Данъчни особености, които влизат в сила през 2021 г.

Данъчни особености, които влизат в сила през 2021 г.

© Цветелина Белутова, КапиталПрез следващата година влизат в сила данъчни промени, отнасящи се както за фирмите, така и за физическите лица, като част от тях ще се отразят в данъчните декларации, които ще се попълват и подават едва през 2022 г. Разяснения по тези въпроси дават днес експертите на Националната агенция за приходите (НАП).


Отстъпки при ремонт на дома


От 2021 г. влизат в сила облекчения, които важат за ремонтни дейности в жилищата. Те са не за покупката на материали или мебели, а само за положения труд от майсторите. За целта обаче те трябва да издадат документ, ако са фирма, за цената на положения труд. Ако са физически лица, в декларацията ще трябва да присъстват техните данни. Към самата декларация не се прилагат такива документи, но подаващият я трябва да ги пази и представи при проверка от страна на НАП. Размерът на облекчението е до 2 хил. лв. годишно. При съсобственост на жилището отделните собственици могат да си поделят тази сума, като всеки декларира своята част, но пак общата стойност не трябва да надхвърля максимума. Той се приспада от данъчната основа при попълване на декларацията. Това облекчение не може да се ползва от фирми, в търговската дейност на които е включено въпросното жилище. Но ако само адресът по регистрация на фирмата и тази на физическото лице съвпадат, то тогава няма проблем да се ползва облекчението. Имотът трябва да е в България. Важно е да се знае, че сумата може да се приспадне, когато се декларират доходите за 2021 г., тоест ще може да се впише в декларацията през 2022 г.


За отглеждане на дете


След приетите спорни промени от депутатите по предложение на ГЕРБ само за следващата година се предвиждат данъчни отстъпки за отглеждане на дете. Тук също важи правилото, че отстъпката ще се ползва за доходите през 2021 г. Тоест за тези, които подават данъчни декларация - през 2022 г., когато ги попълват, а за тези, които ще ползват помощта през работодателя си, тоест са само на трудов договор и нямат други, в края на 2021 г. И така родителите на 1 дете ще могат да си приспаднат от данъчната основа 4500, на 2 - 9 хил. лв., а на 3 и повече 13 500 лв. Помощта за отглеждане на дете с увреждане е с намаление на данъчната основа с 9 хил. лв. Тоест за отглеждане на 1 дете в семейния бюджет се връщат условно 450 лв. Дали ще са точно толкова зависи все пак колко и какви други доходи се декларират, но това е целта на помощта.
Има случаи, в които целият доход не достига, за да се приспадне от данъчната му основа такава сума. В тези случаи помощта се разпределя между двамата родители, за да може да бъде дадена, обясниха от НАП.


Напомниха, че за доходите през 2020 г., които предстои да се декларират или са изплатени само по трудови договори, важат други размери на помощта за деца, които освен това зависят от дохода на семействата.


Ваучери, застраховки, осигуровки


Ваучерите за храна през 2021 г. ще са до 80 лв. на нает в предприятието. Те заедно с допълнителното доброволно осигуряване и някои застраховки като "Живот" служат за данъчно облекчение, като стойността им се приспада от данъчната основа. От това облекчение обаче могат да се възползват само тези, за които няма влязло в сила към датата на деклариране задължение, което ще се изпълнява принудително. Справка за наличните задължения може да се извади от сайта на НАП и експертите съветват да се пази.


Сроковете за деклариране - с някои промени


За обикновените физически лица срокът за подаване на годишната данъчна декларация за доходите остава непроменен - от 10 януари до 30 април 2021 г. Остава в сила въведеното облекчение, че данъчната администрация служебно попълва данните, които са изпратени от съответния работодател, и хората само трябва да ги проверят и да подадат декларацията по електронен път. Това обаче е възможно през март, когато НАП ще е успяла да обработи данните и да ги попълни. Очаква се тази услуга да се доразвие и за други данъци.


Както и тази година, заради коронакризата се удължава срокът за деклариране и плащане на данъци от еднолични търговци - той е от 1 март до 30 юни. Това е и срокът за корпоративното подоходно облагане.


За 2021 г. бизнесът трябва да определя авансовите вноски по корпоративния данък, като вземе за база 2019 г., а не предходната - тоест 2020 г. Авансови вноски не правят фирмите с нетни приходи до 300 хил. лв. Новоучредените фирми няма да правят авансови вноски - както за годината на учредяването си, така и за следващата я.


Заради затварянето със заповед на здравния министър на два пъти през годината на хазартните зали данък ще е дължим за дните, през които бизнесът е бил отворен през съответното тримесечие. Досега дори да не работят по някаква причина, данъкът е бил дължим.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Смъртта и данъците са сигурни и неизбежни.
  Пауло Куелю

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  *за 1 дете ще могат да си приспаднат от данъчната основа 4500, на 2 - 9 хил. лв., а на 3 и повече 13 500 лв. Помощта за отглеждане на дете с увреждане е с намаление на данъчната основа с 9 хил. лв. Тоест за отглеждане на 1 дете в семейния бюджет се връщат условно 450 лв.* - туй нулите за нищо ги нямате, последно колко от платените/заявени данъци ще се връща? 4500 звучи добре, но колко родители внасят подобен годишен ДОД? 450 е по-реална сума, та ще ве замола да си редактирате текста уточняващо. А ако наистина в закона е записано така, то геболящината е достигнала нова висота.

 3. 3 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Написано си е съвсем ясно приспадат се от данъчната основа 4500,--> до 450 годишно на дете се намалява ДоД

 4. 4 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#2] от "Лелка":

  Данъчната основа е сумата, която се използва за смятането на ДОД - онези прословути 10%. Ако упражняваш свободна професия имаш някакъв процент нормативно признати разходи - в моя случай е 25%. Т.е. ако за 2020 съм получил общо 100 000 лв, данъчната ми основа е 100 000 - 25% от 100 000 = 75 000 лв и трябва да платя 10% от 75 000 лв - т.е. 7 500 лв ДОД.
  Сега ако имам 2 деца ще мога да си намаля тези 75 000 лв с още 9 000 - т.е. данъчната ми основа ще стане 66 000 лв и ще платя 6 600 лв ДОД.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 738 Неутрално

  И колко години трябва да си пазя фактурата от ремонта, за да спестя 200 лева данък?

 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  И колко години трябва да си пазя фактурата от ремонта, за да спестя 200 лева данък?
  —цитат от коментар 6 на Стабилни в мизерията, епизод пореден


  Е, ще спестиш 200 лева, ама преди това ще си внесъл 400 лева ДДС. Голяма далавера и облекчение.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#6] от "Стабилни в мизерията, епизод пореден":

  Май беше 5 години...

 9. 9 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  И колко години трябва да си пазя фактурата от ремонта, за да спестя 200 лева данък?
  —цитат от коментар 6 на Стабилни в мизерията, епизод пореден


  Преди да решиш да обявяваш ремонти и да пазиш фактури провери, дали с ремонта няма да ти се вдигне данъчната оценка на имота, че да получи спестеното с отрицателен знак ... :-)

 10. 10 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#2] от "Лелка":

  Данъчната основа се намалява с 4500 за 1 дете. Те. Ако имате обрагаем доход за годината 20 000 лв. И сте платили 10% данък -2000 лв. Ще намалите основата за обрагане /20 000-4500/=15500лв.
  Данък 10% 1550лв.
  Вие сте внесли 2000 данъчните ви връщат 450лв. Защото дължите към хазната 1550лв.
  Сега ясно ли е.
  Поздрави! Гл данъчен експерт

 11. 11 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Какъв е смисъла от толкова мастило като е ясно,че промяна има ,ама друг път!

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Алабалистика

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2074 Разстроено

  Напълно безсмислена статия.
  Повечето промени са за декларацията през 2022 г.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK