Държавата е събрала 32 млрд. от данъци, фискалният резерв е 12.6 млрд. лв.

Държавата е събрала 32 млрд. от данъци, фискалният резерв е 12.6 млрд. лв.

© Велко АнгеловНа база на данните от месечните отчети за касово изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет приходите, помощите и даренията по Консолидираната фискална програма (КФП) към ноември 2020 г. са в размер на близо 40 млн. лв., или 91.3% от годишните разчети, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите.


Съпоставени със същия период на предходната година, те намаляват номинално със 155 млн. лв. При данъчните и неданъчните приходи се наблюдава спад с 592 млн. лв. (1.6%), а постъпленията от помощи и дарения (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) са повече с 437 млн. лв. (22.2 %), сравнени с периода януари - ноември 2019 г.


Общата сума на данъчните постъпления, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на 32 млн. лв., което представлява 91.8% от планираните за годината данъчни приходи. Приходите от преки данъци са в размер на малко повече от 5.6 млн. лв., или 85.9% от предвидените в разчетите за годината. Постъпленията от косвени данъци са малко повече от 15 млн. лв. (93.8% от разчетите за годината), като приходите от ДДС са в размер на 10 млн. лв. (94.7% от планираните), от акцизи възлизат на 5 млн. лв. (91.8% от разчета), а тези от мита са в размер на 192 млн. лв. (102.4% спрямо годишните разчети). Постъпленията от други данъци (включително имуществени и др. данъци по ЗКПО) са в размер на 1 млн. лв., или 92.3% изпълнение на годишните разчети. Приходите от социални и здравноосигурителни вноски са близо 10 млн. лв., което представлява 92.1% от разчетените за годината.
Неданъчните приходи са в размер на 5 млн. лв., което представлява 89.3% от годишните разчети, а приходите от помощи и дарения са в размер на 2.4 млн. лева.


Разходите по КФП (включително вноската на България в бюджета на ЕС) към ноември 2020 г. възлизат на близо 40 млн. лв., което е 81.9% от годишните разчети. За сравнение, разходите по КФП към ноември 2019 г. бяха в размер на 38 млн. лева. Извършените по-високи разходи са свързани с прилагането на социално-икономическите мерки за минимизиране на ефектите от кризата, в т.ч. плащания по мярка 60/40, изплащане на месечни добавки в размер на 50 лева към пенсиите на всички пенсионери за месеците от август до ноември 2020 г., плащания към земеделските стопани, както и други разходи по одобрените мерки, се казва в съобщението.


При съпоставката на капиталовите разходи със същия период на предходната година следва да се има предвид ефектът от извършените разходи през 2019 г. по реализирането на проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските ВВС, които са с еднократен характер, се казва в съобщението. Номинално нарастване в сравнение със същия период на миналата година има при социалните плащания, разходите за персонал, разходите за субсидии и други, където са отчетени основната част от разходите, свързани със социално-икономическите мерки за борба с пандемията, отчита Министерството на финансите.


Нелихвените разходи са в размер на 38 млн. лв., което представлява 82.2% от годишните разчети. Текущите нелихвени разходи към ноември 2020 г. са в размер на 34 млн. лв., капиталовите разходи (включително нетният прираст на държавния резерв) възлизат на около 3 млн. лева. Предоставените текущи и капиталови трансфери за чужбина са в размер на 39 млн. лева. Лихвените плащания са в размер на 583 млн. лв., или 80.4% от планираните за 2020 г.


Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 30 ноември 2020 г. от централния бюджет, възлиза на близо 1.2 млн. лв.


Бюджетното салдо по КФП на касова основа към 30 ноември 2020 г. е отрицателно в размер на 213.7 млн. лв. (0.2% от прогнозния БВП) и се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 255.8 млн. лв. и превишение на приходите над разходите по европейските средства в размер на 42.1 млн. лева.


Размерът на фискалния резерв към 30 ноември 2020 г. е 12.6 млрд. лв., в това число 12.3 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0.3 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Има,не като да няма!
  бсп-то затова си е наточило редките зъбки,ще му се да разкости както винаги е правило когато е на власт!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 584 Неутрално

  7,5% спад, което не е толкова зле на общия фон, но до възстановяване ще трябва поне толкова време, колкото слизаме...

 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Весело

  Значи има още за Фърляне от прозорците на Жипката😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  До коментар [#3] от "m_style":

  Повече време!Най-малкото, защото Черноморието е много силно зависимо от туризма , а последният няма да се възстанови за година или две/ около 11 % от БВП-то е от туристически услуги/!

 6. 6 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  T.e. събрани са данъци, които са с 50% повече от Държавния бюджет. А защо тогава се наложи последният да бъде коригиран два пъти и да се взима допълнителен заем!?

 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  До коментар [#1] от "АмброзСП":

  Който и да дойде на власт ще краде!Важното е да не се краде толкова много/ да не се изкривява абсурдно икономиката/ като ГЕРБ/ДПС!Десет години ГЕРБ на власт и 30% по-нисък БВП на глава от населението от съседна Румъния!За съжаление България е "опашкарят" на ЕС!

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Любопитно

  До коментар [#4] от "padrino":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Има и олигарсите чакат с нетърпение тази "лесна плячка"!

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivanpopov":

  За да може да се хвърлят от жипката едни милиони за "наши хора"!

 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Любопитно

  T.e. събрани са данъци, които са с 50% повече от Държавния бюджет. А защо тогава се наложи последният да бъде коригиран два пъти и да се взима допълнителен заем!?
  —цитат от коментар 6 на ivanpopov


  Ти задаваш въпроси на които ниКОЙ не иска да отговаря....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 223 Весело

  Значи има още за Фърляне от прозорците на Жипката😂
  —цитат от коментар 4 на padrino


  Спукана ви е работата!

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Любопитно

  До коментар [#10] от "padrino":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  НИКОЙ не иска да отговори , защото не му "изнася"!

 13. 13 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#1] от "АмброзСП":Който и да дойде на власт ще краде!Важното е да не се краде толкова много/ да не се изкривява абсурдно икономиката/ като ГЕРБ/ДПС!Десет години ГЕРБ на власт и 30% по-нисък БВП на глава от населението от съседна Румъния!За съжаление България е "опашкарят" на ЕС!
  —цитат от коментар 7 на bat_plamen


  Ние сме "опащкарят" вярно,НО имаме Шаренкова,Малинов,Сидеров,Костя К,Румен Петков,Румен Радев и още незнайни за нас "другари на "братушките".Всички те работят по един или друг начин да се отдалечим,да забавим темпотоТе не се борят за доброто на България,те се грижат за комфорта на Русия на наша територия!И понеже даваш пример с Румъния,там такива вече не виреят!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Весело

  До коментар [#10] от "padrino":++++++++++++++++++++++++++++++++++++НИКОЙ не иска да отговори , защото не му "изнася"!
  —цитат от коментар 12 на bat_plamen


  Е как да му изнася? Ако си отвори зурлата да даде само един откровен отговор Бай Ставри ще го приюти на секундата за поне 20 години 😂😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#13] от "АмброзСП":

  Имаме 30% черна икономика и 15 милиарда сива. Затова реално румънците и не само те изглеждат на живо по-бедни от нас.

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  Предлагам евроатлантикът Борисов да похарчи тези почти 13 милиарда в резерва за руска АЕЦ (Белене), да плати на руски фирми за удълбочаването на канала към частното пристанище на шефа му Доган! Може да построи и още един банкянски пАток, за да може Сърбия да получава руски газ на по-тиски цени от тези за България! Евроатлантик е Бац€, ей!

 17. 17 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2010 Весело

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  Чак пък румънците да изглеждат по-бедни от нас...

 18. 18 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#5] от "bat_plamen":
  При туризма възстановяване означава възстановяване на обороти и печалби в един момент. Това, което е пропуснато по време на кризата няма как да се наваксва - нереализирани нощувки, консумация, транспорт...

 19. 19 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Добрите макроикономически данни са благодарение на изцяло външни фактори.
  Първо благодарение на Европа руснаците ни свалиха цената на газта с 40% и второ поради пандемията и неразбориите м/у Русия и Саудитска Арабия цената на петрола пролетта се срина. България изключително много зависи от скъпия руски газ и петрол и дори и малки флуктоации в цената (в допълнение към топлата зима) оказва моментално влияние върху икономиката ни като цяло. Говорим за поне няколко милиарда лева които изтичат ежегодно към руснаците. Те затова хвърлят толкова усилия за да саботират интерконектора с Гърция.

 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5844 Весело

  До коментар [#6] от "ivanpopov":

  За да има "мазнинка". И за да не се сбъднат мрачните пророчества, че новият бюджет бил бюджет на разорението и бил нещо като "след нас и потоп".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  [quote#11:"Емил Добрев"][/quote]

  Работата е спукана на всички ни, ако това ОПГ продължи да управлява!
  И понеже някои ще побързат да кажат "Аааа, значи искате БСП", ще кажа, че ако някой не е разбрал нас НИ УПРАВЛЯВАТ социалисти-милиционери в едно с институции бухалки и обръчи от олигарски. Ако някой от олигарсите спре даслушка, заминава в ареста или в Дубай. Цялата схема е много по-проста, отколкото замаскировката й :)

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Любопитно

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  Стига глупости, бе градски!Румънците имат по-високи реални заплати/минималната я направиха около 500 евра бруто/ и по-високи реални пенсии!И имат по-ниско ДДС върху храните!При условия , че статистиката е една / по евро стандартите / няма как да има лъжа и измама!

 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  До коментар [#17] от "plamen_b":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Имат с около 300о ера по-високо БВП на глава от населението и това е показател , че са по-добре!

 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1769 Весело

  T.e. събрани са данъци, които са с 50% повече от Държавния бюджет. А защо тогава се наложи последният да бъде коригиран два пъти и да се взима допълнителен заем!?
  —цитат от коментар 6 на ivanpopov


  Щото кредиторите дават по некой лев, та да им вземем кинтите на заем. Питай Жан Виденов да ти обясни, кога кредиторите отпускат такива заеми на държавите, хем при световна пандемия... Като ти отговори, върви питай Путин, как се пласират ДЦК на 100% и кредиторите да питат за още. Опс, той няма как да ти отговори, трябва да питаш някой в Япония...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 27. 27 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1167 Разстроено

  Това че журналистите не разбират от Проценти, милиарди и милиони и ги бъркат е ясно отдавна!
  Но пък Дневник да публикува статия пълна със млн. вместо млрд. - не ми говори добре за уважавана, инкономически добра медия!

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  T.e. събрани са данъци, които са с 50% повече от Държавния бюджет. А защо тогава се наложи последният да бъде коригиран два пъти и да се взима допълнителен заем!?
  —цитат от коментар 6 на ivanpopov


  Защото така е по-либерално и колкото по-зле са държавата,фирмите и домакинствата които влизат в дългове - толкова по-добре за ЦК на Либерастите и банкстерския модел!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Боко най умее , да се хвали и да лъже. Къде е Ананиев да ни прочете някое писмо от Европа, как сме супер. Утре , като излязат експертите, ще излезе, че изобщо не е така.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#24] от "bat_plamen":

  Ти живееш в реалност отпреди 2 години.
  А това със черните и сивите доходи е факт и е видно.
  Аз не виждам защо според тебе трябва да съм оптимист идиот и да лъжа патриотично. Напротив аз съм най-критичен, но и пиша това, което виждам.
  Само, че Румъния от 1997 година има по-висок БВП на глава от населението. Тази година обаче можем да се поизравним.

 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  До коментар [#24] от "bat_plamen":Ти живееш в реалност отпреди 2 години. А това със черните и сивите доходи е факт и е видно. Аз не виждам защо според тебе трябва да съм оптимист идиот и да лъжа патриотично. Напротив аз съм най-критичен, но и пиша това, което виждам.Само, че Румъния от 1997 година има по-висок БВП на глава от населението. Тази година обаче можем да се поизравним.
  —цитат от коментар 31 на Да вярваме на истината


  Нещо пак си в грешка в Румуния от доста време най-често взиманите заплати са над 1000евро!
  Истината е проста и тя е ,че НАП и Мин.Фин . яко дерат кожи за да прибират данъци от бедните, болните и несъстоятелните а после герберугите разпределят данъците,евро пари и заеми , с тях хрантутят маститите бенефициенти на ЗНИ,кърлежите към бюджета и обикновените нищо правещи чиновничета!
  Вече доста гладни и бездомни има по улиците добре ,че е топла зимата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Тази новина хич не ме радва. Понеже съм един от около 2-та млн. , които плащат данъци. С нашите пари се хрантути съдебна власт и държавни чиновници, които не си вршат работата. Хрантутят се политици, дето ни крадат.
  Почвам за завиждам на десятъка, който са плащали през средновековието.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Любопитно

  До коментар [#31] от "Да вярваме на истината":

  Аз живея в реалността!Кажи и градски какви са заплатите средно за Габрово и региона и после ми обясни защо нашият регион се обезлюдява стремглаво?!Знаеш ли колко точно деца се раждат в цялата Габровска Област за една година................?!Драсни ми , ако знаеш .......аз лично го знам от "първа ръка"!Същото сгромолясване има на национално ниво!Хората емигрират и все по-малко раждат , а България се 'топи" стремглаво!И после ми говори , че не "съм в час"!

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Като цяло бива, сега като почнат да излизат данните на Южна Европа, Германия и някои още 2-3 там около тях - ще видите за какви спадове става въпрос. Сега те ще се покриват с дългове, дето после ще трябва да се връщат.

  Така че са на един завой разстояние да скъсим разликите в стандарта със Запада.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivanpopov":

  Не знаеш ли, че с новите заеми, с много по-ниска, а някои дори и с отрицателна лихва, се погасяват стари.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 39. 39 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":


  До коментар [#13] от "АмброзСП":Имаме 30% черна икономика и 15 милиарда сива. Затова реално румънците и не само те изглеждат на живо по-бедни от нас.
  —цитат от коментар 15 на Да вярваме на истината


  Ама тази наша черна - сива икономика сега ли се появи? Щото преди ерата Борисов бяхме преди румънците.

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Весело

  До коментар [#27] от "Peacock":

  “Но пък Дневник да публикува статия пълна със млн. вместо млрд. ”

  Тук таме са налучкали милиард с милиард и милион с милион, но “Да вярваме на истината” как с 40 млн. лв приходи сме платили 1.2 млрд. лв. европейска вноска и сме вдигнали “консолидирания” фискален резерв с 5 млрд. лв. Сигурно в “консолидацията” влизат и “частните” пари на задължителни и доброволни пенсионни фондове, както и парите от специални фондове - Сребърен, защита на влоговете, застрахователните резерви.

 41. 41 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Любопитно

  До коментар [#33] от "Не чукам Рада Дълбоката":

  Работя в сферата на логистиката!Само късогледи хора могат да си мислят, че всички навън работят във фермите!

 42. 42 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  До коментар [#37] от "Не чукам Рада Дълбоката":

  Виж статистиката за последните години и виж тази, която ще излезе за тази година!Навсякъде спад на раждаемостта, освен в прехвалената София!И непрекъснат спад на населението в трудоспособна възраст у нас-това са фактите!

 43. 43 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5156 Неутрално
 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Весело

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  “Имаме 30% черна икономика и 15 милиарда сива. ”

  Това от Космоса ли го взе, където 30% е тъмна енергия и 15 милиарда “тъмна материя”?
  А румънците изглеждат бедни, защото не мрат като нас - втори в Европа след Латвия с 15.5 промила смъртност. Не е ли при висока смъртност да има богати наследства и народ от наследници, давещ се в охолство!? Ей за това е високата смъртност - давят се (и удрят с мерцедеси, БМВ-та, ламборджинита и Мазерати-та).

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Весело

  До коментар [#37] от "Не чукам Рада Дълбоката":

  “Емигрира, на баба ти трътката. Все повече хора се връщат в България и все повече раждат тук “

  Да са живи и здрави завръщащите се гастарбайтери с Ковид, та ражданията им да осигури стабилен ръст на отрицателния прираст - от 5 промила при “дръгалефския циганин” на 9 промила при банкянската мутра.
  “- за разлика от времената на дръгалефския циганин, когато прогони два милиона навън, “
  Знаех си аз, че Иван Костов е наблегнал в математическото си обучение само на пространството на Лобачевски - да изгониш два милиона от осем милионно население, а броят на избирателите да остане константа от 6.5 млн. души за 20 години става само в не Евклидово пространство. Това е и основното доказателство, че Земята не е плоска (Евклодово геометрична), а имагинерна ... като прост ГЕРБ-ер, права се на по-луд от Баце.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Проблемът с раждаемостта е навсякъде такъв в Развития Свят.

  А Южна Корея направо цепи с нещо от сорта на 1.28 или 1.18 според други източници - демек на 1 жена се падат 1.28 деца. Ние барем сме на 1.5 някъде. Япония и Запада са горе долу на същите нива.

  Само че да кажем, че нямат голяма изходяща миграция.

  А па Запада има много входяща миграция. Аре от Източна Европа бива, ама от Третия Свят - освен да харчат помощи файда никаква.

 49. 49 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  А иначе обезлюдяването си е факт.

  Но па погледнато от положителна гледна точка произвеждаме все повече и повече с все по-малко хора. Демек БВП на калпак се качва с добри темпове хем заради по-голямото производство, хем заради по-малкото на брой калпаци. :)

 50. 50 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#44] от "wanderer":

  Какво общо има смъртността?!
  Измират в момента в България поколения със 150 000 раждаемост, а се раждат 65 000 деца. Значи трябва механично да си увеличим населението. Като Гърция и Унгария.
  И никъде никой не прави политика. Само сивите болшевики.
  Даже Курнела се спря.

 51. 51 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1696 Весело

  "....приходите, помощите и даренията по Консолидираната фискална програма (КФП) към ноември 2020 г. са в размер на близо 40 млн. лв."

  Вече почти цял работен ден тази илюстрация на компетентността на корифеите виси в началото на статията и сред тях, както и сред също толкова компетентните му тролове във форума няма кой да стопли, че сумата не може да бъде 40 милиона лева.
  Да не говорим за последващата бъркотия с милионите по различни пера и направления, щото дори Красен Станчев не може да обясни, как при КФП от 40 милиона може да се получи намаление само по едно перо с 592 млн., което е 1.6 % от ... не знам какво си!
  Общо взето, цялата тази трагикомедия с числата и процентите си е една блестяща реклама на ..."Дневник"- в цялата му обективност и компетентност..

 52. 52 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  Ти ходил ли си в Румъния скоро? Че и пътищата в полето са им асфалтирани... А какви палати се строят на всякъде от където минах ти е бедна фантазията.

 53. 53 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#23] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Изглежда доста елементарно подхождате в разчитането на чуждото мнение.
  Никъде не казах, че се задава хиперинфлация или финансов колапс. Това няма как да стане, най-малкото защото правителството ни е лишено от монетарна политика заради системата на валутен съвет (т.нар. "валутен борд").

  Достатъчно е обаче да продължи изкривяването на икономиката и пазарните механизми, които и без друго са доста крехки. Превземането на институциите, мегаломанските проекти, където изтичат милиарди в полза на чужди държавни интереси, но усвоявани обилно от близки до властта фирми, потушаването на независимите медии и т.н. и т.н.-предостатъчно условия да ни е "спукана работата" за нормално бъдеще в европейска уж-страна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK