Туристическият бизнес иска подкрепа в обучението на кадри

Туристическият бизнес иска подкрепа в обучението на кадри

© Министерството на туризмаТуристическият бизнес в Смолян поиска от вицепремиера Марияна Николова подкрепа в политиката за подготовка на кадри за сектора. Представителите на бизнеса коментираха, че се очаква да има сериозен недостиг на персонал и би било добре да се помисли за внос на кадри и страната ни да има по-активна политика по отношение на образованието и подготовката на професионалисти за сектора.


"Един от основните приоритети на правителството на Бойко Борисов е именно образованието, а по-доброто и качествено образование е основа и гарант за по-доброто бъдеще", каза в отговор вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, цитирана от пресцентъра на министерството. Тя припомни, че на последното правителствено заседание бяха отпуснати нови нас 2 млн. лв. на министерството на образованието за подобряване на образователната инфраструктура. Парите са за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища.


В дискусията участваха и Даниела Дариткова, народен представител на ГЕРБ от Смолян, Недялко Славов, областен управител на област Смолян, Николай Мелемов, кмет на община Смолян, Боран Хаджиев, кмет на община Чепеларе, и представители на туристическия бизнес.
Д-р Даниела Дариткова коментира, че заболеваемостта в Смолянска област е ниска и че това ще доведе до допълнителна сигурност за туристите, които ще посетят региона.


"Правим всичко възможно да развием областта като четирисезонна дестинация", посочи Николова. Тя отбеляза, че в сряда кабинетът реши да отпусне допълнителни 40 млн. лева от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия.


През декември беше одобрена нова разпоредба, регламентираща прилагането на нова мярка за държавна помощ на обща стойност 51 млн. лв. от националния бюджет за безвъзмездно субсидиране на близо 1600 предприятия в сферата на туризма, подчерта Николова и уточни, че Министерството на туризма е разработило наредба, регламентираща реда за предоставяне на безвъзмездни средства, която е изпратена за съгласуване в Министерството на финансите. Субсидията e в размер на 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., които ще трябва да се използват приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.


По оценки на НСИ през 2020 година общо туристите в област Смолян ще надхвърлят 200 хиляди, като очакванията са българските посетители да са над 170 хиляди, а чуждестранните - над 30 хиляди, съобщи вицепремиерът. По думите й за цялата 2020 г. спадът на българите в област Смолян ще е около 35%, а на чуждестранните туристи - близо 25%, което е далеч по-малко спрямо средното за страната.


Според текущата информация за сезон 2020/2021 спадът на туристите в област Смолян от началото на зимния сезон е 54%. Намалението на българските гости е 42%, а на чуждестранните - 91 на сто, като малкото чужденци са предимно румънски граждани. Повече от 95% от туристите в областта са българи от началото на сезона, което се очаква да се запази като тенденция и до края.


Собственици на обекти на пистите обясниха, че има сериозен проблем с туристите, на които не може да се предложи качествена услуга и възможност за отдих. Тяхната позиция е, че тези места би могло да минат под един знаменател с ресторантите на хотелите или да се търси друг начин за осигуряване на работа на обектите и обслужване на гостите.


Представителите на бранша поставиха въпроса за стопанисването на пещерите в района, които трябва да се социализират и рекламират, за да бъдат достъпни за туристи. Според тях това е ресурс, който трябва да се развива и може да допринася за развитието на отрасъла.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  да почнат да плащат нормални за ЕС заплати и осигуровки :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 2. 2 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 3032 Неутрално

  Представителите на бизнеса коментираха, че се очаква да има сериозен недостиг на персонал и би било добре да се помисли за внос на кадри ...
  ___________________________________________________________

  Внос на кадри? Откъде да ги внесем?

 3. 3 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  какво искат... да вземат на работа младежи от Молдова и държавата да им плаща "за обучение"

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2587 Весело

  "ресурс, който трябва да се развива и може да допринася за развитието на отрасъла." - тази поанта казва всичко - светлото бъдеще все още е възможно, но тепърва ще се налее нЕкой и друг лев, та белким се види поне малко от светлината. Цялото комюнике е все едно от отчет на БКП конгрес. А кадрите са все по-зле...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4074 Любопитно

  да почнат да плащат нормални за ЕС заплати и осигуровки :)
  —цитат от коментар 1 на GMO VACCINES CHEMICALS


  100%, от там трябва да започнат, те кадрите сами ще дойдат. 👍

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4074 Любопитно

  Представителите на бизнеса коментираха, че се очаква да има сериозен недостиг на персонал и би било добре да се помисли за внос на кадри ...___________________________________________________________Внос на кадри? Откъде да ги внесем?
  —цитат от коментар 2 на Dariya Koleva


  Молдова, Украйна е може и Великобритания, има толкова Българи работещи тук в тази сфера. Да платят свестни заплати пък може някой да се върнат.....може би😁

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 666 Весело

  Ангелкова не ви харесваше. А тази сега как е - тя оправи туризЪма, нали?

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  да почнат да плащат нормални за ЕС заплати и осигуровки :)
  —цитат от коментар 1 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Защо след като в Германия плащат нормални заплати, няма желаещи германци, ами ходят всякакви?

 9. 9 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#1] от "GMO VACCINES CHEMICALS":
  След почти една година не работа на ресторанти и хотели, приходите в бюджета са с 3 % повече .......👀👀👀👀👀

  VD
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3852 Любопитно

  Туризма с огромен срив през 2020, ресторантите извън курортите също, отделно, че бяха и затворени месеци наред, и въпреки всичко НАП събира приходи в тази ковид 2020 година с над 700 млн. сравнено с рекордната 2019, която пък бе с ръст от 2 млрд. спрямо хубавата 2018 г.?!
  Алооо, другарите бизнесмени в туризма и ресторантьорството, вие какви приходи отчитате въобще?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Кво обучение. Камериерките имат нужда, някой да ги научи как се прахосмукачи или сменят чаршафи ли? Или рецепционисти?
  Има цял ВУЗ във Варна, който би трябвало да подготвя мениджърски кадри. За готвачи и сервитиори има професионални гимназии, поне във Варна има такава, сигурно и в други градове. Какво повече искат? Туризма не е няккаъв високо хай-тек, че да има нужда от някакви гении.

 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  няма да е лошо и собствениците от туристическия бизнес да се дообразоват. такъв край и потенциал имат, че е срамота

 13. 13 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Защо след като в Германия плащат нормални заплати, няма желаещи германци, ами ходят всякакви?
  —цитат от коментар 8 на 4ort

  Защото в Германия има много по-перспективни професии, в които също има глад за хора. В туризма не се изисква висока квалификация и затова гастерите отиват там. За дурги неща им трябва образование и квалификация, каквито те нямат.

 14. 14 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Споко! За туризЪма обслужващи кадри ще има! Няма да има качествени кандидати за инженерните специалности, медицина, педагогика.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  Каква Украйна и каква Молдова? Откъдето и да внасят кадри, тия кадри ще искат такъв доход, че да се самоиздържат в България и да могат да пращат по 200-300 евро у дома. Това означава заплати между 1500 и 2000 лева. Но за толкова ще си намират и достатъчно българи, без проблем. Нашите работодатели не разбраха ли, че молдовците и украинците за без пари могат да си работят и у тях. Няма смисъл да бият път до тук.

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  "... Представителите на бизнеса коментираха, че се очаква да има сериозен недостиг на персонал и би било добре да се помисли за внос на кадри..."!

  Да бе...! Пак честните частници от туристическия бранш зарониха сълзи и чакат лошата държава да им намери готови и обучени кадри за без пари. Като приватизираха и строиха хотели, защо не мислиха за кадри?

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dariya Koleva":

  Молдова, че украинците нещо не кълват вече.

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  До коментар [#8] от "4ort":

  Ха де,и аз това питам! Защо хората бягат в Англия,а не в Германия?

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  Да си подготвят кадрите сами, да им плащат нормални заплати и нормално работно време. И ще се оправят. С трици маймуни не се ловят, а без трици - хич.

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  "... Представителите на бизнеса коментираха, че се очаква да има сериозен недостиг на персонал и би било добре да се помисли за внос на кадри..."!Да бе...! Пак честните частници от туристическия бранш зарониха сълзи и чакат лошата държава да им намери готови и обучени кадри за без пари. Като приватизираха и строиха хотели, защо не мислиха за кадри?
  —цитат от коментар 16 на Petleshev  До коментар [#16] от "Petleshev":

  Как така все реват от недостиг на кадри,но бизнеса е печеливш? Това мрънкане за "кадри" е фалшиво...

 21. 21 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#11] от "Doge":

  И аз това се зачудих.Какви кадри да им подготвят!?!

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2370 Весело

  Как ми се иска комунистът Борисов да наложи пълен локдаун с КПП-та,забрана за излизане и т.н.,по заповед на Меркел разбира се,и българите да се вдигнат и да потрошат Народното събрания,като американците Конгреса.

 23. 23 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1151 Весело

  Работих преди в туризма в курорт с 4-5 хотела. Та не само вършех работата на 3-ма и отделно помагах на барманите и даже правех някои по елементарни ремонти, защото има 3 техника за целия комлекс, ми на всичкото отгоре заплатата беше ниска и често ми мрънкаха като свърша работата по бързо от всички останали и реално нямам какво да правя вече :)))

  Бакшишите бяха хубави де, ама това е защото се старая и знам, че първото впечатление на един турист и колкото по добре прекара почивката си, гарантира, че ще се върне, тоест не мисля само за моето благополучие.. Та и затова ми се скараха няколко пъти, нищо, че ми е в длъжностната характеристика и реално им правя услуга...

  Сега мога да си представя колко по зле са нещата...

 24. 24 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#11] от "Doge":

  този вуз във варна само си мисли, че прави туризъм. докато не докарат някой друг мениджър от чужбина да ги научи няма да стане.

 25. 25 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1151 Весело

  До коментар [#23] от "Ramon Asvalda":

  А и хилядите пъти, когато изискваха да бъда на 3 места едновременно, вместо да наемат още един човек :)))) Ми се караха, че не съм котката на Шрьодингер

  Мечта е да се работи в туризма в България :))) Да си роб да събираш памук, по ще те третират като човек :)))

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":

  Не, не е фалшиво. Родните меринджеи в туризма са искрено разтревожени, че от година на година има все по-малко желаещи да им работят за без пари. И не виждат решението на проблема в себе си, ами чакат на държавата. Просто така са научени и така го разбират бизнеса. Държавата да им подарява плажове и хотели, да им подготвя и намира кадри, да им стоварва със самолети туристи от Съветския съюз, пък те да реват колко им е тежко и колко са важни и незаменими. Това е нашият туризъм... Балкантурист в 21-век!

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3061 Неутрално

  Те ако им се учеше щяха ли да работят в туризма бе алоу.

 28. 28 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Г-жо Министър на английски моля.

 29. 29 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#11] от "Doge":този вуз във варна само си мисли, че прави туризъм. докато не докарат някой друг мениджър от чужбина да ги научи няма да стане.
  —цитат от коментар 24 на karatista


  Ами ето възмжност бизнеса да се включи и да помогне. Не да мрънка.

 30. 30 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#24] от "karatista":

  Иначе, то няма и нужда кой знае какво. Така наречените студентски бригади в САЩ, 99% работят камерирки, спасители на басейн, в пералнята на хотела, сервитиори или нещо подбно в хотелите. Щом са достатъчно квалифицирани за САЩ, не виждам защо да не са за България.

 31. 31 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#30] от "Doge":

  то и да дойде обучен, той началника като е гьон нещата отиват в киреча. трябва някой да им дърпа конците и ушите, както трябва. не е чак толкова сложно, но не е и съвсем просто. на тази кака с айчи картата обаче и е много сложно

 32. 32 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2385 Весело

  Не мога да разбера защо тези хора, които стават министри, особено на туризма, придобиват такова изражение!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 33. 33 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2074 Весело

  До коментар [#25] от "Ramon Asvalda":

  Българските чорбаджии ги е описал още Любен Каравелов:

  ".. С една дума, главата на Неновата жена и ден и нощ прела и тъкала само за три жизнени начала: да не излазя из къщата им онова, щото би могло да остане в нея; да се не дават двайсет и осем пари, когато могат да се дадат двайсет и седем; да се не доплаща или съвсем да се не плаща на ония, които не могат да ни накарат насила да им платиме... Ако Нено плащал някому дълга си, то неговата съпруга искрено съжалявала, че това се е случвало действително... В нейната глава доволно често се въртели такива мисли: "Добро би било да не плащаме на работниците. Всяка година би ни оставали по десет хиляди гроша... А нам всеки тряба да плаща... Aко аз да би намерила на пътя сто хиляди гроша, то би ги скрила и никому не би ги показвала. Нека седят закопани в градината. А ако намеря само сто гроша? - И тях ще да заровя в градината - в гърненце ще да ги туря и ще да ги закопая... Или не в гърненце, а в някой дрипел, защото гърнето чини шестдесет парици. А ако намеря пръстен? - Него ще да продам..."

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 34. 34 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Добра идея, бих отговорила на мястото на министъра. Но да видим как го правят белите държави. Всеки работодател прави задължителни вноски в обучителен фонд. Единственият начин да си върне част от тези пари е като изпрати персонала си на обучение. Времето за обучение е работно време и се заплаща от работодателя напълно. Държавата учавства с финансиране и контрол на учебния процес в сфери, за които е преценила, че това е нужно. Това е пример от Германия. Реването дайте ни безусловно не само е остатък от тоталитаризма, но и втърдява позициите на този, а и на всеки следващ вожд.

 35. 35 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  ама и нахални - не стига че плащат мизерно, ами и да им обучават кадрите.
  министърката си е казала - не образванието е приоритет а образователната инфраструктура. те от образование тия хора не разбират.

 36. 36 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Това трябва да е най-куцата (и губеща за държавата) индустрия в България.

  Строим им инфраструктура за сметка на държавата (другите данъкоплатци).

  Правим им реклама за сметка на държавата.

  Имат преференциални ниски данъци (и пак не ги плащат).

  Искат да им внесат евтини украински и молдовски работници, не искат да наемат местните, че били много скъпи.

  Съсипаха природата със строителството си.

  Сега и обучения за сметка на държавата искали 😠 😠 😠

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  И да вземат да си осигуряват кадрите на реалните заплати.

  Иначе сега всички реват че помощите им са ниски.

 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  До коментар [#15] от "Petleshev":

  Реално лятото по морето има да работят. Карат си море, лято, работа, спестяват някой лев. Но не са много.

 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Те точат ДДС и сега като не работят и не могат да точат и затова приходите в бюджета повече. :)

 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3877 Неутрално

  До 2:"Dariya Koleva"...Представителите на бизнеса коментираха, че се очаква да има сериозен недостиг на персонал и би било добре да се помисли за внос на кадри ...___________________________________________________________Внос на кадри? Откъде да ги внесем?..."

  От Македония, Сърбия

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3877 Неутрално

  До коментар [#34] от "werginija":
  "...Но да видим как го правят белите държави. Всеки работодател прави задължителни вноски в обучителен фонд...."

  После някои се сърдят, че туристическият бранш търси работна ръка от чужбина.

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3877 Неутрално

  До коментар [#15] от "Petleshev":
  "....Това означава заплати между 1500 и 2000 лева. Но за толкова ще си намират и достатъчно българи, без проблем...."

  При сезонна заетост от 5-6 месеца, ако работещите не си изкарат поне по 2000 лв месечно, трудно биха били мотивирани да работят постоянно в туризма. А миналата година работиха само 2 месеца. Тази година все още няма яснота, но прогнозите са така да е още поне 2-3 години.

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3877 Неутрално

  ......"После някои се сърдят, че туристическият бранш търси работна ръка от чужбина.
  —цитат от коментар 41 на historama


  Проблемът с хората добре подготвени за специфични дейности (сезонна работа) не е от вчера, и не е само присъщ на страната ни. Още в началото на 21 в. български екскурзоводи и рецепционисти масово се изнасяха в Испания и Италия след и преди сезона у нас. Местните поделения на TUI и ITS масово използваха български екскурзоводи за контингентите си в Испания.

 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3877 Неутрално

  До коментар [#43] от "historama":

  Не е случайно, и че германските работодатели искат имигранти като работна ръка, след като не могат да я намерят в страната, или от съседните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK