Парламентарният доклад за сделката с акции на ПИБ няма да отиде в прокуратурата

Парламентарният доклад за сделката с акции на ПИБ няма да отиде в прокуратурата

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

Управляващите одобриха доклада на временната анкетна комисия в Народното събрание за придобиването на акции от страна на държавната Банка за развитие (ББР) в Първа инвестиционна банка (ПИБ) и не допуснаха той да отиде в прокуратурата. Последното бе предложение на БСП. Двамата представители на партията в комисията - Румен Гечев и Иван Иванов, са подписали с особено мнение доклада."Не виждам защо ви е страх, ако сте се объркали. Ако не сте - тогава има проблем. Но в доклада няма констатирани нарушения", коментира след отхвърлянето на предложението депутатът от БСП Георги Свиленски.


В доклада се посочва, че сделката е стратегическа инвестиция, свързана с увеличаване на оперативния потенциал на ББР, а не спекулативна транзакция с търсене на финансов ефект. Освен това се подчертава, че става дума за сделка с нови акции, а не със съществуващи, които се търгуват на фондовата борса.


След стрес тестове на българските банки, проведени от Европейската централна банка през 2019 г., бе установен недостиг на капитал в две от тях, като дълго ПИБ не успяваше да го набере. Това наложи държавата да се намеси, за да изпълни и това изискване, за да може България да бъде поканена в чакалнята на еврозоната. За целта чрез ББР държавата придоби 70% от увеличението на капитала за около 140 млн. лв. Така акциите на банката, която се търгува на борсата, бяха оценени над двойно по-високо, отколкото на пазара.
Тъкмо цената на акциите, при които държавната банка придобива тези на ПИБ, е основният аргумент на опозицията по случая. Причината за това, е че 27 350 000 акции, равняващи се на дял от 18.35% от банката, бяха оценени на 5 лв. за брой при положение, че и преди, и след това те са над двойно по-ниски на борсата. Румен Гечев дори посочи, че към момента акциите на банката се търгуват срещу около 1.80 лв.


"За последните 52 седмици цената на акциите е паднала с над 42%. Правителството удари печата и подари 50 млн. лв. на народа на техни приятели частни инвеститори", заключи Гечев и посочи, че е крайно време "да се затвори багажникът на джипката" и тези пари да отиват за други неща като детски градини, например. За тогава, имайки предвид насрочените за началото на април парламентарни избори, насрочи и евентуалното влизане на доклада в прокуратурата, защото не очаква тя да се самосезира.


Пред нас бе представен добре опакован продукт в целофанче, дойдоха едни лустросани доклади, но остана въпросът защо бяха изхарчени тези пари, защо точно тази банка и кой излъга премиера или той излъга нас, обяви Иван Иванов.


В доклада на комисията се цитира управителят на БНБ Димитър Радев, който е бил изслушан от нея. Той казва, че спорът за балансовата и пазарната стойност на акциите може да продължи дълго, но безспорно това била най-дълго проверяваната транзакция. Посочва, че той лично и БНБ от самото начало са били за пазарно решение, но заради пандемията имало дискусия сред другите дали трябва да се търси такова решение.


Фактите показват, че сделката е пазарна, обяви пък от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова, която председателстваше временната комисия. На свой ред обяви, че сделката е проверявана многократно проверявана от отговорни институции в България и Европа и не са открити абсолютно никакви нарушения. Тук говорим за стратегическа сделка, тук печалбата е покриване на условията за присъединяване на България към ЕРМ и Банковия съюз, обяви тя.


Не мисля, че е нужно да търсим скрит замисъл и да казваме на бялото черно.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK