София няма да остане без парно, увери председателят на енергийната комисия

София няма да остане без парно, увери председателят на енергийната комисия

© Надежда Чипева, Капитал"Със сигурност столичани няма да останат без парно. Нито Столична община, нито държавата ще позволят това", каза днес пред БНР председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов, депутат от ГЕРБ. На 23 декември изтече срокът, който "Булгаргаз" даде на "Топлофикация София" да си плати дълга за доставения ѝ газ в размер на над 110 млн. лева.


Николов посочи, че дълговете на "Топлофикация София" към дружества в БЕХ са почти 1 млрд. лева. Той не потвърди, че БЕХ е изкупил и този дълг от 110 млн. лв. на топлофикационното дружество към доставчика на газ.
"Не мога да потвърдя със сигурност, но логиката е нормална... За да може да се осъществи гаранцията пред банките на "Булгаргаз", която е необходимо да се предостави във връзка с азербайджанския газ, който започва да тече от 1 януари 2021 година, БЕХ е направил цесия и за пореден път да изкупи дълга на "Топлофикация София" към "Булгаргаз", за да може той да бъде ликвидна институция, за да могат банките да отпуснат тази гаранция", каза депутатът.


Валентин Николов допълни, че това поредно изкупуване на дълга не решава нищо. По думите му "Топлофикация София" ще стане по-атрактивна и нормална за своите клиенти, когато направи повече когенерации, но за да може да направи тази инвестиции, тя трябва да има средства.
"Евентуалните инвеститори се интересуват повече от горенето на RDF и продажбата му, отколкото да вземат "Топлофикация София". RDF е част от европейските програми и няма как да се печели от този вид дейност поради естеството на тази инвестиция", е мнението на председателя на енергийната комисия.


Николов подчерта, че би било нормално най-големият кредитор БЕХ да влезе във владение поради невъзможност "Топлофикация София" да обслужва дълговете си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK