Пазарът на жилища започва 2021 г. сякаш няма епидемия

Пазарът на жилища започва 2021 г. сякаш няма епидемия

© Цветелина Белутова, КапиталПротивно на първоначалните очаквания пазарът на имоти не бе сериозно засегнат през годината на пандемията. Това показват данните на брокерите и за края на 2020 г. Оптимистична е и прогнозата им за пазара на жилища за 2021 г. Те отчитат голяма активност още в началото на новата година.


По-различна е картината на пазара на офиси, много от които са почти напълно празни месеци наред след като наемателите им преминаха в дистанционен режим на работа. За моловете ситуацията бе на практика разтърсваща - те бяха затворени с въвеждането на извънредното положение, след това в края на годината, така са и в момента. Това очаквано ще доведе до промени в наемните условия, а някои търговци ще обмислят по-добре локациите на обектите си.


Сякаш няма епидемия


Може да се каже, че активността в края на 2020 година бе напълно идентична с тази в края на предходната 2019 г. В нашата компания регистрираме същия брой сделки, без почти никакви изменения, на годишна база. Това казва пред "Дневник" Любомирка Атанасова, изп. директор на "Имотека". Допълва, че активността на пазара на жилища се запазва при сравнение както на последното тримесечие, така и на самия декември.


Обичайният за края на годината активен период остана актуално явление и в 2020 г.Любомирка Атанасова,

"Имотека"


Разказва, че новата година започва "с изключително голяма активност" като през първата работна седмица запитванията от страна на купувачите са значителен брой. Хората се интересуват и от имоти за собствено ползване, така и от инвестиционни такива. Ниските лихви по депозитите и очакванията за бъдещи финансови затруднения мотивират купувачите да търсят опции за сигурно съхранение на парите си, а недвижимите имоти са се доказали като такова, допълва тя.


Подобна картина очертава и Полина Стойкова, изп. директор на "Бългериън пропъртис". Посочва, че през декември активността на жилищните пазари и в големите градове, и в курортите, и малките населени места се запазва и финализираните сделки са достигнали нивата от декември 2019 г. "Сключваха се буквално до последните часове на годината, а търсенето се възстанови веднага след посрещането на новата година. Към момента наблюдаваме ръст на запитванията, активно провеждане на огледи и множество вече сключени сделки", допълва тя.


Полина Стойкова

© BULGARIAN PROPERTIES

Полина Стойкова


Анализира, че вероятно новините за първите доставени ваксини срещу коронавируса, решението малките ученици да се върнат на училище и да отворят детските градини, а също и намалелият брой новозаразени са внесли спокойствие у купувачите и са им дали възможност да се върнат към отложени планове за покупка.


Бих казала, че годината започва доста силно, даже по-силно от миналата година, когато епидемията още не беше ударила света. Тези резултати дават заявка за предстояща силна година за имотния пазар.


Полина Стойкова,

"Бългериън пропъртис"


Какво ще се търси


Полина Стойкова посочва, че през последните месеци основният мотив за покупка на клиентите на компанията е бил за собствено ползване, за по-голямо жилище или за втори и трети имот извън града и в курортите.

Хората искат да си осигурят по-добро качество на живот и повече пространство, както и да са по-близо до природата и чистия въздух и тези тенденции ще продължат през 2021 г., посочва тя.

За началото на такава тенденция потвърдиха брокери още в началото на миналото лято. И според Атанасова акцентът е поставен върху големите апартаменти заради все по-голямата нужда на купувачите от пространство и простор.
Пандемията измени спецификите на търсенето и изискванията на клиентите. Хората свикнаха да прекарват повече време у дома, но условията, които имат, често не отговарят на новите им потребности, посочва тя.

Работата от вкъщи е наложила осезаемо желанието за работен кът или дори кабинет, в който спокойно хората да се отдадат на работните ангажименти. Това е и причината все по-често да се търсят многостайни апартаменти с три спални и голяма тераса. Очаквам да продължи и интересът към имотите на партерни етажи със собствен двор, допълва Атанасова.


В София погледите са на изток


Расте интересът към районите под Околовръстното шосе на София, което започна с "Манастирски ливади", после "Кръстова вада", след това "Витоша" и "Малинова долина", а сега вече и на изток в района на "Младост 4" и около "Икеа". Интерес има и към новото строителство в много от кварталите на София, включително на по-отдалечени, но с връзка с метро, обяснява директорът на "Бългериън пропъртис".


В същото време според наблюденията й намалява интересът към центъра, тъй като наемният пазар и особено този за краткосрочни наеми вече не е така привлекателен, а в последните години в центъра се купуваха имоти основно с инвестиционна цел.


Любомирка Атанасова отбелязва, че интересът към южните квартали се запазва поради новото строителство и условията, които предлага.


Какво няма да се търси


Според директора на "Имотека" не може да се говори за тенденция към избягване на конкретни квартали или райони в столицата. Купувачите имат различен профил, нужди и представи за идеалния дом, както и различни финансови възможности, така че всеки имот може да бъде атрактивен, обяснява тя.


Не смята, че има отлив на интереса към който и да е вид имоти, независимо от типа строителство, големина, квартал и т.н. "Търсенето е устойчиво и може да се каже, че търсене и предлагане в момента се намират в доста добър баланс", посочва тя.


И през тази година очаква да няма интерес към имотите, които са неправилно оферирани. Обяснява, че определянето на адекватна пазарна цена е трудна задача и продавачите понякога не успяват в това. Така се стига до труднопродаваеми жилища, независимо от качествата им. В другия край на спектъра е поставянето на твърде ниска цена, което започва да буди подозрение у потенциалните купувачи и често ги отказва, особено ако офертата се задържи твърде дълго активна.


Полина Стойкова пък смята, че няма да се търсят толкова много имоти с цел отдаване под наем в Airbnb. По-предпазливо се очаква и да е търсенето на заведения, хотели и офис площи като най-засегнати от пандемията типове имоти. "Но не смятам, че ще има имоти, които категорично няма да се търсят, тъй като икономиката се развива, животът продължава напред и се намират нови начини за правене на бизнес, а имотите винаги са били предпочитана инвестиция и средство за съхранение на спестявания в по-дългосрочен план", подчертава тя.


Пазарът на жилища започва 2021 г. сякаш няма епидемия

© Цветелина Белутова, Капитал


Напомня, че настоящата ситуация е разгърнала интереса към имоти в цялата страна и активира сегменти, които дълги години страдаха от липса на интерес (като селските къщи). "Така че до момента пандемията по-скоро благоприятства преосмислянето на имотите като ценен актив и не се отрази негативно на имотния пазар", посочва тя.


Накъде ще вървят цените


На този етап пазарът е стабилен и цените на недвижимите имоти запазват устойчиви нива, анализира Атанасова. Посочва, че все пак състоянието на икономиката оказва влияние върху цените, поради което прогнозите са трудни. За разлика от други сектори кризата с коронавируса не засегна пазара на имоти и това задържа и ценовите нива, които не се очаква скоро да претърпят драстични изменения.

Разбира се, трудно е да предвидим какво ще се случи в дългосрочен план, тъй като този пазар като всички останали е функция и част от общата икономическа картина, допълва тя.

През 2021 г. важна роля ще продължават да имат банките и тяхното поведение при управление на кризатата и на евентуалното нарастване на необслужваните кредити след изтичане на мораториумите. Към това следва да добавим и безработицата като водещ фактор за развитието на пазара, който трябва да се следи отблизо, посочва Полина Стойкова.


Очакването й е, че при успешно справяне с коронакризата може да се очаква активен пазар и стабилни цени и през 2021 г. При по-лош сценарий обаче прогнозата й е за намален обем от сделки, но до спад в цените едва ли ще се стигне в рамките на годината, тъй като ликвидността в икономиката е голяма и при първи положителни сигнали за справяне с епидемията процесите ще се ускорят и ще се върнем към обичаен ритъм, допълва тя.


Има ли бъдеще за моловете


Несъмнено моловете са най-потърпевшите търговски формати вследствие на наложените мерки за ограничение разпространението на COVID-19. Това ще доведе до редица промени свързани с отпадане на наематели, предоговаряне на наемни условия, включително за някои проекти се очаква и съществено реорганизиране на площи и наематели, коментира пред "Дневник" Димитринка Раковска, мениджър "Търговски площи" в "Колиърс". Според нейните данни в момента мнозинството от наемателите водят преговори с наемодателите за определени условия в техните договори, като промените ще станат известни през първото тримесечие на 2021 г.


Допълва, че търговските улици също не останаха незасегнати от ограниченията и спада в потреблението. "Налице са освободени магазини и заведения и процеси по предоговаряне на наемни условия между наематели и собственици. Очаква се спадът в средните наемни нива да се запази най-малко и през 2021 г.", смята тя.

Търговските паркове (бел.ред. - това обикновено са различни магазини с общ паркинг и без вътрешна връзка) са логичен търговски формат, обусловен от профила на развиващите се към момента в България търговци, техният бизнес модел и политика на растеж на магазинната им мрежа. Този формат търговски площи не следва и няма как да замени останалите добре установени на пазара, отбелязва експертът.

На въпрос дали се очаква по-масов отказ на търговци от обектите им в моловете в полза на самостоятелни търговски обекти посочва, че всеки формат си има своето място в пазара на търговски площи и не се очакват големи промени в това отношение.


Ехото в офисите продължава


През миналата година имаше множество анализи за пазара на офиси, който през последната година не отбелязва видим ръст в новите сгради на пазара. Наематели коментираха пред "Дневник", че не планират да освобождават наетите площи, а някои експрети обявиха, че тепърва офисът ще конкурира "хоум офиса".


Пазарът на офис площи в София в края на 2020 г. регистрира спад в обема сключени сделки. За всички ни, включително бизнеса, пандемията настъпи неочаквано, затова компаниите имаха нужда да изчакат и осмислят средносрочния ефект върху работните пространства, посочва с днешна дата Верка Петкова, директор "Бизнес развитие" в "Колиърс".


Казва, че на практика дългосрочно подписаните договори са запазили основните си параметри като едновременно с това на собствениците на сгради се наложило да повишат разходите поради всички противоепидемични мерки, които те и наемателите се е наложило да предприемат. През 2020 не настъпиха драстични промени в ценовите нива, но и обемът на нови завършени площи не беше голям. Възможно е през 2021 г. поради по-големия обем сгради, които очакваме да бъдат завършени, да видим лека корекция на наемите нива надолу, казва Петкова.


Според нея по-скоро се наблюдава тенденция на промяна на формата на офиса и технологиите, който да позволява повече гъвкавост и възможност след пандемията да се работи и извън офиса регулярно.


​​​​​​​Не наблюдаваме откази от изтичащи договори, освен при преместване, но има нарастваща необходимост от по-гъвкави наемни срокове, предвид променящия се към хибриден модел на работа.


Верка Петкова,

"Колиърс"


Отбелязва, че към момента спадът на офертните нива не е голям и е средно 8-10% при клас А офиси. Предоговарянията са свързани основно с търсенето на споменатата гъвкавост на наемите срокове или възможност да се преформатира наетата площ. В началото на пандемията миналата година имаше период, в който компаниите търсеха краткосрочни отстъпки от наемодателите и в повечето случаи се стигна го такива, напомня тя.

8.2 % е спадът в сделките за недвижими имоти през 2020 спрямо 2019 г. по данни на Агенцията по вписванията, цитирани от "Капитал". В числа това са 185 445 сделки за миналата година спрямо 201 963 през предишните дванадесет месеца. "Капитал" уточнява, че те отразяват само покупко-продажбите на сгради, части от тях и земя с нотариален акт и "са замъглени и от изповядването на сделки с ново строителство - то се случва, когато имотът вече е завършен, макар договорът да е подписан години преди това".

Ключови думи към статията:

Коментари (228)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Shiznitz
  Shiznitz
  Рейтинг: 13 Неутрално

  "8,2 % е спадът в сделките за недвижими имоти през 2020 спрямо 2019г. по данни на Агенцията по вписванията (АВ), цитирани от "Капитал". "

  Демек трендът е надолу, и затова има ясни ДАННИ за цяла година!!

  Срещу това слагаме хвърчащо твърдение, извадено от мокрите сънища на агенциите, без НИКАКВИ данни и, забележете, само след 9 (!!) работни дни за годината, през които вероятно са се изповядвали сделки финализирани още миналата година.

 2. 2 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Печатането на пари води до инфлация. Не съм сигурен, че това е чак толкоз голямо откритие.

 3. 3 Профил на Принц Серж
  Принц Серж
  Рейтинг: 290 Весело
 4. 4 Профил на
  Рейтинг: 260 Неутрално
 5. 5 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Склонен съм да повярвам - просто у нас няма популярни(!) алтернативи, в които да инвестираш. Описаните като най-търсени жилищни квартали в София ми се струват като едни от най-ужасните, което силно ме обърква за профила и психичното здраве на купувачите :)

  Не цъкам плюсове и минуси.
 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  При тези ниски лихви на влоговете е обяснимо търсенето на имоти.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#5] от "Imaginary Friend":

  Склонен съм да повярвам - просто у нас няма популярни(!) алтернативи, в които да инвестираш. Описаните като най-търсени жилищни квартали в София ми се струват като едни от най-ужасните, което силно ме обърква за профила и психичното здраве на купувачите :)
  —цитат от коментар 5 на Imaginary Friend


  Ние сме Олимпийски шампиони по загуба на население.

 8. 8 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 505 Весело

  "Няма страшно - ножът е дървен".

  Едва 15 януари е и вече правим изводи за 2021 г.? Явно яко им е запарило под опашката, че да се правят такива бодряшки изказвания.

 9. 9 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 66 Весело

  "Манастирски ливади", после "Кръстова вада", след това "Витоша" и "Малинова долина"...да ви имам кварталите залухани. Това не са квартали а гета.

  Купувайте тугли, ще се свършат!

  Как пък не можаха за толкова години не направиха един хубав квартал с къщи и инфраструктура като хора? С това вече позавършено околовръстно, във всички посоки има мегдан. Да има зеленина, въздух и пространство. Хванали и делят квадратния метър на 5 и де реват, че разбираш ли нямали улици и канали.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 901 Неутрално

  бързай те хора не останаха :)

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  "Няма страшно - ножът е дървен".Едва 15 януари е и вече правим изводи за 2021 г.? Явно яко им е запарило под опашката, че да се правят такива бодряшки изказвания.
  —цитат от коментар 8 на ХЪ ХЪ ХЪ


  Ако лихвата по влога ти в банката е малка , ще се ориентираш да вложиш парите в нещо по доходно. Такава логиката.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#7] от "Finland":

  Загубата на население не е в големите градове, особено пък в София. И това е процес, който се случва от десетилетия - също като ръста на цените на имотите (в градовете). Не съм щастлив от това - просто така седят нещата.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 684 Неутрално

  В началото на демокрацията, всеки българин мечтаеше да превърне гаража си в кафене или бутик. Сега мечтае да купи два-три апартамента, да ги постегне и да ги дава под наем!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#7] от "Finland":Загубата на население не е в големите градове, особено пък в София. И това е процес, който се случва от десетилетия - също като ръста на цените на имотите (в градовете). Не съм щастлив от това - просто така седят нещата.
  —цитат от коментар 13 на Imaginary Friend


  То сигурно затова в София има 20 хиляди ученици по-малко в сравнение с 2000г.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3096 Весело

  Само да припомня на по-късопаметните, че преди 9-10 месеца година - когато пандемията започна, под подобна статия имаше почти пълен консенсус, че имотите в София ще паднат ако не с 50, то поне с 30 %.
  Без да злорадствам - не паднаха, няма и да паднат.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на clw21688650
  clw21688650
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Хайде, хайде… Реалистичната картина е като в Работническо дело. Докато анализът по-горе е дело на брокери от агенциите, няма да видим реализъм.
  Защо се обсъжда покупателна способност и настроения сред клиентите а не се обърне внимание на собствеността? Защо никой не изследва кой формира цените и кой печели от задържането им?
  Търсене винаги е имало, и бабичките търсят и ровят в Кауфланд. Това не е фактор, който определя цената, тя се диктува а не следва пазарни принципи.
  Защо никой не засегна въпросът за това кой (аджеба) строи, кой отпуска заема и кой колко печели по редицата? Бъдете истински журналисти, не отразявайте по диктовка а разследвайте.
  Да не се окаже че банките са и инвеститорите (директно от инвеститора - чували сте това послание), и строителите (дъщерна строителна с акционерен капитал 99% СиБанк), и брокерите (Комфорт брокерс - поне да бяха си сменили името), и кредиторите?
  Реално банките строят с вашите пари, докато ви дават заем с вашите пари, за да ипотекирате техния вече имот и да им дължите лихва.
  Е как да паднат цените? Няма условия за това. Тук пазарът няма никакво значение, командва принципа на широката непокътната собственост. Затова ще виждате цели празни комплекси, Еко селища, голф игрища, хотели без 1 човек персонал и т.н. Не е само у нас така.

 21. 21 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 849 Неутрално

  В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ СТРОЯТ ЖИЛИЩА КАТО БЕСНИ.ПРИ НАМАЛЯВАЩО НАСЕЛЕНИЕ...
  КОЙ СЕ ОЧАКВА ДА ЖИВЕЕ ТАМ???

 22. 22 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#10] от "Deantonio Banderas":

  Не мога да ги разбера тия които идват в София да стават Софиенци пълни бунаци.
  —цитат от коментар 10 на Deantonio Banderas


  Защо? :)

  До коментар [#13] от "Imaginary Friend":

  До коментар [#7] от "Finland":Загубата на население не е в големите градове, особено пък в София.
  —цитат от коментар 13 на Imaginary Friend


  Аз съм от доста голям град и се обезлюдяваме стабилно. Даже училищата не издържат и 34% ги закриха.

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Ние, българите винаги сме смятали инвестицията в жилище за ключова в живота си- това е още по-вярно за кризисни времена!

 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ СТРОЯТ ЖИЛИЩА КАТО БЕСНИ.ПРИ НАМАЛЯВАЩО НАСЕЛЕНИЕ...КОЙ СЕ ОЧАКВА ДА ЖИВЕЕ ТАМ???
  —цитат от коментар 21 на rkf46690675


  В момента в едно жилище живеят по няколко поколения. Нали не мислиш , че ако няма търсене строителните фирми го правят за собствено удоволствие.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#10] от "Deantonio Banderas":
  —цитат от коментар 22 на Finland


  Аз съм от доста голям град и се обезлюдяваме стабилно. Даже училищата не издържат и 34% ги закриха.

  Плевен???

 26. 26 Профил на kvz20472433
  kvz20472433
  Рейтинг: 10 Неутрално

  [quote#12:"K2"][/quote]
  ако лихвата в банката ти е ниска, просто няма да печелиш. Ако си купиш имот, който е двойно надценен обаче, спокойно можеш да загубиш половината от парите си. А най-хубаво е, ако добавиш и кредит, тогава, можеш да загубиш всичките си пари и да продължаваш да дължиш! :)

 27. 27 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Има голяаааам потенциал във вдигането на данъците на жилищни имоти - ей го на - след десетина - петнайсет години жилищата ще са много повече от работещите "на светло" и осигуряващи приходи в хазната българи!

 28. 28 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 562 Неутрално

  [quote#16:"Мусаши"][/quote]

  Пак ли започваме с глупавите статистики?

  Същото е и в Детските градини, нали? Само дето да се уредиш за държавна такава трябва да буташ рушв... ъъъ дарения.... А пък частните процъфтяват във всеки квартал!
  За енти път ти казвам да не коментираш неща, които са ти ясни само от някаква суха статистика и от емигрирали съселяни на принципът "една жена ми каза"

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 29. 29 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 505 Любопитно

  До коментар [#12] от "K2":

  И смяташ, че инвестицията в жилищен имот ще носи доход? В някакъв оптимистичен вариант може и да излезеш на нулата, но толкова. И то при положение, че няма ипотечен кредит намесен.

 30. 30 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  [quote#12:"K2"]
  —цитат от коментар 26 на kvz20472433
  ако лихвата в банката ти е ниска, просто няма да печелиш. Ако си купиш имот, който е двойно надценен обаче, спокойно можеш да загубиш половината от парите си. А най-хубаво е, ако добавиш и кредит, тогава, можеш да загубиш всичките си пари и да продължаваш да дължиш! :) [/quote]

  Това е само една възможна гледна точка.Но няма как цената на жилище да върви надолу .Парите са си винаги във него а наема си е печалба. Нали не смяташ , че рентиерството е нещо лошо и губещо?

  SHADOWS of SOFIA
 31. 31 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Хайде, хайде… Реалистичната картина е като в Работническо дело. Докато анализът по-горе е дело на брокери от агенциите, няма да видим реализъм. Защо се обсъжда покупателна способност и настроения сред клиентите а не се обърне внимание на собствеността? Защо никой не изследва кой формира цените и кой печели от задържането им?Търсене винаги е имало, и бабичките търсят и ровят в Кауфланд. Това не е фактор, който определя цената, тя се диктува а не следва пазарни принципи.Защо никой не засегна въпросът за това кой (аджеба) строи, кой отпуска заема и кой колко печели по редицата? Бъдете истински журналисти, не отразявайте по диктовка а разследвайте.Да не се окаже че банките са и инвеститорите (директно от инвеститора - чували сте това послание), и строителите (дъщерна строителна с акционерен капитал 99% СиБанк), и брокерите (Комфорт брокерс - поне да бяха си сменили името), и кредиторите? Реално банките строят с вашите пари, докато ви дават заем с вашите пари, за да ипотекирате техния вече имот и да им дължите лихва. Е как да паднат цените? Няма условия за това. Тук пазарът няма никакво значение, командва принципа на широката непокътната собственост. Затова ще виждате цели празни комплекси, Еко селища, голф игрища, хотели без 1 човек персонал и т.н. Не е само у нас така.
  —цитат от коментар 20 на clw21688650


  +++++++++++++++++++++++++++++++++!

 32. 32 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#13] от "Imaginary Friend":

  Ще видим след преброяването тая година какво е положението, но междинните данни показват, че единствени София и Пловдив могат да се похвалят евентуално с някакъв номинален механичен прираст (малко над 0-та).

  И това е от години. Колкото идват, почти толкова си и заминават. Усещането за пренаселеност и увеличаване на населението идва от кофти инфраструктурата.

 33. 33 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Банковата ваканция свърши и сега ще има имоти на килограм за ужас на подмокрените брокери за големи печалби.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 34. 34 Профил на kvz20472433
  kvz20472433
  Рейтинг: 10 Неутрално

  [quote#30:"K2"][/quote]
  ето точно тая логика показва, че цените са жестоко надценени! Самата концепция, че цената на даден актив не може да падне е погрешна! Но всеки разполага с парите си, както намери за добре. Или с кредитните си задължения...

 35. 35 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 1117 Любопитно

  Да, цяла година слушам от брокери, че нямало никакво отражение коронавирусът върху пазара на имоти, даже се повишило търсенето и хората повече "купували". Общо взето може да се каже, че и те живеят в някаква паралелна политическа реалност, където само за тях нещата са розови, а иначе всъщност положението си е тръгнало надолу по всички закони на логиката.

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 36. 36 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 297 Неутрално

  "Манастирски ливади", после "Кръстова вада", след това "Витоша" и "Малинова долина"...да ви имам кварталите залухани. Това не са квартали а гета.Купувайте тугли, ще се свършат!Как пък не можаха за толкова години не направиха един хубав квартал с къщи и инфраструктура като хора? С това вече позавършено околовръстно, във всички посоки има мегдан. Да има зеленина, въздух и пространство. Хванали и делят квадратния метър на 5 и де реват, че разбираш ли нямали улици и канали.
  —цитат от коментар 9 на Соколов


  Ами причините са комплексни.За момента е по изгодно ако си строител на парцел 700-800кв.м. в града с прекаран канал и вода и ток да бутнеш рушвет и да дигнеш кооперация с 5000кв.м. РЗП .Квадрат ново строителство добро със документи и рушвети излиза мах 450Е /в момента строя/ при 1000-1200Е продажна цена смятай.
  А и на парче цената е по-поносима. между 50 и 150 хил Е.Ако е квартал с едно или двуфамилни къщи нещата загрубяват.Първо ,канал,ток,вода ако не ги прекара общината кво правиш? Второ улиците в комплекса?Трето ниски къщи ама много оттам и много основи тоест желязо и бетон /те са най скъпи в един строеж/после и много и скъпи пърцели към всяка къща.И накрая трябва всяка къща да и искаш между 200хил и 400-500 хил Е .А ако е гъзарска отива над 1мил Е.Хора с такива възможности
  са много малко в БГ и следват трудни продажби и голяма сума блокирана в нереализирани обекти.А и който има такива пари обикновено строи по индивидуален проект и сам си е инвеститор.
  В американските филми дават хубави такива квартали ,но семействата които живеят в тях са с годишни доходи над 250-300 хил долара годишно .А имотите тръгват от 800-900 хил долара до 5-6 мил.долара,зависи от къщата и големината на двора.Та така.

 37. 37 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  Ако нямаше спад, на банките печалбата нямаше да е паднала толкова много. Защото в брой се купуват много малко жилища, предимно с кредити.

  Относно голямо падане на цените - никъде не се случва, защото много голяма част от икономиката е вързана в стойсността на недвижимите имоти - от капитал на компании до покрития за голяма част от дадените кредити и институциите и големите играчи нямат интерес от масово падане. Банките няма да извадят за малко пари отнет имот, защото така ще излезе, че другите сто, които са обезпечение за кредити, не стигат. На практика чист капитализъм в тази сфера няма - търсенето не води до сваляне на цените, защото държавата с регулациите и банките, действащи като картел, са създали монопол. И това не е само тук, в цял свят е.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 38. 38 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  [quote#30:"K2"]
  —цитат от коментар 34 на kvz20472433
  ето точно тая логика показва, че цените са жестоко надценени! Самата концепция, че цената на даден актив не може да падне е погрешна! Но всеки разполага с парите си, както намери за добре. Или с кредитните си задължения...[/quote]

  Точно така. Всеки си знае.

  SHADOWS of SOFIA
 39. 39 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Само да припомня на по-късопаметните, че преди 9-10 месеца година - когато пандемията започна, под подобна статия имаше почти пълен консенсус, че имотите в София ще паднат ако не с 50, то поне с 30 %.Без да злорадствам - не паднаха, няма и да паднат.
  —цитат от коментар 18 на boevbisser


  Това, че не паднаха, е заради мерките на Бочко, но парите взеха да свършват , а пандемията скоро няма да си тръгне и натискът върху икономиката тепърва ще почне да се усеща. А и както казах по горе и банковата ваканция свърши. Банките сега ще започнат да си искат вноските по ипотеките, да видим колко от тия за по 30 години и 500 лв./месец ще почнат да ги погасяват, щото куцо и сакато, бармани и сервитьорки си накупиха ипотечни жилища, само че сега бакшиш йок, а като се има предвид, че цяла Европа живее под наем, рано или късно и ние ще сме принудени да го направим, просто пандемията ще го ускори.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 40. 40 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Платени статии, за да може народа да скача в сделките "на поляна" и на "зелено"...

 41. 41 Профил на kvz20472433
  kvz20472433
  Рейтинг: 10 Неутрално

  На мен пък ми е любопитно, колко точно сделки успяха да реализират от началото на годината до днес тези две агенции, защото са минали точно 2 седмици от новата година? Как успяха тези две дами да решат в рамките на само 15 дни, че всичко е цветя, рози и еднорози за пазара на жилища? Или понеже имат интерес от това, ще напишат всичко каквото е нужно, за да заблудят хората?

 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  "Да, цяла година слушам от брокери, че нямало никакво отражение коронавирусът върху пазара на имоти, даже се повишило търсенето и хората повече "купували". Общо взето може да се каже, че и те живеят в някаква паралелна политическа реалност, където само за тях нещата са розови, а иначе всъщност положението си е тръгнало надолу по всички закони на логиката."

  не са само те ! У нас цялата политическа прослойка живее в подобна алтернативна вселена, но все някога балонът гърми.....

 43. 43 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2567 Весело

  "Пазарът на жилища започва 2021 г. сякаш няма епидемия"

  Не знам, как "Дневник" е допуснал такова заглавие.
  Нали троловете му във форума в един глас реват, че българинът е стигнал до просешка тояга, гладува, мизерства и проси милостиня.
  Оказва се, че този нещастен българин е решил с последните си пари да купи някое и друго жилище, преди да му се наложи да посегне към депозита си в банката.
  А там- също пълна суша- депозитите имат-нямат 120 млрд.
  Нъл тъй, умнокресливци?

 44. 44 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Цената на кв.м. се е вдигнала, защото никой не купува на зелено.

 45. 45 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#28] от "Matrix":

  Детски градини, ама къде? В София и още един или два града. Всичко останало замира и почти няма деца.

  Бивш tww09306483.
 46. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#43] от "Дон Кихот":

  Остана само да уточниш и какво е разпределението на депозитите. Тоест, че 90-ет процента от тях са в 5-ет процента от хората. Останалите карат от заплата до заплата, а пенсионерите се радват на 50 лева. То и затова емиграцията не спира, въпреки приказките за големи успехи. Все преизпълняваме петилетния план и въпреки всичко, населението на един областен град изчезва всяка година. Това също ли е част от успехите?

  Бивш tww09306483.
 47. 47 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#43] от "Дон Кихот":

  не знам откъде я изкопахте тази цифра, но да приемем, че е вярна, та 120 млрд. на 7 млн., са има няма 17 хил. на калпак, да приемем, че едно семейство е 4 члена, т.е. 70 хил. или 35 хил. евро, с тези цени, които брокерите държат, ще си купите една външна тоалетна. А и да не говорим, че голяма част от тия пари са разпределени между хиени, котараци, соколи, прасета и всякакви му там подобни животни, близки до Бочко. Така че, обикновените хора пари нямат!

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 48. 48 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#39] от "бабачко":

  Изобщо не сравнявай БГ с Европа ,САЩ и останалият бял свят.Нямаме нищо общо като начин на живот,доходи и манталитет.Как ги виждаш двама пенсионери с по 400-500лв
  пенсии под наем в двустаен в софия за 600 лв месечно.В Германия за такива има субсидирани или общински жилища,тука кой ,ще им даде такова ?Винаги е по изгодно ипотека вместо наем.При почти еднакви размери при ипотеката накрая ставаш собственик,при наема си дал едни пари.А ако го закъсаш при ипотека значи и наем не може да плащаш.При ипотека имаш възможност да продадеш имота и да спасиш голяма част от парите ,при наема няма такава опция.
  Извода е ,че всеки случей си е индивидуален.Просто трябва да се спазват няколко прости правила.Ипотека като си поработил 6-7 г утвърдил си се в кариерата,спестил си някой лев и другото да внимаваш ипотеката да не е повече от 30-40% от дохода ти.за БГ е желателно 25-30%.

 49. 49 Профил на Yavor Angelov
  Yavor Angelov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник, не ви ли е неудобно да публикувате откровено платени статии без грам реален анализ, на независими анализатори или поне разследващи/мислещи журналисти.
  В момента пазара е замразен - както на наеми, така и на продажби. Всеки адекватен брокер знае това. Много хора загубиха работата, други които имат пари изчакват нещата да се стабилизират. Малък процент са хората, които купуват и то при сериозни отстъпки в цените.
  Не казвам, че пазарът няма да се нормализира - казвам, че сегашното му актуално състояние е застой. Вие обаче решавате, че е по-важно да вземете някой лев от имотека...

 50. 50 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#15] от "Deantonio Banderas":

  [quote#15:"Deantonio Banderas"][/quote]

  Според италианците истинското ферари е в цвят червен. Всичко останало е срам и позор.... особено синьото... цветът на инженерите. Като кралското синьо е върхът на позора.

 51. 51 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 296 Любопитно

  ще паднат цените... изчакайте малко. То и след 2008-ма не паднаха веднага. Нашенския строител-бизнесмен държи на мускули високите цени доста време, преди да се усети, че няма смисъл и само губи от това.

 52. 52 Профил на Puck Futin
  Puck Futin
  Рейтинг: 292 Неутрално

  България е в демографска катастрова. Намалението е застаряващо и намаляващо. Етносът с брой, увеличаващ се в геометрична прогресия по правило не харесва да купува жилища. Отделно сме най-бедните в ЕС. Строят се кутийки с безумни разпределения и гарсонера от 40кв.м. "става" двустаен 66 кв.м.
  А за пандемията се пропуска едно основно нещо - и след като си отиде един ефект ще се запази. Много работодатели осъзнаха, че отдалеченаа работа е възможна, вече са наясно и кои служители са годни за това и кои не. Това, поне според мен, ще накара не малко хора да преосмислят дали си струват раздутите цени на некачествени жилища в невероятни квартали като Малинова Долина, къща около София... по дяволите, дори къща в Гърция близо до плаж струва колкото 3стаен в София, отделно обмислят данъчни облекчения за ИТ номади.
  Колкото и българина да обича да купува тухли и бетон, ми се струва малко нелогична картинката описана в статията/рекламата.

 53. 53 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#48] от "стефан иванов":

  Основният въпрос е колко е лихвата на заема и колко годишни наема трябват за да го изплатиш.

  В големите германски градове в момента трябва да платиш днес 40 годишни наема за да купиш жилището, като за десетгодишен кредит плащаш 1% , а за 20годишен = 2%.

  Преди 30 години жилище се изплащаше с 10 до 15 годишни наема, но при 10%това лихва.

  Преди 40 години незнам как е било, но лихвите са били по 20%.

 54. 54 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1058 Весело

  доста хора им се намалиха доходите ,много останаха без работа и прочие,даже из европата има българи които предпочитат да си стоят вкъщи и да изчакат по добри времена...а те 'продават' ли продават...само че на кой ...няма как тая криза да не засегне почти всички отрасли на икономиката...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 55. 55 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 773 Любопитно

  До коментар [#18] от "boevbisser":

  Без да се заяждам, падането на цените на имотите е като пропадането на борсата. Антисистемно явление, което не е обичайно за пазара, а напротив, се явява негова корекция. Поради тази си характеристика е краткотрайно. Конкретно, цените на имотите растат през 80% от времето, спадат през около 5% от времето, поддържат цена (дъно, плато) през 15% от времето.
  Обаче, когато подобна корекция се случи, тя е съшествена. Както се казва в стария лаф- цените се качват се по стълбите, но слизат с асансьора.

  Доколкото е антисистемно явление, цялата система се бори да го предотврати. С други думи, ти се случва, едва когато всички останали механизми за противодействие са изчерпани. Следователно, няма цените на имотите да паднат в началото на кризата. При предната криза (ударила България в средата на 2008), цените почнаха да падат в началото на 2010, дъното се достигна в края на 2011, а на единично ниво, най-ниските наблюдавани продажни нива се достигнаха през 2012-2913, дори пролетта на 2014.

  Така че, да слагаме коланите и да се въоръжим с търпение.
  И предния път брокерите се кълняха, че корекция няма да има.

  П.С. Имам опит в сключването на имотни сделки, с повече от 5 имота, в качеството и на купувач, и на продавач, в четири различни държави.

 56. 56 Профил на Chironex
  Chironex
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Значи икономиката е на пауза, ама имотите се продават/купуват като топъл хляб.
  Дневник, не ви ли е хрумвало, че не трябва да питате брокерите как се движи пазара?

 57. 57 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#30] от "K2":

  Да, щото този наем ти е гарантиран от Бог Перун. И ако си теглили кредит за "инвестицията" наема ти отива за вноска, по всяка вероятност и ще доплащаш.

 58. 58 Профил на Chironex
  Chironex
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#48] от "стефан иванов":

  Наем и ипотека са две много различни животни.
  Сравнението им е като ябълки и круши.

 59. 59 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#53] от "Нинов":

  корекция към пост 53***

  Преди 30 години жилище се КУПУВАШЕ с 10 до 15 годишни наема, но при 10%това лихва.

 60. 60 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Данните на брокерите много ясно, че това ще покажат хаха... Въпреки цялото това "подобрение" много брокери си изгубиха работата. Странно.

 61. 61 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Хора които нямат 5 лева да се обръснат коментират как върви имотния пазар...
  Колкото и да не ви се вярва, пазарът на имоти си върви. Има много хора със свободни пари и желание за "пасивна" инвестиция. Новите сгради се разпродават преди да са построени. Есента купих имот в такава сграда - като им се обадих имаше само един апартамент продаден, докато обмислях една седмица и половината бяха заминали. Добре че си бях заплюл един.
  Може да има спад на цените ако кризата продължи, но след няколко години цените ще се върнат. Така стана и след предната криза. В началото на 2020 продадох имот, който бях купил преди предната криза. Цената му беше паднала наполовина 2010, но сега го продадох с печалба, и то след приспадане на разходи, сконтиране и т.н.
  Дългосрочно, без балони, цените ще растат най-малкото заради инфлацията - колкото и да е малка се натрупва с годините. Реалната цена на имота се запазва, но паричната му стойност се увеличава.

 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  "..ако лихвата по влоговете е ниска, ще се ориентираш да вложиш парите в нещо по доходно. Такава логиката...."

  Логика? купуваш жилище за 200 000 евро, и го даваш под наем за 500 евро месечно? И след 5 години правиш ремонт за 5000 евро! Голяма логика!

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 505 Любопитно

  До коментар [#18] от "boevbisser":
  До коментар [#39] от "бабачко":
  До коментар [#52] от "Puck Futin":

  Това, което се очакваше да се случи в началото на пандемията - да, намалее търсенето и да паднат цените - беше напълно логично (пазар, еластичност, да?). Случи се обаче нещо по-различно. Всъщност - няколко неща едновременно: понеже прогнозата горе е логична, много от продавачите / инвеститори / строители просто спряха да предлагат. Обявите намаляха драстично - 30-40% и повече.

  Тоя номер е игран и преди и е сработвал всеки път, щом се очертае цените да паднат - не се продава и се чака следващия пик. Изкуствено се създава дефицит за да се бута цената нагоре. При положение, че се продава с надценка 100-150% над себестойността, разходите за поддръжка на актива, са "комар те е ухапал". Това донякъде компенсира намалялото търсене и цените се задържаха.

  Заедно с това се появиха купувачите, които знаят какво търсят, взискателни са, купуват в брой (сиреч без кредит), не бързат и следят нещата много внимателно. Договориха си добри цени и юни месец беше рекорден за някои от агенциите. Аномалия. Хубаво де ама тея хора не са много и те свършиха. Кака се омъжи.

  Банките. Имаше няколко месеца, в които банките спряха да кредитират - кредитни ваканции, рефинансиране на кредити - с това бяха заети. После се поотпуснаха нещата, но вече сме много далеч от тая вакханалия, която беше 2018 г. - 2019 г. Мъчно може да се намери предложение за кредит без поне 10% самоучастие и то при вече по-затегнати изисквания към оценка на имота и кредитополучателя. Тоя ефект тепърва ще го усетим.

  Та, струва ми се неминуемо пазарът ще се свие още през тази и следващата година, особено при положение, че тепърва се очаква да ни зашлевят последиците за икономиката. Тоя път обаче ще е двуцифрено свиването. Та затова са тези патетични пасквили от страна на агенциите.

 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  До коментар [#62] от "historama":

  Има друго, което Татяна не споменава. Строителството бе от малкото частни бизнеси, което не бе засегнато от ковид рестрикциите. Като туризмът, ресторантьорството, но съвсем спокойно и пълноценно се възползваха от всички компенсационни ковид програми - национални и общоевропейски.

 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  До коментар [#62] от "historama":

  Има друго, което Татяна не споменава. Строителството бе от малкото частни бизнеси, което не бе засегнато от ковид рестрикциите. Като туризмът, ресторантьорството, но съвсем спокойно и пълноценно се възползваха от всички компенсационни ковид програми - национални и общоевропейски.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  [quote#36:"стефан иванов"][/quote]

  Изобщо не е вярно това.Сестра ми живее с мъжът си и двете си деца в къща в предградие на Кълъмбъс-столицата на щата Охайо.Купиха къща на два етажа за 160 хиляди долара-на цената на панелка в София.Е даходите им са под 100 хиляди долара годишно.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#39] от "бабачко":Изобщо не сравнявай БГ с Европа ,САЩ и останалият бял свят.Нямаме нищо общо като начин на живот,доходи и манталитет.Как ги виждаш двама пенсионери с по 400-500лвпенсии под наем в двустаен в софия за 600 лв месечно.В Германия за такива има субсидирани или общински жилища,тука кой ,ще им даде такова ?Винаги е по изгодно ипотека вместо наем.При почти еднакви размери при ипотеката накрая ставаш собственик,при наема си дал едни пари.А ако го закъсаш при ипотека значи и наем не може да плащаш.При ипотека имаш възможност да продадеш имота и да спасиш голяма част от парите ,при наема няма такава опция.Извода е ,че всеки случей си е индивидуален.Просто трябва да се спазват няколко прости правила.Ипотека като си поработил 6-7 г утвърдил си се в кариерата,спестил си някой лев и другото да внимаваш ипотеката да не е повече от 30-40% от дохода ти.за БГ е желателно 25-30%.
  —цитат от коментар 48 на стефан иванов


  на запад инвеститорите строят цели квартали и не продават, а дават под наем. Във Франция например, в Лион, за да получиш такова строително разрешение, трябва да поемеш ангажимент, че ще построиш здравен, образователен и културен център за твоя сметка. Затова градовете са им уредени, красиви и приятни за живеене, а не както тук куцо и сакато се пише строителен предприемач, пльосне някоя сграда на 5 кв. м площ, надува цените с брокерите и вече е милионер, затова сме толкова сбъркани.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 72. 72 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  "Полина Стойкова посочва, че през последните месеци основният мотив за покупка на клиентите на компанията е бил за собствено ползване, за по-голямо жилище или за втори и трети имот извън града и в курортите...."

  Полина, говори се, че руснаците разпродават ваканционните си имоти в Св. константни, в Поморие. Специално в Поморие руснаците са повече от местните, и вече разпродават (след срива на рублата им е трудно да ги подържат). Вярно, че софиянци се насочват към морето, и все пак!

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  [quote#73:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 75 на Deantonio Banderas
  Задръстванията в София са се увеличили десет пъти което значи че градът има определен капацитет да поеме 2 милиона души да речем а те са 4 вигурно вече.[/quote]

  Ами те и в Пловдив задръстванията се увеличиха 10 пъти ама никой не приказва глупости, че Пловдив е станал 1 милион население.

 78. 78 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  Статията горе се отнася най-вече за имотния пазар в София, и отчасти за още 2-3 големи града. Отчасти. Т.е. разчита се много на прилива на нови хора в столицата, потенциални клиенти за жилища.
  А защо не се предвижда, че други ще започнат да се изнасят, напр. пенсионерите. Или че бъдещето на ЕС е в децентрализацията, и с акцент към развитие на регионите? Само че кой да прави прогнози за след 5 години, след като у нас прогнозите са от днес за вчера!

 79. 79 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2567 Весело

  До коментар [#46] от "Petleshev":

  "Остана само да уточниш и какво е разпределението на депозитите."

  Мога да ти кажа: 9.2 млн депозити на домакинства държат 58 млрд лева.
  Да ти проясня- депозитите са пари, от които хората НЕ СЕ НУЖДАЯТ в ежедневието си.
  И не включват разплащателните сметки, в които вероятно има още толкова.

 80. 80 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  [quote#73:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 75 на Deantonio Banderas
  Задръстванията в София са се увеличили десет пъти което значи че градът има определен капацитет да поеме 2 милиона души да речем а те са 4 вигурно вече.[/quote]

  Хахаха-викаш 4 милиона живеят в 570 хиляди жилища. Средно по 7 човека в жилище.Това и в Бангладеш го няма.

 81. 81 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Тръгнахме аслани, върнахме се ...

  malart.blog.bg
 82. 82 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  До коментар [#71] от "бабачко": "...трябва да поемеш ангажимент, че ще построиш здравен, образователен и културен център за твоя сметка..."

  Те тротоари и улици не правят, ти говори за поликлиники, детски градини...

 83. 83 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#60] от "blaf":

  Фалират предимно малки агенции, от 1-2 човека. До нас си заминаха няколко такива, големите работят на принципа - каквото си изкара брокера, като % отива за фирмата, та те реално заплати не плащат, само балъци трябват.

  Пазарът на имоти ще си върви нагоре, бавно, но славно. Поне през следващите 30г., ако няма катаклизми. След това - кой откъде е, защото основните големи градове ще са поели половин България, нови хора няма да има откъде да дойдат и така.
  Между другото във Варна има един комплекс, който от 10г продава апартаменти такива цени са им написали, че и след 10г, те все още ще ги продават. А вече има обяви от частници, които продават апартаменти в същите кооперации. Повечето жилища се купуват с кредити, само хора с много високи доходи и такива, дето живеят като скотове навън, за да си купят жилище тук, го правиха в кеш. Вторите вече са на свършване. Та тия кредити искат да имаш и част от сумата, а ако си на 2к заплата, това си е изпитание. Във Варна примерно, може спокойно да се забиеш в Балчик, Бяла и тн, за да пътуваш всеки ден по 30мин, до града, но ще живееш в къща, на по-спокойно място.

  Наемите за магазини са в канала, само брокер не би го повярвал, до нас, са закрити 10-тина магазина, макар че винаги съм се чудил как се издържат. Българинът има някакво странно мислене и предпочита да загуби наем за 5-6м, докато някой пак наеме тоя обект, отколкото да свали наема.

 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  "..Купиха къща на два етажа за 160 хиляди долара-на цената на панелка в София.Е даходите им са под 100 хиляди долара годишно..."

  Не сравнявай американските къщи с европейските. технологията им там е различна - там са почти дървени.

 85. 85 Профил на ayw26648663
  ayw26648663
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#12:"K2"][/quote]

  Зависи от инфлацията. На мене лихвата ми е малка ама и инфлацията е същата така че все тая

 86. 86 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 729 Весело

  Тук било пълно с анализатори, но нито един няма да ми отговори , защо при намаляващо население с около милион за последните 20 години, цените на имотите са се увеличили значително.
  През 2000 година , средната цена на квадрат в София беше около 300 долара.
  Днес е около 1300 долара.
  Ако през 2000 година сте имали 30 хиляди долара е можело да си купите 100 квадрата апартамент в София, ако сте си ги пазили, днес с тях може да си купите гараж.

 87. 87 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  "..Купиха къща на два етажа за 160 хиляди долара-на цената на панелка в София.Е даходите им са под 100 хиляди долара годишно..."Не сравнявай американските къщи с европейските. технологията им там е различна - там са почти дървени.
  —цитат от коментар 84 на historama


  Е и?Да не мислиш американските строители за некадърници или мошеници,та да продават неустойчиви къщи?Напротив-имат си строги правила за контрол, за разлика от България например.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Купувайте, че не останаха!
  В България населението расте, а и привличаме хиляди чужденци!
  Българите се завръщат от чужбина и им трябват поне по 3 апартамента и къща край града!
  Бързо на комисионите от 3,6%!

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#87] от "Мусаши":

  В САЩ строителните регулации са на местно ниво и има голяма разлика м/у Калифорния и Айдахо, например.

  По отношение на жилищното строителство американците изглежда са наследили англо-холандските методи с леки и евтини материал като талашит, мокава, шперплат, а не тежките германо-австрийски-итал-испански от камък, тухли, бетон, мрамор.

  И двата метода имат предимства и недостатъци.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#86] от "001":

  Не живея в София, но живея под наем в апартамент, който бе продаден преди година - човекът имал къща в др областен град (по-малък от Варна), продал я е и с парите купил апартамент тук. Според мен се набута с парите, но щом така си е решил - негова воля, за мен нищо не се промени. Та ето ти един пример, как цените на жилищата се вдигат при намаляващо население. Другият е - хора, които работят навън, купуват по 2-3 апартамента, за да "живеят" от наеми, като се върнат тук, имам такъв познат, който си скъсва задника от бачкане навън и има вече 2 апартамента и събира за 3-ти, като се надява да купи и 4-ти, преди да се пенсионира и да се върне.

 95. 95 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#87] от "Мусаши":В САЩ строителните регулации са на местно ниво и има голяма разлика м/у Калифорния и Айдахо, например.По отношение на жилищното строителство американците изглежда са наследили англо-холандските методи с леки и евтини материал като талашит, мокава, шперплат, а не тежките германо-австрийски-итал-испански от камък, тухли, бетон, мрамор. И двата метода имат предимства и недостатъци.
  —цитат от коментар 91 на Нинов


  Така е.Вече и в България се строят дървени къщи,а не само тухлени. Един приятел живее в дървена къща на два етажа от 15 години и няма никакви проблеми.

 96. 96 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 729 Неутрално

  А някой от Вас анализаторите, дали знае защо при положение, че за 20 години населението на България е намаляло с около милион, това на София е нараснало с над 100 хиляди.
  Това на Бургас, Варна и Пловдив или се е запазило или се е увеличило малко.

  То и сега може да си купите в някое забутано видинско село къща с два декара двор за 10 хиляди лева. Ама вместо къща с огромен двор предпочитате да дадате 20-30 пъти повече и да си купите апартамент в някой от изброените градове.

 97. 97 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2567 Весело

  До коментар [#78] от "historama":

  "Само че кой да прави прогнози за след 5 години, след като у нас прогнозите са от днес за вчера!"

  Прогнозите от днес за вчера ги правят само умнокресливците, които перманетно живеят във вчерашния ден.
  По отношение на всичко!

 98. 98 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  До коментар [#86] от "001":

  Защото имотите са в голяма степен инвестиционен актив и като такъв цените им се определят не толкова от реалното търсене а от наличието на свободен капитал. А не може да отречете че в последните 20 години населението се замогна и има доста спестявания т.е капитал. Друг фактор е неравномерния пазар - цените на имотите в София и още няколко големи града наистина продължават да растат но примерно цените на ваканционни имоти в Банско за последните 5 години например не са мръднали, даже са паднали.

 99. 99 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Тук било пълно с анализатори, но нито един няма да ми отговори , защо при намаляващо население с около милион за последните 20 години, цените на имотите са се увеличили значително.През 2000 година , средната цена на квадрат в София беше около 300 долара.Днес е около 1300 долара.Ако през 2000 година сте имали 30 хиляди долара е можело да си купите 100 квадрата апартамент в София, ако сте си ги пазили, днес с тях може да си купите гараж.
  —цитат от коментар 86 на 001


  А колко е средната заплата днес и тази през 2000 г.?

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK