Да избягаш от коронавируса в Занзибар

Да избягаш от коронавируса в Занзибар

© Associated PressТемпература на въздуха - 30, на водата - 27. Такава дестинация е привлекателна целогодишно, но особено пък през зимата и особено след почти цяла година на наложени от държавата и от самите потенциални туристи ограничения. Това предлага Танзания, и по-конкретно остров Занзибар, в края на активния си летен сезон - февруари и март. И ако досега тази мечта е ставала реалност за два самолета българи годишно, то вече интересът им е напълнил повече, а до края на март се очертават засега поне 10 чартъра. Това разказва пред "Дневник" Илия Христов, мениджър "Дестинация" в туроператора "Абакс". Една от двете организации, които предлагат чартъри до тази дестинация сега.


Христов разказва, че рестрикциите са направили дестинацията по-желана от обикновено и ако друга година от София излитат всичко на всичко 1-2 техни чартъра, то засега са предвидени общо 10 за февруари и март.


Допълва, че Танзания винаги е била привлекателна, но сега си я позволяват и хора, които не са я избирали преди, защото е по-скъпа от пътуване в Европа или път Тунис и Египет, които са също много популярни сред българите. Но сега, след като много хора не са пътували през миналата година, могат да доплатят за по-скъпа почивка, казва той. Допълва, че заради края на сезона в Танзания цените са по-ниски. А освен това може да се вземат оферти, значително по-евтини от тези за други, определяни като екзотични места, като Малдивите, например. Дава пример с пакет за седем нощувки в 5-звезден хотел за 2800 лв. за седмица, който сравнен с аналогичен за Малдивите е около два пъти по-евтин.
В допълнение "дупката" след Нова година, която обичайно се пълни със ски ваканции, сега е зейнала, тъй като много курорти в Европа не работят, а и хората се въздържат от пътуване на ски ваканция извън България, казват от туроператора. В същото време е рано за популярните Тунис, Турция, Гърция, Египет и др. Така Занзибар се очертава като една от малкото възможности за ваканция изобщо в тези месеци.


Христов допълва, че за февруарските пътешествия се записват множество младоженци или канещи се да направят предложение за женитба. А пък през март покрай почивния 3 март и празничния за някои 8 март други хора намират повод за пътешествие.


"И въпреки че не е от най-евтините пътувания, хората като не са пътували повече от половин година, сега са склонни да си позволят дестинация, която не биха си позволили преди това", заключава Христов.


Уверява, че Танзания е сред малко засегнатите от коронавируса и не се изисква PCR тест за влизане в страната. Но тъй като това се налага на връщане, компанията поема тестването на клиентите. Този похват се прилага вече няколко месеца от туроператорите в България, за да насърчат пътуванията, които се оскъпяват, ако пътува цяло семейство и всеки негов член трябва да плати и тест.


Разбира се до Занзибар човек може да стигне и на собствен ход с прекачване в Дубай, но полетът с чартър винаги излиза по-евтин.


От туроператора казват, че има различни варианти на ваканцията в Занзибар - чиста почивка, съчетано с турове или съчетана с много турове. Повечето българи избират чистата почивка като е трудно да се каже дали защото тя е най-евтиният пакет или поради липса на желание да обикалят по природни и други забележителонсти.


Този интерес към Занзибар е достигнал и до ушите на чужденци, живеещи в София, като това е една от много коментираните теми напоследък в групата им във "Фейсбук".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK