Промени в Закона за енергетиката облекчават инвестициите във ВЕИ

Промени в Закона за енергетиката облекчават инвестициите във ВЕИ

© Надежда Чипева, КапиталДепутатите одобриха серия от промени в Закона за енергетиката, които са насочени към нови облекчения за инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), повишаване ликвидността на енергийната борса и безлихвени кредити за енергийна ефективност, съобщи "Капитал".


Предложения на ДПС за кардиналната промяна на сектора, които бяха внесени в последния момент между първо и второ четене без предварителни обсъждания, обаче бяха оттеглени. Те бяха свързани с либерализацията на пазара на ток. Депутатите решиха, че реформата трябва да бъде извършена от следващия парламент.


С промените в закона окончателно се реализира и идеята за отпадане на сделките за студен резерв. Енергийният системен операторът вече ще осигурява необходимите резерви от електроенергия чрез сключване на договори за допълнителни услуги на пазарен принцип след проведен търг.
Пред БНТ председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов коментира, че това решение не застрашава енергийната система. Разликата е, че вече ток ще се поръчва с търг, в който ще могат да участват страни от целия ЕС. Според Николов новото решение ще позволява по-бързо покриване на недостига на електричество и със сигурност то няма да е по-скъпо. Най-важната поправка в Закона за енергетиката освобождава новите ВЕИ проекти от задължителната към момента вноска към фонд "Сигурност на електроенергийната система" в размер на 5% от приходите им. Поправката ще важи със задна дата - от 1 януари 2021 г.


Одобрено бе и извеждането на още ВЕИ производители на свободния пазар, с което ще се осигури още по-добра ликвидност на енергийната борса с оглед задължителното излизане на пазара на фирмите от това лято.


Законът дава определение на водорода, включително и на термина "зелен" водород, като енергиен носител. Предложението дойде от ГЕРБ, но то е особено атрактивно за ДПС предвид увлечението на почетния председател на движението Ахмед Доган, който е член на "Българско водородно общество".


Друга съществена промяна в енергийния закон е, че Фондът за сигурност на електроенергийната система ще поема лихвите по заеми за енергийна ефективност. Според мотивите на вносителите от ГЕРБ, така банките ще могат да свалят наполовина лихвите по заемите за енергийна ефективност и ще се повиши интересът към такива кредити.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK