 г. история на ДДС в Европа няма намаление на ставката, което да е водело до смъкване на крайната цена.


В данъчната администрация няма оценка за това каква част от бранша е в сивия сектор, няма и достатъчно данни, които да покажат точно коректността на бранша към бюджета.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK