Има ли полза от постановлението, което скара веригите и земеделския министър

Има ли полза от постановлението, което скара веригите и земеделския министър

© Велко АнгеловТърговските вериги и Министерството на земеделието имат различни оценки за ефекта от постановлението на правителството, с което търговците бяха задължени да отделят специални площи за местни регионални храни. Това се вижда от коментарите им пред "Дневник", но и от двете страни отчитат, че веригите са се сдобили с над 300 нови доставчици - български производители, чиито продукти могат да се намерят вече по рафтовете на магазините, които упражняват така наречената модерна търговия.


Постановлението на правителството бе прието по инициатива на земеделския министър малко след въвеждането на извънредното положение заради коронавируса в средата на март. Целта му бе в условията на забрана да работят дори откритите пазари и при нарушени международни доставки да се осигури пазар за продукцията на малките производители. Конкретните текстове не просто ядосаха веригите, но и се стигна до тежки обвинения в лобизъм по адрес на земеделския министър. Последваха нов кръг разговори и леки промени в постановлението, а след това темата отшумя с едно изключение - и Брюксел възрази срещу документа. (Повече за напрежението около постановлението четете тук, тук и тук).


Междувременно по своя инициатива и без да са задължени от постановление на правителството търговските вериги обявиха в първите дни от новата година, че на доброволен принцип и според спецификата на бизнес моделите си ще привличат още български доставчици.
Какво се случи междувременно


"Човек, ако слуша министър Танева(Десислава Танева - министър на земеделието, бел. а.), ще си помисли, че това постановление някога е действало и че има някакъв ефект положителен. Всъщност то никога не започна да действа, защото бе незаконно изначало", обяви пред "Дневник" Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, в което членуват почти всички вериги за храни. Обяснява, че през цялото време всичко, което е правено между търговци и български доставчици, е било на доброволна основа. "Постановлението на правителството никога не е работило, то е неработещо изначално", заключи той.


Позовава се и на решение на Административен съд-София област, който в началото на ноември на първа инстанция се произнася по жалба на "Лидл". Оплакването на веригата е след направена проверка от инспектори от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и предписания веригата да се съобрази с изискванията на въпросното постановление. Веригата обжалва предписанието, а също оспорва и законността на постановлението на правителството. Предписанието, което оспорва веригата, е не защото не предлага регионални продукти, а че не са означени ясно като такива. В аргументите си съдът посочв, че постановлението наистина нарушава текстове от Договора за функциониране на ЕС и по-конкретно тези за свободното движение на хора и стоки. А конкретното решение е, че се отменя предписанието за търговеца.


От отговор на земеделското министерство до "Дневник" се разбира, че агенцията обжалва и се чака образуване на дело.


Освен това се допълва, че за периода на действието на постановлението са извършени над 2 666 проверки от страна на БАБХ в 23-те вериги с 800 обекта. При тях особено внимание се е обръщало тъкмо на обозначаването на местата за предлагането на храни от регионални производители. Освен това е имало проверки и по произхода на храните, за да се види отговарят ли на изискването да са български, а при млечните и дали са произведени само от мляко, добито в български ферми. Последното бе особено голям трън в очите на веригите, заради което те обвиниха земеделския министър в лобизъм за определени фирми.


При контрола на търговските вериги по официални данни са връчени 44 предписания за спазване на изискванията на постановлението, а впоследствие е установено, че та са изпълнени от търговците. Явно дори това, атакувано в съда.


За веригите обаче постановлението е неприемливо в зародиш. "Знаехме, че ако го атакуваме в съда, то ще падне. Някои може да са го спазвали, други - не, но всичко е правено на доброволна основа, а не заради това постановление", обобщава Йордан Матеев.


Има ли полза от постановлението, което скара веригите и земеделския министър

© Анелия Николова


Доброволно, но с ефект


По данните на сдружението все пак в периода март-октомври 2020 г. Billa, Kaufland, Lidl, T Market, "ПроМаркет" и "Фантастико" са сключили 368 нови договора с български доставчици на храни. За същото време в техните търговски обекти е реализирана българска продукция за повече от 1.1 млрд. лв. По данните на сдружението шестте компании са с общ пазарен дял от около 40% в сектора на търговията с бързооборотни стоки и имат почти 500 магазина в страната.


Министерството на земеделието пък цитира данни на БАБХ, според които сключените нови договори са 540 и изводът за ведомството е, че постановлението е помогнало за това. "В същото време се отчита повишаване на количеството на произведените храни, включени в обхвата на постановлението от българските производители, като по този начин се задоволява търсенето на потребителите на местни и пресни продукти на пазара", допълват от министерството.


На въпрос ако всичко е доброволно и не може да се говори за ефект от постановлението, на какво се дължи сегашната заявка на веригите да подкрепят повече местните производители Матеев посочва, че това е, жест заради кризата, с който се стимулира българското производство и който ако кризата го налага, ще продължи и догодина.


"Липсата на действия и доброволна инициатива от страна на търговските вериги за подкрепа на българските производители наложи приемането на Постановление на Министерски съвет за предлагане на регионална продукция", посочват обаче от министерството пред "Дневник" в отговор на въпрос предвижда ли се удължаване на действие на споразумението и през тази година. От отговорите им се разбира и че в края на годината (а веригите подписват меморандума си на 31 декември - бел. а.) е имало среща в земеделското министерство по въпроса, на която са били поканени и веригите. На въпросната среща представители на браншови организации в сектор,,Земеделие'' заявили, че постановлението е дало своя резултат и е допринесло за повече регионална продукция по щандовете на големите магазин,и, казват от министерството.


"Ще се радваме и подписаният меморандум между търговски вериги за подкрепа на българските производители да даде своя резултат - производителите да имат шанс да предложат своята продукция, а потребителите да имат възможност да изберат пресни продукти", допълват от ведомството.


След срещата пък е сформирана работна група със заповед на министъра, която да разработи добри практики за подкрепа на българското производство. Работната група има за цел да подобри координацията между производители и търговци, както и да гарантира наличието на достатъчно прясна и свежа храна за нуждите на потребителите. В работната група влизат представители на големите търговски вериги, както и на различни браншови организации в сектор "Земеделие", допълват от министерството, което вероятно обяснява и изпреварващите действия на веригите, които сами поемат инициативата.


И все пак то действа


В коментар на това, че меморандумът на веригите на практика включва мерки, заложени в постановлението, срещу което те реагираха остро, Йордан Матеев обяснява, че в едно постановление или друга регулация никога не се отчитат индивидуалните, специфичните бизнесмодели и практики и политики на всяка отделна компания. "Докато ние навсякъде уточняваме, че мярката е в зависимост от възможностите и спецификите на конкретния бизнес модел", допълва той.


Много е трудно да се направи калъп и да се отнесе към всички.


Йордан Матеев,

Сдружение за модерна търговия


Мотивира меморандума с желание да се помогне по начин, по който всеки от подписалите го може да го направи. Напомня, че някои от подписалите са огромни, други - малки, едните са представени в цялата страна, други само в София. "Разликите са големи и е много трудно в един закон всички да се задължат в нещо, тъй като в регулациите не се отчитат спецификите", допълва Матеев.


Има ли полза от постановлението, което скара веригите и земеделския министър

© Велко Ангелов


След приемането на постановлението, което веригите смята за недействало никога, те са поискали списъци с производители от Министерството на земеделието и са започнали да им звънят, за да обсъждат възможностите да им станат доставчици. Това се разбра още през лятото и бе обявено от земеделското министерство.


Матеев казва, че веригите са звънели на производителите, които не могат да си пласират продукцията заради кризата с коронавируса, защото са загубили външни пазари или пък възможност за реализация на вътрешния пазар - основно заради затворените ресторанти и хотели.


От сдружението казват, че с министерството са обсъждали различни варианти на продължаване на подкрепата за малките регионални производители, но обявеният меморандум не е координиран с държавата.


В сдружението очакват като ефект от нея подобряване на финансовото състояние на българските производители особено за най-малките и най-потърпевшите от кризата. Те даже ще поискат информация от министерството за тези, които биха искали да участват в обучение, което да им помогне да разберат как могат да се превърнат в доставчици на веригите.


Това е голямо предизвикателство за малките, но "когато си притиснат от криза и си загубил пазарите си, много по-склонен си да се образоваш и да научиш как се работи с модерната търговия. Този начин е специфичен, изисква усилия и част от производителите трябва да положат тези усилия, за да влязат във веригите", обяснява Матеев. Допълва, че това не е нещо специфично само за България, а че такива са правилата навсякъде по света и затова се нарича модерна търговия, която се отличава от традиционната.


От данните в сдружението се разбира, че част от производителите изобщо не могат да отговорят на изискванията. Най-честата причина за това е липсата на сертификати за продукцията. За други е проблем, че са били винаги в сивия сектор и счетоводното отчитане не им е познато. "С тях няма как да се случат нещата. В същото време има много малки производители, които не могат да влязат в голяма търговска верига поради количествените ограничения", допълва Матеев. Обяснява, че тъкмо за тях е предвидено активно да се организират фермерски пазари на територията на веригите. Тази практика вече се прилага от някои от тях. Идеята е сега да е по-честа, но няма координация колко често и в кои магазини ще се случва, а веригите сами ще преценяват. Обичайно тези инициативи се правят съвместно с фирми с опит в организацията на пазари. За фермерите участието е безплатно, но веригите не се ангажират с гаранции, че продаваното там е наистина качествено.


Интересно е, че доброволната инициатива на веригите включва и преговори с настоящите доставчици да се съкрати срокът, в който става разплащането. Това бе една от конфликтните точки между доставчици и вериги в миналото, заради която на няколко пъти управляващите в годините назад се опитваха да регулират чрез закон работата на търговците. С днешна дата доставчиците не се оплакват, а от веригите отбягват темата с аргумента, че не се събира такава информация в сдружението, тъй като би противоречала на Закона за защита на конкуренцията, а въпросът е индивидуален за веригите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Аз лично съм много доволен от това постановление. Редовно си купувам неща от щанда за български стоки, има много качествени неща и често въобще не са скъпи. В противен случай никога нямаше да имаме достъп до такива малки производители.

 2. 2 Профил на nim35648730
  nim35648730
  Рейтинг: 64 Неутрално

  И защо давате думата на веригите? На кого му пука дали имат полза или не, важното е какво казват производители и потребители.

 3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Аз лично местните регионални храни си ги купувам от местни регионални производители. Във "вергите" ходя само за екзотични и вносни стоки. Т.е. ма мен постановленито ми пречи...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 4. 4 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 565 Неутрално

  С една дума доброзорно ..ако не беше постановлението варигите щяха да си карат по старо му ама сега " то нямало ефект " ама те р'ъиш ли решили и сЪ променили. Айде тази песен да ходите да я пеете на друг миндер.
  А факта че сме овчи глави слънчасали и не си търсим добри български продукти. За това сами сме си виновни.

  Мани мани...
 5. 5 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Определено има полза, НО трябва да се върви към изгонване на германските вериги, или поне честна конкуренция с българските. Засега само една - Фантастико, се справя, но тя е само в София. Във Варна, Бургас, Пловдив, навсякъде, цари само Германия. Това при Бойко няма да стане, защото той е германско мекере, но след това се надявам да има промяна. Тоест подкрепа за българите, или и за други чужди кандидати, която естествено ще поизгони германците. Поне Лидъл, но и другите, въведоха някакъв минимален стандарт на пазаруване, но той е МИНИМАЛЕН.

 6. 6 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#5] от "Славейко":
  Във Фантастико каква по-различна стока се продава в сравнение с немските вериги?
  В регионалните вериги, които са български, каква е стоката която се продава? И тя ли е различна от тази в немските вериги? Или си говорим.

 7. 7 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Реално постановлението нито имаше ефект, нито е помогна за конкуренцията и на производителите. В България земеделските производители са над 200 хил, а са сключени "цели" 300 договора!!! Дали има проблеми при веригите, да, има, но те са различни и ако имаше добре работеща КЗК и КЗП, а не такива, които работят само по заповед, щеше да е друго. Дали има проблеми при земеделски стопани и преработватели, да, има, но и там щеше да е друго ако МЗХГ работеше като нормално министерство.

 8. 8 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 760 Неутрално

  "В противен случай никога нямаше да имаме достъп до такива малки производители."

  Глупости. Нямал си достъп, който на теб да ти е удобен, защото не си ги намирал в големите магазини, където така или иначе ходиш да пазаруваш. Няма логика да намериш някой малък производител в Лидъл, които имат бизнес модел да предлагат еднакви стоки в стотици магазини в различни страни. Да сега те е мързяло да отидеш до фермерски пазар или да поръчаш през някоя интернет платформа и се прави опит това да се компенсира с регулации. Доста, доста тъпо.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 9. 9 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 958 Неутрално

  И без това Постановление повечето храни са български.

 10. 10 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Ако бяха правили толкова проверки за спазване на корона ограниченията, колкото за това постановление, да сме забравили досега за вируса.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 11. 11 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Малките производители нямат работа в големите вериги. Първо те не могат да изпълнят изискванията за качество и количество. Второ, работата с малки производители променя драстично бизнес модела на работа на веригите. Все едно да задължим Макдоналдьс да зарежда всяка закусвалня от местни производители - ами това няма да е вече Макдоналдс.

 12. 12 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#8] от "Imaginary Friend":

  Точно така, не че ме мързи, но нямам време да ходя до фермерски пазар. Дори до нормален пазар. Пазарувам само във била, Лидъл и Кауфланд ( понеже става най - бързо) нямам село или друг достъп до фермерски продукти и се радвам много че вече имам възможност да достигна до малки производители. Много хора са като мен.

 13. 13 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#11] от "PoToP":

  Напротив, откакто я има тази регулация намерих страхотни продукти на малки производители. Съветвам ви да пробвате, аз лично най - често пазарувам в Била и има много качествени неща на щанда за български стоки, наскоро например намерих уникална noname лютеница.

 14. 14 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  разбира се, че имаше полза и постановлението "действа", колкото и да ни уверяват в обратното търговците!

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  "веригите" за съжаление имат системна политика по дискриминиране на българските производители!!!

 16. 16 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#11] от "PoToP":Напротив, откакто я има тази регулация намерих страхотни продукти на малки производители. Съветвам ви да пробвате, аз лично най - често пазарувам в Била и има много качествени неща на щанда за български стоки, наскоро например намерих уникална noname лютеница.
  —цитат от коментар 13 на zxp53317185


  Истината е че когато пазарувам във верига, старателно заобикалям "родните" щандове, защото тези стоки не са целта на посещението ми там. Родни стоки купувам от специализирани магазинчета.
  По принцип веригите няма как да продават най-качествената стока (българска или вносна), защото тази стока има по-висока цена и се продава по-малко. А бизнес модела на големите ритейлъри зависи от обема на продажбите. Те се борят за ефективност и смятат за всеки един артикул например колко време се задържа на рафта. Целта на веригата е да продава максимални количества от една стока, за да може да оптимизира и да предложи по-ниска цена на гарантирано минимално ниво на качество.
  Мястото на супер каччествените стоки, които са по-скъпи, е в деликатесните магазини. Така е навсякъде по света и няма причина да е другояче в България.

 17. 17 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#6] от "osuald":

  Никаква стока не е по-различна. Аз им се дразня, и са доста скъпи! Кои са регионалните вериги?

 18. 18 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#16] от "PoToP":

  Хаха, ами няма какво да кажа освен че това не е вярно. Навсякъде бизнес моделите се нагласят според местните регулации и вкусове. Например в посоченият от Вас бизнес модел Макдоналдс- в Индия няма нищо общо. Там няма как да предложат говеждо заради индусите, свинско заради мюсюлманите и като цяло всичко в менюто е вегетарианско. Както казах нямам възможност да ходя за една лютеница или кашкавал в специализиран магазин, това би значело да обикалям по цял ден по магазините. Безспорно не е изгодно за ритейлърите, но всеки си гледа личната изгода, а моята на потребител е да имам бърз, лесен, и ефективен достъп до качествени локални стоки.

 19. 19 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Така наречените "вериги" са изключително нагли структури, които много целенасочено обират България! А това, че не ги интересува клинета се доказва с всичките им некоректни практики доказали се с годините!
  ЛИДЛ вече повече от месец не предлагат черен пипер на зърна, а само смлян – това е нонсенс за "верига", въобще не предлагат канела и това е нонсен, въобще не предлагат кафяв ориз и това е нонсенс! Предлагат си техните екзотичи стоки и толкоз! Когато има някаква промоция, често тя свършва минути след началото и по-често до час-два, което е изключително нагъл търговски трик за набиране на клиенти!!! Честито на печелившите! НАРОДЕ????

 20. 20 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Така наречените "вериги" са изключително нагли структури, които много целенасочено обират България! А това, че не ги интересува клинета се доказва с всичките им некоректни практики доказали се с годините! ЛИДЛ вече повече от месец не предлагат черен пипер на зърна, а само смлян – това е нонсенс за "верига", въобще не предлагат канела и това е нонсен, въобще не предлагат кафяв ориз и това е нонсенс! Предлагат си техните екзотичи стоки и толкоз! Когато има някаква промоция, често тя свършва минути след началото и по-често до час-два, което е изключително нагъл търговски трик за набиране на клиенти!!! Честито на печелившите! НАРОДЕ????
  —цитат от коментар 19 на konservator.bg


  Оставям настрана папагалщините ти за "обирането", но имам въпрос - на теб ясни ли са ти разликите между различните ритейл вериги?
  Лидл е "дискаунтър" т.е. продава по-ограничен асортимент на по-ниски цени. Има и "хард дискаунтъри" в които асортимента е още по-ограничен. Не може да искаш от такъв търговец да продава всичко от което имаш нужда. Защото след канелата, ще поискаш да продават бял трюфел и хайвер от белуга.

 21. 21 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#20] от "PoToP":

  Оставям настрана папагалщините ти за "обирането", но имам въпрос - на теб ясни ли са ти разликите между различните ритейл вериги?
  Лидл е "дискаунтър" т.е. продава по-ограничен асортимент на по-ниски цени. Има и "хард дискаунтъри" в които асортимента е още по-ограничен. Не може да искаш от такъв търговец да продава всичко от което имаш нужда. Защото след канелата, ще поискаш да продават бял трюфел и хайвер от белуга.
  —цитат от коментар 20 на PoToP


  Лидл беше дискаунтър. Сега се опитват да пробутват някакви премиум стоки на луди цени, а и останалите им стоки са скъпи. За съжаление Кауфланд започна силно да заприличва на Лидл, намалиха драстично асортимента!

 22. 22 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#20] от "PoToP":
  —цитат от коментар 21 на Stargate


  Прав си, че Лидл става все по-"мек" дискаунтър. А Кауфланд са си мек дискаутър по-принцип. Но ако искаш разнообразие на асортимента и двете вериги не са точния избор.

 23. 23 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Според мен проблемът на веригите с българските производители не е, че не искат да работят с тях, а, че не могат да намерят такива, които да работят по начин, който ги устройва.
  Много по-изгодно е да купуваш от едни българи и да продаваш на други с минимални разходи и да изнасяш печалбата навън, отколкото да се мъчиш с мощни обединения на европейски производители.

 24. 24 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#16] от "PoToP":Хаха, ами няма какво да кажа освен че това не е вярно. Навсякъде бизнес моделите се нагласят според местните регулации и вкусове. Например в посоченият от Вас бизнес модел Макдоналдс- в Индия няма нищо общо. Там няма как да предложат говеждо заради индусите, свинско заради мюсюлманите и като цяло всичко в менюто е вегетарианско. Както казах нямам възможност да ходя за една лютеница или кашкавал в специализиран магазин, това би значело да обикалям по цял ден по магазините. Безспорно не е изгодно за ритейлърите, но всеки си гледа личната изгода, а моята на потребител е да имам бърз, лесен, и ефективен достъп до качествени локални стоки.
  —цитат от коментар 18 на zxp53317185


  А макдоналдс Индия дали купува продуктите си на местните миризливи пазари или и там всичко е централизирана доставка?
  Самия асортимент се различава естествено на всеки отделен пазар. Това което се купува много във Франция, не е задължително да се търси в България. В Гърция например Лидл продават (под собствени марки) много продукти, които гърците обичат, но ние не сме и чували. И обратно - там няма някои от най-продаваните на нашия пазар артикули.

 25. 25 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#24] от "PoToP":

  Нямам представа откъде Макдоналдс Индия си купува продуктите, според мен не е и особено важно. Вкусовете и традициите са нещо което се възпитава и изгражда с времето. За мен интересът на веригите не е водещ, водещи са моят личен + този на българското общество като цяло. А той е българските потребители да имат лесен и изгоден достъп до локални продукти, а производителите да имат ефикасен достъп до крайните потребители. Ако за тази цел се ползва инфраструктурата и снабдителните линии на Лидъл, Кауфланд, Била или Фантастико, би било едно ефективно решение, макар и до голяма степен за тяхна сметка (за сметка на несъразмерните им печалби в България).

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7882 Неутрално

  Пазарувам основно от големите вериги и повечето стоки са български. Освен това, там качеството е гарантирано, докато в кварталните магазини, не знаеш какво ти продават.

 27. 27 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#25] от "zxp53317185":

  Няма как да задължиш трета страна (веригите) да плащат за кефа ти да си купуваш репички от другия край на България, без да си мръднеш задните части. Веригите ще продават това което искат и от което печелят. Ти ще пазаруваш от тях само ако искаш - никой не те кара. Производителите също - ако искат ще продават през веригите (изпълнявайки условията им), ако не искат, ще продават по други канали.
  Проблема е че малките производители искат някой да дойде да им изкупи цялата продукция (без оглед на качеството) от полето, да им плати в брой и без документ и на всичко отгоре, да е на ценна която те определят. За тях сертификатите и лабораторните тестове са "еврогейски" измишльотини.
  От друга страна потребителите се разглезиха (благодарение точно на веригите) и искат с минимални усилия да си напазаруват всичко и то на ниска цена.
  За да са всички щастливи обаче, трябва всеки да си намали очакванията. Няма как хем ху.. до края, хем душата в рая!

 28. 28 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 167 Неутрално

  Промоциите в големите вериги ги избягвам умишлено. Всичко, което се предлага намалено и на промоция е с почти изтичащ срок на годност. Цените в хранителните магазини са по-високи от тези в цяла Европа, понякога се чудя защо народа се блъска и купува там, стадно чувство ли е...

 29. 29 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#27] от "PoToP":

  Е няма как да ги задължа, ама темата се отнася точно за това, и ето че има как ;)
  Тези либертариански идеи за абсолютно свободен пазар и как всеки ще продава каквото си иска без абсолютно никакви регулации хващат дикиш само в държави като нашата. Айде сега ми кажи къде според теб получават заплати висшият бг мениджмънт в Лидъл, в България или Германия (където данъците са петорно по - големи)? Отговорът не е либертариански и няма много общо със "свободният пазар" ;)

 30. 30 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#27] от "PoToP":Е няма как да ги задължа, ама темата се отнася точно за това, и ето че има как ;) Тези либертариански идеи за абсолютно свободен пазар и как всеки ще продава каквото си иска без абсолютно никакви регулации хващат дикиш само в държави като нашата. Айде сега ми кажи къде според теб получават заплати висшият бг мениджмънт в Лидъл, в България или Германия (където данъците са петорно по - големи)? Отговорът не е либертариански и няма много общо със "свободният пазар" ;)
  —цитат от коментар 29 на zxp53317185


  Свободният пазар е в основата на търговията и причина за благоденствието. Аз си спомням много добре времената когато пазара не беше свободен и реално не съществуваше. Глад и дефицит.
  Регулациите съществуват, но те не променят същността на свободния пазар именно защото са "регулации" т.е. са общовалидни за всички участници на пазара. Освен това регулациите обикновено налагат забрани за продажба на определени неща (оръжие, наркотици) или пък установяват по-високи нива на контрол (акцизни стоки, лекарства).
  Извън България, НИКЪДЕ в свободния свят няма държавна регулация, която да задължава търговец да предлага определена стока.
  Освен това, когато един държавен акт е насочен не към всички участници на пазара, а към няколко определени, това не е регулация, а държавен рекет. Може би не сте чели въпросното постановление, но то е така написано че важи само за немските търговци, но не важи за Фантастико например, нито за Берьозка или други вериги, собственост на "наши" хора. Не случайно в Брюксел има заведена процедура срещу България по въпроса.

 31. 31 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#30] от "PoToP":

  Пак ти казвам че на мен като потребител тази регулация ми върши отлична работа и съм доволен от нея. Всяка държава си има особености и успешните успяват по един или друг начин да си защитят своето, за разлика от неуспешните.

 32. 32 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#17] от "Славейко":
  За кой град те интересува? Във всички големи градове има БГ вериги

 33. 33 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  И защо давате думата на веригите? На кого му пука дали имат полза или не, важното е какво казват производители и потребители.
  —цитат от коментар 2 на nim35648730


  Защото точно веригите разбиха ментетата на родните гаражни производители, а не министерствата. Веригите въведоха фактурите за всякакви стоки, а не родните производители или НАП... и за къв "родните производители" искат държавата да им осигури рафт във веригите, а не си направят собствени магазини?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 34. 34 Профил на vkiril
  vkiril
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Чудесна е тази регулация. Преди това стоките на българските производители бяха разпръснати из целия асортимент - сега ги подминавам наведнъж като бързия влак малка гара и като цяло пестя много повече време.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK