Парламентът решава ще има ли АЕЦ "Белене", обяви Теменужка Петкова

Парламентът решава ще има ли АЕЦ "Белене", обяви Теменужка Петкова

© Велко АнгеловСамо Народното събрание може да реши дали ще се изгражда АЕЦ "Белене", обяви по време на парламентарния контрол Теменужка Петкова, министър на енергетиката, в отговор на въпрос на депутата от БСП Васил Антонов. Причина за него е придвиженият проект за изграждането на нова мощност на втората площадка на АЕЦ "Козлодуй" и намерението на нейно място да се инсталира поръчаното за "Белене" оборудване, което в момента се съхранява там.


Петкова напомни, че решението за възобновяване на проекта за втора ядрена мощност е взето от Народното събрание и то може да го промени. Напомни, че заради кризата с коронавируса посочените в него срокове е невъзможно да бъдат спазени - кандидатите за изграждането не могат да дойдат в България, за да се запознаят с документите на място, но това не пречи междувременно да се изследва и възможността за използване на втората площадка на "Козлодуй", посочи Петкова. Допълни, че в момента се прави финансов и технически анализ на това, който ще бъде представен на парламента, който да реши "кое от тези решения е най-правилното".


Сигурна съм, че заедно ще вземем най-доброто решение за България.


Теменужка Петкова,

министър на енергетиката
Посочи, че в проекта на енергийна стратегия, както и в Интегрирания план "Климат и енергетика", изработен от няколко ведомства, е записано, че в следващите години България се нуждае от базова ядрена мощност от 2 хил. мегавата.


Разказа и предисторията на проекта по съживяването на идеята за втората площадка на АЕЦ "Козлодуй", причина за която става произнасяне с 5 г. закъснение от страна на Върховния административен съд за законността на оценката за въздействие на околната среда на площадката на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". Това е отворило пътя към регулаторните разрешения за ползването й и произнасянето на експерти, че няма техническа пречка поръчаното оборудване за "Белене" да се ползва на ново място.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK