Презапасяването с храна отмина, но как се промени пазаруването

Кадърът е от началото на април, когато мерките за сигурност образуваха опашки пред магазините.

© Цветелина Белутова, Капитал

Кадърът е от началото на април, когато мерките за сигурност образуваха опашки пред магазините.Когато в средата на март бе обявено извънредното положение в страната, много хора се втурнаха към магазините за храни и започнаха да се запасяват с трайни продукти - брашно, зърнени храни, консерви, тоалетна хартия... Уверенията на търговците, че нищо от това няма опасност да свърши, не помогнаха.


"Станахме свидетели за кратко на засилено пазаруване на основни хранителни продукти, маски и дезинфектанти. Рязко намаля интересът към купуването на храна от топлите витрини в супермаркетите. След като клиентите ни видяха, че няма недостиг на каквито и да било стоки, а в супермаркетите се спазват всички противоепидемични мерки, постепенно започнаха да се връщат към обичайния си ритъм на пазаруване", казват от "Фантастико".


Във веригата отчитат, че през лятото и есента потребителската кошница не се е различавала особено от тази преди пандемията.

"Единствено интересът към почистващите препарати, дезинфектантите и маските продължи и в периода, когато имаше слабо разпространение на вируса. В пълен обем работеха фурните, в които се меси и пече хляб на място в супермаркетите. Може би единствено интересът към ястията от кулинарните щандове не се възстанови напълно, но и те работеха на високи обороти", показват данните на компанията.

Подобно на други търговци и тук отчитат определена промяна в начина на пазаруване, след като ситуацията се успокоява. Новата тенденция е хората да влизат по-рядко в магазините и да пазаруват повече. От пролетта насам средно броят на клиентите, които посещават супермаркетите, е намалял с около 25%. В същото време обаче се е увеличила средната сметка. Например ако сравним октомври 2019 г. с октомври 2020 г., увеличението на средната сметка е с 27%.
Отчитат известен отлив на клиенти в началото на епидемията, когато потребители са избирали малките квартални магазини пред опашките за допускане в супермаркетите. Също се наблюдава и заради "зелените коридори" в следобедните часове - някои клиенти не чакали 16:30 ч., а търсели алтернативен обект, който не е толкова стриктен, отчитат от "Фантастико".

От друга страна, за голяма част от потребителите именно спазването на противоепидемичните мерки е причината да изберат големите супермаркети, смятат те. "Хората свикнаха с тях и ги спазват, вече е почти невъзможно да се види човек без маска в магазина например", казват оттам.

Не смятат обаче, че може да се говори за траен отлив към кварталните магазини, където на зелените коридори не се гледа така строго и не се чака дълго (ако изобщо) за допускане. Освен това отчитат, че зелените коридори са водели до опашки непосредствено след тях от по-млади хора, и то основно в почивните дни.


Нуждата от дистанция принуди много "заклети" офлайн търговци да предлагат доставки и до дома. Във "Фантастико" имат известен опит отпреди години, когато имаха такава съвместна дейност с "Кънвиниънс" АД, по-познат като ebag.bg.


Към момента делът на онлайн продажбите е все още много малък от общия обем продажби, но расте постоянно. Сериозен ръст на онлайн продажбите - около 40%, се наблюдава от средата на месец октомври със задълбочаване на кризата с COVID-19, посочват от веригата, която подобно на други свои колеги от пролетта започна да предлага доставки в партньорство с foodpanda.


Проектът ebag.bg, който стартирахме съвместно с колегите от "Кънвиниънс" АД, ни показа, че истински онлайн магазин е сериозно начинание, което изисква много ресурси. Към настоящия момент ние сме концентрирали усилията си към развитие на физическите магазини, но сме убедени, че ще дойде време, когато ще предложим и възможност за онлайн пазаруване. Това ще стане, когато сме сигурни, че можем да дадем на нашите клиенти качествена услуга и като софтуерно решение, и като логистика, казва от веригата.


Разказват, че от 4 април са започнали доставките чрез логистиката на foodpanda с малък асортимент от топ продукти, който постоянно се разширява. "Сега всичко най-необходимо за домакинството може да се купи по този начин - не само хранителни продукти, но и козметика, битова химия, напитки и други", посочват от "Фантастико". Веригата вече има и втори партньор в доставките до дома - DelivMe.


Поредица на "Дневник" за промените в потреблението през 2020 четете тук, тук, тук и в следващите дни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Аз сън на принципа, око да види, ръка да пипне! Много рядко ще си поръчам хранителни продукти от онлайн търговец! От интернет поръчвам предимно книги и понякога техника. Не смятам че онлайн търговията ще замени нормалния начин на пазаруване! Поне не за тези които имат отношение към храната.

 2. 2 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5629 Неутрално

  В България не е имало презапасяване, като не ни пускаха да излизаме, купувахме за цяла седмица. Имаше си всичко в магазините, нямаше недостиг на тоалетна хартия като в Холандия, например.

 3. 3 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5629 Неутрално

  В България не е имало презапасяване, като не ни пускаха да излизаме, купувахме за цяла седмица. Имаше си всичко в магазините, нямаше недостиг на тоалетна хартия като в Холандия, например.

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  За мен не се е променило. Пазарувам си, както и преди - когато и каквото е нужно.

 5. 5 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 900 Весело

  Ами на много семейства и сега гаражите са им пълни с какво ли не! Кой ще го яде,кога,никой не знае! Тоалетна хартия за цяло поколение!)))))))

 6. 6 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 552 Неутрално

  "Хората свикнаха с тях и ги спазват, вече е почти невъзможно да се види човек без маска в магазина, например"

  Много хора, като мен например, носят маски в магазините за да не създават проблеми на търговеца, който може да бъде глобен или да му затврят обекта ако аз се разхождам без маска.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  "Хората свикнаха с тях и ги спазват, вече е почти невъзможно да се види човек без маска в магазина, например"Много хора, като мен например, носят маски в магазините за да не създават проблеми на търговеца, който може да бъде глобен или да му затврят обекта ако аз се разхождам без маска.
  —цитат от коментар 6 на Nil satis nisi optimum


  Кой те задължава да носиш маска, когато се разхождаш и какво е общото между презапасяването и твоите разходки без маска?

 8. 8 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Ами на много семейства и сега гаражите са им пълни с какво ли не! Кой ще го яде,кога,никой не знае! Тоалетна хартия за цяло поколение!)))))))
  —цитат от коментар 5 на angeles


  Това е в Америка , тук нямаме подобни казуси , е може да има но те са няколко човека луди , а при вас и преди пандемията си ги имаше в голямо количество и филми правеха за тях . https://en.wikipedia.org/wiki/Survivalism

 9. 9 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 900 Весело

  До коментар [#8] от "Kalinoff Ivan": Чакат дум дей!))))))) От 350 милиона,няма как да няма една камара ненормални!))))

 10. 10 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#1] от "Калиманата":

  В България е неразвита все още електроната търговия на храни и не е толкова удобно , но във Велибритания веригите работят добре и няма никакъв проблем да си поръчваш по интернет , дали ще отидеш на крак или ще ти я докарат до вас е все тая и то уговерен час /запазен слот и и дват точно ... Единствено за свежи плодове и зеленчуци , пресни месо и риба има резон да отидеш и да видиш , но за всичко останало няма никаква причина да се ходи да се гледа и да се пипа до магазина.

 11. 11 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Противоепидемичните мерки никога не са блили чсред критериите ми за избор на магазин,не познавм и някого ,за който са.Не съм променил нищо в навиците си,освен необходимото за съобразяване с мерките,доколкото да не понеса санкция или предизвикам санкция за друг.

 12. 12 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#9] от "angeles":

  Абе луда работа , зареждат се с тонове ненужна храна за години напред... Не мисля , че на човек му е нужно това , 2-3 пистолета с 2-3 пушки /карабини и няколко хиляди патрона амуниции са напълно достатъччни като пдготовка за тежки времена , а като храна не е нужно презапасяване , магазините няма да се опранят от един ден, тъя може да бъде купена при първите признаци .

 13. 13 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#1] от "Калиманата":

  Хубаво, но какво му “пипате” на едно кисело мляко, или хляб, или пакетирано сирене, бутилка олио, сапун.... ??

  Това са стандартизирани продукти (както и много други), които просто си взимате и слагате в количката. Дали го правите в магазина или у дома пред компютъра - няма никакво значение.

 14. 14 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тsonkooo":

  До коментар [#5] от "angeles":

  До коментар [#8] от "Kalinoff Ivan":

  В България може би нямаше МАСОВО презапасяване, но имаше хора, които се запасяваха. Кой колкото може, особено в средата на месец март 2020. Това тягостно ровене по магазините съм го виждал с очите си...

  Иначе масово презапасяване няма как да се случи, защото масовият българин няма пари да се презапасява + няма място, където да го съхранява. А големината на сметките се обяснява и с това, че един пазаруващ често купува за повече от едно домакинство.

 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2127 Весело

  До коментар [#5] от "angeles":

  По нашенско има няколко онлайн търговци на храна (доставка до 90 минути, мин обем на поръчката около 30 евро), които при първата вълна март месец почти колабираха от претоварване. При втората вълна веднага въведоха ограничение на брой поръчки от един клиент на ден, брой артикули и тегло. Оказа се, че март месец някои клиенти са изтерясали и имали поръчки по няколко тона (най голямата 7тона ...), които трябва да доставят в градска среда до жилище ....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#12] от "Kalinoff Ivan": За оръжието съм съгласен,отдавна сън надхвърлил лимита който сте посочил.)))) При мен и при колегата “Даскал”,се явява малко като хоби,но за стотици килограми храна.......! Трябва да има някакъв запас,но при някои е лудост!

 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1000 Весело

  Аз смятам да копая землянка и да се запасявам с храна. Ориз, боб... за 2 години поне.
  😁

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1000 Любопитно

  Имаше един убиец от врачанско, дето се кри в Балкаба, в някаква пещера. Изчислил, че една пчелна пита мед съдържа достатъчно калории за да оцелее месец. Но го бяха хванали точно по това, че разбутал някакви кошери. 😁

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5629 Неутрално

  До коментар [#14] от "911":

  Винаги има такива, по време на войната също се презапасяваха, че идвал краят на света, Ванга казала. Не са толкова много, щом не се почувства недостиг на нищо.

 20. 20 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5629 Неутрално
 21. 21 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#10] от "Kalinoff Ivan":

  Да ти кажа, точно свежеста на продуктите ме притеснява, друго си е ти да си избереш! Иначе да, за нехранителни продукти съм съгласен.

 22. 22 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1871 Любопитно

  До коментар [#9] от "angeles":Абе луда работа , зареждат се с тонове ненужна храна за години напред... Не мисля , че на човек му е нужно това , 2-3 пистолета с 2-3 пушки /карабини и няколко хиляди патрона амуниции са напълно достатъччни като пдготовка за тежки времена , а като храна не е нужно презапасяване , магазините няма да се опранят от един ден, тъя може да бъде купена при първите признаци .
  —цитат от коментар 12 на Kalinoff Ivan


  То и морето е до колене... Който има акъл, има и адекватни резерви, който няма или няма резерви или се е затрупал. Аз да те лъжа, ама в доста държави по цял свят (като почнеш от далечна Япония, през някои "бели европейски държави" та до заливаните и бурни територии из САЩ), има такива едни неща, като "резерви за извънредни ситуации". Някои дори имат копия на документите си, ей така — като стане сакатлък да не ходят после по инстиуции залудо.
  Аз лично, не бих разчитал на българските магазини да се справят в трудна ситуация, щото досега сме нямали такива ситуации и не са го репетирали. Просто в България липсват крайни катаклизми и не сме подготвени да реагираме адекватно. За справка, у японско като ги удари цунамито, якудза реагираха мигновено и адекватно с доставки на помощи а у нас им трябваш месеци да измислят схемите с 60/40. Коренна разлика в посоката и времето за реакция.
  Та не ми говори да разчитам на някой, дето никога не е правил нещо, да го направи правилно и обилно под стрес и недоимък.
  Виж ресторантите, колко време им трябва, за да се възползват от най-бързия и масов интернет в България...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 23. 23 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#13] от "911":
  Ръка да пипне е просто израз! За мен е важно зеленчуци, плодове, месо и др. да са пресни и свежи! Не съм убеден че при оналйн доставка това всеки път ще е така. По-склонен съм да пазарувам такива продукти от някой ферми които правят доставки, имам им по-голямо доверие от веригите! Всеки сам избира!

 24. 24 Профил на marksman
  marksman
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#13] от "911":

  Е ,чак пък едно и също. Входни врати, банкомати, колички, торбички и ВРЕМЕ.

  ?Ало телевизиите колко мъртви ви трябват за реклама ЕКСКЛУЗИВНО или БУКВАЛНО
 25. 25 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 559 Любопитно

  Защо платените реклами не се обозначават , за мен това си е платена статия на Фантастико. Няма лошо, но не е кирекно начина на пускане. Ако е изследване по въпросната тема, то би следвало да се вземе мнението на няколко вериги, с не на една и подробно да се обяснява как се пазарува при тях на място и онлайн.
  П.П. Рядко чета статиите ви, още повече докрай и бях шокирана от скритата реклама в тая, сигурно не е за сефте. Бъдете коректни към читателите. Печелете от реклама, но по правилния начин

 26. 26 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Единственото, което ти трябва по време на кршза е оръжие и муниции. Ако имаш оръжие, ще имаш и всичко останало. И трудно ще ти вземат това, което имаш.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 27. 27 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#21] от "Калиманата":

  Ориз , зехтин , олио , дори картофи в Англия /там са едни и същи всяка партида, а не като тук квито дойдат/ , млечни продукти и тн, абе аз дори и маанаджия за стоките 90 процента от това , което купувам няма никакъв проблем да се поръча и по интернет , стига доставчика да е коректен, да не чисти стара и застояла стока .... Аз вече по принцип рядко купувам нови неща , които да не съм пробвал , и затова не ми е проблем , че ще го поръчам по интернет без да го вида на живо . Съмнявам се скоро живият контакт при пазаруването на храни да отпадне , но със сигурност голяма част дори по голямата от стоките , които се пазарят в магазина ще минат в онлайн режим.

 28. 28 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Аз не се презапасявам, само на младо пичешко изкарвам два месеца поне!

 29. 29 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#14] от "911":

  Аз катообявиха извънредното положение веднага купих тютюн за над месец и алкохол и и от доста храна за кучката и котарака..Просто при криза за това не може да се разìта на помощ и съдействие дълго време,а и точно тези неща от вида който харесваме се продават в специализирани магазини,за които не беше ясно,дали няма да ги затворят.И подържам револвираща наличност от за месец и половина ,два,'заема един шкаф не е проблем.'

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7809 Неутрално

  Не могат да забравят Лукановата зима.

 31. 31 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  А дали пренасят всички промоции онлайн? Поне един голям търговец, който има редовно 2-за-1 и подобни във физическите си магазини, не го предлага за онлайн доставките. Имаше и интересна тенденция на черния петък или кой както го нарича, почти да няма намаления тази година, заради намалялата конкуренция.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 32. 32 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Аз, като жена, която готви всеки ден или през ден, мога да кажа, че последната година осезаемо започнах да пазарувам само от промоции или от стокови борси. По икономически причини. Установих, че така спестявам солидна сума пари. За целта имам иден килер у нас и фризер.
  Преди ходех и през ден до магазина.
  Установих, че е много по-удобно всичко да ти е под ръка, а и харча няколкостотин лева по-малко за боклуци или ненужни неща. Най-голямото спестяване е от виното. Взехме си домашно, направо се чудя как до сега съм давала такива пари...
  Със сигурност това няма да го променя, дори да си възстановя доходите.

  Любовта ще спаси света!!!
 33. 33 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  До коментар [#26] от "Darcas":

  мхм. ако другите нямат оръжие също. и не са по-точни...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 34. 34 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#13] от "911":

  До коментар [#1] от "Калиманата": Хубаво, но какво му “пипате” на едно кисело мляко, или хляб, или пакетирано сирене, бутилка олио, сапун.... ??
  —цитат от коментар 13 на 911


  Най-вече срокът на годност. В много супермаркети съм виждал продукти с изтекъл срок, без значение дали веригите са дискаунтъри или "нормални".
  И при това си личи, че е нарочно – в Била например съм виждал нарязан кашкавал завит в стреч фолио на който си личи как е обрязван по ръбовете, очевидно е бил мухлясал. Виждал съм мляко с изтекъл срок, сложено най-отпред на рафта, а зад него наредена прясна стока. В Кауфланд съм виждал колбаси с изтекъл срок. В Карфур навремето съм виждал силно мухлясал кашкавал (е, вярно – беше в края, когато съвсем бяха закъсали).
  А може и да не е изтекъл, но да изтече преди да успееш да го изядеш. Преди 2-3 седмици в Била продаваха пакетирано сирене 800 гр. намалено на половин цена, но като погледнеш се оказва, че срокът му изтича след 1-2 дни. А това е продукт, на който обикновено при пакетиране му се определя 5-6 месеца срок. Някои производители пишат даже 1 година (примерно Хаджийски). Значи е ужасно стар.

  И въобще в супермаркетите има безброй неща за гледане, дори по празниците, когато оборотът е по-голям – яйца и кори за баница складирани на топло между рафтовете, кайма и месо с маркиран срок след 6 дни, но вече посивели, буркани с надути капачки...

  Това са стандартизирани продукти (както и много други)...
  —цитат от коментар 13 на 911


  Нищо подобно.
  Обикновеният хляб може да е горе-долу нормален, а може да е жилав като ластик (за безбройните други видове пък да не говорим).
  Вакуумираното сирене може да е меко и мазно или твърдо и по-сухо, а се води един и същ вид – бяло, саламурено от краве мляко.
  Царевичното олио може да е по-светло и по-тъмно, защото може да е първа, втора... емнайста преса. Зехтините също, а много от тях даже изобщо не може да се нарекат зехтин и на някои започнаха да пишат "маслинено масло".
  Бобът и лещата може да са едри, средни и дребни, което на снимка невинаги можеш да прецениш. Лещата от някои марки може даже да е начупена.
  Млените домати в консерва или бутилка може да са гъсти, а може да са и по-редки от боза.
  Каймата по БДС, може изобщо да не е по БДС. Съвсем наскоро разсеяно и импулсивно купих подобен боклук от Лидл, без да обърна внимание, че е твърде светла. Оказа се мазна каша с твърде малко месо в нея.

  Чувалите за боклук може да са здрави и плътни, но може да са тънки и полупрозрачни.
  Тоалетната и домакинската хартия... при тях има един куп номера. Може да е широка или по-тясна. Може да е плътно или хлабаво навита. Може да е навита на по-тясна или по-широка тръба и на практика единица метраж на уж евтината хартия може да излезе с по-висока цена от уж по-скъпата. Но ще свърши по-бързо.

  И изобщо ако не познаваш дадена марка, лесно можеш да се набуташ при онлайн пазаруване. Още повече различните онлайн супермаркети имат различна граница в заплащането на доставките. При Ранди безплатната доставка е за поръчки над 25 лв, при Shop24 е 80 лв, при Ebag и Superbag e 100 лв. Отделно някои от тях имат допълнителна такса, ако живееш в синя/зелена зона. Тоест, ако домакинството ти е малко няма как да зареждаш големи обеми. Но пък от друга страна се стремиш да минимизираш разходите, защото и без това вече се набутваш заради инфлацията покрай пандемията. Но тогава само 1 от 4-те големи електронни магазина (за София) горе-долу става, и то само за малка част от храната и консумативите.

 35. 35 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 594 Неутрално

  и тоалетна хартия вече не се купува за месеци напред, нали

 36. 36 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  До коментар [#25] от "inatlivka":

  "бях шокирана от скритата реклама в тая, сигурно не е за сефте."

  И на мен ми се доповръща от това, но доблестта ме кара да споделя (аз ежедневно чета Дневник), че такива свинщини са изключения. И все пак, Дневник, засрамете се. С такива статии ще се наредите в редиците на свинските медии.

 37. 37 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  До коментар [#32] от "hope":

  "Най-голямото спестяване е от виното. Взехме си домашно, направо се чудя как до сега съм давала такива пари..."

  Публично си признавате, че сте спестили голяма сума от данъци и акцизи. Браво! В друга държава за такова нещо най-малкото е солена (много солена) глоба. А във Вашия случай с това признание може и до съд да стигнете, защото сте била наясно какво точно правите. Аз лично ракия не понасям, но търговията с безакцизни ракия и вино си е традиционна в България. Ама поне не се хвалете публично, че е криминализирано това Ви действие.

 38. 38 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Всичко е преминало нормално и радва факта, че хората са се отнесли без паника, отговорно и разумно към ситуацията. Леко съм учуден, но това е добра новина. Някои вериги също се отнесоха отговорно, като инвестираха в хигиена и за клиентите, което в крайна сметка им се облагодари с повече оборот.

 39. 39 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  До коментар [#37] от "George Svinarov":

  > че е криминализирано това Ви действие.

  Верно ли е криминализирано ?

  Съседа прави две бурета с вино всяка година.

  Тази година ми подарява 5 литра вино за празниците, аз му давам 20 лева да купи нещо на жената - и заради тази 'транзакция' той трябва да лежи в затвора ?

  કટાક્ષ
 40. 40 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1871 Весело

  До коментар [#37] от "George Svinarov":
  В тази ваша "друга държава" само по голи "самопризнания" ли раздават присъди, или все пак съда изисква някакви факти? Питам за един приятел...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 41. 41 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#39] от "Ан Он":

  Така описано (с двайсетачката в брой), ако има доказателство е "с двата крака у кереча". Ако обаче опукате и двете бурета вино на маса, няма проблем...
  Абе научете как да заобикаляте елегантно законите, що все "направо през просото"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK