Парламентарният доклад за сделката с акции на ПИБ няма да отиде в прокуратурата

Парламентарният доклад за сделката с акции на ПИБ няма да отиде в прокуратурата

© Надежда Чипева, КапиталУправляващите одобриха доклада на временната анкетна комисия в Народното събрание за придобиването на акции от страна на държавната Банка за развитие (ББР) в Първа инвестиционна банка (ПИБ) и не допуснаха той да отиде в прокуратурата. Последното бе предложение на БСП. Двамата представители на партията в комисията - Румен Гечев и Иван Иванов, са подписали с особено мнение доклада."Не виждам защо ви е страх, ако сте се объркали. Ако не сте - тогава има проблем. Но в доклада няма констатирани нарушения", коментира след отхвърлянето на предложението депутатът от БСП Георги Свиленски.


В доклада се посочва, че сделката е стратегическа инвестиция, свързана с увеличаване на оперативния потенциал на ББР, а не спекулативна транзакция с търсене на финансов ефект. Освен това се подчертава, че става дума за сделка с нови акции, а не със съществуващи, които се търгуват на фондовата борса.


След стрес тестове на българските банки, проведени от Европейската централна банка през 2019 г., бе установен недостиг на капитал в две от тях, като дълго ПИБ не успяваше да го набере. Това наложи държавата да се намеси, за да изпълни и това изискване, за да може България да бъде поканена в чакалнята на еврозоната. За целта чрез ББР държавата придоби 70% от увеличението на капитала за около 140 млн. лв. Така акциите на банката, която се търгува на борсата, бяха оценени над двойно по-високо, отколкото на пазара.
Тъкмо цената на акциите, при които държавната банка придобива тези на ПИБ, е основният аргумент на опозицията по случая. Причината за това, е че 27 350 000 акции, равняващи се на дял от 18.35% от банката, бяха оценени на 5 лв. за брой при положение, че и преди, и след това те са над двойно по-ниски на борсата. Румен Гечев дори посочи, че към момента акциите на банката се търгуват срещу около 1.80 лв.


"За последните 52 седмици цената на акциите е паднала с над 42%. Правителството удари печата и подари 50 млн. лв. на народа на техни приятели частни инвеститори", заключи Гечев и посочи, че е крайно време "да се затвори багажникът на джипката" и тези пари да отиват за други неща като детски градини, например. За тогава, имайки предвид насрочените за началото на април парламентарни избори, насрочи и евентуалното влизане на доклада в прокуратурата, защото не очаква тя да се самосезира.


Пред нас бе представен добре опакован продукт в целофанче, дойдоха едни лустросани доклади, но остана въпросът защо бяха изхарчени тези пари, защо точно тази банка и кой излъга премиера или той излъга нас, обяви Иван Иванов.


В доклада на комисията се цитира управителят на БНБ Димитър Радев, който е бил изслушан от нея. Той казва, че спорът за балансовата и пазарната стойност на акциите може да продължи дълго, но безспорно това била най-дълго проверяваната транзакция. Посочва, че той лично и БНБ от самото начало са били за пазарно решение, но заради пандемията имало дискусия сред другите дали трябва да се търси такова решение.


Фактите показват, че сделката е пазарна, обяви пък от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова, която председателстваше временната комисия. На свой ред обяви, че сделката е проверявана многократно проверявана от отговорни институции в България и Европа и не са открити абсолютно никакви нарушения. Тук говорим за стратегическа сделка, тук печалбата е покриване на условията за присъединяване на България към ЕРМ и Банковия съюз, обяви тя.


Не мисля, че е нужно да търсим скрит замисъл и да казваме на бялото черно.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  " Фактите показват, че сделката е пазарна, обяви пък от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова, която председателстваше временната комисия. На свой ред обяви, че сделката е проверявана многократно проверявана от отговорни институции в България и Европа и не са открити абсолютно никакви нарушения. Тук говорим за стратегическа сделка, тук печалбата е покриване на условията за присъединяване на България към ЕРМ и Банковия съюз, обяви тя."

  Ако " печалбата е покриване на условията за присъединяване на България към ЕРМ и Банковия съюз", това черно на бяло показва, че няма никаква пазарна сделка, а чиста политика, криворазбрана от ОПГ-то на властта у нас ! Ако пък е на пазарна основа, някой може ли да посочи каква е печалбата за страната и обществото ни ?

 2. 2 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 693 Весело

  ======В доклада се посочва, че сделката е стратегическа инвестиция, ======

  Инвестиция ????

  На двойна цена ?

  Държавата като инвеститор на офшорна фирма

  Иначе се борим срещу корупцията, но не и когато става въпрос за наши хора

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5321 Неутрално

  "Парламентарният доклад за сделката с акции на ПИБ няма да отиде в прокуратурата"

  А трябва

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2510 Весело

  "В доклада се посочва, че сделката е стратегическа инвестиция, свързана с увеличаване на оперативния потенциал на ББР" - при ГРЕБците на всякакви инвестиции, пазарните сделки са пример за всеки бъдещ икономист, финансист, правист, таксист, сексист.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Гневно

  "Фактите показват, че сделката е пазарна, обяви пък от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова, която председателстваше временната комисия. "

  Какво е пазарното в купуване на акции на двойна цена от тази на борсата! Тази леля да отиде на пазара и да плати двойно за доматите!

 6. 6 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Гешефтурата защо не се "самосезира" по материали в пресата. Те за какви ли не неща се самосезират, ама тука услужливо се ослушват като прасе в тръстика :)

 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4259 Весело

  Хайде заметоха и тази далавера без никакви санкции. Каква държава, какви "народни" представители работещи усърдно за благото на човека.....от БАНКЯ 😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  "Така акциите на банката, която се търгува на борсата, бяха оценени над двойно по-високо, отколкото на пазара."
  И на този фон, прокуратурата обжалва оправдателната присъда на Дянков и Прокопиев по приватизацията на държавния дял на БТК през борсата.

 9. 9 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#6] от "BlueBoss":

  Кви материали в пресата, то всичко е черно на бяло, ясно е каква е била пазарната цена, ясно е и колко е платено

 10. 10 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Ще отиде ..след няколко месеца!

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  И ако отиде, какво ще се случи, нищо. Като отидоха видео и аудио записите при Гешев, да не би той да тръгна да разследва. Нищо не се случва , ако са замесени определени хора.

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#3] от "pet_fire":

  То и да отиде, все тая...! ;)

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Абе замислих се, тия верно са големи абдали. Поне да бехте врътнали номера на Енемона с привилегировани акции, че да има НЯКАКВО оправдание за по-високата цена на придобиване.

 14. 14 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Не разбирам - явно масово хората не искат да влезем в еврозоната? Безумно за мен!

 15. 15 Профил на reminder
  reminder
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Тук говорим за стратегическа сделка, тук печалбата е покриване на условията за присъединяване на България към ЕРМ и Банковия съюз" - не е ли това най-голямата цел?

 16. 16 Профил на reminder
  reminder
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Тук говорим за стратегическа сделка, тук печалбата е покриване на условията за присъединяване на България към ЕРМ и Банковия съюз" - не е ли това най-голямата цел?

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  Не разбирам - явно масово хората не искат да влезем в еврозоната? Безумно за мен!
  —цитат от коментар 14 на Траян


  Не! Искме в ЕЗ, но не искаме да купуваме на двойна цена акциите на банката на Цеко Жирардели и Марк Минев!Цека да беше пуснал за продажба двойно повече акции на борсовата цена! Но тогава щеше да загуби контрола над банката си!

 18. 18 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#14] от "Траян":

  Ми безумно е щот нямаш ум. Та да обясня, ако единствения начин за увеличаване на капитала беше държавата да влезе, то тя можеше за същите пари да придобие много по-голям ако не и мажоритарен дял в банката. Може би можеше и да се капитализира печалбата, а не да иде в джоба на Цеко и после в партийните каси, можеше накрая да се потърси стратегически инвеститор (частен имам предвид) или продажба на банката - ДСК, КБС и други се ослушваха по това време, само че всичко това нямаше да доведе до едни милиони в джоба на Цеко, и нататък партийни каси, сараи, медийни империи ..

 19. 19 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  """""сделката е стратегическа инвестиция, свързана с увеличаване на оперативния потенциал на ББР, а не спекулативна транзакция с търсене на финансов ефект. """"""......... бля бля....... рефинансираха частни дългове от КТБ в ПИБ с държавна пара...... И не само Пеевски......

 20. 20 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 598 Весело


  Не разбирам - явно масово хората не искат да влезем в еврозоната? Безумно за мен!
  —цитат от коментар 14 на Траян


  Кое точно не разбирате?? Абсолютно същия ефект можеше да се постигне ако акциите бяха минали по пазарна цена, но тогава Цеко щеше да загуби абсолютен контрол над банката. ББР пък щеше за притежава над 33% от капитала, което щеше да и даде по-голям контрол. То е елементарно - вика му се подарък за приближени бизнесмени, също известно като корупция.

  Сега понеже троловете ще извадят от 9 кладенеца вода - ако Цеко не може да увеличи капитала пазарно, БНБ има правомощия и задължения по закон да го принуди да приеме каквато и да е сделка! Така, че няма не искам.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  А иначе, само за протокола, то беше ясно, че има предварителна договорка с някой да ги купи тия акции, 140М от нашата борса и Ейпъл да дойде, пак няма да може да набере. Но признавам, че не очаквах това да е държавата, по-скоро си мислех в посока някой голям инвестиционен фонд

 22. 22 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  В Прокуратурата на Гешефф каквото и да отиде, резултатите ще са правно нелогични.

 23. 23 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Абе замислих се, тия верно са големи абдали. Поне да бехте врътнали номера на Енемона с привилегировани акции, че да има НЯКАКВО оправдание за по-високата цена на придобиване.
  —цитат от коментар 13 на uq


  Много неща е можело да направят, всякакви хибридни инструменти и опционалности можеха поне малко от малко да покрият този срам. Не знам този, който се е подписал под това как спи вечер, защото днес са на власт и са силни, но утре не се знае... винаги всичко стои на трупчета в прокуратура и чака подходящо време.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 24. 24 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Не разбирам - явно масово хората не искат да влезем в еврозоната? Безумно за мен!
  —цитат от коментар 14 на Траян


  Верно е безумно, явно си им е кеф да сме в задния двор на Европа. Ама пък специално от социалисти няма как да очакваме напредничаво мислене.

 25. 25 Профил на army
  army
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#3] от "pet_fire":


  Защо да трябва?! Това си е държавна инвестиция, а целта оправдава средствата - чакалнята на еврозоната.
  Факт е и че бе привлечен и един от най-богатите чехи за инвеститор точно тук!

 26. 26 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1046 Неутрално
 27. 27 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#17] от "vassilun":
  Чакай, чакай...Цената е била 8, щото балансовата ст-ст на акцията на банката според одитираните фин.отчети към края на 2019 е била 8.80 и нещо лв. за акция.

 28. 28 Профил на just
  just
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Междувременно цената на "безценните" акции на ПИБ е около 1.8лв
  около 3 пъти по ниска от тази заплатена от държавата. Абсолютно НЕпазарна сделка,
  незаконна държавна помощ за частна компания, при това многократно провалила се при
  изискванията за капиталова адекватност.
  Най-интересното е обаче че шефа на БНБ замесва и пандемията като основен фактор при
  вземането на това незаконно решение, ха,ха ама верно ли пандемията бе г-н управител???

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Любопитно

  До коментар [#17] от "vassilun":Чакай, чакай...Цената е била 8, щото балансовата ст-ст на акцията на банката според одитираните фин.отчети към края на 2019 е била 8.80 и нещо лв. за акция.
  —цитат от коментар 27 на Траян


  А тези, които търгуват на борсата не знаят за "балансова стойност", а се интересуват от цената, на която акциите се продават на борсата! Да разбирам ли, че купувачите на борсата са глупави, че купуват акции на ПИБ на половин цена в сравнение с държавнара ББР? Защо нямаше частни инвеститори с интерес да купуват на тази цена? И те ли са глупави?

 30. 30 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Абе, кви са ти глупости?!

 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#23] от "FvH":

  Е... все пак имай предвид, че целта е увеличаване на собствения капитал, тоест трябва да са някаква форма на акции. Деривати и облигации май май няма да им свършат работа.

 32. 32 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#29] от "vassilun":

  Предвид големината на борсата ни, не мисля, че борсовата цена значи нещо или пък, че отразява реално състоянието на компаниите...не говоря само за случая.

 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#24] от "Black Label":

  Хе хе, как удобно игнорирате коментара ми, както и останалите хора, които обясняват реално какво се случи и защо двете неща не са пряко свързани. Може да сте тролове, на които им е подадена мантра за повтаряне, но най-лошото е, че ми се струва че не сте. Просто хал хабер си нямате как работят тези неща и понеже ви е казано, че това е трябвало за да влезем в ЕЗ и на вас това ви е достатъчно като обяснение защо са дадени десетки милиони на Цеко

 34. 34 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#23] от "FvH":Е... все пак имай предвид, че целта е увеличаване на собствения капитал, тоест трябва да са някаква форма на акции. Деривати и облигации май май няма да им свършат работа.
  —цитат от коментар 31 на uq


  Да, да ясно ми е... без да съм специалист в счетоводното третиране на различните инструменти за капиталова адекватност... мисля, че подчинен срочен дълг се признава, някои хибридни облигации, но с привилигеровани акции можеха много да играят, например с гарантиран дивидент, с опция за обратно изкупуване при определени параметри на фиксирана цена (например след като капитала достигне нужните нива), "златна акция", а-у... ама те не - Вземи, Цеко тез милиони народна пара. Всичко е кражба и разруха.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 35. 35 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#32] от "Траян":

  Ми да го бяха листнали на Лондонската бе :) И какво ми обясняваш за справедлива цена? Няма такова нещо. Има търсене и предлагане. Когато трябва да разкешиш неликвиден актив бързо, продаваш евтино. Това е пазар, не съд да се търси справедливост. Е тука продавам една къща в Каспичан, дето по оценка струва 200К ама никой не иска да я купи за толкова. Дали да не звънна на ББР да ми я вземат по оценка а?

 36. 36 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#35] от "uq":

  Бе май Лондонската не е оферта :)

 37. 37 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 946 Неутрално

  А, колко по-добре щеше да бъде да им вземат лиценза и свалят този б0клук от Алеко и Банско да можем да си живеем спокойно и без толкова очевадни корупционни практики, но за "пълнителите" на чекмеджетата има подаръци с нашите пари!

  Един Българин
 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#27] от "Траян":

  Ти да не си от бавноразвиващите се от КонсерваторЪ?

  Как точно въпросната цена може да определя пазарната?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 865 Весело

  Гебролята са се разпищолили до безкрайност..такова нагло ,'усвояване' даже и бае Тодор простия каскет не би си позволил...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 40. 40 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 329 Весело

  [quote#24:"Black Label"][/quote]

  Пич, Еврозона ще видим през крив макарон, защото част от критериите за влизане в нея не са само иконимически, а и политически - ниво на корупция /само по този критерий сме извън еврозоната категорично, защото сме доста напред в класациите на ЕС!/, ниво на независимост на съдебната система /и тук сме доста далеч от еврозоната, защото Каскета и подчинените му са безотчетни и неконтролируеми все още ...!/ и други, на които критерии, поне докато ни управлява Барба Ганьос, Каскета и подобни продажници, няма как да отговорим и ще си висим в чакалнята има-няма поне 10 и повече години .... Тази сделка бе направена от държавата, за да изпълним финансов критерии и ЕДНОВРЕМЕННО с това да се налеят един пари на Цеко Жирарделиев и Мутафчиеца, за да могат да си направят ремонт на апартаментите в Дубай и на яхтата ... :):):)

 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Гневно

  До коментар [#35] от "uq":Бе май Лондонската не е оферта :)
  —цитат от коментар 36 на Траян


  Вярно! Най-добрата оферта е държавната ББР да купува скъпо с нашите пари! А Цеко ще е благодарен за съпорта и може да напълни още едно чекмедже!

 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Гневно

  До коментар [#40] от "Chicho_Gosho":

  Точно! И за Шенген според Баце оставаше да измажем една стена, но вече 10 години тази стена не можем да измажем!

 43. 43 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Весело

  Това не е корупция , а практическото й приложение на.......практика ! Недоволните да се учат , че като дойде техният ред от сегашните , да не изглеждат неуки.......

 44. 44 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#14] от "Траян":


  Не разбирам - явно масово хората не искат да влезем в еврозоната? Безумно за мен!
  —цитат от коментар 14 на Траян


  И какво точно не разбра мило герберче?
  Хората искат в еврозоната, но ония чичковци викат О.К., но първо банките ви да станат малко по-адекватни. Даже казват коя банка. И ние какво правим? Вместо да обясним на собствениците, че имат два варианта- или намират тия пари или затварят, ние им подаряваме едни пари....умно! Нямаше ли да е по-евтино да закрият тая банка?

 45. 45 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Айдеее пак платихме с народна пара мурафета на Цеко. Ама вие си ги търпите, няма проблем. Ще ви таковат с 200

 46. 46 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Всички депутати-делянпеевисти от коалицията ГЕРБДПС + ВМРО да дадат личен пример и да си накупят от несправедливо поевтинелите акции с по една депутатска заплата.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 47. 47 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Изводите и на Евро Комисията и на парламента показаха, че няма нарушения при осъществяването й.

 48. 48 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ами няма да отиде. Сто различни институции се проинесоха, че намя проблем. А сега червените правят предизборни циркове.

 49. 49 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 865 Весело

  До коментар [#48] от "schroeder":

  я изброй 5 такива 'институции' или и ти като баце ти си ги пляскаш напосоки>.

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK