Кабинетът подкрепи бетонирането на поста на членовете на Комисията за конкуренция

Кабинетът подкрепи бетонирането на поста на членовете на Комисията за конкуренция

© Юлия ЛазароваКабинетът одобри проекта за промени в Закона за защита на конкуренцията, с който се предвижда по-дълъг мандат за членовете на антимонополната комисия, дава се възможност за повторната им избираемост и се създават условия за тяхната неотстранимост от постовете. Проектът бе изготвен от самата комисия и оповестен за обществено обсъждане в навечерието на Коледа - на 21 декември. Днес кабинетът е дал зелена светлина на проекта, като в решението, изпратено до медиите, не се посочва никоя от съществените промени. Само се казва, че с проекта се въвеждат две европейски директиви и че се цели "осигуряване на последователност и устойчивост на национално ниво на правоприлагането на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията и правото на ЕС в областта на конкуренцията".


Според сега действащите текстове седем са членовете на комисията с мандат от 5 години. Предложението е да остават на постовете за 7 години и да могат веднага след това да бъдат преизбирани. Ако промените бъдат приети преди насрочените за 4 април избори, това означава, че сегашният състав на комисията може да си запази постовете за още 7 години, тъй като мандатът им изтича през юни.


Една от четирите големи работодателски организации - БСК, реагира при оповестяването на проекта, срещу краткия срок, изтекъл на 20 януари, за общественото му обсъждане. Аргументират позицията си с това, че законопроектът предвижда изменения в основни институти на конкурентното право като контрол върху концентрациите, програма за освобождаване от санкции, събиране на доказателства, давност и др. Допълват, че в края на годината бизнесът е по традиция натоварен и така остават реално 2 седмици за формиране на позиция и дори изискваният по закон 30-дневен срок за обществено обсъждане в случая не е спазен, освен че обхваща и периодът на Коледа и Нова година.
Този състав на комисията взе редица спорни решения, сред които забраната на сделката между "Еврохолд" и българските активи на ЧЕЗ, променена по-късно на разрешение след изтичането на запис, в които с глас, силно приличащ на този на премиера, се призовава за натиск срещу кандидат-купувача. Също и недопускането на чешкия бизнесмен Петр Келнер да купи "Нова телевизия", по-късно разрешено на братя Домусчиеви, глобата за "Хиполенд" по случай от компетенциите на друго ведомство и т.н.


Адвокат Христо Копаранов, специалист по конкурентно право, започнал кариерата си в Комисията за защита на конкуренцията, коментира пред "Капитал", че въпросните директиви, с които се мотивират промените в закона, не се отнасят до мандата на членовете на комисията.


Срещу проекта възразиха и от Сдружението за модерна търговия, което обединява повечето търговски вериги. Посочват, че в този му вид проектът ще затрудни търговията на дребно и ще влоши бизнес средата.


В проекта се създава нова глава "Нелоялни търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти", която ще отмени сегашната "Злоупотреба с по-силна позиция при договаряне".


Според Сдружението за модерна търговия "неоснователно, немотивирано и без каквато и да е предварителна дискусия с бранша и заинтересованите страни" се въвеждат допълнителни състави на нарушения, които не представляват нелоялни търговски практики съгласно европейската директива и водят до "непропорционална намеса в свободата на договаряне между производители и купувачи на селскостопански и хранителни продукти". Посочва се и че предвидената санкция от 5% върху оборота за предходна година е прекомерна. Тя е свързана с нарушаването на редица забрани, разделени на абсолютни и условни. Сред абсолютните са да се плаща с над 30 дни отлагане за храни, таксуване на доставчика с плащания, които не са свързани с продажбата, ограничения за доставчика и др. Сред условните са нелоялни търговски практики, които принципно не са забранени, ако са предварително договорени - връщането на доставчика на непродадени продукти, без той да е заплатил за тях, таксуване от страна на купувача за складирането, излагането или включването в продуктовата гама и др.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  ГЕРБ бетонират статуквото предизборно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Весело

  Бетонират или не бетонират, но кабинетът не може да се бетонира.

  подпис
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Като слушам изказванията на Крум Зарков изпадам в шок. Никога не съм можел да си представя, че мога да предпочета един комунист пред който и да Бойко

  подпис
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван K":

  КЗ е завършил Сорбоната а не Симеоново. Това може би обяснява нещата!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Те ГЕРБ май главно за това работят последно време, да се бетонират във властта.

 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Управляващите ... се скъсват да източват и коронасубсидии! Оср@ха със субсидия и за Александър Манолев, Симеонов показа среден пръст на ресторантьорите, а и той вече получени коронасубсидии:

  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159663276526189
  “Къщи за тъщи” с коронасубсидии: големци от ГЕРБ, ДПС и дори Александър Манолев
  Където са текли европари пак ще текат за нашите хора. Какво тук значат някакви обвинителни актове, скандали и санкции от Брюксел? #КъщиЗаТъщи #Коронасубсидии

 7. 7 Профил на Стилиян Ганев
  Стилиян Ганев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно... Или не четете статията, или сте умишлено необективни!


  "...с проекта се въвеждат две европейски директиви и че се цели "осигуряване на последователност и устойчивост на национално ниво на правоприлагането на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията и правото на ЕС в областта на конкуренцията."

  Директиви
  Директивата е законодателен акт, с който се определя цел, която всички страни от ЕС трябва да постигнат. Отделните страни членки обаче могат да приемат свои собствени закони с оглед на постигането на тези цели.

  Да разбираме ли, че коментиращите са против спазването на европейското законодателство? Какво е предложението ви - да поискаме директиви от Москва?

 8. 8 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  СКАТ на Валери Симеонов е взела до този момент 70 438 лв. коронасубсидии.
  Защо да не покаже един среден пръст на протестиращите, за които субсидии няма...
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159663485826189

 9. 9 Профил на Стилиян Ганев
  Стилиян Ганев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Наблюдател":

  Както и да го въртите и на колкото и места да го публикувате - фактът си остава факт: от 171 отпуснати помощи, само 15 са отишли в лица, близки до две от парламентарно представените партии! Което е похвално и няма никакво основание за недоволство! Това са под 9% общо, като ГЕРБ представляват 40% от българите, ДПС - над 10%. Тоест, процентът помощи би следвало да е около пет пъти по-голям, за да има някаква справедливост, нали? От какво точно се оплаквате?

 10. 10 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Интересно... Или не четете статията, или сте умишлено необективни! "...с проекта се въвеждат две европейски директиви и че се цели "осигуряване на последователност и устойчивост на национално ниво на правоприлагането на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията и правото на ЕС в областта на конкуренцията."ДирективиДирективата е законодателен акт, с който се определя цел, която всички страни от ЕС трябва да постигнат. Отделните страни членки обаче могат да приемат свои собствени закони с оглед на постигането на тези цели. Да разбираме ли, че коментиращите са против спазването на европейското законодателство? Какво е предложението ви - да поискаме директиви от Москва?
  —цитат от коментар 7 на Стилиян Ганев


  В директивите никъде не пише за удължения мандат на членовете на комисията, или за възможността веднага да се избират за втори мандат. А измиването на ръцете със "така искат от Брюксел" не е от вчера.

 11. 11 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#6] от "Наблюдател":Както и да го въртите и на колкото и места да го публикувате - фактът си остава факт: от 171 отпуснати помощи, само 15 са отишли в лица, близки до две от парламентарно представените партии! Което е похвално и няма никакво основание за недоволство! Това са под 9% общо, като ГЕРБ представляват 40% от българите, ДПС - над 10%. Тоест, процентът помощи би следвало да е около пет пъти по-голям, за да има някаква справедливост, нали? От какво точно се оплаквате?
  —цитат от коментар 9 на Стилиян Ганев


  Имате проблеми с математиката. На последните парламентарни избори 2017та за ГЕРБ са гласували 32.65% от избирателите. При изборна активност 54.07 %, това прави 17.65% от имащите право на глас.

 12. 12 Профил на Стилиян Ганев
  Стилиян Ганев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имате проблеми с математиката. На последните парламентарни избори 2017та за ГЕРБ са гласували 32.65% от избирателите. При изборна активност 54.07 %, това прави 17.65% от имащите право на глас.
  —цитат от коментар 11 на Nick F


  Вие имате проблем с парламентарната демокрация, а не аз - с математиката. От 240 народни представители, ГЕРБ имат 95, ДПС - 25. Изборите нямат нищо общо.

 13. 13 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#9] от "Стилиян Ганев":

  До коментар [#6] от "Наблюдател": ...от 171 отпуснати помощи, само 15 са отишли в лица, близки до две от парламентарно представените партии! ...
  —цитат от коментар 9 на Стилиян Ганев


  Стилянчо, да те пратим на училище ти да четеш, да те пратим отново на училище. "Данните за коронасубсидиите раздадени от ДФЗ по Мярка 21.1 и Мярка 21.2 от ПРСР" Отвоти линковете и ще видиш че съвсем не са 171 отпуснати помощи, десетки хиляди са, а по всички мерки са вече за 1.5 милиарда и виж заради кои големи риби не достигат помоци до нуждаещите се малки бизнеси https://bird.bg/corona/?q=all
  А и виж къде отива 1/3 от субсидиите:
  https://bird.bg/coronasubventions-analysis-122020/

 14. 14 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#9] от "Стилиян Ганев":

  Чети, чети, внимателно чети
  https://bird.bg/ludogorets-corona/
  Домусчиеви до сега прибират общо над 2.2 млн. лв. коронасубсидии.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Вие имате проблем с парламентарната демокрация, а не аз - с математиката. От 240 народни представители, ГЕРБ имат 95, ДПС - 25. Изборите нямат нищо общо.
  —цитат от коментар 12 на Стилиян Ганев


  Хубаво е да по прочете малко. Да се запитате от къде идва легитимността на едно управление и в какво се изразява. Грубо бюрократично сте прав, герб имат ~40% от народните представители. Но може би заради това парламентът се радва на 17% одобрение? Т.е. другите българи не се чувстват представени в това съборище.

 17. 17 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Между другото защо Стилян се е регистрирал 2010та година и се и мълчал досега когато е усетил непреодолим порив да започне да защитава герб малко повече от 2 месеца пред и парламентарните избори?

 18. 18 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Народен съд само ще оправи работата , може да го кръстим заради антикомунистите демократонароден.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 19. 19 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nick F":

  Разконспирирахте го ... и млъкна :-)

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Весело

  До коментар [#15] от "rkf46690675":

  Пак си се объркал. Баща му не е ченге.
  А бащата на вожда ти какъв е бил помниш ли?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на Стилиян Ганев
  Стилиян Ганев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  другите българи не се чувстват представени в това съборище.
  —цитат от коментар 16 на Nick F


  Освен спорните данни на агенциите, голям принос за това имат и медиите. Но това не помага особено вашите партии да ни станат любими, не мислите ли? Дори напротив. С непрекъснатата си пропаганда стават все по-нежелани и някои вече два мандата не могат да прескочат дори бариерата за субсидии, да не говорим за влизане в НС. Както се казва в една българска поговорка - "Волът, като рие, на гърба си хвърля"

 22. 22 Профил на Стилиян Ганев
  Стилиян Ганев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  виж заради кои големи риби не достигат помоци до нуждаещите се малки бизнеси
  —цитат от коментар 13 на Наблюдател


  Мярката е регламентирана от ЕС и се прилага по правилата на ЕС. Ако мините имат 1000 миньори и друг персонал, естествено е да вземат сто пъти повече от фирма, която има 10 души персонал, нали? Или вие искате на всички по равно, като при любимият ви "комунизъм"? Пропагандата ви е толкова пробита, че дори самите вие не й вярвате. Не знам как очаквате някой друг да й повярва, но пък никой не ви пречи да продължавате да опитвате. Щом ви влече.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#22] от "Стилиян Ганев":

  Всички знаем как се регистрираш с ето този профил вчера, 21:06 и за няма и 2 минути си прочел 10 статии и си написал 10 коментара
  https://knetwork.capital.bg/pjj32702625

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#22] от "Стилиян Ганев":

  До коментар [#22] от "Стилиян Ганев":Всички знаем как се регистрираш с ето този профил вчера, 21:06 и за няма и 2 минути си прочел 10 статии и си написал 10 коментараhttps://knetwork.capital.bg/pjj32702625
  —цитат от коментар 39 на Наблюдател


  И има поне още 10-на такива тролски, поне аз толкова забелязвам.
  И както се вижда, започнага да те трият ;-)

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 445 Любопитно

  До коментар [#17] от "Nick F":

  Може въпросния Стилян нищо да не подозира, може да са му откраднали профила.
  Вчера май имаше таква статия за тролските фабрики как крадът профили.
  Аз също имам регистрация от преди 10 г и рейтинг 333.
  Това значи ли че съм трол, ако не съм съгласен с вас и реша да напиша коментар в който ви противореча?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK