Молове на ръба на нервна криза

Молове на ръба на нервна криза

© Велко АнгеловОтложеното намерение на управляващите да разхлабят частично противоепидемичните мерки преля чашата на търпението на най-потърпевшите, сред които и това на мениджърите на моловете. Досега те пращаха чрез медиите призиви за срещи с управляващите, но това не се случи в най-ключовия за бизнеса им период покрай празниците. Сега ги подема вълната на недоволството на заведенията, които вече насрочиха протест за 27 януари, към който смятаха да се присъединят и фитнесите, на които междувременно се обеща отваряне.


Мениджърите на молове смятат, че има двоен стандарт - те са затворени, а хипермаркетите - не. И в допълнение съзират кампания, която ги определя като най-опасните от гледна точка на заразата места. Уверяват, че са взели дори повече мерки от тези, които властите изискват от тях, а търпят колосални загуби.


Не са склонни да говорят с числа какво им струват противоепидемичните мерки за изтеклата година, а заради размера си не попадат в обхвата на държавните мерки за подкрепа.


Двойният аршин
"Искаме, надяваме се, молим се за среща с управляващите", казва пред "Дневник" Димитър Кехайов, управител на The Mall. Посочва, че е важно да се осъзнае, че се прилага двоен аршин. Казва, че няма нито един научен факт, който да доказва, че моловете са опасни при цялата им вентилация, която вкарва въздух отвън и при взетите допълнителни мерки за хигиена и управление на потока посетители. "Няма критерий, който да казва, че молът е опасен, а например голям хранителен, строителен или за детски играчки хипермаркет - не е. Това го няма никъде в правото. И се получава този парадокс, че големи хипермаркети могат да оперират, които са с пъти по-малка площ и по-несъвършена вентилационна система от моловете, а моловете са затворени". Допълва, че никъде в региона, дори в Гърция, няма затворени търговски центрове.


Коментира, че "ако спре цялата медийна кампания, която описва моловете като демонични места, където се разпространяват вируси" и те бъдат отворени, посетителите ще се върнат постепенно макар и не в обемите отпреди епидемията. Под медийна кампания има предвид изказвания по телевизиите на представители на други сектори - от театъра, музеите и др., които представяли собствените си бизнеси като безопасни в сравнение с моловете. "Идеята е всеки да защити собствения си бизнес, но нека това не е на гърба на търговските центрове", призова той.


Разказва, че след първото затваряне през март, когато им е било разрешено да работят, потокът от клиенти е спаднал с 50%. Сега очаква още по-голям спад, ако ситуацията не се промени.


Ана Цакова, лизинг мениджър в "Гранд мол Варна" не се ангажира с колко са спаднали посетителите през миналата година спрямо предходната, но посочи, че през лятото търговският център разчита в голяма степен на туристите, а такива през миналото лято на практика не е имало.


Колосални загуби и наематели в безизходица


От моловете не желаят да говорят с конкретни числа нито за загубите си, нито за наемите, но по описанието на Кехайов са изпратили 2020 г. с колосални загуби, изразяващи се в 7-цифрени суми. Набляга на това, че в моловете в страната са заети над 60 хил. души, които вече втори месец са без доходи.


"Магазините са затворени, в изключително трудна ситуация се намират, не могат да си посрещат разходите, не могат да купят стока, те са в безизходица, а имат много разходи, които трябва да покриват", обяснява той. Казва, че се водят индивидуални разговори с всеки наемател, защото са взаимно свързани и трябва да правят взаимно компромиси.


Ана Цакова казва, че при затварянето през пролетта в мола не са искани наеми, а дружеството, което го управлява, е покрило изцяло разходите. От думите й се разбира, че са направили отстъпки, но това не може да продължава безкрайно. На свой ред описва тежката ситуация на магазините в мола. "Винаги е имало по-слаби периоди, но 2020 г. бе тежка за абсолютно всички и намирането на баланс да се съхрани бизнесът на всеки е изключително трудно при липсата на перспектива", казва тя. Обяснява, че работещите в модния сектор година по-рано поръчват стоки, в които затварят големи суми и затова планират всичко до стотинка. А сега заради затварянето точно по празниците не са могли да продадат тези стоки и да си освободят ресурс. "Цяла година са чакали да дойде декември, да направят обороти, така че за тях случилото се е пагубно", подчертава тя.


Анализира, че загубата на управляващите молове дружество е с поне 25% само затова, че три месеца от цялата година не е работил, а отделно и от намалението на наемите.


На въпрос дали не би било по-добре за моловете напълно да затворят вместо да ги поддържат само заради няколко работещи обекта - аптеки, банки, хранителни магазини, Кехайов обяснява, че това не е точно така въпреки разходите за охрана, почистване и дезинфекция. Но посочва, че една сграда не може да бъде оставена без поддръжка. "Всеки един бизнес ако бъде затворен, ще хване паяжини и след това буквално ще трябва да се ревитализира, което ще струва страшно много средства, за да може всичко да се вкара отново в действие", обяснява той.


Молове на ръба на нервна криза

© Велко Ангелов


От дружеството, управляващо моловете "Сердика" и "Парадайз", посочват, че освен липсата на обороти, породена от затварянето на търговските центрове, стои и въпросът с разходите за поддръжка, експлоатация на сградите и данъци, които допълнително увеличават размера на загубите. "С настъпилата пандемия и в още по-голяма степен с наложените 2 локдауна в България, нашият бизнес претърпя и продължава да търпи загуби. С всеки изминал ден, в който са затворени по-голямата част от магазините, тези загуби придобиват катастрофални размери", посочват от там.


Допълват, че потокът клиенти варира в голям диапазон като е достигнал дори отрицателни стойности спрямо 2019 г. в месеците с големи рестрикции.

Ограниченията за работа на повечето магазини ни поставя в невъзможност да отговаряме на нуждите на посетителите, съответно те се пренасочват към пазаруване във всички други обекти, които са отворени и оперират в същите браншове, в които и нашите затворени обекти. Това е пример за нелоялна конкуренция и ни поставя в неравностойно положение, посочват от името на двата мола.


Има ли бъдеще за моловете


В края на миналата година се появиха първи анализи, че заради противоепидемичните мерки е възможно да станат актуални алтернативни на моловете проекти, каквито вече има и в България - т. нар. ритейл или търговски паркове. При тях всеки магазин е с отделен вход откъм просторен паркинг и няма общи пространства с другите.


Според анализ на "Колиърс" (Colliers) от ноември, че към средата на годината има 15 функциониращи ритейл паркове и 4 в процес на строителство. Повече от тях са в големите градове - Пловдив (4), София (3) и Варна (2). В анализ за целия регион към средата на годината компанията отчита спад между 20 и 45% в посещаемостта на търговските центрове. Според данните й се увеличава броят на малките търговски центрове и търговски паркове, "считани както от предприемачите, така и от наемателите за печеливша инвестиция, а от потребителите - за удобни и безопасни места за пазаруване".


И Ана Цакова, и Димитър Кехайов не изключват някои наематели да изберат други локации, за да избегнат подобни затваряния вбъдеще. Кехайов обаче обяснява, че да имаш магазин на централна търговска улица не е точно най-добрата алтернатива на мола.


"Теоретично е възможно да се махнат наематели, но голяма част имат специфични нужди и изисквания, които няма къде да намерят - като започнем с невъзможността да се паркира в центъра на града и се стигне до това, че много имат изисквания за размера на площите, каквито не съществуват извън моловете", обяснява Кехайов. Все пак допуска, че креативността може да доведе до алтернативи, които да не са подвластни на подобни забрани. Според него обаче да се говори за залез на моловете е твърде черна перспектива, която е нереалистична, защото всеки формат има своите предимства, от които търговците могат да избират според нуждите си.


Не мисля, че моловете ще изчезнат от лицето на земята.


Димитър Кехайов,

The Mall


Добрите проекти с добра локация ще продължат да бъдат атрактивно и удобно място, където клиентите могат да спестят време, за да си набавят всичко, което им е необходимо, казват управляващите "Парадайз" и "Сердика". Напомнят, че моловете осигуряват десетки хиляди работни места и са платформа за развитие и инвестиции на стотици бизнеси.


Смятат, че е възможно заради сегашните рестрикции част от търговците да потърсят краткосрочно алтернативно решение, но в дългосрочен план не очакват кардинална промяна в конюнктурата.


Ана Цакова посочва, че с колегите й не мислят за подобна перспектива и са наясно, че ще загубят някои наематели, но са се фокусирали в това да се осигурят добри условия за работа. Посочва, че на хората от сектора не им се е вярвало, че е възможно кризата със затварянето да продължи толкова дълго."Изобщо не ми се мисли в такъв черен сценарий, не седи на дневен ред да го планираме (изчезването на моловете - бел. а.), опитваме се да създадем среда, в която да се работи, защото явно това няма да отмине и смятаме, че сме направили всичко възможно. Дори това, което не са ни поискали".


Това потвърждават и от "Парадайз" и "Сердика". Посочват, че за периодите, в които са били затворени, се е наложило да предоговорят наемите като по този начин са се отказали от приходи. "Нашата индустрия плаща цената за решението търговските центрове да бъдат затворени. Това не е приемливо за бранша, особено в контекста на това, че няма ясно дефинирани критерии, според които да се оценява риска от разпространение на зараза", допълват от там.

Очакваме настоящата конюнктура и решенията за крайно ограничаване на дейността на търговците в моловете да доведе до фалити на търговци, което неминуемо ще има дългосрочно негативно влияние върху бранша, подчертават от "Парадайз" и "Сердика".


В България процентът на търговските площи от типа ритейл паркове е относително малък в сравнение с другите европейски държави. Развитието на ритейл паркове беше тенденция още преди ограниченията, породени от Covid-19. Настоящата ситуация може би ще ускори развитието на вече планирани проекти, но тази тенденция е по-скоро валидна за по-малки градове и/или отдалечени от града локации, в които обикновено се развиват такива проекти, смятат от двата мола.

Коментари (194)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  Ейййй, голям зор да откриете моловете и чръчмите веее! Че ще умрат хора хич на туй не ви е! При условие, че държавата плаща загубите ви, за какво е тоя рев! Ааааа, за печалбите! Нямате пари за нови Майбаси, Поршета, Мерцедеси и се налага да се возите на пра-стари три годишни коли!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 728 Любопитно

  Затварянето,ограниченията и ваксините ще ни направят свободни.🐵

  Много съм прост
 3. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Любопитно

  До коментар [#1] от "lz2":

  Ами Джъмбо защо го оставиха да работи?

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1258 Весело

  Ееееее, моловете, ... имало двоен стандарт, има, за такива дето не разбраха, че идват избори има. Сами сте си виновни.

 5. 5 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Как може да има толкова малоумно население, за да не разбере, че всичко се прави за негово добро! Политикът, като министъра е призван да те спаси от самия себе си. Защото ти, като абсолютен простак, сам не можеш да се спасиш.

 6. 6 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Ейййй, голям зор да откриете моловете и чръчмите веее! Че ще умрат хора хич на туй не ви е! При условие, че държавата плаща загубите ви, за какво е тоя рев! Ааааа, за печалбите! Нямате пари за нови Майбаси, Поршета, Мерцедеси и се налага да се возите на пра-стари три годишни коли!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Ако държавата плащаше поне адекватна ЧАСТ от разходите на принудително затворените бизнеси, рев нямаше да има. Но фактите са, че няма нищо друго освен празни приказки и празни обещания по телевизията, нито за бизнеса, нито за персонала. А разходите за бизнеса си вървят и се трупат, т.е. шайката ни води към дългосрочна съсипия. Ама когато го разберете, ще е късничко. Държавите с адекватно подпомаган бизнес ще се оправят бързо, а ние с години ще копаем дъното. Пак си изберете шайката.

 7. 7 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 844 Любопитно

  Инвеститорите в моловете са напълно прави за "двойният аршин". Естествено, другия път като откриват подобен обект нека се позамислят /инвеститорите/ дали да канят политици да им режат лентички.

 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Инвеститорите в моловете са напълно прави за "двойният аршин". Естествено, другия път като откриват подобен обект нека се позамислят /инвеститорите/ дали да канят политици да им режат лентички.
  —цитат от коментар 7 на save_knforest


  Не, просто друг път няма да има, а територията ще бъде заобикаляна с 200-300. И когато се пооправи ситуацията или ще се спасяват поединично ако успеят да продадат, или ще оставят финансиралите ги банки набълбукани с необслужваеми кредити.

 9. 9 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lazarus":

  Абсолютният простак от години избира себеподобен да го спасява. Простият бащица обаче работи единствено за собственото си благо и оцеляване.

 10. 10 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Ейййй, голям зор да откриете моловете и чръчмите веее! Че ще умрат хора хич на туй не ви е! При условие, че държавата плаща загубите ви, за какво е тоя рев! Ааааа, за печалбите! Нямате пари за нови Майбаси, Поршета, Мерцедеси и се налага да се возите на пра-стари три годишни коли!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Кви Поршета и Майбаси...Това са колите на миналия век..

  Марс е изконна Американска територия!
 11. 11 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Не става дума просто за сгради, фукня, тинейджъри, шляещи се в междучасията (избягали от час) и снобско харчене на едни пари в гъзарски места. Става дума за ХОРА, които не могат да РАБОТЯТ. А когато някой не работи, проблемът косвено е за ВСИЧКИ - рано или късно ще пострадат и тези, които надменно подминават бедата им. И каква е разликата между дистанция в мола и дистанцията в кварталния гастроном, на мен не ми е ясно...

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz2":

  За какъв комунист говориш бе?
  Джъмбо да не би да е хранителен хипермаркет?

 14. 14 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz2":

  Вместо да дрънкаш глупости ми кажи на какъв принцип са решили Мол-а да затвори а Джъмбо да отвори?
  Хората се усещат че има двойни стандарти

 15. 15 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Като се каже държавата да плаща, се има предвид, данъкоплатеца да плаща. И аз, като такъв, определено имам против да плащам за някакви тъпи молове, строени с мафиотски пари. Всеки бизнес си има рисковете, да си ги носи така, както аз със моя и всички други си ги носим! Едни ще фалират, други ще отворят бизнес. Било е така и така ще бъде. На който не му харесва - при арменския поп!

 16. 16 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Правилно, неправилно но преди изборите ще е така. Още повече като гледам какво става в Западна Европа. Има двоен стандарт, но по-скоро ще затворят магазини тип "Джъмбо", отколкото да ги отворят. Иначе, ако се замислиш, поне първите етажи можеха да работят и е с пъти по-безопасно от Кауфланд примерно....

 17. 17 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Правилно, неправилно но преди изборите ще е така. Още повече като гледам какво става в Западна Европа. Има двоен стандарт, но по-скоро ще затворят магазини тип "Джъмбо", отколкото да ги отворят. Иначе, ако се замислиш, поне първите етажи можеха да работят и е с пъти по-безопасно от Кауфланд примерно....

 18. 18 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Как може да има толкова малоумно население, за да не разбере, че всичко се прави за негово добро! Политикът, като министъра е призван да те спаси от самия себе си. Защото ти, като абсолютен простак, сам не можеш да се спасиш.
  —цитат от коментар 5 на Lazarus


  Може! Вече над 30 години точно това малоумно население гласува за същите измекяри, съсипващи страната от 45-та насам. Същото това малоумно население не изпитва и грам уважение към медицинската професия, където персонала си рискуват всеки ден живора, за да може малоумното да ходи по анцузи и мокасинки и да избива комплекси по моловете. Село България.

 19. 19 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  ....При условие, че държавата плаща загубите ви....
  —цитат от коментар 1 на lz2

  Държавата нищо не плаща -българските граждани плащат (нещо подобно на евро фондовете - ние вече сме внесли тези пари и след удръжки ни се връщат по малко и то под някакви условия). Няма безплатен обяд!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 20. 20 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Ейййй, голям зор да откриете моловете и чръчмите веее! Че ще умрат хора хич на туй не ви е! При условие, че държавата плаща загубите ви, за какво е тоя рев! Ааааа, за печалбите! Нямате пари за нови Майбаси, Поршета, Мерцедеси и се налага да се возите на пра-стари три годишни коли!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Хайде стига лъжи с това мрене, градският транспорт и хранителните магазини са 300 пъти по-опасни места за заразяване от моловете, но работят. Това е пълно безумие, най-опасните обекти работят, а другите, по-безопасни, са затворени, за "да не умрем" ....

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Като се каже държавата да плаща, се има предвид, данъкоплатеца да плаща. И аз, като такъв, определено имам против да плащам за някакви тъпи молове, строени с мафиотски пари. Всеки бизнес си има рисковете, да си ги носи така, както аз със моя и всички други си ги носим! Едни ще фалират, други ще отворят бизнес. Било е така и така ще бъде. На който не му харесва - при арменския поп!
  —цитат от коментар 15 на Гражданин


  В случая не говорим "всеки бизнес си има рисковете", на тях държавата им забранява да работят, това няма нищо общо с бизнеса.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Правилно, неправилно но преди изборите ще е така. Още повече като гледам какво става в Западна Европа. Има двоен стандарт, но по-скоро ще затворят магазини тип "Джъмбо", отколкото да ги отворят. Иначе, ако се замислиш, поне първите етажи можеха да работят и е с пъти по-безопасно от Кауфланд примерно....
  —цитат от коментар 16 на stoiank


  В Кауфланд и градския транспорт, хората са гъз до гъз и си разменят всякакви вируси, но ние сме затворили моловете и ресторантите, където има много по-големи дистанции между хората, и си мислим, че борим вируса .... пълно безумие.

 25. 25 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#21] от "lz2":Ти си олигогфрен - гербоид май...
  —цитат от коментар 23 на Калоян Андонов


  Не май ами направо.

 26. 26 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz2": Най-тъпия коментар за днес! Конграджулешън! Къде видя комунисти.....освен оня тулуп,дето не си е хвърлил червената книжка още!

 27. 27 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1248 Весело

  До коментар [#13] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":


  Защо си се хванала с гробарски трол!😂😂😂 Тия са навити на пружинка,а си права,и тук в САЩ моловете не са затваряли,както и хипермаркетите!

 28. 28 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1248 Весело

  До коментар [#20] от "Alex Ivanov":


  ++++

 29. 29 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 350 Гневно

  разликата между мол и Джъмбо е че едното е магазин и би трябвало да го гонят да спазва правила - например пускането на определен брой хора по едно време, дезинфекция по определен начин и т.н. И ако не го правят, това е съвсем друга тема.
  Моловете, от друга страна, са място за събиране на хиляди хора без никакви ограничения и правила... и само който няма близки починали от вируса може да омаловажава такива мерки.
  Да, хората не могат да работят - ами какво очакваме? Пандемия е. Всеки да си прави каквото си прави -пък тя ще отмине - тъй ли?
  В шатско така правиха.. и до момента резултата е 417 000 (близо половин милион души) - за справка във втората световна война са загубили 290 000....

 30. 30 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  До коментар [#29] от "sw51": И в БГ тиквата като ги е затворил моловете,каква е смъртността на 100000 човека!?

 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  "Няма критерий, който да казва, че молът е опасен, а например голям хранителен, строителен или за детски играчки хипермаркет - не е. Това го няма никъде в правото. И се получава този парадокс, че големи хипермаркети могат да оперират, които са с пъти по-малка площ и по-несъвършена вентилационна система от моловете, а моловете са затворени"!?  Абсолютно точно!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 32. 32 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Като искат да работят ,да разпънат една сергия на улицата и да продават китайските си стоки.
  Димитровградският пазар е такъв и си работи.
  В Англия уж е много богата ,а масово се продава на улични битаци

 33. 33 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  [quote#22:"Alex Ivanov"][/quote]

  Ми няма проблем бре! На входа да ти дават една бланка с подпис от собственика на мола: "Фирма Х, собтвеник на Мола, поема всички разходи при инфекция с ковид 19, вкл погребението". И аз лично нямам нищо против комплексарите да си ходите по моловете! Нямам никакъв интерес да ви спирам. Но на моя сметка да си въртиш бизнесо ... ще ме изваняваш баце, няма да стане! Всеки да си плаща сам сметките, соца свърши!

 34. 34 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  [quote#22:"Alex Ivanov"][/quote]

  Другия вариант: Така, същите правила, както и при всички други - влизате поединично, с маски и спазвате 2м дистанция! След 3 нарушения - гллоби, катанеца за месец и после пак проба, дали ви е дошъл акъла в главата.

 35. 35 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Моловете и кръчмите не трябва да отварят, а магазини тип Джъмбо трябва да ги затворят. За чий ще пуснеш 200 човека да се шляят в мола ако не е от първа необходимост? Останалите магазини нямат такива потоци от хора и могат да си работят при строги мерки или контрол на броя хора, които влизат.

  Много хитър
 36. 36 Профил на ffj3164O424
  ffj3164O424
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Естествено, че моловете следва да бъдат затворени поради по-високия риск от заразяване, бидейки едно големо затворено пространство. Магазините с вход от улицата са една степен по-безопасни.

 37. 37 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 178 Неутрално

  Като знам по какъв нечестен начин се изпират пари на мафията през молове и по други начини, не ми пука за тях. От къде накъде държавата ще помага на този т.нар. бизнес с отдаване на търговски площи на луди цени. А наемателите на помещения вътре са просто едни жалкари, както и работниците им.

 38. 38 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Моловете са абсолютно безполезни. Направени са за шматкане , с високи цени ибез тях живота си тече. Това обаче не отменя факта , че наистина са неравнопоставени. Учудвам се , че не участват в мерките за подпомагане. Винаги са ми издавали бележки в магазините . Би трябвало да и мат регистриран оборот и да си вземат процент. Ако загубите са за милиони , значи имат и милиони оборот . Ако един магазин има 150 000 лв оборот на месец 10% са си 15 000 лв. Работниците се подпомагат отделно. Има нещо гнило в цялата работа. Или са мерките или не им е чиста работата на моловете.

 39. 39 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Любопитно

  До коментар [#20] от "Alex Ivanov":

  "Хайде стига лъжи с това мрене, градският транспорт и хранителните магазини са 300 пъти по-опасни места за заразяване от моловете, но работят."

  Но са жизнено необходими. Моловете не. Живели сме и без молове. Доказано.

  В Русия съм! В Русия съм!
 40. 40 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Прави са моловете ,но като си решил да правиш бизнес в България трябва да калкулираш и този риск /нелогични и безсмислени правила/.

 41. 41 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Любопитно

  До коментар [#22] от "Alex Ivanov":

  "В случая не говорим "всеки бизнес си има рисковете", на тях държавата им забранява да работят, това няма нищо общо с бизнеса."

  Държавата им забрсняеа, щото е опасно. Също забранява някъде движението на автомобили с над 20 км/ч, примеено. Да се сърдят на вируса. Това си е част от бизнеса - риск губи/риск печели!

  В Русия съм! В Русия съм!
 42. 42 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2892 Весело

  До коментар [#39] от "Веселин Дечев":

  Какво е жизнено необходимото в Джъмбо?
  Да не се объркаш, и аз смятам, че трябва да са затворени, защото здравето е на първо място, но в същото време - поне минимално подпомогнати, за да не фалират. Драмата е, че не са подпомогнати, а други работят.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на ffj3164O424
  ffj3164O424
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В търговията, развлекателния и ресторантьорския бизнес са укривали обороти и са спестявали от данъци десетилетия наред, прали са милиарди от престъпна дейност и корупция, мамили са работниците си и са им подхвърляли трохи, сега защо държавата да им помага? Освен това, и да фалират, икономиката като цяло никак нема да пострада; това не е промишленост, селско стопанство, ИТ и пр. Да, намират се и честни предприемачи сред тях, но като цяло са си мутренски бизнеси.

 45. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Любопитно

  Колко време отнема пълното опресняване на въздуха в един мол? Искам конкретно число!

  При нас на корабите ни (автовози) възфухът се опреснява 3 ПЪТИ за минута! За МИНУТА! това е все едно си на открито. Така ли е в моловете?

  В Русия съм! В Русия съм!
 46. 46 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2892 Весело

  До коментар [#44] от "ffj3164O424":

  Има нещо вярно в думите ти, но икономиката ще пострада, тя вече страда. И само за сведение - в България услугите съставляват над 65 % от БВП, а индустрията - около 25 %.

 47. 47 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#42] от "boevbisser":

  Няма начин вечно държавата да подпомага дори в Германия и САЩ някой сектори. Ще има много фалирали обекти. Особено в туризма, кръчми, молове. Който си преустрои бизнеса ще оцелее.
  В Габрово собствениците на единият мол произвеждат пластмасови опаковки. Търсенето им се увеличи тройно и молът им няма да фарира:)

 48. 48 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1127 Весело

  Ейййй, голям зор да откриете моловете и чръчмите веее! Че ще умрат хора хич на туй не ви е! При условие, че държавата плаща загубите ви, за какво е тоя рев! Ааааа, за печалбите! Нямате пари за нови Майбаси, Поршета, Мерцедеси и се налага да се возите на пра-стари три годишни коли!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Бегай бръже у фитнеса ... там няма опасност да поумнееш :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 49. 49 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#27] от "angeles":

  Какво да съм се хванала. Виж го че ръси глупости на килограм

 50. 50 Профил на Boichev Boian
  Boichev Boian
  Рейтинг: 8 Неутрално

  “Анализира, че загубата на управляващите молове дружество е с поне 25% само затова, че три месеца от цялата година не е работил, а отделно и от намалението на наемите.”
  25% от какво?

  ‘Допълват, че потокът клиенти варира в голям диапазон като е достигнал дори отрицателни стойности спрямо 2019 г. в месеците с големи рестрикции.“
  Клиентите са отрицателни - антивселена?

  Аргументите, че моловете са по-безопасни от хипермаркети изглеждат верни. Разликата е, че хипермаркетите продават основно хранителни продукти /основни неща/, а моловете -не. Там продължават да работят хранителни хипермаркети, аптеки, банки и т.н. Правилно, и аршинът е един, е да се затварят/ отварят заедно и Джъмбо и молове и техно/маркет/ полис и Баухаус. Който има нужда от ТВ или пералня, играчка - онлайн - само, че там конкуренцията е различна и с други играчи. Бизнесът на Баухаус ще отиде в малкия бизнес.
  Дневник, направете икономическа дискусия по темата - може да се разгледат дали “седемцифрената загуба”, която не обявяваме, на моловете е много или малко спрямо активите им, колко голям да е хранителния хипермаркет, за да работи /макс. 500 м2?/.

 51. 51 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2892 Весело

  До коментар [#47] от "Да вярваме на истината":

  Ние не говорим за вечно, а за нещо, за да устискат, както се казва. Ти германците и въобще европейците за тъпаци ли ги имаш, като те си подпомагат индустриите, пострадали от коронавируса и от принудителните мерки на правителствата им? Това е форсмажор, ще има и фалити, разбира се, въпросът е каквото може да се спаси. Просто възстановявенето след вируса ще е по-бързо, затова и умните правителства подпомагат, доколкото са им възможностите.

 52. 52 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#44] от "ffj3164O424":

  Имаш доста странни разбирания за икономика.Хайде произвеждай в селско стопанство в завод и да няма на кой да продадеш продукцията ,щото търговията не работи.А тия дето са от малкото работещи така ,ще ти свалят цената ,че ще виеш като саранска мечка.Нали основната цел на всеки бизнес е продажба на продукта ,като е намалена търговията дали ,ще можеш да продаваш колкото преди и дали няма да си принуден да свалиш цената?Бе мислете ги тия работи ,всички сме в една лодка!

 53. 53 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 124 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Оз доколкото чета въприки че моловете и кръчмити не рацотят от два месица, хорота не са спрели да умират. Всеки ден съобщават.

 54. 54 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Любопитно

  До коментар [#42] от "boevbisser":

  "Какво е жизнено необходимото в Джъмбо?"
  Детски стоки. Облекла, даже канцеларски материали

  Ако ги затворят доволен ли ще си?

  В Русия съм! В Русия съм!
 55. 55 Профил на Chegobara
  Chegobara
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Не знам за моловете, но ще ме изкефи мутро-хотелиерите да фалират, което е слабо да стане, щото са "наши хора" и точно на тях ще дадат кинтите. Междувременно хората, които бачкаха за стотинки лятото ще вземат един дебел... щото като свърши лятото ти прекратяват договора и толкоз... 95 % от кадрите са така... Радвам се, че се махнах преди 2 години от тази сфера, всички са мутри там. Нещо ми подсказва, че същото е с моловете - не може толкова молове да се строят с ясното съзнание, че ще стоят празни, и то наистина да стане така, но да няма проблем - начи някои влага кинти, дето не са негови. Да го духат. Знам че не е библейско, но да го духат, всички са мутри...

  всичко е суета, Боку ни обра
 56. 56 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Аз съм за отварянето на моловете.
  Самото пазаруване е много по-удобно когато се пазарува в мол. Също човек може да седне и похапне ако огладнее.

 57. 57 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#54] от "Веселин Дечев":


  Не е въпроса дали и кой ще е доволен, а ЗАЩО работят при положение че това не са стоки от първа необходимост?

 58. 58 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 124 Неутрално

  До коментар [#2] от "Шакир Зулов":

  Дааа най свободна се чувствам като сэм затворена и не мога да правя най любимите си неща, които ме разтоварват физически и психически. Много ми е приятно в кауфланд. Поне трима четирима са над главата ми и се блъскат в мен докато пазарувам, ааа къде е шопинга м мола. Разминаваш се на поне два метра един от друг. Друго си е близостта.

 59. 59 Профил на Shunka Sapundzhieva
  Shunka Sapundzhieva
  Рейтинг: 71 Любопитно

  Аз искам никога да не отворят заведенията. Просто да ги забранят.

  Мерси.

  Ако обичаш да акаш, значи си стойностен човек.
 60. 60 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2892 Весело

  До коментар [#54] от "Веселин Дечев":

  Жизнено необходимо всъщност нищо няма, и да, ще съм доволен, ако ги затворят, защото те са не по-малко опасни от моловете. Драмата е, че няма обосновано равно третиране на различните индустриии, какво не разбираш.

 61. 61 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 346 Неутрално

  "Няма критерий, който да казва, че молът е опасен, а например голям хранителен, строителен или за детски играчки хипермаркет - не е. Това го няма никъде в правото. И се получава този парадокс, че големи хипермаркети могат да оперират, които са с пъти по-малка площ и по-несъвършена вентилационна система от моловете, а моловете са затворени"!?Абсолютно точно!
  —цитат от коментар 31 на hamiltonf


  Явно някой има интерес от това моловете да фалират и после да ги изкупи на безценица.

 62. 62 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Любопитно

  До коментар [#53] от "ve4e":

  "въприки че моловете и кръчмити не рацотят от два месица, хорота не са спрели да умират. Всеки ден съобщават."

  Напротив. Намаляха доста, трикратно поне.

  В Русия съм! В Русия съм!
 63. 63 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Тук съм съгласна, въпреки, че подкрепям мерките против събирането на много хора. Магазините спокойно могат да работят, ако охраната си върши работата и не допуска общите части да се превърнат в места за разходка. Фитнесите и танцовите зали са много по-опасни. Аз се отвратих от тях много години преди епидемията и предпочитам спортуването навън или плуването.

 64. 64 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Весело

  До коментар [#60] от "boevbisser":

  Ама как Апостолос Вакакис ако му намалее оборота какво ще правим?...

 65. 65 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Любопитно

  До коментар [#57] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  "Не е въпроса дали и кой ще е доволен, а ЗАЩО работят при положение че това не са стоки от първа необходимост?"

  Бебешките облекла не са ли?
  Добре, нека ги затворим!

  В Русия съм! В Русия съм!
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#54] от "Веселин Дечев":Жизнено необходимо всъщност нищо няма, и да, ще съм доволен, ако ги затворят, защото те са не по-малко опасни от моловете. Драмата е, че няма обосновано равно третиране на различните индустриии, какво не разбираш.
  —цитат от коментар 60 на boevbisser


  В подобна обстановка няма как да има равно третиране. Магазините за хранителни стоки няма как да бъдат затворени, тези за облекло и обувки може да бъдат затворени.

 68. 68 Профил на ldc51604279
  ldc51604279
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Не става дума просто за сгради, фукня, тинейджъри, шляещи се в междучасията (избягали от час) и снобско харчене на едни пари в гъзарски места. Става дума за ХОРА, които не могат да РАБОТЯТ. А когато някой не работи, проблемът косвено е за ВСИЧКИ - рано или късно ще пострадат и тези, които надменно подминават бедата им. И каква е разликата между дистанция в мола и дистанцията в кварталния гастроном, на мен не ми е ясно...
  —цитат от коментар 11 на inn


  Разликата не е в дистанцията, а в прекараното време на закрито. На закрито температурата е близка до идеалната за разпространение на вирусите плюс липсата на пряка слънчева светлина. В гастронома си за 15-20 мин макс, а в мола си поне за час, да не говорим, че някои прекарват целият си ден там, без да са персонал.
  Почти същото е като с круизните кораби, просто тук няма такива.

 69. 69 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#6] от "rumen_s":

  Държавата плаща на тези които са отчетали реални обороти и заплати!!!!! При отчетен оборот 200-500 лв на месец как са живяли миналата година? Какво обезщетение да плати държавата на барман, сервитьор, продавачка при осигуровки върху 400 лв миналата година? Как е живял и гледал децата си, плащал заеми при заплата 400 лв?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 70. 70 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Любопитно

  Аз пък искам държавата да става съсобственик във всеки бизнес, който е подпомогнала!
  От моите данъци се хранят ресторантьори, а после на мен никой не ми дава отстъпка! Цяла година вече ги хрантутят!

  В Русия съм! В Русия съм!
 71. 71 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#39] от "Веселин Дечев":Какво е жизнено необходимото в Джъмбо?Да не се объркаш, и аз смятам, че трябва да са затворени, защото здравето е на първо място, но в същото време - поне минимално подпомогнати, за да не фалират. Драмата е, че не са подпомогнати, а други работят.
  —цитат от коментар 42 на boevbisser


  Е нали си поборник на пазара! Сега пък да ги подпомогнат. Ама иначе ревете срещу държавата, когато ви е изгодно искате да я цицате.

 72. 72 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#51] от "boevbisser":

  Да де. Точно Меркел ти цитирам, която каза, че държавата не може вечно да подпомага затворените бизнеси.
  Бойко и Сачева не казват така. Напротив хвалят се, че подпомагали и щели да подпомагат, което не е умно.

 73. 73 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2892 Весело

  До коментар [#67] от "von_seeckt":

  Е що Джъмбо работи, те хранителни стоки не продават?

 74. 74 Профил на ffj3164O424
  ffj3164O424
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Има нещо вярно в думите ти, но икономиката ще пострада, тя вече страда. И само за сведение - в България услугите съставляват над 65 % от БВП, а индустрията - около 25 %.
  —цитат от коментар 46 на boevbisser

  Услугите са прехвърляне на пари от единия джоб в другия. Когато има търсене на дадена услуга, все ще се намери кой да я предложи, дори и след апокалипсис. Но закриеш ли производство, селско стопанство и пр. важни сектори, изгубят ли те пазари, квалифицирани кадри, машини и пр., възстановяването е почти невъзможно, а свободната ниша веднага се запълва от внос. После без тия сектори нема да има и за услугите, които с една дума могат да се оприличат като паразити - в неутралния смисъл на думата. Услугите, вкарващи пари в страната са друго нещо, например туристическият сектор, работещ с чужди туристи, част от ИТ-сектора и пр.

 75. 75 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  [quote#22:"Alex Ivanov"]
  —цитат от коментар 33 на Гражданин
  Ми няма проблем бре! На входа да ти дават една бланка с подпис от собственика на мола: "Фирма Х, собтвеник на Мола, поема всички разходи при инфекция с ковид 19, вкл погребението". И аз лично нямам нищо против комплексарите да си ходите по моловете! Нямам никакъв интерес да ви спирам. Но на моя сметка да си въртиш бизнесо ... ще ме изваняваш баце, няма да стане! Всеки да си плаща сам сметките, соца свърши![/quote]

  Що, на входа на рейса или Лидл, дават ли такива бележки л ??! При все, че там е много по-опасно от мола ....

 76. 76 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#47] от "Да вярваме на истината":

  Най се притеснявам за тези с круизните кораби.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 77. 77 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Любопитно

  До коментар [#65] от "Веселин Дечев":

  Не се бях замисляла за бебешките стоки. Те децата растат бързо ....Трябват им дрешки

 78. 78 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alex Ivanov":"Хайде стига лъжи с това мрене, градският транспорт и хранителните магазини са 300 пъти по-опасни места за заразяване от моловете, но работят."Но са жизнено необходими. Моловете не. Живели сме и без молове. Доказано.
  —цитат от коментар 39 на Веселин Дечев


  Ми, като са жизнено необходими, то затварянето на моловете се обезмисля напълно, щом най-големите развъдници на зараза работят на пълни обороти.

 79. 79 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#20] от "Alex Ivanov":

  Да, хранителните магазини са опасни.... но без месо, хляб, мляко зеленчуци не можем! Без ново парцалче от ZARA можем!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 80. 80 Профил на ffj3164O424
  ffj3164O424
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#52] от "стефан иванов":

  Търговията не спира; дали ще купуват от молове, от квартални магазини, онлайн, от пазари, или от бусове на улицата, щом има търсене ще има и търговия. Така че, дали молът конкретно ще фалира или не е без значение за икономиката.

 81. 81 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  " От моловете не желаят да говорят с конкретни числа нито за загубите си, нито за наемите, но по описанието на Кехайов са изпратили 2020 г. с колосални загуби, изразяващи се в 7-цифрени суми. Набляга на това, че в моловете в страната са заети над 60 хил. души, които вече втори месец са без доходи"

  Мои много близки хора в резултат на ковид стигнаха до интензивното с двустранни пневмонии, едвам прескочиха трапа, други, обаче, не успяха ! За хората, нашите близки, че дори и себе си, и техния живот и здраве ли да се притесняваме или за доходите на моловете ?

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Изобщо тая коронакриза ни побърка тотално!

 84. 84 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1580 Весело

  До коментар [#76] от "chichka":

  Те са най-лесни. Режат ги за скрап:)

 85. 85 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2892 Весело

  До коментар [#71] от "von_seeckt":

  Трябва да ги подпомогнат, защото ако фалират, последствията ще бъдат много по-лоши:
  - за самите молове
  - за работещите в тях
  - за банките, които са ги кредитирали
  - за партньорите им
  - за държавата, която ще се лиши от едни данъци и т.н.
  Затова и правителствата подпомагат и спасяват, каквото може и докъдето могат.
  Какво направи Борисов - даде пари за Балкански поток, за пенсионерите, за магистрали.
  Дано си разбрал.

 86. 86 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 124 Неутрално

  До коментар [#33] от "Гражданин":

  Нещо не мога да разбера. Вирусът е в хората. Където има хора има вирус. Ако хората са в кауфланд вирусът е там. Молът не е място където вирусът живее и като го затворим и край.
  Така , че дали на работа, дали в транспорта , където са хората там е и вирусът. По тази логика трябва да се затворят всички обществени места.
  Всички познати минали виреса вклйчително и моето семейство се заразихме от службата/офиса

 87. 87 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Весело

  До коментар [#78] от "Alex Ivanov":

  Ами да наоравим пълен лойдаун?
  Ние вкъщи и без това сме - майка ми пенсионерка, аз на сушата, жена ми не работи откак я взех във Варна. 🤔😀

  В Русия съм! В Русия съм!
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#71] от "von_seeckt":Трябва да ги подпомогнат, защото ако фалират, последствията ще бъдат много по-лоши:- за самите молове- за работещите в тях- за банките, които са ги кредитирали- за партньорите им- за държавата, която ще се лиши от едни данъци и т.н.Затова и правителствата подпомагат и спасяват, каквото може и докъдето могат.Какво направи Борисов - даде пари за Балкански поток, за пенсионерите, за магистрали.Дано си разбрал.
  —цитат от коментар 85 на boevbisser


  Ха, ха...ами то това важи за всяка икономическа дейност. Иначе се правиш на много умен.

 90. 90 Профил на ldc51604279
  ldc51604279
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz2":Вместо да дрънкаш глупости ми кажи на какъв принцип са решили Мол-а да затвори а Джъмбо да отвори?Хората се усещат че има двойни стандарти
  —цитат от коментар 14 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  МОЛ-овете и големите търговски вериги са различни категории. Площа на първите е в пъти по-голяма. Освен това МОЛ-овете са търговско-развлекателни комплекси, там не отвиш да си купиш нещо необходимо, а да прекарваш време.
  Целта на мерките е именно намаляване прекараното на време на закрито, заедно с хора извън близкото обкръжение, защото така се предават и разпространяват вирусите.

 91. 91 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Вирусът няма да изчезне, поне не и скоро. А всякакви мерки по вътрешно или гранично затваряне просто дават време, отлагат, и облекчават здравната система. Нищо повече. Въпросът е дали икономическата цена и жертвите ще са по-малко при този вариант. Аз лично се съмнявам. Друго важно нещо е, че се настройват сектор срещу сектор, дават се конкурентни предимства на едни за сметка на други. Ако се затваря, правилният вариант е - всичко или нищо.

 92. 92 Профил на agb08541284
  agb08541284
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Не знам, коя е тази стока в мола, която да не може да се поръча онлайн. Вътре са магазини на големи търговски марки, които няма да умрат от глад. Нискоквалифицираният и зле платен персонал спокойно може да си намери работа другаде. Начинът на пазаруване се променя в цял свят, така че и без ковид кризата, не виждам бъдеще за тези мастодонти, гълтащи огромни разходи.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 94. 94 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#67] от "von_seeckt":Е що Джъмбо работи, те хранителни стоки не продават?
  —цитат от коментар 73 на boevbisser


  Не знам, какво продават в Джъмбо.

 95. 95 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#71] от "von_seeckt":Трябва да ги подпомогнат, защото ако фалират, последствията ще бъдат много по-лоши:- за самите молове- за работещите в тях- за банките, които са ги кредитирали- за партньорите им- за държавата, която ще се лиши от едни данъци и т.н.Затова и правителствата подпомагат и спасяват, каквото може и докъдето могат.Какво направи Борисов - даде пари за Балкански поток, за пенсионерите, за магистрали.Дано си разбрал.
  —цитат от коментар 85 на boevbisser


  В западните държави обикновено се подкрепят структурно определящите отрасли, ако държавата е богата, каквото остане за другите. БГ не е богата държава, така че няма как да подпомага молове.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#85] от "boevbisser":

  Ами те ги подпомагат.
  Вместо да са продавачи в мол ще се преквалифицират и ще строят газопроводи, магистрали ще работят в индустрията. Срамна работа няма.
  И какво значи печеливш газопровод. Например Северен поток печеливш ли е?!
  Ами и до Александруполис няма да е печеливш. Това е транспорт, разход. Но ти осигуряват суровина и енергия. Прави заводи и печели.
  Шефът на тракийската икономическа зона вчера беше оптимист. Има сектори, които заради пандемията работят денонощно. Е ще се наложи известен брой нови столичани да се завърнат по родните места. Тъкмо пък София ще стане по-чиста.

 98. 98 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  “...взетите допълнителни мерки за хигиена и управление на потока посетители. “

  Хахаха!
  По-голяма смешка не бях чел в неделя сутринта!
  И слепите видяха, че мерките в големите вериги и моловете са абсолютно формални. Няма една продавачка с маска на носа.
  А системата за управление на потока са стрелки на пода, които никой не забелязва или спазва.
  Пунта Мара!

 99. 99 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2892 Весело

  До коментар [#89] от "von_seeckt":

  В случая е форсмажор, при това с активното участие на правителството, затова и трябва да се намеси, но не го прави - трудно е, с пенсионерите е къде по-лесно преди избори, а от по-големите харчове има други ползи.
  В нормална обстановка и даже при чисто икономическа криза - който оцелее, оцелее.

 100. 100 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1904 Весело

  До коментар [#85] от "boevbisser":

  "Какво направи Борисов - даде пари за Балкански поток, за пенсионерите,"

  Викаш, пенсиите вече са си изживели живота, кво да ги подпомагаме! Я колко охолно живеят?

  В Русия съм! В Русия съм!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK