Мениджърите започват 2021 г. с оптимизъм за повече поръчки и съживяване на бизнеса

Мениджърите започват 2021 г. с оптимизъм за повече поръчки и съживяване на бизнеса

© Надежда Чипева, КапиталПрез януари общият показател на бизнес климата се покачва с 6.9 пункта спрямо декември, като ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, показват данните на НСИ.


Това се дължи на оптимизма на мениджърите за увеличение на поръчките, подобряване състоянието на предприятията и известно повишение на цените. Въпреки това всички те посочват несигурната икономическа среда като голям проблем в бизнеса им.


Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" нараства с 6.1 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Позитивни са и прогнозите им за износа и производствената активност през следващите три месеца.
През периода от октомври 2020 г. до януари 2021 г. осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) се увеличава от 4.5 на 4.9, а средното натоварване на мощностите нараства с 1.2 пункта и достига 74.0%.


Най-сериозните затруднения за дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от страната, недостатъчното търсене от чужбина и факторът "други".


За продажните цени в промишлеността са регистрирани известни очаквания за повишение, макар по-голяма част от мениджърите да предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.


Строителство. През януари съставният показател "бизнес климат в строителството" се покачва с 5.1 пункта в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на новите поръчки през следващите шест месеца прогнозите им са за увеличение, което според тях ще доведе и до активизиране на дейността в краткосрочен план.


Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса, като през последния месец се наблюдава нарастване на негативното ѝ влияние. На второ и трето място остават недостигът на работна сила и факторът "други".


Очакванията на преобладаващата част от мениджърите са продажните цени в строителството да се запазят през следващите три месеца.


Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се увеличава с 11.2 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно и прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват.


Най-сериозните проблеми за дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша, като през последния месец се отчита засилване на неблагоприятното въздействие на последните два фактора.


Относно продажните цени по-голяма част от търговците предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.


Услуги. През януари съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 6 пункта главно поради по-благоприятните очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира и известно подобрение в прогнозите им относно търсенето на услуги през следващите три месеца.


Основните пречки за бизнеса продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, фактора "други", недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.


Очакванията на преобладаващата част от мениджърите са за запазване на цените през следващите три месеца.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  Чудесни новини. Дано надеждите им се смъднат.
  Независимо от политиците.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Дано оптимизмът се превърне в реални икономически процеси , практики, проекти ...

 3. 3 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Печеливши са индустрията, телекомуникациите и куриерските/спедиторски фирми. Неизхарчените потребителски пари по всякакъв "социален ентъртейнмънт" се пренасочват в други сектори, които имат далеч по-важно структурно значение от кварталната шкембеджийница.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5318 Неутрално

  Дано се задържи темпото

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK